Puolustusvoimien säästöt harventavat sotilassoittokuntien rivit

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 30.12.2013 klo 12:01
Puolustusvoimien säästöt harventavat sotilassoittokuntien rivit
Puolustusvoimat lakkauttaa yli puolet sotilassoittokunnistaan vuoden loppuun mennessä. Lopetettavien orkestereiden viimeisetkin sävelet soitetaan tiistaina uudenvuodenaattona. Jäljelle jää viisi ammattimuusikoista koostuvaa sotilassoittokuntaa.

Puolustusvoimat lopettaa kuvassa esiintyvän Karjalan soittokunnan, ja kuusi muuta sotilassoittokuntaa säästösyistä. Kuva: Yle
Sotilassoittokunnat
Soittokunnat 2014 alkaen:

Ilmavoimien soittokunta

Kaartin soittokunta

Laivaston soittokunta

Lapin sotilassoittokunta

RakuunasoittokuntaLakkautettavat:

Kainuun sotilassoittokunta

Karjalan sotilassoittokunta

Panssarisoittokunta

Pohjan sotilassoittokunta

Pohjanmaan sotilassoittokunta

Satakunnan sotilasoittokunta

Savon sotilassoittokunta

Lakkautettavilla soittokunnilla on takanaan pitkä historia. Esimerkiksi Karjalan sotilassoittokunnan juuret ovat Raivolassa, Karjalan kannaksella, jossa se perustettiin vuonna 1922.

Soittokuntien lakkautukset kirpaisevat, vaikka asiaan on ollut aikaa tottua viime vuoden keväästä, jolloin asiasta päätettiin.

- Tuntuu surulliselta ja haikealta. Karjalan sotilassoittokunnalla on ollut täällä maakunnassa aina erittäin suuri kuntien ja asukkaiden tuki. Olemme esiintyneet säännöllisesti maakunnan joka sopukassa, Karjalan sotilassoittokunnan päällikkö Petri Junna pohtii.

Puolustusvoimat lopettaa seitsemän sotilassoittokuntaa säästösyistä, osana puolustusvoimauudistusta.

Vuoden 2014 alusta Suomessa toimii viisi soittokuntaa sekä erillinen Varusmiessoittokunta.

- Kyse on siitä, että toimintaa sopeutetaan olemassa oleviin resursseihin. Sotilassoittokunnat ovat saaneet olla pitkään rauhassa muutoksilta. Pelon sekaisin tuntein meidän toimialalla on osattu odottaa, että jotain tulee tapahtumaan, Helsingissä toimivan Kaartin soittokunnan päällikkö Jyrki Koskinen sanoo.

Soittajat vaihtavat paikkakuntaa
Soittokunnissa työpaikat vähenevät kolmanneksella, kun noin 80 ammattimuusikon tehtävää lopetetaan.

Lakkautettavien soittokuntien soittajista moni siirtyy töihin muille paikkakunnille. Karjalan sotilassoittokunnan soittajista suurin osa jatkaa Rakuunasoittokunnassa Lappeenrannassa, jonka koko samalla kaksinkertaistuu.

Myös Lapin sotilassoittokunnan koko tuplaantuu, kun se saa lisää soittajia.

- Soittokuntien kokoonpanot kasvavat, mutta samalla myös niiden toiminta-alue kasvaa, Kaartin soittokunnan päällikkö Jyrki Koskinen sanoo.

Perustehtäväksi jää edelleen puolustusvoimien tilaisuuksissa esiintyminen.

- Sotilassoittokunnat ovat etenkin puolustusvoimia ja sen sidosryhmiä varten. Nyt jos puolustusvoimien tarve on pienentynyt, niin soittokuntienkin tarve on pienentynyt, Karjalan sotilassoittokunnan päällikkö Petri Junna toteaa.

Karjalan sotilassoittokunta on kokonaisuudessaan koolla viimeistä kertaa Kontiolahden Kontiorannassa tiistaina uudenvuodenaattona. Soittokunta esiintyy Pohjois-Karjalan prikaatin lopetusjuhlallisuuksissa.
 
