Putin ehdottaa venäläisten lähettämistä Golanille

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Ulkomaat 7.6.2013 klo 16:11
Putin ehdottaa venäläisten lähettämistä Golanille

Itävalta päätti torstaina vetää rauhanturvaajansa alueelta kotiin. Venäjän presidentti on valmis korvaamaan liki 380:n turvaajan joukon venäläisillä.

Venäjä on valmis lähettämään rauhanturvaajia Golanin kukkuloille, sanoo presidentti Vladimir Putin. Hänen mukaansa venäläiset voisivat korvata Itävallan kotiuttamat sotilaat. YK:n on hyväksyttävä venäläisten mahdollinen lähettäminen Golanille.

Putin on painottanut kyseessä olevan vain ehdotuksen. Virallisen pyynnön on tultava YK:lta ja sekä Syyrian että Israelin on suostuttava siihen. Putinin mukaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on pyytänyt Venäjää osallistumaan entistä enemmän YK:n rauhanturvaoperaatioihin. YK kokoontui hätäkokoukseen torstaina Itävallan ilmoitettua kotiuttavansa liki 380 rauhanturvaajaansa. Golanin rauhanturvaajista yli kolmannes on itävaltalaisia.

Syyrian armeija ja kapinalliset ovat käyneet rajaseudulla raskaita taisteluita.

Israel valloitti kukkulat Syyrialta kuuden päivän sodassa 1967. Rauhanturvaajat ovat valvoneet Israelin ja Syyrian aselepoa alueella vuodesta 1974. Alue on tärkeä muun muassa vesivaroiltaan.

Venäjä tunnetaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin liittolaisena ja aseiden toimittajana.

Lähteet:
AFP, Reuters, Itar-Tass
 
Ai, ai siitä voi tulla aika hankala skenaario......jos venäläissotilaat tunkeuvat sinne...
 
yle uutiset Ulkomaat 8.6.2013 klo 0:00
YK: Venäjä ei saa lähettää rauhanturvajoukkoja Golanille

YK:n mukaan Venäjä ei voi osallistua rauhanturvatehtävään Golanilla, koska se on yksi YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista.

Yhdistyneet Kansakunnat torjui perjantaina Venäjän tarjouksen lähettää rauhanturvajoukkoja Golanille. YK:n mukaan Venäjä ei voi ottaa osaa rauhanturvatehtävään, koska se on yksi turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä.

Presidentti Vladimir Putin oli aiemmin päivällä ehdottanut, että Venäjä on valmis lähettämään joukkojaan Golanilta vetäytyneiden itävaltalaisrauhanturvaajien tilalle. Itävalta on päättänyt vetää 377 sotilastaan Golanilta Syyrian ja Israelin rajalta kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Syyrian armeija ja kapinalliset ovat käyneet rajaseudulla raskaita taisteluita. Golanin rauhanturvaajista yli kolmannes on itävaltalaisia.

YK:n tiedotottajan mukaan YK arvostaa Venäjän elettä, mutta Syyrian ja Israelin välinen Golanin rauhansopimus ei mahdollista pysyvien jäsenmaiden joukkojen osallistumista rauhanturvaoperaatioon.

Lähteet:
AFP
 
Venäläisethän on tosi aktiiveja "pyyteettömässä" rauhanturvaamisessa.....
Kuten ovat olleet aikoinaan Jugoslaviassa, Tshetseniassa ja Georgiassa.

Tosin Putinilla taitaa olla (taaskin) ketunhäntä kainalossa.
 
Venäläisten otteet rauhanturvaamiseen ovat varmasti paljon paremmat kuin länsimaalaisten. Tämä on nähty merirosvojahdissakin. Munaa löytyy! :)
 
commando kirjoitti:
Venäläisten otteet rauhanturvaamiseen ovat varmasti paljon paremmat kuin länsimaalaisten. Tämä on nähty merirosvojahdissakin. Munaa löytyy! :)

Mitenkähän kävisi jos venäläiset rauhanturvaajaveljet jäisivät kahden tuleen väliin ja pakko olis puolustautua, kumpaakohan puolta armahtaisivat vai ampuisivatko molempiin suuntiin?. Jotenkin voisi kuvitella, että länteen Välimerelle päin olis helpompi tähdätä?.
 
Israelissa on käsittääkseni merkittävä määrä juutalaisia jotka Neuvostoliiton romahduttua muutti luvattuun maahan. Mutta kaiketi veffeade on arviossaan silti oikeassa.
 
En tiedä mutta saattaisin kuvitella että venäläiset eivät kyykkisi bunkkereissaan tilanteessa ampumatta laukaustakaan mihinkään suuntaan.
 
commando kirjoitti:
En tiedä mutta saattaisin kuvitella että venäläiset eivät kyykkisi bunkkereissaan tilanteessa ampumatta laukaustakaan mihinkään suuntaan.

Samaa mieltä itsekin; jos eivät karkuun pääse, pistänevät siilipuolustuksen pystyyn ja ampuvat jokaista lähestyvää. Tosin, sympatiat näistä kahdesta lienevät Syyrian puolella?.
 
Back
Top