Rajavartijat ovat myös riskianalyytikoita

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 21.3.2014 klo 14:08
Rajavartijat ovat myös riskianalyytikoita
Rajavartiostossa on jo osin siirrytty niin sanotun riskianalyysin käyttöön, kun osa rajasta jätetään vähemmälle valvonnalle. Painavat säästöt eivät kuitenkaan vaaranna rajaturvallisuutta, Kuusamon rajavartioaseman päällikkö Jyrki Säkkinen sanoo.

Kuva: YLE Etelä-Karjala
Mistä on kyse?
  • Rajavartiolaitos yrittää säästää 28 miljoonaa vuoteen 2017 mennessä
  • Osa raja-alueista jää säästöjen myötä vähemmälle valvonnalle kun väki vähenee
  • Kuusamossa henkilöstö vähenee parillakymmenellä noin neljäänkymmeneen
Rajavartioston tavoitteena on säästää vuoteen 2017 menessä 28 miljoonaa euroa. Kuusamossa säästöt kohdistuvat muun muassa henkilöstöön, joka vähenee lähivuosina noin kuudestakymmenestä neljäänkymmeneen. Enimmillään Kuusamossa on työskennellyt noin 150 rajavartijaa.

Rajaturvallisuus ei säästöjen myötä vaarannu, Kuusamon rajavartioaseman päällikkö, yliluutnantti Jyrki Säkkinen vakuuttaa.

- Pystymme ylläpitämään edelleenkin rajaturvallisuutta. Esimerkiksi tekniikkaa ja lentävää kalustoa on lisätty. Teemme ennakkoon myös riskianalyysia, eli kartoitamme esimerkiksi kohdat, joissa rajaturvallisuus vaarantuu. Osa raja-alueista jää selkeästi vähemmän valvonnalle, Säkkinen kertoo. Hän aloitti tehtävässään Kuusamossa vuoden alussa.

Lapista ja Kainuusta vähennetään
Rajavalvontaa vähennetään esimerkiksi Lapista ja Kainuusta ja valvontaa siirretään muun muassa Kaakkois-Suomeen. Lapissa Rajavartiolaitos panostaa Sallan Kelloselkään, Raja-Jooseppiin sekä Ivaloon ja Muonioon.

Tällä hetkellä henkilöstösiirtoja ei ole luvassa. Uutta väkeä ei ole ihan heti tulossa.

- Pystymme palkkaamaan ensimmäiset uudet rajavartijat arviolta vuonna 2017 tai 2018, Säkkinen arvioi.

Yhteistyötä venäläisten kanssa
Yhteistyö rajan yli toimii Jyrki Säkkisen mukaan moitteettomasti.

- Olemme yhteydessä venäläisten kanssa viikoittain. Saamme sieltä tietoa ja välitämme tietoa myös omalta alueeltamme. Yhteistyö toimii hyvin.

Kotimaassa rajavartijat ovat tiiviissä yhteistyössä poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa.

- Kainuun rajavartiosto on tehnyt noin 150 niin kutsuttuaa harvaan asutun alueen turvallisuustehtävää vuodessa. Kuusamon alueella niistä on tehty noin 30. Tehtävät ovat vaihdelleet kadonneen etsinnästä pienten liikenneonnettomuuksien selvitätmiseen. Pelastustehtäviä on ollut liikenneonnettomuuksista loukkaantuneiden maastosta noutamiseen.
 
Back
Top