9.1.2014 klo 17:22
Rakuunasoittokunnan musiikki kaikuu yhä kauemmas
Puolustusvoimien Rakuunasoittokunnan koko yli kaksinkertaistui vuodenvaihteessa. Uuden kokoonpanon soittoalueena ovat Kaakkois-Suomen lisäksi Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. Kasvaneelle soittokunnalle rakennetaan parhaillaan uusia suurempia harjoitustiloja Lappeenrannan Leirinmäelle.

Kuva: Yle
Lappeenrannan Maasotakoulun tiloissa Rakuunamäellä harjoittelee 34-henkinen Rakuunasoittokunta. Soittokunnan koko yli kaksinkertaistui vuodenvaihteessa, kun puolustusvoimat lakkautti seitsemän soittokuntaansa.

Yhteiselo uudella kokoonpanolla on alkanut lupaavasti.

- Alku näyttää todella hyvältä ja täällä on todella mukava porukka. Itse ainakin tykkään ja viihdyn oikein hyvin Lappeenrannassa, Rakuunasoittokunnan klarinetinsoittaja Vesa Kärkkäinen sanoo.

Soittokuntien yhdistämisillä on myös positiivisia vaikutuksia.

- Isommalla kokoonpanolla pystymme soittamaan monipuolisempaa musiikkia ja konserttien järjestely ja harjoitustoiminta on helpommin järjestettävissä, Rakuunasoittokunnan päällikkö ja toinen kapellimestari Riku Huhtasalo sanoo.

Rakuunasoittokunnassa soi nyt myös oboe
Soittajien määrän lisäännyttyä myös instrumenttien kirjo on laajentunut.

- Tänne haetaan fagotin soittajaa, jota ei ennen ole ollut ja sitten meille tuli oboe uutena instrumenttina ja lisäksi kaksi lyömäsoittajaa, Huhtasalo listaa.

Soittokunnan päällikkö lupaa, että kaikki maakunnat otetaan yhä huomioon tasapuolisesti.

- Kyllä minä uskon, että kaikki tulee katettua. Totta kai meidän täytyy pitää huoli, että sotilasmusiikki soi myös näissä maakunnissa, mistä soittokuntia nyt lakkautettiin eli Etelä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta täällä meidän alueella, Huhtasalo sanoo.

Uuteen kokoonpanoon Kajaanista tulleelle soittajalle siirto oli positiivinen asia.

- Itse ainakin olin todella tyytyväinen siirtooni tänne Lappeenrantaan, kun olen Mikkelin läheltä Hirvensalmelta kotoisin, joten kotikonnuille takaisin palasin, Kärkkäinen tuumaa.

Yleisöllä on mahdollisuus kuulla uuden Rakuunasoittokunnan musiikkia 30. tammikuuta Lappeen Marian kirkossa järjestettävässä kynttiläkonsertissa.
 
"Parasta puolustusvoimissa"
Karjalainen 10.01.2014 14:28

Everstiluutnantti Timo Viinikainen katselee hyvillä mielin puolustusvoimien uuden palvelukeskuksen tiloja Joensuun Tiedepuistolla.
-  Nämä tilat ovat parasta puolustusvoimissa, hän sanoo.

Viinikainen johtaa palvelukeskusta, joka perustettiin tämän vuoden alusta, jolloin myös sen ensimmäiset työntekijät aloittivat työnsä.

Nyt henkilöstön vahvuus on nelisenkymmentä ja koko 120 henkilön tavoitevahvuuden pitäisi täyttyä marraskuuhun mennessä. Muualla maassa laitos työllistää noin 70 henkilöä.

Henkilöstöstä noin 30 siirtyi palvelukeskukseen Pohjois-Karjalan prikaatista. Myös muualta Suomea tulee henkilöstöä, sekä sotilaita että siviilejä, puolustusvoimien sisäisenä siirtona.

Noin puolet kokonaisvahvuudesta palkataan avoimilta työmarkkinoilta. Hakijoita eri on ollut Timo Viinikaisen mukaan todella runsaasti.
 
Back
Top