Rajavartiolaitos perustaa korjaamotukikohdan Turun sijasta Helsinkiin

Tvälups

Ylipäällikkö
28.11.2013 klo 16:29
Rajavartiolaitos perustaa korjaamotukikohdan Turun sijasta Helsinkiin
Rajavartiolaitos on keskittämässä vartiolentulaivueen korjaamotoiminnan pääkaupunkiseudulle. Turkuun on jäämässä päivittäisessä lentotoiminnassa tarvittava huolto.

Kuva: Yle / Lassi Tolvanen
Rajavartiolaitoksen korjaamotukikohdan perustaminen pääkaupunkiseudulle on varmistumassa.

Rajavartiolaitos aikoo keskittää Vartiolentolaivueen korjaamotoiminnat joko Helsingin Malmin tai Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Toiminnot Turussa supistuvat ja pääkaupunkiseudulle siirtyvät noin 13 työntekijän tehtävät.

Valtionhallinnon alueellistamisen koordinaatioryhmä puolsi Rajavartiolaitoksen suunnitelmia torstaina. Rajavartiolaitoksen mukaan pääkaupunkiseutu on kaikilla mittareilla Turkua parempi vaihtoehto.

Muutoksen jälkeen korjaamotasoiset isommat huollot tehdään yhdessä paikassa ja sinne yhdistetään myös lentoteknisen toiminnon johto ja esikunta.

Nykyisin Malmin korjaamon vastuulla on yhdeksän koneen ja Turun vastuulla viiden koneen huolto, josta puolet ostetaan ulkomailta. Kummassakin on oma johto ja hallinto. Työntekijöiden sijoittaminen yhteen toimipisteeseen helpottaisi ja tehostaisi työjärjestelyjä.

Turkuun on jäämässä päivittäisessä lentotoiminnassa tarvittava huolto samalla tavoin kuin Rovaniemellä. Näissä tukikohdissa vastataan muun muassa vikakorjauksista ja varaosista.

Korjaamon ja työpaikkojen menetyksestä huolimatta lentotoiminta Turussa ei vähene. Turkuun jäänee huoltotehtäviin noin kymmenkunta työntekijää nykyisen runsaan kahdenkymmenen sijasta.

Rajavartiolaitos säästökuurilla
Vartiolentulaivueen korjaamotoiminnan keskittäminen on osa Rajavartiolaitoksen säästö- ja tehostamistoimia.

Rajavartiolaitoksen pitää säästää vuoteen 2017 mennessä menoistaan 28 miljoonaa euroa. Vähennykset kohdistetaan tehtäviin ja alueille, joissa riskit ovat toiminnan kannalta pienimmät.

Korjaamotukikohdan sijoittamisen pääkaupunkiseudulle arvioidaan tulevan vuosittain noin 350 000 euroa Turkua halvemmaksi. Vuoden 2014 aikana on tarkoitus päättää, sijoitetaanko tukikohta Malmin vai Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä ei ollut kannanotossaan täysin yksimielinen. Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Olavi Järn jättää päätöksen eriävän mielipiteensä.

Turussa ja Varsinais-Suomessa Rajavartiolaitoksen suunnitelmia on vastustettu ja korjaamotukikohdan sijoittamista Turun lentokentälle on pidetty parempana vaihtoehtona.

Päätöksen korjaamotoiminnan keskittämisestä tekee sisäministeri Päivi Räsänen (kd.), jolta odotetaan ratkaisua joulukuussa tai tammikuussa.
 
Huomioiden kuinka Malmin lentokenttää ollaan alasajamassa niin RVLE:n toiminta ei vakuuta kaukonäköisyydellään.
 
Back
Top