Oulussa kehitetään älylaseja rajavartijoille –”Ar pystyy tekemään näkymättömän näkyväksi”
Juha-Pekka Honkanen17.8.202206:05
DIGITALISAATIO
Eurooppaan rakennetaan tekoälyä ja lisättyä todellisuutta hyödyntävä rajavalvontajärjestelmä.
Näkymätön näkyväksi. Oulun yliopiston CSI-ryhmä kehittää rajavartijoiden tarvitseman tilannetiedon visualisointia älylaseille. OULUN YLIOPISTO
@
Tekoäly ja lisätty todellisuus (ar) valjastetaan valvomaan maa- ja merirajoja Euroopassa vielä tämän vuoden lopulla. Yhteiseurooppalaisessa Nestor-projektissa rakennetaan tehostetun tiedustelunäkymän rajavalvontajärjestelmä, joka otetaan pilottivaiheessa käyttöön Kreikassa, Kyproksella ja Liettuassa. Oulun yliopiston CSI-ryhmä ryhmä vastaa 13 maan hankkeessa tilannetiedon visualisoinnista rajavartijoiden käyttämiin älylaseihin.
Cyber Security Informatics -ryhmän tutkijatohtori
Paula Alavesa sanoo, että hanke vahvistaa ar:n vahvuuksia monelle tutumman keinotodellisuuden rinnalla.
”Ar pystyy tekemään näkymättömän näkyväksi. Sillä voi nähdä nurkkien ympäri ja olla tietoinen kentältä kerätystä datasta. Tämä menee vielä pidemmälle kuin Pokémonien näkeminen kadulla.”
Tulevassa järjestelmässä rajavartijoiden älylasien karttanäkymä kertoo reaaliaikaisen tilannetiedon seurattavalta alueelta. Koneoppiminen tunnistaa esimerkiksi liikkuvan kulkuneuvon infrapunakuvasta, seuraava analyysi osoittaa sen sijainnin sekä nopeuden. Ketjun viimeisestä lenkistä löytyy oululaisten toteuttama ar-karttatyökalu.
Väitöstutkija
Mikko Korkiakoski selvittää hankkeessa lisätyn todellisuuden karttasovelluksen mahdollisuutta parantaa tilannetietoisuutta:
”Paneudun tutkimuksessani siihen, miten ar:n hyödyntäminen vaikuttaa immersion lisäämiseen, ja miten immersiivisyys vaikuttaa tilannetietoisuuteen.”
JÄRJESTELMÄÄ RAKENNETAAN tiiviisti yhdessä pilottimaiden rajavalvonnan kanssa. Pilvikehitys ar:n ympärillä tukee läpimurtoa.
Nestor-hankkeessa rajavartijoiden käytössä on Hololens 2 -lasit. Korkiakosken mukaan ne ovat liian kookkaat rajavalvontaan, ja ovat 2018 esiteltyinä jo vanhentunutta teknologiaa Snapdragon-prosessoreineen. Todellinen hyöty ulosmitataan, kun teknologia tulee tavanomaisten silmälasien kokoluokkaan. Tähän taas tarvitaan reunalaskentaa, jolloin lasit ovat vain näyttöpääte.
Paula Alavesa huomauttaa, että ar on siirtymässä tuottavaksi teknologiaksi myös Gartnerin hypekäyrällä.
”Vaikkei teknologia ole kypsä, se on tutkimusalueena nyt todella hedelmällinen.”