Epäilen vahvasti, etteikö rannikkolinnakkeita voisi suojata aivan riittävän hyvin nykyäänkin pienehköllä panostuksella. Ei täysin, mutta ei mitään voi suojata täysin. Mutta niin hyvin, että ne muodostaisivat viholliselle hankalan ja aikaa vievän esteen, sekä estäisivät kaikenlaiset äkkinäiset peliliikkeet vihollisen puolelta melkoisella varmuudella.
- Vesisumutus ja savutus ip:n ja näkyvän valon spektrin suojaksi. Halpa, tehokas, voidaan ylläpitää vaikka kuinka pitkään, kunhan polttoainetta pumppuihin ja savuverhoon riittää. Kriisitilanteessa tietysti koko perkeleen rannikkolinnake voidaan verhota vesisumutusverhoon vaikka 24/7, evvk, vesi ei maksa mitään ja pumput on halpoja. Hyökkäyksen uhan tullessa voidaan savutuskin hoitaa aina.
- Yksittäiset tykit voidaan varustaa panssarivaunuissakin käytössä olevilla savu/ip-savu/silppu/soihtu-sirottimin. Kun hyökkäys on tulossa päälle ja kohti tykkiä, nämä voidaan laukaista tai laukoa niitä sattumanvaraisesti sieltä ja täältä muutenkin hyökkäyksen ollessa päällä. Juu, maksaahan nämä härvelit, mutta eivät mielipuolisia summia kuitenkaan. Laservaroitin tai vastaava voidaan kanssa laittaa, ehkä mm-alueen tutkanpaljastinkin, joka laukaisee nuo jos semmoinen signaali havaitaan lähellä.
- GPS-jammerit maan pinnalle aiheuttavat sen verran häiriötä, että ihan pilkun tarkka osuminen ei onnistu. Ilmoihin nostettuna tarvittaessa ilmalaivalla, sääpallolla tai lennokilla nostavat häiriöiden määrää sen verran, että osuminen vaikeutuu jo huomattavasti.
- Vihollisen kaikki tutkat (millimetrialueen ohjusten kärjissä olevat tutkat, SAR-tutkat tiedusteluun ja normitutkat maalinosoitukseen) voidaan häiritä linnakkeille laitettavien häirintälähettimien avulla. Nämä tulisi asentaa kallion sisälle vedettäviin tolppiin tms. jotta HARM-tyyppisten ohjusten uhkalta voidaan suojautua edes jotakuinkin tarpeen vaatiessa. Toki riittävän hyvä häirintälaite on semmoinen, ettei HARM pysty siihen edes lukittumaan kunnolla.
- 130mm tornikanuunat omaavat kohtuullisen panssaroinnin, en tiedä, miten iso miina/sirpalepommi miltä etäisyydeltä ne kestävät, osaako joku sanoa? 152mm Canetit vaatisivat suojauksen lisäämistä, jotta painesuojaus ja etenkin sirpalesuojaus paranisi, tämä ei ole ylivoimainen tehtävä.
- NASAMS-lavetteja voidaan pistää rannikkolinnakkeille tai niiden läheisyyteen. Voidaan niiden eteenkin, mutta silloin ovat alttiina vihollisen erikoisjoukkojen toimille jne. jos niitä ei suojata ja jos ylipäätään jotain luotoja vielä sieltä rannikkolinnakkeiden edustalta löytyy. Paremmalla ohjuksella niillä saadaan tarpeeksi kantamaa pitämään ryssän lentokoneet normaaleiden täsmäaseiden ampumamatkojen ulottumattomisssa. Plussana on, että saadaan kauas rannikon eteenkin ilmasuojaa, eikä ilmatorjunnan tarvitse alkaa vasta rannan tuntumasta. Yksi lavetti per rannikkolinnake ei ole paha investointi jos haluttaisiin se tehdä.
- Älykkäät valemaalilaitteet tekevät osumisesta vielä haastavampaa. Pelkkä muovikopio ei kelpaa, vaan pitää lisätä muita efektejä uskottavan valemaalin saamiseksi aikaan. Vaikka valemaali ei tiedustelua ehkä voi hämätä, se voi pystyä hämäämään ohjusta, joka osuukin siihen sen sijaan, että osuisi 50m päässä olevaan oikeaan tykkiin.
Vaikka kaikkia rannikkolinnakkeita ei varustettaisi noin kattavasti, osa voitaisiin varustaa. Vaikka kaikkia linnakkeita ei varustettaisi juuri mitenkään, niitä voisi silti käyttää joukkojen tukikohtina ja tukeutumisalueina, sekä eteen työnnettyinä vartiopisteinä ja harmaassa vaiheessa pitää ne miehitettyinä nopean maihinnousuyrityksen tms. torjuntaan. Strategisessa iskussa vihollisella ei mitenkään riitä resursseja sekä iskemään pääkaupunkiseudun kohteisiin että rannikkolinnakkeisiin pääkaupunkiseudun alueella ja jos riittää, jokainen pommi joka pistetään rannikkolinnakkeisiin on poissa pääkaupungista joka tapauksessa.
Tulipa pitkä kirjoitus. Mutta tämmöisiä tuli näin yön tunteina mieleen.