Ranskan teollisuus toisessa maailmansodassa

JOKO

Ylipäällikkö
BAN
Mitä ranskalaiset tehtaat tekivät toisen maailmansodan aikana? Ranskalaisillahan oli varsin tuntuva laiva-, konepaja- ja terästeollisuus ennen sotaa. Toimivatko tehtaat sotaa edeltävällä kapasiteetilla? Kasvoiko vaiko putosiko tuotanto? Käsittääkseni ainakaan ranskalaisia sotakaluja ei tuotettu.

Muutama suuntaa antava wikin juttu löytyy nopeasti:

http://en.wikipedia.org/wiki/French_combat_vehicle_production_during_World_War_II

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_production_during_World_War_II

Tosin aika pintapuolista.

Miehitetyssä Tsekkoslovakiassa valmistettiin tuhansia panssarivaunuja/rynnäkkötykkejä, joten luulisi myös Ranskan teollisuuden saaneen jotain aikaan.
 
Ajoneuvoja ja elintarvikkeita WH tarpeisiin nyt ainakin.
 
Saksalaiset käyttivät kaiken, mitä Ranska pystyi tuottamaan. Alkuvaiheessa maksettiin rahalla, loppuvaiheessa ei.

Hyvä esimerkki on autoteollisuus. Renaultia pyydettiin tekemään panssareita, mutta kieltäytyi. sen sijaan teki autoja. Liittoutuneet olivat Ranskan johtaviin teollisuusjohtajiin yhteydessä Sveitsin kautta ja pyysivät pidättäytymään yhteistyöstä. Sitikalla lähtevää ajoneuvokalustoa sabotoitiin ja töitä tehtiin mahdollisimman hitaasti. Rellulla taas sitoumuksista pidettiin kiinni. Renault vangittiin vapautuksen jälkeen 1944 ja hän kuoli vankilassa epäselvissä olosuhteissa. Sitikka ja Pösö porskuttivat kaikessa rauhassa eteenpäin. Jo sodan aikana Renun tehtaita pommitettiin, mutta muita säästeltiin.

Tavallisille ranskalaisille miehitysaika oli ihan jees. Saksalaiset maksoivat hyviä palkkoja ja säännöstelynalaisia elintarvikkeita sai enemmän kuin muilla työpaikoilla työsketelevät saivat. Komennukset Saksaankin olivat haluttuja, koska niistä maksettiin vielä paremmin ja Saksassa sai lempeä yksinäisiltä saksattarilta. Noin 1943-44 komennuksille ei enää haluttu, kun olot Saksassa huononivat ja sotaonnikin oli kääntynyt. Silloin porukkaa ryhdyttiin viemään väkisin ja lopuksi kyse oli sitten jo pakkotyöstä.
 
Back
Top