Pv:n tutkimuslaitos

magitsu

Greatest Leader
Ihminen tulevaisuuden teknistyvässä toimintaympäristössä oli yllättäen ehkä kiinnostavin.

Kuten myös Seuraajasuunnittelu Puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa, josta olisi ehkä sparrattavaa liike-elämän HR:ään.

Kv jojä-tarkastelu ja tykistön vaikuttavuusmalli taas hyvää aihepiirin tietoa. Kuten myös, että testissä on kotimainen, paljon toivottu polttopanos, joka saatetaan ottaa sarjatuotantoon.
 
Viimeksi muokattu:

SJ

Supreme Leader
Tuosta polttopanoksesta pitää sanoa, että oli jo aikakin. Se oli toki sellainen artikkeli, jota ilman selvästikin ollaan selvitty ilmankin, mutta se on hyvä olla, eikä pitäisi olla erityisen kallis jos tuote on sarjatuotettu.
 

JR49

Respected Leader
@Rannari , hyvä löytö.
Nostan tämän esiin. Olen nimittäin miettinut aivan samaa. Tosin esimerkit olivat positiivisia. Kaksikin suosittua tubettajaa ovat puhuneet armeijasta hyvin myönteiseen sävyyn, poikani näyttivät minulle. Eihän nuoriso muuta teekään nykyään kuin katsoo tubettajia, joten oli hienoa nähdä asiallisista kamaa. Mutta, negatiivinen viesti toimii myös, valitettavasti. Ja sitten, jos vaikuttimena on oikeasti Venäjän informaatiosodan käsikassarana toimiminen, niin tiettyjä teemoja syöttämällä, huono viesti menee jakeluun laajalle porukalla.
No, sen verran noita nähneinä, kyllä oikean asian tubettajia löytyisi meidän puolelta. Mutta alleviivaa sitä, että jos tuota kanavaa myöten halutaan syöttää disinformaatiota, niin oikean tiedon levittämisessä on tulenpalava kiire.

Psykologisen sodankäynnin kohteista sivulla 59.
Perinteisesti ajatellen tämän kaltaiset ihmiset ovat olleet merkittäviä poliitikkoja tai asevoimien komentajia, ja varmasti näin edelleen on. Näiden lisäksi on kuitenkin syntynyt joukko uuden ajan vaikuttajia, joita edustavat esimerkiksi tubettajat, joiden mielipiteillä on erityisesti nuorelle sukupolvelle merkittävä vaikutus. Näihin vaikuttamalla voi vaikuttaa koko heidän kuulijakuntaansa.
Tällöin he toimivat epäsuotuisan viestin välittäjinä ja kääntävät sen sellaiselle kielelle, jota heidän kuulijakuntansa ymmärtää. Kyynisempi voisi ajatella, ettei näillä uuden polven vaikuttajilla ole merkitystä, koska suurin osa heidän
seuraajistaan on varsin nuoria. Tunnetuimpia suomalaisia tubettajia kuitenkin seuraavat kymmenet- elleivät sadattuhannet nuoret, samat nuoret jotka kohta astuvat asepalvelukseen tai suorittavat sitä parhaillaan.
Voisiko tällaisen tubettajan kautta lähtevä viesti olla vaikuttavampi kuin kerrostalollinen sometrollien viestejä?
http://puolustusvoimat.fi/documents...2017.pdf/6f95e01b-83d1-45ec-a062-850568d21f07
 

JR49

Respected Leader
:D Mitäs mieltä olette tästä? Tulee mieleen Trump.
Ja entäs tämän sivuston pahimmat riehujat/fiksuimmat keskustelijat, onko banaaninsaannilla yhteneväisyyttä tosielämän luonteenpiirteisiin? :)
Myös sivu 59.

Yksilö ja sosiaalinen media
Luonteenpiirteitä on perinteisesti tarkasteltu erinäisin kyselyin ja psykologisten arvioiden avulla, mutta ihminen antaa pieniä vihjeitä itsestään ja luonteenpiirteistään normaalissa arkipäivän toiminnassaan. Kohteena olevan ihmisen tarkkailu on kuitenkin työlästä ja vaivalloista. Sosiaalinen media on avannut uusia väyliä myös luonteenpiirteiden tarkasteluun. Useat tutkimukset osoittavat vahvaa yhteyttä sosiaalisen median käyttäytymisen ja luonteenpiirteiden välillä.
Se, miten käyttäydymme sosiaalisessa mediassa, mahdollistaa ennusteiden tekemisen siitä, miten toimimme myös muussa ympäristössä; rohkeimmat tutkimukset esittävät yli 80 %:n yhtenevyyttä sosiaalisen median käyttäytymisen ja luonteenpiirteiden välille (Qiu, Lin ja Ramsayn (2012) tutkimusta lainaten ”Olet mitä twiittaat”).
 

