Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Rajavartijoiden toimivaltuuksiin tulossa muutoksia

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 30.01.2014.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 30.1.2014 klo 16:55
  Rajavartijoiden toimivaltuuksiin tulossa muutoksia
  Rajavartioiden toimivaltuudet lisääntyisivät, jos lakimuutokset toteutuvat esitetysti. Eduskunta sai tänään lakimuutosesitykset käsiteltäväkseen.
  [​IMG]
  Kuva: Yle
  Rajavartijoiden toimivaltuuksiin ehdotetaan muutoksia. Rajavartijat voisivat jatkossa ohjata liikennettä liikenneonnettomuuspaikalla ilman poliisin pyyntöä sekä puuttua tehokkaammin maastoajoneuvon luvattomaan käyttöön tiellä.

  Lisäksi rajavartijat voisivat poliisin johdolla osallistua yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseen harvaan asutuilla alueilla ja saaristossa.

  Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen rajavartiota koskevista lakimuutoksista.
   
 2. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Toimittaja ei tainnut olla mukana ihan kympillä. Liikenteenohjaus ja maastoajoneuvojen valvonta olivat toki konkreettisia asioita, mutta merkitykseltään täysin mitättömiä tuohon yleisen järjestyksen ja turvallisuuden (YJT) ylläpitämiseen. Se on perinteisesti ollut vain ja ainoastaan poliisiviranomaisten tehtävä ja se pitää sisällään erittäin suuren toimivallan kansalaisten vapauksiin puuttumiseen.

  Tiivistetysti sanottuna rajasotilaista tehdään rajapoliiseja. Siinä olisi uutista yhdelle jos toisellekin artikkelille.
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Touchè!
   
 5. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,630
  Tykkäykset:
  4,382
  Pisteet:
  1,286
  Onko puolisotilaallinen rajapoliisi sitten askel huonompaan? Ei ehkä, se voisi jopa tehostaa yllättäviin tilanteisiin reagointia.
   
 6. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,068
  Pisteet:
  1,286
  Ei se ainakaan huononna viranomaiskentän valtaa jos rajavartijat hoitavat myös YJT-tehtäviä. Poliisin vasteajat raja-alueilla, tai itseasiassa Kehä III jälkeen pl. isot kaupungit, ovat nykyään niin pitkiä, että suurimmassa osassa jutuista on aika sama käykö poliisi edes paikalla. Jos kansalainen tarvitsee apua esimerkiksi sen takia, että naapurin kilipää pilkkoo ovea kirveellä, niin on aika yksi ja sama tuleeko poliisia ollenkaan vai tuleeko se esim. 1 h päästä. Tai kolmen tunnin. Voihan poliisi hoitaa sen kuolinsyyntutkinan kuitenkin...

  Jos mm. haja-asutusalueilla ihan oikeasti haluttaisiin turvata kansalaisten turvallisuus, niin Suomessa tarvittaisiin CCW-yhteensopiva aselainsäädäntö, kuten vapaissa länsimaissa.

  RVL taas vetelee ja on vedellyt sellaisia naruja, että hankala heitä on mieltää enää rajasotilaiksi. Jos varustus on luokkaa ”patukka, pistooli ja käsiraudat” ja helvetillinen osa työvoimasta käytetään passien tarkastamiseen eikä rajan valvomiseen, niin ehkä juoppojen kantaminen putkalle ja rikesakkojen kirjoittelu nurkkiin kuseksijoille on ihan looginen jatkumo.
   
  baikal tykkäsi tästä.
 7. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Jopa haja-asutusalueella saat poliisin nopeasti ja joukolla paikalle kun vain käytät taikasanaa apua soittaessasi... CCW ja Castle Law on oman ketjunsa jutustelua.

  Rajapoliiseja net raja- ja merivartijat nykyisin ovat. Sota-armeijaan liittyviä tehtäviä ei työnkuvaukseen kuulu kuin ehkä max 5% talon väestä.

  Ei se sattumaa ole, että rvl on mennyt alati lähemmäs poliiseja ja irrottautunut pv:n syleilystä. Harmi vain, että talon johto on kadettikoulun tuotosta...
   
 8. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Ei välttämättä huonompaan kokonaisuutena arvioiden, mutta nyt ollaan maanpuolustusaiheisella foorumilla. YJT:n valvonta syö väistämättä maanpuolustuksen resursseja, eikä sotilaallisen maanpuolustuksen välitön valmiuskaan ainakaan kohoa, jos rajamiehet ovat viemässä rähinäviinaa juonutta rajaseudun asukkia satojen kilometrien päähän putkaan.

  Keskiverto rajamies ei myöskään ole tehtäväänsä hakeutunut, jotta saisi kantaa jalattomia juoppoja maijan peräloosteriin. Jo passikoppiin jumiutuminen on ollut kauhistus..
   
 9. Museo

  Museo Majuri

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,459
  Tykkäykset:
  534
  Pisteet:
  156
  Mitä en nyt ymmärtänyt? Aikooko sotilaallisesti järjestetty organisaatio ottaa poliisin tehtäviä muuttumatta poliisiorganisaatioksi? Siis jonkinlainen Suomen santarmilaitos Välimeren maiden malliin vai häh?

