RAF:n 10-tonnisen hirviöpommin tuhovoima tutkitaan uudelleen

Tvälups

Ylipäällikkö
RAF:n 10-tonnisen hirviöpommin tuhovoima tutkitaan uudelleen

Grand Slam -pommit pudotettiin Avro Lancaster -koneilla. Kuvan Lancaster ei edusta Grand Slamia varten rakennettua erikoismuunnosta.
© Reuters Photographer / Reuters is : 23.1.2014 12:28, päivitetty: 23.1.2014 13:54

Asiantuntijaryhmä selvittää parhaillaan, millainen voima oli suurimmalla Britanniassa koskaan kehitetyllä tavanomaisella aseella: Grand Slam -lentopommilla.

Jättiläismäinen Grand Slam painoi lähes 10 tonnia. Britannian kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n pommituskoneet pudottivat Saksaan kaikkiaan 42 Grand Slamia toisen maailmansodan loppuvaiheessa.

Arkeologit ja geofyysikot tutkivat nyt Grand Slamien testipaikkaa Hampshiressa, kertoi brittilehti The Independent torstaina. Tutkimukset tehdään muun muassa maatutkan ja arkeologisten kaivausten avulla.

Grand Slam tunkeutui syvälle maaperään ennen räjähtämistään. Sytyttimeen oli asetettu yhdeksän sekunnin viive.

Valtava räjähdys aiheutti pienen maanjäristyksen ja kraatterin, joka oli yli 20 metriä syvä ja 40 metriä leveä.
Britit rakensivat New Forestin alueelle Hampshireen testibunkkerin, joka toimi Grand Slamien harjoitusmaalina. Alueelle syntyi useita suuria
kraattereita.

Yhdeksän pommituslentoa
Tositoimissa Grand Slameja käytettiin yhdeksällä pommituslennolla, joiden kohteina olivat muun muassa Schildeschen rautatieviadukti lähellä Bielefeldiä, Arnsbergin viadukti, Nienburgin rautatiesilta, niin sanottu Valentin-bunkkeri Bremenissä sekä Helgolandin saarella sijaitsevat rannikkotykistöasemat.

Schildeschen viadukti katkesi heti ensimmäisessä iskussa, samoin tärkeä Nienburgin rautatiesilta Bremenin ja Hannoverin välillä.

KUVA: © Fabian Bimmer / Reuters

Grand Slamien kohde: Natsi-Saksa rakennutti orjatyövoiman avulla Bremeniin tämän Valentiniksi kutsutun jättibunkkerin.


Sukellusveneiden rakennustelakkana käytetty Valentin-bunkkeri sai kaksi Grand Slam -osumaa. Ne läpäisivät osittain bunkkerin 4,5 metriä paksun betonikaton, ja bunkkeri tuhoutui käyttökelvottomaksi.
Jouko Juonala

Erikoisraskas lentopommi
Britannian kuninkaalliset ilmavoimat eli RAF otti käyttöön Grand Slam -pommin maaliskuussa 1945, aivan toisen maailmansodan loppuvaiheessa. Pommin suunnittelija oli Barnes Wallis.

Grand Slamit ja niitä kevyemmät Tall Boy -pommit olivat hyvin aerodynaamisia miinapommeja. Ne kiihtyivät pudotessaan kovaan vauhtiin ja upposivat syvälle kohteeseensa ennen räjähtämistä.

Miinapommit eli painepommit ovat sirpalepommin kaltaisia lentopommeja, mutta niissä on sirpalepommia ohuempi kuori. Miinapommien teho perustuu pääasiassa painevaikutukseen.

RAF:n Avro Lancaster -pommikoneesta kehitettiin Grand Slamia varten oma erikoismuunnos, jota valmistettiin vain 33 kappaletta. Pommi kiinnitettiin varmuusketjulla alapuolitse kuiluun, jonka luukut oli poistettu. Konekivääriaseistus oli vain taka-ampumossa.

Lähde: Wikipedia
 
Tall Boy näkyy elokuvassa Rambo 3.
Se putosi ääntä nopeammin (muistaakseni suunnittelematta), eli rikkoi äänivallin. Melkoinen meluhaitta, kyseessä oli kuitenkin kuulijoiden loppuelämän viimeiset sekunnit.
 
Tietääkseni Wallisilla oli laskelmia tuon pommin toiminnasta jo etukäteen, mutta alkujaan tarkoitus oli pudottaa tuo GS pommi huomattavasti korkeammalta, kuin mikään käytettävissä oleva kone kykeni sen kuljettamaan, joten joku päätti, että tehdään tuon tyylinen pommi kaikesta huolimatta ja käytetään saatavilla olevia koneita ja katsotaan, että mitä tapahtuu. Joten hyö tekivät Tallboy:n ja totesivat sen olevan käyttökelpoinen, joten pyysivät vielä isompaa pommia. Sitä en nyt muista, että ylittikö se oikeasti äänennopeuden, vai oliko se vain lähellä sitä nopeutta.
 
Historic tjsp kanavalta katsoin jonkun Natsien Suurimmat blaablaa sontaohjelman. Siinä oli noista sukellusvenebunkkereista. Aika hyvin rakennettuja olivat. Katot oli useammassa kerroksessa, eli läpäsyyn olisi vaadittu useita osumia samaan kohtaan. 5m betonia, 3m ilmatila, 5m betonia 3m ilmatila yms.
 
Historic tjsp kanavalta katsoin jonkun Natsien Suurimmat blaablaa sontaohjelman. Siinä oli noista sukellusvenebunkkereista. Aika hyvin rakennettuja olivat. Katot oli useammassa kerroksessa, eli läpäsyyn olisi vaadittu useita osumia samaan kohtaan. 5m betonia, 3m ilmatila, 5m betonia 3m ilmatila yms.

Tärkeä -ellei tärkein- sukellusvenetukikohta oli Ranskassa, lieneekö ranskalaisten rakentama.
 
Tärkeä -ellei tärkein- sukellusvenetukikohta oli Ranskassa, lieneekö ranskalaisten rakentama.

Natsit rakensi noita useamman Ranskaan. Nyt saatan myös olla väärässä, mutta mielestäni joku noita pommeja sai kyllä sellaiseen vaikutusta. Ei tainnut varsinaisesti läpäistä, mutta tarpeeksi lähelle, että katosta irtosi pala ja teki vahinkoa sisällä.
 
Back
Top