Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet eivät toteutuneet.

Tvälups

Ylipäällikkö
Kouluttajat hävisivät
Petteri Leino 15.6.2012 11.30

Puolustusvoimauudistuksen tavoitteet eivät toteutuneet.

Uudistuksen tavoitteena oli kouluttajahenkilökunnan määrän merkittävä lisääminen. Puolustusvoimain komentaja ja puolustusministeri ovat useaan otteeseen korostaneet, että uudistuksen tavoitteena on saada lisää kouluttajia kentälle. Suunnitteluperusteena oli, että jatkossa pitää olla 2,5 kouluttajaa jokaista joukkuetta kohden - nykyisen 1,7 kouluttajan sijaan.


Mutta miten kävi?

Jokainen jalkaväen alokaskin tietää, että joukkueessa on noin 30 sotilasta. Kun pv-uudistuksessa ei löydetty riittävästi tehtäviä kohdennettavaksi kouluttajiksi, niin sotaväki päätti muuttaa perusteita ja nosti joukkueen kokoa 1/6:lla eli 35 sotilaaseen. Näin saatiin laskennallisesti asiat näyttämään siltä, että jatkossa jokaista joukkuetta kohden on 2,5 kouluttajaa. Lukuun ei ole laskettu yksikön päällikköä, varapäällikköä eikä vääpeliä.Aliupseeriliitto on korostanut koko ajan, että on aivan eri asia tarkastella koulutusjoukkueen kokoa eri palvelusjaksoilla. Peruskoulutuskaudella alokkaiden koulutus voidaan toteuttaa kootusti ja suuremmalle joukolle. Sitä vastoin erikois- ja joukkokoulutuskaudella koulutus jakautuu pienryhmiin, joiden koulutus edellyttää merkittävästi enemmän kouluttajia kuin 2,5 kouluttajaa 35 koulutettavaa kohden! Suurimman puolustushaaran, maavoimien koulutuksessa siirrytään uuden taistelutavan mukaiseen koulutukseen. Se edellyttää nykyistä enemmän kouluttajia.Tiedän, että on niitäkin, joiden mielestä Leino taas kitisee täysin turhasta ja nakertaa puolustustahtoa. He kääntävät asian niin, että onhan siellä asevelvollisia kouluttamassa kokelaat ja ryhmänjohtajat. Ja toiseksi he muistuttavat, että jokaiseen joukko-osaston esikuntaan perustetaan jälleen kerran koulutusosastot, joista löytyy kouluttajaresurssia.Eräät uskovat joulupukkiin, toiset vahvaan valuuttaan. Mua ei puhuttele kumpikaan, joten en usko esikuntien kouluttajatukeen. Se ei vain toimi, että ikäloput esikunnan sedät jalkautuvat kentälle aurinkoisella ilmalla, mukanaan nokipannu ja kahvitarpeet.Jälleen kerran varusmieskoulutuksen piti olla se ydintehtävä, johon keskitetään resursseja. Toivon, että jokin puolueeton taho tekee kriittisen analalyysin muutaman vuoden päästä siitä, miten asevelvollisten koulutuksen resurssit lisääntyivät vuonna 2015. Toivottavasti he silloin pystyvät osoittamaan, että olin tässä blogissa väärässä.Petteri LeinoJK Puolustusvoimien Palvelukeskus menee Joensuuhun, mutta vain osittain. Kun kaikkia SAP-osaajia ei saada siirtymään sinne missä susi vielä ulvoo ja karhu kopsehtii kotipihalla, niin palvelukeskuksen toimintoja hajautetaan. Kysyn vain, että miksei muitakin toimintoja voida hajauttaa ympäri valtakuntaa? Ja vastaan itse. Puolustusvoimissa esimiehet haluavat, että alaiset ovat samassa rakennuksessa ja samalla käytävällä. Sotaväessä yhä edelleen organisaatio määritetään tilanhallinnan lähtökohdista. Mielestäni todellinen puolustusvoimauudistus olisi pitänyt lähteä johtamisen muutoksesta.
 
