Puolustusvoimille luvataan innolla rahaa eduskunnassa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Politiikka 6.2.2013 klo 7:00
Puolustusvoimille luvataan innolla rahaa eduskunnassa

Hallituksen puolustusselonteossa rahapäätökset lykättiin seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Puolustusvoimat sai kirjata selontekoon vain toiveensa määrärahojen korottamisesta tulevina vuosina yhteensä sadoilla miljoonilla euroilla.

Eduskunta aloittaa tänään keskiviikkona puolustusselonteon käsittelyn ja eduskunnassa on intoa luvata puolustusvoimille lisää rahaa vuodesta 2016 eteenpäin. Selonteko on jo etukäteen tuomittu välikauden paperiksi, jossa ei ole uusia avauksia. Natosuhde on kopioitu suoraan hallituksen ohjelmasta ja pohjoismainen puolustusyhteistyö sopii nyt kaikille.

Pahin puute on, että hallituksen selonteossa ei ole poliittista linjausta puolustusvoimien tulevien vuosien määrärahakehityksestä.

Oppositiosta, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) allekirjoittaa armeijan rahatoiveet.

- Pitää varautua korottamaan vuonna 2016 alkaen 50 miljoonaa euroa lisää puolustusmäärärahoihin ja sen jälkeen asteittain siten, että 150 miljoonaa euroa, kun vuosi 2020 tulee plus indeksikorotukset. Tämä on puolustushallinnon mielestäni aika vaatimaton toive ja vähintään se pitää pystyä täyttämään silloin, Niinistö sanoo.

Myös puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) pitää lisärahoitusta välttämättömänä. Hän patistaa hallitusta päätöksiin.

- Minusta hallituksella on kaikki avaimet tehdä päätöksensä tässä ja nyt, jolloin puolustusvoimilla olisi pitkällä jänteellä varmuus siitä, mille rahoituspohjalle ne voivat rakentaa Suomen kannalta uskottavan puolustuksen.
PS valmiina armeijavaaleihin

Selonteon valmistelua seurannutta parlamentaarista kontaktiryhmää johtanut Ilkka Kanerva (kok.) kaipaa riittäviä resursseja.

- Hartaasti toivon, että eduskunta voisi osaltaan myöskin olla antamassa taustatuen sille, että jos puolustusvoimille asetetaan kovat tehtävävaateet, niin niillä on myöskin vastaavat resurssi- ja määrärahamahdollisuudet toteuttaa ne tehtävät, joita heille osoitetaan.

Kanerva hakisi puolustusrahoista kansallista konsensusta ennen vaalitaistelua.

- Sellaista starttinappulaa olisin valmis painamaan, jossa ennen vuoden 2015 vaaleja puolueitten ydintoimijoiden kesken katsottaisiin, että mikä tämä todellisuus oikein on ja mikä on puolustusvoimien määrärahatarve todellisuudessa.

Perussuomalaiset on valmis myös armeijavaaleihin.

- Ja siinä sitten vaalikampanjassa kyllä katsotaan, mikä puolue kannattaa oman maan puolustusta, yleistä asevelvollisuutta, sotilaallista liittoutumattomuutta, Jussi Niinistö toteaa.
 
Vaalit lähestyvät. Toivottavasti maanpuolustukseen myönteisesti suhtautuvat kansalaiset muistavat kuluneet vuodet uurnilla seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2015.

IS:n uutisessa oli, että Ilkka Kanervan (kok.) mukaan "puolustusmäärärahojen perustana tulisi olla noin 1,5 prosenttia bruttokansantuotteesta."

Vitut. 2 % on ehdoton minimi, josta ei ole mahdollisuutta tinkiä. Mieluummin tosin 2,5 tai 3%.
Ai mistäkö nuo rahat saadaan? Tähän olen jo aiemmin antanut vastauksen...
 
Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä ehdokas/edustaja, joka puolustaisi Pv:n asiaa myös vaalien jälkeen. Tuskin tulee tapahtumaan...
 
"Perussuomalaiset on valmis myös armeijavaaleihin.

- Ja siinä sitten vaalikampanjassa kyllä katsotaan, mikä puolue kannattaa oman maan puolustusta, yleistä asevelvollisuutta, sotilaallista liittoutumattomuutta, Jussi Niinistö toteaa. "

En ole ikinä ennen kuullut poliitikkojen lupailevan vaalikampanjoiden aikana mitään.

Vielä hämmästyttävämpää, että joku poliitikko lupaa lupailevansa asioita vaalikampanjan aikaan.
 
Ehdotus eduskunnassa: Asepalvelus neljään kuukauteen
is 6.2.2013 18:49

Varuskuntien kohtalo huolestutti kansanedustajia.

Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja keskusta ovat näkyvästi huolissaan puolustusmäärärahojen riittävyydestä vuoden 2015 jälkeen.
Kumpikin arvosteli keskiviikkona eduskunnassa, ettei määrärahoista mainita mitään valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

Eduskunta käsitteli selontekoa pitkään.

Myös hallituspuolueiden sisältä kuului hieman arvostelua. Vasemmistoliiton Annika Lapintielle selonteko kyllä sinänsä kelpasi. Hän olisi valmis siihen, että Puolustusvoimat säästää edelleen.

Lapintien mielestä tässä yhteydessä voitaisiin lyhin palvelusaika lyhentää neljään kuukauteen. Hän haluaisi myös, että lyhin siviilipalvelusaika olisi samanmittainen kuin lyhin asepalvelusaika.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi vasemmistoliiton ja vihreiden näyttävän haluavan, että asepalvelus hoidettaisiin telttaretkellä.

- Kaikenlaisiin merirosvojahteihin kyllä ollaan osallistumassa.

Vihreiden Pekka Haavisto näytti suorastaan tulistuvan tästä. Hän opasti, että meriturvallisuudesta huolehtiminen koskee myös suomalaisia.

Määrärahoista kaivattiin kannanottoa

Selonteon arvostelun aloitti perussuomalaisten puolustusasiantuntija Jussi Niinistö. Hän tuntui suhtautuvan myötämielellä moneen selonteon linjauksiin.

Hän piti rimanalituksena, että selonteosta puuttuu tieto olennaisesta kysymyksestä eli puolustusmäärärahoista. Hän muistutti, että Puolustusvoimien viesti on selvä: jos puolustusbudjetit jäävät vuoden 2015 tasolle sitä seuraavina vuosina, on edessä luopuminen puolustuksen peruspilareista.

Samalla arvostelulinjalla jatkoi keskustan Eero Reijonen. Hän päätteli, että vasemmistoliitto, vihreät ja sosiaalidemokraatit estivät kannanoton rahoituksesta ja kokoomus nyökytteli.

Hänen mielestään hallituspuolueiden päättämättömyys vaikeuttaa Puolustusvoimien pitkäjänteistä suunnittelua.

Myönteisimmän kannan esitti odotetusti kokoomuksen Ilkka Kanerva. Hänen mielestään puolustusmäärärahojen perustana tulisi olla noin 1,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.
 
Poliitikkojen lupaukset on kuin pieru saharassa,hetken se haisee vaan haihtuu aika helvetin nopeaa
 
Back
Top