Puolustusvoimat torjuu keskeytyksiä Facebookissa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 3.12.2012 klo 17:23
Puolustusvoimat torjuu keskeytyksiä Facebookissa

Kaartin Jääkärirykmentti ottaa sosiaalisen median avuksi taistelussa keskeytyksiä vastaan. Santahaminan seuraava saapumiserä on kutsuttu Facebook-ryhmään, jossa nykyiset varusmiehet vastaavat tulevien alokkaiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja tarjoavat vertaistukea.

Mistä on kyse?

Kaartin Jääkärirykmentissä on aloitettu kokeilu, jossa tuleville varusmiehille tarjotaan vertaistukea sosiaalisessa mediassa
Tavoitteena on ryhmäyttää varusmiehiä ennen palveluksen alkamista, luoda motivaatiota ja vähentää keskeytyksiä
Puolustusvoimat uskaltautui sosiaaliseen mediaan poliisilta ja muilta viranomaisilta kuultujen hyvien kokemusten perusteellla

Läppärit ja älypuhelimet ovat varusmiehillä ahkerassa käytössä, ja lähes kaikki tammikuussa palveluksensa aloittavat ovat myös facebookissa.

Vertaistukiryhmää kehittäneet niin sanotut SoMe-agentit toivovatkin, että sosiaalisen median mahdollisuuksiin olisi puolustusvoimissa herätty jo aiemmin.

- On eri asia tulla henkilökohtaisesti nykäisemään hihasta kuin esittää kysymys omassa nurkassa rauhassa koneella. Uskon, että ihmiset varmasti mielellään kysyvät meiltä kysymyksiä tällaista helppoa, simppeliä kanavaa pitkin, pohtii kaartinjääkäri Ilja Orre.

- Ehkä haluamme edetä hieman varovaisesti ja olemme kuulleet hyviä kokemuksia poliisilta ja muilta viranomaisilta ja sitä myöten päätimme myös lähteä mukaan, selittää puolestaan sosiaalisen median projektia johtava majuri Risto Lehto.
Ensimmäinen päivä armeijassa askarruttaa

Facebook-ryhmässä on tarkoitus kerätä motivaatiota ja tutustua tuleviin tupakavereihin jo etukäteen. Alkuvaiheen keskeytysten toivotaan näin vähenevän. Toistaiseksi uusia jääkäreitä ovat kiinnostaneet käytännön asiat.

Uskon, että ihmiset varmasti mielellään kysyvät meiltä kysymyksiä tällaista helppoa, simppeliä kanavaa pitkin.

- Ilja Orre

- On kysytty oikeastaan hyvin tämmöisiä arkipäivän asioita armeijasta kuten, millainen on ensimmäinen päivä armeijassa, saako tulla autolla ja ovatko polkupyörät sallittuja, Orre luettelee.

Samalla käydään puolustustaistelua netissä leviäviä huhuja vastaan.

- Erilaisissa epävirallisissa sosiaalisen median kanavissa herää kaikenlaisia keskusteluita ja sieltä tulee vähän erilaisia videoita ja muuta, mitkä voivat antaa väärän kuvan. Emme tietenkään voi niitä hallita, mutta voimme antaa hyvän vaihtoehdon ja kertoa nuorten kielellä vähän virallisempaa tietoa, Lehto toteaa.

Ryhmässä käytävää keskustelua ei haluta liikaa kontrolloida, vaikka yleisimpiin kysymyksiin on haettu viralliset vastaukset.

- Hyvin paljon meillä on myös vapaat kädet. Tässähän on nimenomaan tarkoitus, että me puhumme tuleville varusmiehille varusmiehinä eli saman arvoisina, samanlaisina henkilöinä, Orre huomauttaa.

Toimintaa on tarkoitus laajentaa Santahaminasta myöhemmin myös muihin joukko-osastoihin.
 
Back
Top