Puolustusvoimauudistusta ei ole edes aloitettu toimeenpanna vielä. Nythän ollaan vasta suunnitelmien tarkennusvaiheessa. Toimeenpanovaihe alkaa syksyllä 2012.

AY-politiikkaa voi harjoittaa mielin määrin, mutta jotain kytkentää todellisuuteen saisi olla.
 
adam7 kirjoitti:
Puolustusvoimauudistusta ei ole edes aloitettu toimeenpanna vielä. Nythän ollaan vasta suunnitelmien tarkennusvaiheessa. Toimeenpanovaihe alkaa syksyllä 2012.

AY-politiikkaa voi harjoittaa mielin määrin, mutta jotain kytkentää todellisuuteen saisi olla.

Hallinnollisten päätösten osalta osittain kyllä. Tosiasioiden osalta... vähemmän kyllä. Kyllä varmasti adam7 tietää miten sotaväki toimii, mutta vastapolitikoinnin paikka pitää aina käyttää hyväksi. Kai.
 
Valitettavasti millään laskelmalla ei voida Leinon kirjoitusta dissata luiskaan, ei millään. Paitsi eräällä tavalla se voidaan. Nimittäin ottamalla selvästi vähemmän väkeä rulliin. Naps naps.

Kyllä kirjoitukset käyvät vielä toteen, yksityiskohdat eivät vain ole sellaisia kuin nyt halutaan esittää. Näin se vaan menee.
 
Aliupseereita ja opistoupseereja irtisanotaan. Kadettikurssin vahvuutta nostetaan. Yhtälö kertoo ihan muusta painopistealueesta kuin varusmieskoulutus.

Noh, samaa sanahelinää kuin "Tämä on maavoimien vuosikymmen!"
 
Tvälups kirjoitti:
Aliupseereita ja opistoupseereja irtisanotaan. Kadettikurssin vahvuutta nostetaan. Yhtälö kertoo ihan muusta painopistealueesta kuin varusmieskoulutus.

Noh, samaa sanahelinää kuin "Tämä on maavoimien vuosikymmen!"

Ei muusta puhettakaan. Asevelvollisuuden sisällöt syödään suunnilleen finito seuraavan neljän vuoden aikana ja samalla "ydintoiminnot" säilytetään. Kyllä tässä on aivan selvät sävelet, kun vain on tahtoa ne nähdä.
 
Tvälups kirjoitti:
Aliupseereita ja opistoupseereja irtisanotaan. Kadettikurssin vahvuutta nostetaan. Yhtälö kertoo ihan muusta painopistealueesta kuin varusmieskoulutus.

Mihin tuo väite perustuu?

Toisaalta on myös niin että nuorinkin opistoupseeristo onjo nyt iältään sellaista, että hyvin harva heistä on enää nytkään kentällä..ja anteeksi vain..valitettavan harva heistä enää edes pystyy palaamaan takaisin kentälle.. Joten JOS heitä irtisanotaan, niin maali on ihan oikea..
Aliupseereita koskee ihan sama asia. Vanhemman pään au:t ovat jotakin ihan muuta kuin nykyisen koulutusjärjestelmän au:t. Enpä usko, että nykyisen koulutusjärjestelmän au:ta irtisanotaan ensimmäistäkään..sen sijaan vanhemman järjestelmän au:t, joilta monilta puuttuu tosiasiassa myös koulutus, voivat jossain tilanteissa kenties olla liipaisimella irtisanomisten osalta.

Kadettikurssien vahvuuden nostaminen osuu ihan suoraan kouluttajavahvuuden lisäämiseen. Kandi on suhteellisen pitkään kentällä ja nimenomaan kouluttajana - ja moni jatkaa perusyksiköissä myös valmistuttuaan maisteriksi jatko-opintojen jälkeen. Tähän kun vielä lisää sen, että jatkossa maisteriopinnot tuskin tulevat olemaan pakollisia jokaiselle kandille niin - kas kas opistoupseerijärjestelmä on laitettu uudelleen pystyyn kandien muodossa.

