Rajavartijoiden toimivaltuuksiin tulossa muutoksia

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 30.1.2014 klo 16:55
Rajavartijoiden toimivaltuuksiin tulossa muutoksia
Rajavartioiden toimivaltuudet lisääntyisivät, jos lakimuutokset toteutuvat esitetysti. Eduskunta sai tänään lakimuutosesitykset käsiteltäväkseen.

Kuva: Yle
Rajavartijoiden toimivaltuuksiin ehdotetaan muutoksia. Rajavartijat voisivat jatkossa ohjata liikennettä liikenneonnettomuuspaikalla ilman poliisin pyyntöä sekä puuttua tehokkaammin maastoajoneuvon luvattomaan käyttöön tiellä.

Lisäksi rajavartijat voisivat poliisin johdolla osallistua yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen harvaan asutuilla alueilla ja saaristossa.

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen rajavartiota koskevista lakimuutoksista.
 
Toimittaja ei tainnut olla mukana ihan kympillä. Liikenteenohjaus ja maastoajoneuvojen valvonta olivat toki konkreettisia asioita, mutta merkitykseltään täysin mitättömiä tuohon yleisen järjestyksen ja turvallisuuden (YJT) ylläpitämiseen. Se on perinteisesti ollut vain ja ainoastaan poliisiviranomaisten tehtävä ja se pitää sisällään erittäin suuren toimivallan kansalaisten vapauksiin puuttumiseen.

Tiivistetysti sanottuna rajasotilaista tehdään rajapoliiseja. Siinä olisi uutista yhdelle jos toisellekin artikkelille.
 
Toimittaja ei tainnut olla mukana ihan kympillä. Liikenteenohjaus ja maastoajoneuvojen valvonta olivat toki konkreettisia asioita, mutta merkitykseltään täysin mitättömiä tuohon yleisen järjestyksen ja turvallisuuden (YJT) ylläpitämiseen. Se on perinteisesti ollut vain ja ainoastaan poliisiviranomaisten tehtävä ja se pitää sisällään erittäin suuren toimivallan kansalaisten vapauksiin puuttumiseen.

Tiivistetysti sanottuna rajasotilaista tehdään rajapoliiseja. Siinä olisi uutista yhdelle jos toisellekin artikkelille.

Touchè!
 
Onko puolisotilaallinen rajapoliisi sitten askel huonompaan? Ei ehkä, se voisi jopa tehostaa yllättäviin tilanteisiin reagointia.
 
Ei se ainakaan huononna viranomaiskentän valtaa jos rajavartijat hoitavat myös YJT-tehtäviä. Poliisin vasteajat raja-alueilla, tai itseasiassa Kehä III jälkeen pl. isot kaupungit, ovat nykyään niin pitkiä, että suurimmassa osassa jutuista on aika sama käykö poliisi edes paikalla. Jos kansalainen tarvitsee apua esimerkiksi sen takia, että naapurin kilipää pilkkoo ovea kirveellä, niin on aika yksi ja sama tuleeko poliisia ollenkaan vai tuleeko se esim. 1 h päästä. Tai kolmen tunnin. Voihan poliisi hoitaa sen kuolinsyyntutkinan kuitenkin...

Jos mm. haja-asutusalueilla ihan oikeasti haluttaisiin turvata kansalaisten turvallisuus, niin Suomessa tarvittaisiin CCW-yhteensopiva aselainsäädäntö, kuten vapaissa länsimaissa.

RVL taas vetelee ja on vedellyt sellaisia naruja, että hankala heitä on mieltää enää rajasotilaiksi. Jos varustus on luokkaa ”patukka, pistooli ja käsiraudat” ja helvetillinen osa työvoimasta käytetään passien tarkastamiseen eikä rajan valvomiseen, niin ehkä juoppojen kantaminen putkalle ja rikesakkojen kirjoittelu nurkkiin kuseksijoille on ihan looginen jatkumo.
 
Jopa haja-asutusalueella saat poliisin nopeasti ja joukolla paikalle kun vain käytät taikasanaa apua soittaessasi... CCW ja Castle Law on oman ketjunsa jutustelua.

Rajapoliiseja net raja- ja merivartijat nykyisin ovat. Sota-armeijaan liittyviä tehtäviä ei työnkuvaukseen kuulu kuin ehkä max 5% talon väestä.

Ei se sattumaa ole, että rvl on mennyt alati lähemmäs poliiseja ja irrottautunut pv:n syleilystä. Harmi vain, että talon johto on kadettikoulun tuotosta...
 
Onko puolisotilaallinen rajapoliisi sitten askel huonompaan?

Ei välttämättä huonompaan kokonaisuutena arvioiden, mutta nyt ollaan maanpuolustusaiheisella foorumilla. YJT:n valvonta syö väistämättä maanpuolustuksen resursseja, eikä sotilaallisen maanpuolustuksen välitön valmiuskaan ainakaan kohoa, jos rajamiehet ovat viemässä rähinäviinaa juonutta rajaseudun asukkia satojen kilometrien päähän putkaan.

