Reserviläisiä lisää kertausharjoituksiin

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Politiikka 18.12.2012 klo 18:00
Reserviläisiä lisää kertausharjoituksiin

Kertausharjoituksia varten ropsahti valiokuntakäsittelyssä lisää rahaa miljoona euroa.

Ensi vuoden kertausharjoituksiin osallistuu enemmän reserviläisiä kuin aiemmin kaavailtiin.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) kertoi eduskunnan budjettikäsittelyssä, että puolustusvoimat kykenee ensi vuonna kouluttamaan viisi tuhatta reserviläistä.Alun perin määrä oli puolustusvoimien säästöjen vuoksi jäämässä kahteen tuhanteen.

Eduskunta lisäsi valiokuntakäsittelyssä kertausharjoitusten budjettiin miljoona euroa.
 
Miljoona euroa lisää ja pv kouluttaa 5 000 reservistiä, elikäs 3 000 enemmän kuin aiemmalla rahoituksella.

Montako kh-vuorokautta?
 
Eikös tuo ilmoitetuilla nykyhinnoilla ole hiukan vajaa kolme vuorokautta per lisäsierainpari.
 
Eli yhden viikonlopun verran. Siistiä.

Nyt taitaa ensi kertaa muuten olla tilanne, jossa MPK kouluttaa enemmän reserviläisiä kuin PV. Saas nähdä miten kauan vallitseva asiantila jatkuu.
 
"Debattia puolustusbudjetista
Posted on 19.12.2012, 8.42, by Jussi, under Blogimerkintä, Politiikka, puolustuspolitiikka, Uusi Suomi.

Eduskunta käy tällä viikolla valtion ensi vuoden talousarvioesityksen palautekeskustelua. Puolustusministeriön hallinnonalan kohdalla pääsin eilen esittämään ministeri Carl Haglundille parikin kysymystä. Ohessa otteita eduskunnan pöytäkirjasta.

Jussi Niinistö /ps: Pari sanaa kertausharjoituksista. Nimittäin viime vuonna tosiaan kertausharjoitettiin yli 27 000 reserviläistä. Säästökuurista johtuen tänä vuonna ja kahtena seuraavana oli tarkoitus alun perin kouluttaa vain 2 000, mutta onneksi tosiaan tämän vuoden toteuma on sentään 3 800 ja ensi vuonna sitten 5 000 ministerin positiivisen lausunnon mukaan. Sekin on toki täysin riittämätön määrä, ja on syntymässä osaamisvaje. Siksi on hyvä, että valtiovarainvaliokunnassa haluttiin lisätä miljoona euroa kertausharjoituksiin. Sillä pystytään toteuttamaan noin 6 000 lisäkertausharjoitusvuorokautta. Tuleeko tämä ministerin mainitseman ensi vuoden 5 000:n päälle?

Puolustusministeri Carl Haglund: Ensiksi tähän edustaja Niinistön kysymykseen siitä, sisältyykö siihen 5 000:een tämä teidän lisäämänne miljoona, niin se sisältyy siihen. Olin asettanut tavoitteeksi 4 000 reserviläistä ensi vuonna, siis pyrittiin nostamaan sitä vähän siitä tämän vuoden toteutumasta, joka on 3 800, ja sitten, kun se miljoona tulisi lisää, niin se saadaan siihen 5 000 reserviläiseen, joka on siis paljon parempi kuin se 2 000, mutta tietenkin hyvin alhainen luku, ihan niin kuin tässä on todettu monen toimesta.

Jussi Niinistö /ps: Edustaja Haavisto nosti esille ajankohtaisen kysymyksen pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä ja mahdollisesta tulevaisuudessa siintävästä puolustussopimuksesta. Ministeri Haglund puhui vastauksessaan yhteisestä visiosta ja tahtotilasta. Siksi on syytä kertoa perussuomalaisten visio, joka perustuu realismiin. Kuka uskoo, että Pohjoismaat tekisivät sitovia puolustussopimuksia kanssamme, enemmistö Pohjoismaista kun kuuluu Natoon. Yhteistyötä kannattaa tehdä, mutta pilvilinnoja ei kannata visioida. Meidän pitää luottaa itseemme ja kehittää omaa puolustustamme, ei murentaa sitä. Meidän on säilytettävä kansallisen puolustuksen kaikki olennaiset suorituskyvyt omissa käsissämme – vai onko ministerin visio toisenlainen?