Enpä ihan heti usko, että nuoria/uuden järjestelmän au:a irtisanotaan, eikä varmasti myöskään sellaisia ou:a, jotka oikeasti kykenevät ja haluavat kouluttajatöihin..heitä vain ei ole kovin montaa enää..

Mitä sitten tulee keskustelun avauksen tekstiin, niin mielestäni au-liitto harrastaa nykyään jo sen tason ammattiyhdistyskouhotusta että välillä tulee mieleen onko liiton vallanneet 70-luvun kommunistit... Valitettavasti se linja ei tuota hedelmää, vaan päinvastoin! Siksi ei ole edes ihme, että yllättävän moni au ei halua liittyä liittoon ja osa on siitä liityttyään eronnut.. Au-liitto kun keskittyy jäsenistönsä etujen ajamisen sijaan lähinnä riidanhaluiseen räksyttämiseen.
 
Väite perustuu pv:n ilmoituksiin. Upseereita ei tulla irtisanomaan uudistuksen leikkauksissa.

Kuinka moni upseeri sitten kykenee palaamaan kentälle ja miksi se ei ole haittatekijä?

Ja itse aloitukseen, olisihan se huomattavasti mieluisampaa kun aul olisi hiljaa rivissä.
 
Paskaa! Vasta Wallin nuiji läpi koko uudistuksen päätöksineen ja jo spekuloidaan "toteutumattomilla" asioilla! Kristallipallostako tuo uutinen on nähty?
 
Tvälups kirjoitti:
Väite perustuu pv:n ilmoituksiin. Upseereita ei tulla irtisanomaan uudistuksen leikkauksissa.
Kuinka moni upseeri sitten kykenee palaamaan kentälle ja miksi se ei ole haittatekijä?
Ja itse aloitukseen, olisihan se huomattavasti mieluisampaa kun aul olisi hiljaa rivissä.

Eipä ole pv ilmoittanut aliupseereidenkaan irtisanomisista sen enempää..

AU-liitto on mielestäni valinnut toiminnassaan sellaisen tien, joka oikeasti alkaa toisinaan muistuttamaan 70-luvun punaisinta ay-liikkeen toimintaa! Se tie ei johda yhtään mihinkään, eikä varsinkaan siihen suuntaan johon ko. liitto kenties haluaa asiaa viedä.

AU-liiton suurin ongelma on että liittoa vievät vanhat au:t, joilla ilmeisesti on joku ihmeellinen alemmuuskompleksi ja sitkeässä istuva luulo siitä että upseeristo ja opistoupseeristo pitää heitä jonkinlaisina alemman luokan ihmisinä..
Tosiasiassa henkilöstöryhmien välinen kuilu ja kiukuttelu on vähentynyt koko ajan viimeiset 15 vuotta ja viime vuosina tahti on vain kiihtynyt, eikä tänä päivänä mitään kuilua, vastakkainasettelua tai eriarvoisuutta enää ole nimeksikään...paitsi ilmeisesti au-liiton vanhojen jäärien mielessä.
Isohko osa tuntemistani nuorista aliupseereista ei tunne liiton toimintaa omakseen lainkaan..ja osa vanhemmistakin au:sta on liittynyt päällystöliittoon, koska ei koe au-liiton "puolikommunistista" toimintaa lainkaan omakseen.

Päällystöliitto on valinnut kokonaan toisenlaisen tien. Se tekee tiivistä yhteistyötä upseeriliiton kanssa..mikä onkin ainoa oikea tie jos vaikuttaa halutaan johonkin. AU-liiton räksytys ei johda yhtään mihinkään, eikä varsinkaan positiiviseen tulokseen!

Mitä sitten tulee itse aiheeseen niin olen täysin samaa mieltä kuin toinen kirjoittaja tuossa edellä: PASKAA! Uudistus on vasta suunnitteluvaiheessa, edes se vaihe ei ole vielä päättynyt - joten on "hieman" aikaista alkaa noinkin kovin sanoin kertomaan "totuuksia" siitä mitä uudistus pitää sisällään.
 
