Rasismi Suomessa

Pihkakoski

Kenraali
Ko. aiheen omistetulle keskustelulle ketjua en löytänyt. Keskustelu vaikuttaisi hajaantuneen lukuisiin ketjuihin. Katsotaan jos tälle muutokselle tarvetta olisi. Tiivistämisessä.

Omien, sangen vahvojen näkemysteni takia. En välttämättä ole likikään paras henkilö tarkastelemaan asiaa mahdollisimman neutraalissa mielessä, vaikka tähänkin pyrkimystä on. Tilastotieteet ovat sektorissa, jota ainakin kohtuullisesti olen kykenevä hahmottamaan. Tässäkin toivoisin kanssafoorumisteilta näkemyksellistä kyseenalaistamista.

Aloitetaan tutkimustiedon kautta:

Sekä ylläolevasta johdetun kautta, toimitukselliseen materiaaliin:

Aiemman FRA:n tutkimuksen tulokset 2018 - Being black in EU - olivat hyvin vahvasti uusimman kanssa korreloivia.
 
Rasismi tekee onnelliseksi.

Suomelle toinenkin "kultamitali" onnellisuustutkimuksessa – Myös maahanmuuttajat ovat maailman onnellisimpia

Eri valtioiden asukkaiden onnellisuutta omilla kriteereillään mittaava World Happiness Report jakaa Suomelle toisenkin ykkössijan sen lisäksi, että suomalaiset on todettu raportissa onnellisemmiksi ihmisiksi maailmassa.

–Suomi nappaa toisenkin kultamitalin, koska Suomi on ykkösenä myös ulkomailla syntyneiden ihmisten kohdalla. Myös monissa muissa kärkimaissa maahanmuuttajat ovat kantaväestön tapaan onnellisia, raportissa todetaan.

Raportin sijoituksiin ovat vaikuttaneet bruttokansantuote, sosiaalinen tuki, elinajanodote, vapaus, korruption vähäisyys sekä koettu anteliaisuus ja luottamus.
 
Koska ylläoleva tuore tutkimus on todennäköisesti tehty samankaltaisilla muuttuja-määreillä kuin edellinen vastaava. Ilman materiaalin perkausta, en kiirehtisi johtopäätösten tekemisen suhteen.

Osa muuttujista tämäntyyppisessä tutkimuksessa, liittyy haasteisiin ympäristövaikutuksissa ja näiden tasaamisessa tutkimukseen. Ts. ympäristössä, missä laajaan käydään keskustelua rasismin vaikutuksista yksilön toimintaedellytyksiin. Mahdollisesti muodoissa joissa rasistinen tai "rasistinen" olemus yhteiskunnassa on vahva määre maahanmuuttajien mahdollisuuksien suhteen. Antaa itsessään henkilöhaastatteluissa valmiin selitysmallin vinouttavasti tutkittavaa kokonaisuutta koskien.

Kvalitatiivisissa haastatteluissa ylipäätään, ilman tämän liittämistä muuhun tilastolliseen tietoon. Johtopäätösten tekoon, olisi hyvä liittää olennaisena elementtinä materiaali josta päätelmät on johdettu. Tässä; pitäen sisällään nyt 6700 haastateltua jakaantuen 13 eri EU-jäsenmaan kesken. Jakauma eri lähtömaiden kesken per valtio, minimissään olisi hyvä olla esillä. Taas muistinvaraisesti, edellisessä Suomea koskeneessa arviossa, Somalia lähtömaana olevien edustus. Merkittävästi tutkimusaihioon vaikutusta teki. Täytyy paremmalla ajalla tämä uusin läpi käydä.

Osa muuttujista, mikä muistinvaraisesti vaikuttaisi pitävän sisällään hyvin erimuotoista hahmotusta koetun tai tuota vailla olevan rasismin kokemuksellisuudesta. Vaikuttaisi liittyvän vahvasti lähtömaan erittelyyn ja tämän suhteelliseen osuuteen tutkimuksessa.

Annan myös mahdollisuuden sille. Että me suomalaiset todellakin olemme kärkisijoilla rasistisuuden suhteen. Mikäli näin on. Niin näin on.
 

