Puolustusvoimilta vapautuville saarille voi päästä retkeilemään jo ensi kesänä

Samses

Ylipäällikkö
Puolustusvoimilta vapautuville saarille voi päästä retkeilemään jo ensi kesänä
3.9.2013 13:31 | Päivitetty 3.9.2013 14:12 | 1 |
Katja Kuokkanen
Helsingin Sanomat

Etualalla Vallisaari ja Kuninkaansaari, taustalla Santahamina.Pienimuotoiset luontoretket ja pop-up-kahvilat ovat mahdollisia ensi kesänä.

Ripeimmillään Helsingin edustan Vallisaareen ja Kuninkaansaareen voi päästä jo ensi kesänä.

Suomenlinnan naapurissa olevien linnakesaarien ottaminen kaiken kansan käyttöön on nytkähtänyt eteenpäin, kun saarten luontoarvot ja kulttuuriperintökohteet on kartoitettu.

Valtio on siunannut siviilikäytön, kun Puolustusvoimat luopuu vaiheittain saarten käytöstä.

Toukokuussa Metsähallitus käynnisti suunnittelun, joka voi ensi kesänä poikia pienimuotoisia käyntejä saarille. Alkuvaiheessa on mahdollista kunnostaa luontopolku ja perustaa esimerkiksi pop-up-kahvilat.

Alue on sitä ennen saatava turvalliseksi kulkea, ilman että luonto kärsii kävijöistä. Paraikaa arkeologit ja luonnon kartoittajat tutkivat saaria.

Vallisaaressa koilliskulma sopii Metsähallituksen luontopalveluiden teettämän kartoituksen mukaan matkailuun ja virkistyskäyttöön. Metsähallitus uskoo, että sinne sopisi myös ympärivuotinen toiminta.


Suunnitelmat Vallisaaren tuleviksi toiminnoiksi ovat vasta muotoutumassa.

Metsähallituksen luontopalveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist sanoo, että alustavia keskusteluja on vasta käyty muun muassa Helsingin kaupungin kanssa.

Rosqvist muistuttaa, että mahdollisuuksia on paljon: pelkästään Suomenlinnassa käy 700 000 turistia vuosittain.

Suuri osa Vallisaaresta jää silti luonnontilaan: se halutaan säilyttää "luonnon Suomenlinnana". Metsähallitus kuvaa saaria myös kansainvälisesti arvokkaaksi linnake- ja luontokohteeksi.

Tarkoitus on myös etsiä yrittäjiä kehittämään saarten käyttöä. Projektipäällikkö Minttu Perttula Metsähallituksen luontopalveluista kertoo, että kiinnostuneita yrittäjiä on jo ollut liikkeellä.

"Jos Vallisaareen tulisi 100 000 kävijää vuodessa ja se ajoittuisi pääasiassa kesäaikaan, olisi varmaankin vesibussiyhteys Kauppatorilta Vallisaaren kautta Suomenlinnaan järkevä."

Hän myös muistuttaa, että esimerkiksi Helsingin edustalla liikennöivät risteilyveneet voisivat koukata Vallisaareen.

Toistaiseksi pääsy saarille edellyttää luvan Puolustusvoimilta, jolla on voimassaoleva vuokrasopimus alueeseen.

Pääkaupunkiseudulla Metsähallituksen luontopalvelut vastaa myös Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoista sekä Suomen luontokeskus Haltiasta.


.
 
Back
Top