Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Rauhanturvaajalle syyte telttapalosta Tšadissa

Viestiketju osiossa 'Kansainvälinen toiminta' , aloittaja AKE-ukki, 29.07.2010.

 1. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,662
  Tykkäykset:
  5,105
  Pisteet:
  636
  Rauhanturvaajalle syyte telttapalosta Tšadissa
  29.7.2010 13:32
  A A Irina Vähäsarja

  Tulipalo tuhosi pahoin suomalaisten rauhanturvaajien majoitusteltan Tšadin Abechessa 13. joulukuuta 2008.

  Parikymppinen suomalainen alikersantti saa syytteen Tšadissa joulukuussa 2008 tapahtuneesta tulipalosta, jossa tuhoutui neljä suomalaisten rauhanturvaajien käyttämää telttaa.

  Miestä syytetään tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Syyttäjä Jaakko Tapala katsoo, että mies oli käsitellyt huolimattomasti räjähteitä suomalaisleirin majoitustiloissa.

  Syyttäjän mukaan mies avasi erehdyksessä valoraketin, joka räjähti ja sytytti teltassa tulipalon. Mies oli luullut käsittelevänsä toista räjähdysainetta.
  "Lähtökohtaisesti tällaista ei saisi puolustusvoimissa tapahtua, koska räjähteiden käsittely on tarkasti säädeltyä", Tapala sanoo.

  Kaksi alkusammutukseen osallistunutta rauhanturvaajaa sai onnettomuudessa lieviä palovammoja.

  Tuli levisi sammutusyrityksistä huolimatta kolmeen muuhunkin telttaan ja tuhosi valtaosan noin neljänkymmenen rauhanturvaajan varusteista, aseista ja henkilökohtaisista tavaroista.

  Puolustusvoimat kärsi taloudellista vahinkoa vajaat 900 000 euroa.

  Tuottamuksellisesta palvelurikoksesta voi saada kurinpitorangaistuksen tai enintään kolme kuukautta vankeutta. Asia ratkaistaan Helsingin käräjäoikeudessa.

  Suomalaisten rauhanturvaajien urakka Tšadissa YK:n rauhanturvaoperaatiossa alkoi vuonna 2008 ja päättyi tänä keväänä. Viimeiset joukot palasivat Suomeen kesäkuussa.

  EDIT:Eikö nykyään varusmiesaikana/kriha-koulutuksessa kouluteta ( Proteus ) valorakettia?
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Ja mikähän tämä toinen mystinen "räjähdysaine" oli, jota special-uuno räpläsi paremman puutteessa teltassaan?????
   
 3. Mainos 4. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Onko nuo valoraketit edes PV:m virallisia? Pakko kai monikansallisten joukkojen varustusta on jollakin tapaa yhdistää ettei huolto karahda aivan kiville. Ehkä ei näin todellisuudessa ole, mutta voisi olla yksi potenttiaalinen vaihtoehto. Eli kaverit saa valtavan määrän ulkomaista materiaalia englannin kielellä ja sula-vimpula-vampula-vie tapahtuu erehdys... Joko tässä vaiheessa mennään Jatkosodan poteroihin ja heitetään panssarinyrkkiä kuin kasapanosta ikään???

  Ja toisaalta noita kotimaassakin käytettäviä valoraketteja on mallia isompi ja mallia pienempi.

  Ja toisaalta jotenkin minusta tuntuu että maailmalla muutenkin yksi vaarallisimmista sotavälineistä on juuri nuo valoraketit jotka rykäisee ISON ja ärpäkän valopallin ulos kitusistaan jonkin onnettomat silmille. Nyt sentään henkilövahingoilta selvittiin... Vaikkakin rahallisesti meni tavaraa varmasti miljoona tolkulla... No se on maallista vain loppupeleissä.
   
 5. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Postataas toisellekin jalalle!