En ala ruotimaan noita liittojen juttuja, mutta näkisin että alunperinkin päällystö- ja aliupseeriliiton olisi pitänyt tehdä yhteistyötä. Päällystöliitto kantaa vanhan aliupseeriston perinteitä ja on kerännyt sen peruista mittavan arkiston. Olisi luonnollista, että päällystöliiton mennessä telakalle, ne siirtyisivät au-liitolle.
Itse en näe millään tavoin mitä intressejä opistoupseereilla on suhteessa kadettiupseereihin, korkeitaan kilpailu tietyn tason tehtävistä. Lisäksi olen havainnut, että vanhemmat upparijäärät suhtautuvat aika negatiivisesti oppareihin, kun tulee tilanne tukeako kadettiveljeä vai opparia. Nuorempien kanssa ei tämmöisiä ongelmia ole, kuten ei myöskään nuorempien aliupseerien. Tosiasiassa opparit ovat kultaakin arvokkaampia uusille au:lle.

Mitä aliupseereiden irtisanomisiin tulee, niin uumoilen, että vanhat jäärät ja vakkarisopimuksella olevat uudet au:t jäävät ja määräaikaiset irtisanotaan oli sitten Maask ja aselajijakso käytynä tai ei.
 
Leppis kirjoitti:
Mitä aliupseereiden irtisanomisiin tulee, niin uumoilen, että vanhat jäärät ja vakkarisopimuksella olevat uudet au:t jäävät ja määräaikaiset irtisanotaan oli sitten Maask ja aselajijakso käytynä tai ei.
Aika loogista kuitenkin että määräaikaisten soppareita ei jatketa ja vakkarit jäävät..eikö?
Tosin kyllä se aika kaukana se tilanne on että nuori, kurssit käynyt AU saisi potkut, oli soppari sitten määräaikainen tai vakituinen.

Liittohommista vielä sen verran että ei siinä perinteet mitään paina kun liittotoiminnasta puhutaan. Liiton tehtävä on ajaa jäsentensä etuja ja parhaiten niitä Päällystöliitto ajaa tekemällä tiivistä yhteistyötä Upseeriliiton kanssa. Parasta olisi, että ammattisotilailla olisi yksi yhteinen liitto - mutta eniten sitä ajatusta vastaan taitaa kuitenkin harata AU-liitto..
Niinkuin aiemmin sanoin: entisaikojen kuiluja ei henkilöstöryhmien välillä enää juurikaan ole ja loputkin ovat nopeasti katoamassa. Sen puoleen ei ole mitään esteitä yhdelle ammattisotilaiden ammattiliitolle..kun siis puhutaan ammattiyhdistys- ja edunvalvontatoiminnasta. Perinteiden vaaliminen on eri asia ja sen voisi aivan hyvin erottaa edunvalvonnasta kokonaan.
 
Kapiainen kirjoitti:
Leppis kirjoitti:
Mitä aliupseereiden irtisanomisiin tulee, niin uumoilen, että vanhat jäärät ja vakkarisopimuksella olevat uudet au:t jäävät ja määräaikaiset irtisanotaan oli sitten Maask ja aselajijakso käytynä tai ei.
Aika loogista kuitenkin että määräaikaisten soppareita ei jatketa ja vakkarit jäävät..eikö?
Tosin kyllä se aika kaukana se tilanne on että nuori, kurssit käynyt AU saisi potkut, oli soppari sitten määräaikainen tai vakituinen.

Liittohommista vielä sen verran että ei siinä perinteet mitään paina kun liittotoiminnasta puhutaan. Liiton tehtävä on ajaa jäsentensä etuja ja parhaiten niitä Päällystöliitto ajaa tekemällä tiivistä yhteistyötä Upseeriliiton kanssa. Parasta olisi, että ammattisotilailla olisi yksi yhteinen liitto - mutta eniten sitä ajatusta vastaan taitaa kuitenkin harata AU-liitto..
Niinkuin aiemmin sanoin: entisaikojen kuiluja ei henkilöstöryhmien välillä enää juurikaan ole ja loputkin ovat nopeasti katoamassa. Sen puoleen ei ole mitään esteitä yhdelle ammattisotilaiden ammattiliitolle..kun siis puhutaan ammattiyhdistys- ja edunvalvontatoiminnasta. Perinteiden vaaliminen on eri asia ja sen voisi aivan hyvin erottaa edunvalvonnasta kokonaan.