Kustaanmiekka

Kenraali
Hyvin paljon sellaista mielenkiintoista asiaa joista ei pääse perusuutisissa lukemaan.
Kiitoksia paljon.
 

Kustaanmiekka

Kenraali
Pari poimintaa ja huomiota:
s. 36 + 37
Miehittämättömät ilma-alukset ovat tulleet yhä näkyväm-
pään rooliin jokapäiväisessä elämässämme.

1524481904248.png

s. 42 Toisaalta maasto voidaan keilata myös silmäturvallisella luokan 1 laserilla ilma-aluksesta käsin. Siten muodostuu kolmiulotteinen maastokartta, ja nähdäänpä latvuston aukkokohdista jopa maanpinnalle asti ryhmittelemällä laserkaiut korkeuden mukaan (kuva 4). Laserkeilaus on kehittynyt voimakkaasti 2010-luvulla, eikä vauhti hidastu.
1524481811932.png

-> Jos tulevaisuudessa UAV-koneisiin alkaa tulemaan laserkeilauslaitteistot, niin nehän alkaa löytämään maastosta lähes kaiken mitä on vaan maan pinnan yläpuolella vaikka kuinka olisi ajettu suojaan puiden alle ja puskiin. Teltat, korsut, asemat, ajoneuvot jne. Siinä ei paljon naamioverkot auta.

Onneksi PV:ssä on todella herätty UAV-uhkaan.
s. 65:Tutkimuksen kolmannessa vaiheessa vuoden 2018 aikana on tarkoitus luoda Maavoimien UAV-konsepti, jolla luodaan askelmerkit Maavoimien UAV-vastaiselle toiminnalle aina vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on myös määrittää suorituskyvyn kehittämisen eri vaiheet ja vaatimukset tulevalle kymmenen vuoden ajanjaksolle
 

Huhta

Greatest Leader
Puolustustutkimuksen vuosikirja 2019 on julkaistu

Edit

Nopeallakin selauksella löytyi useita kiinnostavia artikkeleita. Mukana asiaa kaikista puolustushaaroista. Kannattaa tutustua.

@Huhta sinua kiinnostaa ainakin juttu Merivoimien herätemiinoista

Joo, ei huono artikkeli ja lisäsi tietämystä. (Lisäsi tietämystä? :eek: Jeesus Kristus, kun joku kuvittelee tietämyksensä lisääntyneen pari sivun lukemisen myötä.)

JFYI, jälkikäteen editoitu @-merkki ei tavoita vastaanottajaansa. Olen sitä tosin itsekin joskus käyttänyt.
 

Rannari

Greatest Leader
Puolustustutkimuksen vuosikirja 2021


Sisällys

Suunnittelupäällikön tervehdys 3
Päätoimittajalta 4

Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Tutkaherätemittaukset ja instrumenttitutkan päivitys 8
Harjoitusten MEL/MIL-toiminta 10
Kybertaktiikasta: taistelun elementit ja yleiset taktiset periaatteet kybertilassa 13 Informaatiosodankäynnin kehityksestä ja haasteista 18
Kvanttikestävien PQC-algoritmien kehittäminen ja standardointi 22
COVID-19-mallinnus 26
Hengityksensuojainten puhdistusjärjestelmä –
Ketterä kehittäminen ja projektitoiminta monialaisessa asiantuntijaverkostossa 29 Hengityksensuojainten dekontaminaatio (HEDE) Puolustusvoimissa 35 Hengityksensuojainten laadunvarmistus 41
Koronapandemia muutti työnteon rutiineja 43
Soveltuvuudenarvioinnit COVID-19:n aikaan 46

Puolustusvoimien logistiikkalaitos
Materiaalien ja rakenteiden kokeellinen tarkastelu DIC-menetelmällä 50
Maailmanlaajuinen terveysturvallisuusohjelma ja varautuminen biologisiin uhkiin 53

Maasotakoulu, Maavoimien tutkimuskeskus
Arjen välineet johtamisen tukena 58

Merisotakoulu, Meritaistelukeskus
Merenpohjan sedimenttien laadun arviointi 66

Satakunnan lennosto, Ilmataistelukeskus
HX-hankkeen sotilaallisen suorituskyvyn arviointi 72

Maanpuolustuskorkeakoulu
Kuinka väkivallan ja terrorin mediaesitysten tarkastelu on (maan)puolustustutkimusta? 78

Kansankielistä turvallisuutta:
Naisten vapaaehtoista valmius- ja turvallisuuskoulutusta tarkastelemassa 82
Koulutustaidon tutkimushanke hyvän kouluttajan ominaisuuksista 86
 
Top