Keskiverto rajamies ei myöskään ole tehtäväänsä hakeutunut, jotta saisi kantaa jalattomia juoppoja maijan peräloosteriin. Jo passikoppiin jumiutuminen on ollut kauhistus..
 
Mitä en nyt ymmärtänyt? Aikooko sotilaallisesti järjestetty organisaatio ottaa poliisin tehtäviä muuttumatta poliisiorganisaatioksi? Siis jonkinlainen Suomen santarmilaitos Välimeren maiden malliin vai häh?

Voi muuten tuo teknologian kehittyminen vielä jatkossa muuttaa entisestään rajamiehen työtä kun passeja tarkistetaan koneellisesti, robotit valvovat rajaa ja miehittämättömät lennokit partioivat merialueella. Mahtavatko siinä rajamiehet tyytyä pelkkään juoppojen kuskaamiseen?
 
Ainoastaan harva-alueella yhteispartiossa poliisin kanssa, poliisimiehen johdolla toimivaltuudet yjt-tehtävissä. Mitään itsenäistä yjt-partiointia ei ole, eikä tule.
 
Muistakaa radiohiljaisuus.

http://www.ylakainuu.fi/Uutiset/119...taa+tutkiessaan+torkeaa+metsastysrikosta.html
Päivitetty 31.1.2014 17:16, julkaistu 31.1.2014 14:55
Muutos tulossa: Rajavartiolaitos voi käyttää televalvontaa tutkiessaan törkeää metsästysrikosta
Marjatta KurvinenLähetä palautetta toimittajalle
Satellite

Tässä arkistokuvassa salakaatoa tutkii poliisi. Rajavartijat ovat saamassa lisää mahdollisuuksia törkeiden metsästysrikosten tutkimiseen.


Rajavartiolaitos voinee jatkossa käyttää televalvontaa silloin, kun tutkitaan törkeää metsästysrikosta tai törkeää laittoman saaliin kätkemistä. Poliisilla vastaava oikeus jo on. Televalvonta voi helpottaa suunnitelmallisten sekä laajoilla ja asumattomilla alueilla tapahtuneiden metsästysrikosten tutkintaa.

Muutos sisältyy rajavartiolain muutosesitykseen, jonka hallitus antoi torstaina 30. tammikuuta eduskunnalle. Laki on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian.

Muitakin täsmennyksiä on tulossa.

Täsmennykset koskevat muun muassa menettelyjä rajavalvonnan henkilöntarkastuksissa, turvatarkastuksissa ja turvallisuustarkastuksissa. Rajavartiomies voisi jatkossa ohjata liikennettä liikenneonnettomuuspaikalla ilman poliisin pyyntöä sekä puuttua tehokkaammin maastoajoneuvon luvattomaan käyttöön tiellä.

Muutosten myötä rajavartiolakiin ehdotetaan lisäystä, joka koskee säännöstä rajavartiomiehen toimivaltuuksista yhteispartiossa poliisin kanssa. Rajavartiomies voisi yhteispartiossa poliisimiehen johdolla osallistua yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen tehtävään vastaavasti kuin poliisimies. Tällaista partiointia tehdään harvaan asutuilla alueilla ja saaristossa.

Rajavyöhykkeen maanomistajia taas koskee säännös velvollisuudesta sallia valtion kustannuksella rajavyöhykkeen takarajan merkintä maastoon. Nykyisin rajavyöhykkeen takarajan merkintä voi tapahtua vain maa-alueen omistajan suostumuksella. Rajavyöhykkeen lähistöllä liikkuvien on kuitenkin voitava havaita liikkumiselta rajoitetun alueen alkaminen.

Rajavyöhykkeen takarajan merkinnöistä ja merkintöjen ylläpitämisestä ei yleensä aiheudu omistajalle tai haltijalle haittaa tai vahinkoa, mutta jos näin kävisi, olisi vahingosta ja haitasta suoritettava käyvän hinnan mukainen korvaus.
 
Melko vahvasti sanottu. Itse en laittaisi rahoja likoon.

Uskaltaisin veikata juuri päinvastoin. Minusta on selvää, mihin suuntaan kehitys menee. Melkoinen ekologinen lokero ainakin idässä on jo rvl:lla, aika paksu siivu sisäänpäinkin. Tehtäviä on ollut monenlaisia, lapsenpäästöstä tulipalopelastuksiin, juoppojen talteenotosta metsästysrikoksien selvittelyyn.

Yksi mahdollisuus on sekin, että ajan oloon koko Raja nykyisessä merkityksessä katoaa, nykyinen hlöstö pääosin saattohoidetaan eläkkeelle, tekevät juttuja, jotka ovat mahdollisia jne. ja aikanaan todetaan, että uutta ei oteta. Torjuntavoittoakatemiasta tullut väki pelastetaan sitä ennen pv:n kirjoihin.
 
Back
Top