Raskas patteristo 1:n tykkinäytös Parolassa 28.6.

Olinhan siellä minäkin...
@Old Boy n aktiivinen tykkimiesura näyttää päättyvän kuten se yli 40 v sitten alkoi: joukon jatkona tykkimiehenä. Me joulupukki-ikäiset ja osin sen jo ylittäneet täydensimme siis esiintyvää patteria takarivissä. Johtajatehtäviin sijoitettiin nuoremmat, kuten pitääkin. Heitä olikin mukana ilahduttavan runsaasti. Lisänä armeijaa käymättömiä "sotilaspoikia", joista useilla oli kyllä mittava air-soft tausta. Näilläkin reippailla nuorukaisilla oli oikeat esikuvat, kun Kenttäarmeija perustettiin 1941. Sotilaspoikia palveli tykistössä runsaasti tuliasemissa; etulinjaan heitä ei päästetty. Eikä missään lähettitehtävissä vaan tykki- ja viestimiehinä. Vuoden 1941 lopussa nämä sotilaspojat kuitenkin komennettiin takaisin koulun penkille Päämajan mahtikäskyllä. Epäilemättä poikien suureksi harmiksi.

Alla vähän harvinaisempi kuvakulma, eli ohimarssiin menossa oleva Perinnepatteri kääntymässä PsPr:n Pyhälle Tielle @Old Boy n silmin.


IMG_4372 – Kopio.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Kiinnostava nähdä näitä "vanhoja" tykistökuvia, isoisäni oli tykistössa talvisodssa ja jatkosodassa. Isoäidillä oli hänen sotilaspassinsa ja kerran kirjoitin siitä ylös palveluspaikat, enää en muista ulkoa kuin pari. Paperilappu pitäisi olla tallessa jossain. Talvisodasta muistan Summan, jatkosodasta ei nyt tule mieleen muuta kuin Tuulos. Isoäitillä oli myös valokuva jossa isoisä seisoo Syvärin voimalaitoksen vierellä.
 
Näkyy siellä joku tuttukin, jos oikein näen.
Ensimmäisessä näytöksessä pari vuotta sitten tuttuja olikin aivan harmaana.

Kyllä tuttuja varmaan oli useampiakin. Näytösjoukon vahvuus oli viimeisimmän laskelman jälkeen 110 henkeä, joukossa kaksi lottaakin. Pääosa heistä koostui Etelä-Pohjanmaan miehistä, jotka taas enimmäkseen olivat Kurikasta. Ilman Eteläpohjalaisia ei näin mittavaa maanpuolustustapahtumaa pysty Suomessa järjestämään. Kun olen viettänyt elämäni toisella puolella maata, niin itekin oikeastaan vasta tämän näytöksen harjoitusviikonloppujen aikana hiffasin mitä Pohjanmaan maakunta- ja maanpuolustushenki oikeasti tarkoittaa:
Saavutaan ensiksi harjoituksiin pitkienkin matkojen takaa vaivoja sekä kuluja laskematta. Kun projekti on kerran aloitettu niin sitä sitten pusketaan läpi kaikkien vastusten ja vastoinkäymisten tavoite mielessä luottaen johtajiin ja tukien heitä (joihin siis @Old Boy ei kuulunu).
Ei siis ihme, että jos tarve vaatii, niin sitten kaadutaan Äyräpään kirkonmäelle lähes viimeiseen mieheen. Oli hienoa kuulua tällaiseen porukkaan...

Tässä vielä video ohimarssista, josta niitä tuttuja voi yrittää bongata.

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top