Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Pysyvä: Henkilökohtainen mukaan lähtevä varustus liikekannallepanotilanteessa

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja JR49, 19.02.2016.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.
 1. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,367
  Tykkäykset:
  12,029
  Pisteet:
  1,286
  No niin, aluetoimistosta vastasi asiallinen ja korkea-arvoinen ammattisotilas.
  Paljon hyvin selkeitä linjauksia.

  Tarkoitus oli siis saada linjaus siitä, mitä nykyään reserviläisen pitää/ei pidä ottaa mukaansa siinä teoreettisessa tilanteessa, jos LKP tulisi. Kaupasta ostaen kun nykyajan reserviläinen voi niin halutessaan varustaa itsensä täydellisesti suojaliiveistä lähtien.

  Avaan tälle oman säikeen, sillä mielipiteen vaihtoa lienee luvassa. Tummennettuna oma kysymykseni, ja sitten perään vastaus lyhentämättömänä.

  1) Minkälaista varusesineitä/aseita saa/pitää tuoda mukanaan?
  Henkilökohtainen varustus
  Mitään yksityiskohtaista listaa ei ole olemassa. Tarve riippuu täysin joukosta ja sen varustetasosta. Esittämäsi "vanha" listaus on ihan pätevä, mutta se on lähinnä esimerkki. Lähtökohtaisesti kaikki henkilökohtaiset varusteet ovat soveltuvia, kunhan ne sopivat muuhun sotilaan varustukseen. Ei siis kannata ottaa hyvää, mutta oranssia gore tex-asua mukaan. Majoittumisvälineet, reput, retkikeittimet, monitoimityökalut (Leatherman/vast), kompassit, väliasut, urheilualusasut, sadeasut..... Ota vain mukaasi. Jos nyt satut omistamaan vaikka sirpaleliivin tai komposiittikypärän, niin ota nekin. Tässä siis esimerkkiä asiasta.

  Henkilökohtainen varustus lunastetaan, ja ne jäävät henkilön itsensä käyttöön, jos jotain aivan erikoista muuta syytä ei ole. Aivan erikoisena muuna syynä voisin kaivaa yhden (ehkä hieman keinotekoisen) esimerkin. Kuvitellaan, että sinulla on hyvä suojaliivi, mutta olet jossain esikunassa, joka on luolassa maan alla. Tällöin joku toinen voi tarvita enemmän sinun suojaliiviäsi.

  Henkilökohtaisen varustuksen osalta on hyvä huimioida se, että niiden huolto jää lähtökohtaisesti haltijan omalle vastuulle. Jos puolustusvoimilla ei ole vastaavaa tuotetta (esim joku asuste), niin esimerkiksi tuotteen vaihto puhtaaseen on käytännössä mahdotonta (joudut siis pesemään sen itse).

  Joukkokohtainen varustus
  Mitään yksityiskohtaista listaa ei ole olemassa. Tarpeeseen pätee sama kuin henkilökohtaisen varustuksenkin osalta. Tässä voi käyttää maalaisjärkeä. Mukaan voi ottaa esimerkiksi kiikarit, pimeäkiikarit, etäisyysmittarit, GPS paikantimet,navigaattorit, miksei vaikka lähiradiotkin (tosin taajuushallinan kanalta on oltava tarkkana).

  Nämä lunastetaan samalla tavalla kuin henkilökohtaisetkin varusteet. Lähtökohtaisesti nämäkin varusteet jäävät kyseiselle henkilölle tai hänen ryhmälleen/joukkueelleen. Tässä huomioidaan kuitenkin, että kyseiset varusteet soveltuvat joukon käyttöön, eikä niitä kaivata jossain muualla enemmän. Otan taas esimerkin. Kuulut yksikön talousryhmään, ja tuot mukanasi laser-etäisyysmittarin. Tuskin sinä tai ryhmäsi tarvitsette sitä, mutta panssarintorjuntaryhmälle siitä on erittäin suuri hyöty. Tällöin mittarisi menee siis mitä todenäköisimmin muun "porukan" käyttöön

  Aseet
  PV ei lunasta reserviläisten omia aseita. Jos reserviläinen tuo aseen tullessaan, se lähetetään kotiin muun siviilivarustuksen vuoksi.
  Keskeisin syy on se, että muuten aseistus "kirjavoituu" aivan liikaa. Tällöin esimerkiksi huollon ja patruunatäydennysten osalta kohdataan runsaasti erilaisia haasteita.

  2) Mitä tapahtuu niille reservilläisen omille varusesineille/ aseille, jota armeija ei hyväksy reserviläisen omaan käyttöön.
  Jos varusesine hyväksytään yleensäkin PV:n käyttöön, niin se lunastetaan (maksetaan korvaus). Tällöin sen omistusoikeus siirtyy puolustusvoimille. Jos jostain syystä katsotaan, että varusesinettä tarvitaan jossain muuaalla tai jonkun toisen henkilön hallussa, niin silloin varusesine voidaan ottaa pois alkuperäisen omistajan hallinnasta.

  Jos varusesinettä ei lunasteta (katsotaan, että ei sovellu PV:n käyttöön), niin silloin esine lähetetään kotiin muun siviilivarustuksen mukana.
   
  KymJP2K, ak.tied, Sarek1 ja 20 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,971
  Tykkäykset:
  2,505
  Pisteet:
  636
  Keskustelu toisessa säikeessä, tämä lista jääköön tähän nopeasti löydettävissä olevaksi referenssiksi.


  EDIT:

  Ja huom! Pidetään sitten kaikki mielessä, että viime kädessä myös SA-yksikön päälliköllä on päätäntävaltaa käyttöön otettavan kaluston suhteen.

  Yllä olevaan tulee siis suhtautua parhaana tiedossamme tällä hetkellä olevana ohjeena, mutta vain ohjeena, ei lakina.
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2016
  JR49 ja setämies tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,318
  Pisteet:
  316
  Toistan vielä itseäni, että seuraavaksi tähän nyt jo stikkyksi nostettuun epämääräiseen "vastaukseen" on syytä kaivaa viiteasiakirjat (normit, määräykset, käskyt ja ilmoitukset) liitteeksi, jolloin on mahdollista varmistua siitä, että vastaus todella perustuu viralliseen mustaan virallisella valkoisella - ollen täten organisaation virallinen kanta eikä vain yksittäisen henkilön hihaviitosena ravistettu mielipide. Samalla em. asiakirjat on helposti löydettävissä ja siten myös niiden sisällön oikeellisuus suhteessa vastaukseen todennettavissa.

  Muussa tapauksessa tästä vastauksesta kehkeytyy kaikessa epämääräisyydessään vielä vuosikymmenen tornari, jota vähintään spekuloidaan tuhansien viestien verran pääsemättä puusta pitkälle. Täysin turhaan.
   
  pstsika, baikal ja Samses tykkäsivät tästä.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.

Jaa tämä sivu