Puolustusvoimien talvikoulutus kiinnostaa Nato-maita

AKE-ukki

Respected Leader
Puolustusvoimien talvikoulutus kiinnostaa Nato-maita

Ulkomaiset asevoimat ovat aiempaa kiinnostuneempia Puolustusvoimien koulutuksista talvioloissa.

Puolustusvoimien mukaan arktisen alueen ulkopuolisista maista muun muassa Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Ranska ja Sveitsi ovat olleet kiinnostuneita koulutuksista.

Puolustusvoimain komentajan, kenraali Ari Puheloisen mukaan maiden mielenkiinto kohdistuu siihen, miten kalusto ja yksittäiset sotilaat pystyvät toimimaan kylmässä ja lumessa.

Puheloisen mukaan maiden Nato-jäsenyydellä ei ole merkitystä. Sveitsiä lukuun ottamatta kiinnostuneet ovat Nato-maita.

– Suomi on Naton rauhankumppani ja joukossa on Nato-maita. Emme erottele eri maita keskenään.

Sodankylässä Jääkäriprikaatiin kuuluvan Pohjan Jääkäripataljoonan komentajan, everstiluutnantti Jukka Kotilehdon mukaan tähän mennessä koulutettuja on arviolta sata. Suomalaiset ovat opettaneet esimerkiksi kerrospukeutumista ja avannosta pelastautumista sukset jalassa.

Koulutuksilla näytetään osaamistamme ulkomaille, ja sillä saamme uskottavuutta. Kansainvälisessä yhteistyössä saamme heiltä tietoa ja kokemusta, joka puolestaan hyödyttää meitä.

Edit:Onko meillä jonkinsortin identiteettikriisi?
 
Näen tuon mahdollisuutena.
Talvikoulutusta voi tarjota muillekkin, jopa reserviläisten toimesta toteutettuna kunha siitä laskutetaan riittävästi. Kaupallisella koulutustarjonnalla voi kerätä varoja omien reservien koulutukseen?

Harmittaa suunnattomasti kun kotomaan reservitaistelijat joutuvat kustantamaan osin itse, jotta saavat ylläpidettyä näitä perustaitoja. Henkilökohtaisesti minusta on todella väärin että etenkin nuoret reserviläiset joutuvat ensin maksamaan matkansa ja vielä osallistumisestaan SOTILAALLISEEN KOULUTUKSEEN. Tähän pitää saada jotakin kautta korjausta, vaikkapa koostamalla "LitteraRAHASTO", josta pitkämatkalaiset voivat hakea matkatuen kulukorvaus-periaatteella.Lisäksi ainakin omaa sodanajan sijoitusta tukeva koulutus tulee olla maksutun, riippumatta siitä onko ko. tapahtuma PV:n tilaama vai ei.

MAAKK sijoituksen omaavat ovat etuoikeutetussa asemassa, saadessaan korvauksen matkoista ja osallistumisvapauden ...kunhan selvittää etukäteen koulutuksen sopivuudesta tehtäväänsä. HYVÄ NÄINKIN.
Näin pitäisi olla kaikilla, ainakin sijoituksen omaavilla.
 
Viimeksi muokattu:
Monet maat hinkuvat arktisen sotilaskoulutuksen perään
Lauantai 7.12.2013 klo 14.34

Arktisen alueen taloudellinen ja poliittinen korostuminen on nostanut Suomen varteenotettavaksi koulutuspaikaksi, kun eri maiden asevoimat haluavat harjoitella hyisissä talvioloissa.

Muiden muassa Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Ranska ja Sveitsi ovat olleet Puolustusvoimien mukaan kiinnostuneita koulutuksista. Osa maista on käynyt Lapissa viime vuosina noin 10-20 hengen ryhmissä.

Puolustusvoimain komentajan, kenraali Ari Puheloisen mukaan koulutukset eivät maksa mitään, mutta ulkomaiset asevoimat kustantavat ylläpitoon liittyvät kulunsa itse.

Puheloisen mukaan periaatteena on, että kunkin maan asevoimien kouluttajat kouluttavat omia sotilaitaan, ei kokonaisia komppanioita.

Keskeinen koulutuspaikka on ollut Jääkäriprikaati Sodankylässä, jossa arktisen koulutuksen asiantuntija on everstiluutnantti Jukka Kotilehto.

- Koulutuksilla näytetään Suomen osaamista, jolla saadaan uskottavuutta ulkomailla. Tähän mennessä ulkomaisia koulutettuja on noin sata. Kansainvälisessä yhteistyössä saamme heiltä meitä hyödyttävää tietoa ja kokemusta, Kotilehto sanoo.

Perimmäiset syyt auki

Niin Puolustusvoimissa kuin puolustusministeriössä kiinnostusta arktiseen koulutukseen ei tiedetä tai niitä ei haluta arvioida julkisuudessa.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) tunnustaa arktisen kiinnostuksen kasvun, mutta ei syitä.

- En halua arvioida eri maiden kiinnostuksen syitä arktiseen osaamiseen. Arktisen alueen merkitys on nousussa, mikä luonnollisesti heijastuu myös sotilaallisen kiinnostuksen kasvuna, Haglund vastaa sähköpostitse.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että arktisen alueen merkityksen kasvaessa monenkirjavat maat katsovat, että niillä pitää olla valmiuksia toimia kylmissä äärioloissa. Hänen mukaansa alueen ulkopuoliset maat vahvistavat omia intressejään sotilaallisella läsnäololla.

- Globaalit, kaupasta elävät maat: Kiina, Etelä-Korea, Japani ovat kiinnostuneita alueesta, vaikka ne eivät ole arktisia maita.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomi kiinnostaa siksi, että täällä on laajoja koulutusalueita ja osataan toimia kovassa pakkasessa. Samaa mieltä on myös Jukka Kotilehto.

- Täällä on avointa tunturi- ja metsämaastoa, vesistöjä, paljon lunta ja pakkasta sekä vähän asutusta. Se on täysin erilaista kuin Sveitsissä ja Ranskassa, Kotilehto sanoo.

Esimerkiksi alppimaa Ranskalla tai Yhdysvalloilla Alaskassa olisi lunta ja pakkasta omastakin takaa.

Suurin osa Nato-maita

Sveitsiä lukuun ottamatta kaikki arktisesta koulutuksesta kiinnostuneet ovat Naton jäsenmaita. Viedäänkö koulutuksilla Suomea kohti Nato-jäsenyyttä?

- Suomi on Naton rauhankumppani ja joukossa on Nato-maita. Emme erottele eri maita keskenään, Puheloinen vastaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Ari Rautala arvioi lokakuussa STT:n haastattelussa, että Venäjän arktisen alueen sotaharjoitus on vain ajan kysymys.

Puheloinen ei tunne Rautalan tutkimusta, mutta hänen mukaansa Venäjän tarkoitus on varustaa pohjoisessa olevia joukkoja arktisiin oloihin soveltuvalla materiaalilla.

- Käsitykseni on, että se ei merkitse, että sinne ollaan lisäämässä erityisiä arktisia joukkoja, hän sanoo.

STT
 
Back
Top