Jep, aika näyttää. Syksyllä ollaan vähän viisaampia. Osa porukasta on järjestelmän passivoimia broilereita suojatyöpaikoissaan joihin toivon viikatteen iskevän kehityskelpoisten ja työhalukkaiden sijasta. Karsittavaa löytyy joka varmasti tervehdyttää koko systeeminrakennetta.
 
Leppis kirjoitti:
Kapiainen kirjoitti:
Leppis kirjoitti:
Mitä aliupseereiden irtisanomisiin tulee, niin uumoilen, että vanhat jäärät ja vakkarisopimuksella olevat uudet au:t jäävät ja määräaikaiset irtisanotaan oli sitten Maask ja aselajijakso käytynä tai ei.
Aika loogista kuitenkin että määräaikaisten soppareita ei jatketa ja vakkarit jäävät..eikö?
Tosin kyllä se aika kaukana se tilanne on että nuori, kurssit käynyt AU saisi potkut, oli soppari sitten määräaikainen tai vakituinen.

Liittohommista vielä sen verran että ei siinä perinteet mitään paina kun liittotoiminnasta puhutaan. Liiton tehtävä on ajaa jäsentensä etuja ja parhaiten niitä Päällystöliitto ajaa tekemällä tiivistä yhteistyötä Upseeriliiton kanssa. Parasta olisi, että ammattisotilailla olisi yksi yhteinen liitto - mutta eniten sitä ajatusta vastaan taitaa kuitenkin harata AU-liitto..
Niinkuin aiemmin sanoin: entisaikojen kuiluja ei henkilöstöryhmien välillä enää juurikaan ole ja loputkin ovat nopeasti katoamassa. Sen puoleen ei ole mitään esteitä yhdelle ammattisotilaiden ammattiliitolle..kun siis puhutaan ammattiyhdistys- ja edunvalvontatoiminnasta. Perinteiden vaaliminen on eri asia ja sen voisi aivan hyvin erottaa edunvalvonnasta kokonaan.

Jep, aika näyttää. Syksyllä ollaan vähän viisaampia. Osa porukasta on järjestelmän passivoimia broilereita suojatyöpaikoissaan joihin toivon viikatteen iskevän kehityskelpoisten ja työhalukkaiden sijasta. Karsittavaa löytyy joka varmasti tervehdyttää koko systeeminrakennetta.

Niin, eihän AU:t saa potkuja, vaan määräaikaiset sopimukset päättyvät ja niitä ei vaan uusita... Näin ollen saadaan aliupseereiden määrä laskemaan. Esimerkiksi PV-uudistuksen myötä meidän joukkoyksikön AU:en määrä vähenee kolmannekseen!

Samalla voidaan todeta myös PV:n henkilöstötilinpäätöksistä aliupseereiden määrän kääntyneen jo laskuun!!!
 
Ja huhuja kuulunut että vielä isommasta määrästä AU pitäisi päästä eroon. Koska kadiksesta tulee niin paljon porukkaa ja silti ollaan kaukana 2,5 kouluttajan tavoitteista.
 
Jossain välissä oli juttua, että LAPITR alkaa kouluttaa myös jalkaväkeä. Niinisaloonkin näkyy olevan perusteilla PKARPR:n henkilökunnan tuella jalkaväkeä kouluttava komppania. Näinkö palataan hiljaksiin vanhoihin vahvuuksiin? Onko hajautettu malli jotenkin tehokkaampi kuin selkeästi jalkaväkikoulutukseen keskittynyt varuskunta?

Niinisalon osalta kyseessä voi tietysti olla myös Säkylän varuskunnan alasajon valmistelu, aika näyttää. PORPR on kohta hyvässä lakkautuskunnossa, kunhan lisärakentaminen saadaan valmiiksi?
 
Back
Top