  Voi muuten tuo teknologian kehittyminen vielä jatkossa muuttaa entisestään rajamiehen työtä kun passeja tarkistetaan koneellisesti, robotit valvovat rajaa ja miehittämättömät lennokit partioivat merialueella. Mahtavatko siinä rajamiehet tyytyä pelkkään juoppojen kuskaamiseen?
   
 10. -Superhero-

  -Superhero- Alokas

  Liittynyt:
  10.04.2011
  Viestejä:
  6
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  0
  Ainoastaan harva-alueella yhteispartiossa poliisin kanssa, poliisimiehen johdolla toimivaltuudet yjt-tehtävissä. Mitään itsenäistä yjt-partiointia ei ole, eikä tule.
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Melko vahvasti sanottu. Itse en laittaisi rahoja likoon.
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 12. -Superhero-

  -Superhero- Alokas

  Liittynyt:
  10.04.2011
  Viestejä:
  6
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  0
  Näin se lakiehdotus menee. Tulevaisuudestahan ei kukaan tiedä, mutta itse uskon ettei ydintehtäviin tule muutoksia ainakaan tällä vuosikymmenellä..
   
 13. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,145
  Tykkäykset:
  8,015
  Pisteet:
  1,286
  Muistakaa radiohiljaisuus.

  http://www.ylakainuu.fi/Uutiset/119...taa+tutkiessaan+torkeaa+metsastysrikosta.html
  Päivitetty 31.1.2014 17:16, julkaistu 31.1.2014 14:55
  Muutos tulossa: Rajavartiolaitos voi käyttää televalvontaa tutkiessaan törkeää metsästysrikosta
  Marjatta KurvinenLähetä palautetta toimittajalle
  [​IMG]
  Tässä arkistokuvassa salakaatoa tutkii poliisi. Rajavartijat ovat saamassa lisää mahdollisuuksia törkeiden metsästysrikosten tutkimiseen.


  Rajavartiolaitos voinee jatkossa käyttää televalvontaa silloin, kun tutkitaan törkeää metsästysrikosta tai törkeää laittoman saaliin kätkemistä. Poliisilla vastaava oikeus jo on. Televalvonta voi helpottaa suunnitelmallisten sekä laajoilla ja asumattomilla alueilla tapahtuneiden metsästysrikosten tutkintaa.

  Muutos sisältyy rajavartiolain muutosesitykseen, jonka hallitus antoi torstaina 30. tammikuuta eduskunnalle. Laki on tarkoitus saattaa voimaan mahdollisimman pian.

  Muitakin täsmennyksiä on tulossa.

  Täsmennykset koskevat muun muassa menettelyjä rajavalvonnan henkilöntarkastuksissa, turvatarkastuksissa ja turvallisuustarkastuksissa. Rajavartiomies voisi jatkossa ohjata liikennettä liikenneonnettomuuspaikalla ilman poliisin pyyntöä sekä puuttua tehokkaammin maastoajoneuvon luvattomaan käyttöön tiellä.

  Muutosten myötä rajavartiolakiin ehdotetaan lisäystä, joka koskee säännöstä rajavartiomiehen toimivaltuuksista yhteispartiossa poliisin kanssa. Rajavartiomies voisi yhteispartiossa poliisimiehen johdolla osallistua yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen tehtävään vastaavasti kuin poliisimies. Tällaista partiointia tehdään harvaan asutuilla alueilla ja saaristossa.

  Rajavyöhykkeen maanomistajia taas koskee säännös velvollisuudesta sallia valtion kustannuksella rajavyöhykkeen takarajan merkintä maastoon. Nykyisin rajavyöhykkeen takarajan merkintä voi tapahtua vain maa-alueen omistajan suostumuksella. Rajavyöhykkeen lähistöllä liikkuvien on kuitenkin voitava havaita liikkumiselta rajoitetun alueen alkaminen.

  Rajavyöhykkeen takarajan merkinnöistä ja merkintöjen ylläpitämisestä ei yleensä aiheudu omistajalle tai haltijalle haittaa tai vahinkoa, mutta jos näin kävisi, olisi vahingosta ja haitasta suoritettava käyvän hinnan mukainen korvaus.
   
 14. Mainos 15. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,640
  Tykkäykset:
  23,221
  Pisteet:
  1,286
  Uskaltaisin veikata juuri päinvastoin. Minusta on selvää, mihin suuntaan kehitys menee. Melkoinen ekologinen lokero ainakin idässä on jo rvl:lla, aika paksu siivu sisäänpäinkin. Tehtäviä on ollut monenlaisia, lapsenpäästöstä tulipalopelastuksiin, juoppojen talteenotosta metsästysrikoksien selvittelyyn.

  Yksi mahdollisuus on sekin, että ajan oloon koko Raja nykyisessä merkityksessä katoaa, nykyinen hlöstö pääosin saattohoidetaan eläkkeelle, tekevät juttuja, jotka ovat mahdollisia jne. ja aikanaan todetaan, että uutta ei oteta. Torjuntavoittoakatemiasta tullut väki pelastetaan sitä ennen pv:n kirjoihin.
   

Jaa tämä sivu