Pyhä yö 1939

Vonka

Supreme Leader
24.12. 1939 Taipaleenjoki. Runoilija Yrjä Jylhä oli komppanianpäällikkönä JR 30:ssa.

PYHÄ YÖ

Oli muuan Jooseppi Kirvesmies
oli siellä missä me muutkin,
jäi hältä vaimo ja kotilies,
ja vieri viikot ja kuutkin.
Hän harvoin kirjoitti Marjalleen
ja harvoin kirjeitä saikin,
mut jouluaaton kun ehtooseen
tuli säästi joukkomme harvenneen,
niin kuulla saimme me kaikin:

On poika syntynyt Joosepille
ja Marjatalle, ja Marjatalle !
Se syntyi mustimman orren alle,
on tuskin peitettä sille.

Me kaikki hengessä polvistuimme
ja lapsen vierelle kumarruimme
ja siunauksen luimme.

Ja monta paimenta parrakasta
lumessa valvoi ja vartioi,
ja vartioi sitä pientä lasta
petojen saaliiksi joutumasta-
maa, taivas kiitosta soi.

Ja Suomen korpien yllä hohti
nyt tähti suurempi muita,
ja me kaikki käännyimme sitä kohti,
ja meidät kaikki se kotiin johti,
se tähti suurempi muita.


Yrjö Jylhä, kokoelmasta Kiirastuli (1940)
 
Jylhän komppania on luultavimmin taistelureservissä jouluaattona, joten nyt ehtii tehdä runoa. Kirvesmäessä on pataljoona Polón eli "Virtain verihurtat", kuten neuvostolentolehtisissä luki. Terenttilässä Koukunniemen toisella puolella on ainakin kauhavalaisia. Jouluaattona useita Kirvesmäen tukikohtia vastaan hyökätään, mutta kaikki hyökkäykset torjutaan. Lumipukuja on, mutta niillä ei ole niin suurta väliä, sillä maa on myllertynyt aivan mustaksi.

Talvisota_Taipale_1.PNG


Taipaleessa pahimpina päivinä vihollinen pääsi tukikohtiin ja tuhottiin raaoissa lähitaisteluissa. Kaivantojen jäätyneessä maassa verimassa saattoi nousta hetkellisesti puolisääreen. Lepovuorokaan ei ollut lepoa, sillä etulinjaan piti tulla kaivamaan ja siirtämään vihollisten ruumiita.

901152.jpg


Talvisodan aikana Suomessa oli hyvin vakava ja jopa määrittelemättömällä tavalla voimakkaan hengellinen tunnelma riippumatta kenenkään uskonkäsityksistä. Kansa ei taistellut itsenäisydestään vaan elämästään. Damokleen miekka oli roikkunut pään päällä kauan ja kun väistämätön tapahtui, kansa nousi vastustamaan pahaa uskoen asiansa oikeutukseen.

Stalinilla oli suunnitelma siirtää koko Suomen kansa pois asuinsijoiltaan ja tuhota. Nämä vartiomiehet antoivat elämänsä koko kansan elämän edestä.


JouluhartausKollaalla.jpg5%20sankarihautajaiset%20sisalta.jpg
 
Minä en yleensä paljoa perusta sotaglooriasta, mutta Yrjö Jylhän tekstit ovat kyllä hiton hyviä ja ne kestävät aikaakin. Hakkaavat ne Ruotsin ajan lallatukset 11-0.
 
Minä en yleensä paljoa perusta sotaglooriasta, mutta Yrjö Jylhän tekstit ovat kyllä hiton hyviä ja ne kestävät aikaakin. Hakkaavat ne Ruotsin ajan lallatukset 11-0.

No, Jylhä olikin itse mukana taisteluissa. Ei koskaan henkisesti toipunut talvisodasta, eikä Kiirastulen kirjoittamisesta.
 
Back
Top