Tuossa yllä, joitakin näkemyksiä ns. pro-puolelta. Eli tahoilta joiden näkemyksessä (yksinkertaistettuna), rasistisuus yhteiskunnan läpikattavana olemuksena väitetysti. Mahdollisuuksien tasa-arvoa vastaan. Estettä yksilöille mahdollisuuksissa toteuttaa itseään rakentaa. Olen yrittänyt avoimin mielin myös tämänkaltaisiin näkemyksiin perehtyä.
 
Viimeksi muokattu:
Koska ylläoleva tuore tutkimus on todennäköisesti tehty samankaltaisilla muuttuja-määreillä kuin edellinen vastaava. Ilman materiaalin perkausta, en kiirehtisi johtopäätösten tekemisen suhteen.
Jos tästä lähtee keskustelemaan, niin kannattaa ainakin ensiksi saada termit kuntoon. Tutkimuksestahan näissä ei ole kyse, vaan selvityksestä.
 
Pitäisin tuota tutkimusta ongelmallisena myös siitä näkökulmasta, että huomattavan erilaisesta kulttuuripiiristä tuleva pitää perisuomalaista sulkeutuneisuutta, vähäpuheisuutta jne. mahdollisesti epäkohteliaana tai tulkitsee sen jopa rasismiksi. Tästä tuli kovasti mieleen ihan vastikään yliopiston opiskelijatiloissa tapahtunut sattumus, jossa oli kourallinen suomalaisia opiskelijoita tekemässä jotain opiskelutehtäviä tietokoneilla, ja muutama tuore (ilmeisesti ihonväristä päätellen afrikkalainen) vaihtari tuli yrittämään saada keskustelua aikaan. Tästä seurasi osan kohdalla vain kiusaantunut "eh, sorry, I'm busy" ja yhden kanssa sitten jonkunlainen keskustelukin alkoi. Jäin vain miettimään, että taisi taas tulla aika omituinen kuva suomalaisista, enkä yhtään ihmettele, etteikö tätä olisi mahdollista vaihtarien tulkita myös rasistiseksi käytökseksi heitä kohtaan, jos on tottunut puheliaampaan kulttuuriin ja niin haluaa tulkita.

Kuten tässä Polandballissa humoristisesti sosiaalisista etäisyyksistä esitetään:
AzZMGph.png
 
Pitäisin tuota tutkimusta ongelmallisena myös siitä näkökulmasta, että huomattavan erilaisesta kulttuuripiiristä tuleva pitää perisuomalaista sulkeutuneisuutta, vähäpuheisuutta jne. mahdollisesti epäkohteliaana tai tulkitsee sen jopa rasismiksi.
Ja samoin sillä lienee väliä myös, mistä henkilö tulee. Eli eihän nämä maahanmuuttajat eri maissa ole samoista maista. Onko sitä otettu näissä tutkimuksissa huomioon?
 
Itse toivoisin näiden liukuhihnalla toinen toistaan seuraavien Stop Rasismi! - kampanjoiden väliin myös sellaista näille oletetuille R:n kohteille suunnattua 'Älä ala huutamaan rasistiksi, jos sinulle annetaan palautetta häiritsevästä käytöksestäsi/perseilystäsi!' 😉 - > ylivilkkaan rasistikortin käytön rajoittaminen voisi ehken jopa oikeasti auttaa kantaväestön suhtautumisessa..
 
Sana rasisti on kokenut sen kokoluokan inflaation, että kun sitä on heitelty viimevuosina vähän ketä sattuu kohti niin sana on menettänyt merkityksensä. Ei ketään enää hetkauta jos sanotaan rasistiksi. Vähän niin kuin mukulana homoteltiin ties ketä, oli tämä sitten tai ei ollut homo. Vähänajan päästä ketään ei kiinnostanut.
 
Sana rasisti on kokenut sen kokoluokan inflaation, että kun sitä on heitelty viimevuosina vähän ketä sattuu kohti niin sana on menettänyt merkityksensä.
Tuossa vihreä esimerkki ja hyvä vastaus persulta:

 
Back
Top