  Kuinka suuri ongelma ylipäätään on se että varustusta pyritään tämmöisissä aktiivipumpuissa kehittämään tarpeen mukaan, käytännössä homma voisi mennä niin että uutta varsutusta puskee ikkunoista ja ovista sisään ja joukkoja ei ehditä millään kouluttaa kaikkeen. Tai sitten minä olen täysin hakoteillä, mikä ei olisi kyllä ollenkaan yllättävää. Eli heikäläisillä homma ei mahdollisesti mene kuten suurimalla osalla SA joukoista joilla on varustelistat ja niistä puuttuu puolet jo alunperin ja loppusummasta sitten nussitaan puolet joiden toisten (tärkeämpien) pumppujen käyttöön. Ei ole ongelmia ainakaan varustuksen kirjavuuden suhteen :cool:

  No tässä tapauksessa kaveri sai tuomion, eli minä loputtomassa laumasieluisuudessani uskon että ihan puhtaasti viattoman erehdyksen tiliin tätä tapausta ei voi laittaa. Toisaalta paska valuu alas päin ja samoin vastuun välttely.
   
 6. Jonkku

  Jonkku Alikersantti

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  77
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  6
  Ei kai ko. faitteri vielä ole mitään tuomiota ole saanut? Syytettähän ne oli vasta nostamassa. Tosin eiköhän kaveri saa pari satkua penaltia ja ikibännit uusille reissuille. Siinä varmasti rangaistusta kerrakseen.
   
 7. winsu

  winsu Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  715
  Tykkäykset:
  510
  Pisteet:
  76
  Joo, maiharitkin oli arolla ulkomaisen valmistajan hiekanväristä popoa eikä PV:n virallista mallia. Herra paratkoon! Mitä jos joku saa rakon kantapäähänsä käyttämällä ei- virallista kenkää?!

  Vakavasti puhuen, varusteen alkuperä ei ole tässä nyt se juttu....odotellaan ensin oikeuskäsittelyä, eiköhän siellä käy ilmi oliko syynä huono koulutus vai yhden faitterin töhöily.
   
 8. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Nähtävästi menin vähän asioiden edelle :lanssi:

  No kenkä-vertaus on kyllä aika kauas ohi kohteen, harvoin sitä kenkää koitetaan laittaa esimerkiksi päähän, tai koiteta käyttää kiväärin lippaana. Mielestäni parempi vertaus on juuri Jatkosodan aikaiset kämmit panssarinyrkkien kanssa kun ainoat jaetut ohjeet oli saksan kielisisä. Kuka sitten ampui panssarinyrkillä kuin kiväärillä ja pääsi JSP:lle, kuka heitti sen panssarinyrkin kuin kasapanoksen ikään. Sytyttimiä ei osattu laittaa paikoilleen. Suurin osa tosin jätti ne vain juoksuhaudan pohjalle lojumaan.
   
 9. winsu

  winsu Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  715
  Tykkäykset:
  510
  Pisteet:
  76
  Odotellaan...eiköhän siellä oikeudessa viimeistään tule ne faktat julkisuuteen.

  Vaikea uskoa, etteikö noiden vehkeiden oikeaa käyttöä olisi koulutettu. Ja vaikka ei olisikaan, niin miksi käsitellä ampumatarviketta johon ei ole saanut oppia? Aika peruskauraa pitäisi tuollaisen asian olla.
   
 10. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Näin se on tehtävä... Eihän tässä vaiheessa voi oikein muuta tehdä kuin spekuloida ja sekin on loppupeleissä täysin turhaa hommaa.
   
 11. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,662
  Tykkäykset:
  5,105
  Pisteet:
  636
  Rauhanturvaajaa ei rangaistu Tshadin telttapalosta
  A A 26.8.2010 01:55
  (Päivitetty 26.8.2010 16:42) STT
  Tshadin telttapalosta syytetty rauhanturvaaja välttyi rangaistukselta.

  Helsingin käräjäoikeus arvioi, että rauhanturvaaja syyllistyi tuottamukselliseen palvelusrikokseen. Hänet jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen.

  Oikeuden mielestä huolimattomuus oli niin lievää, ettei miehen tarvitse korvata tulipalosta aiheutuneita vahinkoja.

  Palo tuhosi toissa vuoden joulukuussa neljä majoitustelttaa sekä aseita ja varusteita. Palosta aiheutui 850 000 euron vahingot.

  EDIT:Hyvä näin
   

Jaa tämä sivu