Puolustusministeri Carl Haglund: Mitä tulee edustaja Niinistön kysymykseen näistä rajoitteista, niin yhdyn kyllä edustaja Niinistön arvioon siitä, että se tosiasia, että kolme Pohjoismaata on Nato-maita – tämä palaa myös edustaja Haaviston aikaisempaan kysymykseen – kyllä on tietty rajoite sille, että mille tasolle sitä voidaan viedä. Kyllä minunkin henkilökohtainen lähtökohtani on se, että Suomi puolustaa itseään. Mutta kyllä meillä on synergiaa saatavilla. Sanotaan, että Ruotsin kanssa me olemme vähän eri tilanteessa. Uskon, että jos johonkin syvällisempään haluttaisiin mennä, mihin myös edustaja Kanerva viittasi aikaisemmin, niin se olisi sitten ehkä Ruotsin kanssa lähtökohtaisesti, missä semmoisia ainakin juridisia ja sopimusten valossa edellytyksiä olisi. Sitten jos on poliittista tahtotilaa Suomessa ja Ruotsissa arvioida, että se on sitten hyvä asia, niin se on pitkän keskustelun takana. Mutta minulla ei ole mitään sitä vastaan, että siitä keskustellaan, ja koen, että se on ihan aiheellinen keskustelun aihe, mutta kyllä minä lähden tässä tilanteessa siitä, että me puolustamme itseämme lähtökohtaisesti, joskin tämä pohjoismainen puolustusyhteistyö tuo paljon synergiaa meidän toimintaamme."
 
Selvä silmänkääntötemppu. Lisätään kertausharjoituksia mutta muualta käypi juustohöylä senkin edestä. Mitä mahtaakaan tämän uutisen takaa päätetty tai tehty?
 
Jos lähtökohtana on 0 euroa (kuten terveessä julkisessa taloudessa ehkä pitäisi...), tämä on mukava uutinen. Jos ajatellaan rahankäytön rakenteiden olleen terveellä tasolla esim. 90-luvulle tultaessa tai edes vaikkapa 2007, on tämän kierroksen budjettikäsittely ml. tämä kosmeettinen korjaus aika halju. Miten kukakin haluaa asian nähdä. Ainakaan sitä ei voi uutisoida "2012 Eduskunta osoitti lisää rahaa Puolustusvoimille reserviläisten kouluttamiseen".
 
"pohjoismainen yhteistyö" on jatkuvasti thråådilla. Miksei Nato? Mitä arvelette?

Ilkka Kanervaan viitataan, hän on p-maisen yhteistyön kannattaja no uno tvo tre. Miksi? Mitä arvelette?

Ai sori, uutinenhan olikin, että kertausharjoituksia järjestetään mieletön lisähummaus. Oikein pari tuhatta ukkoa käy viikonlopun lähivaruskunnassa himmailemassa.
 
baikal kirjoitti:
Ilkka Kanervaan viitataan, hän on p-maisen yhteistyön kannattaja no uno tvo tre. Miksi? Mitä arvelette?
En oikeasti tiedä, mutta tässä neljä vahvinta arvaustani:
  • Ike kuuluu Kimmon ja Alexin kanssa Kokoomuksen freudenthalilaiseen siipeen
  • Ike on huomannut, että yhteispohjoismaisissa ympyröissä pyörii nättejä puutarhansa hoitaneita friiduja, joilta irtoaa vähällä vaivalla illanvietoissa
  • Ike sai lupauksen vaaliavusta ruotsinkieliseltä rahalta, tietyin ehdoin
  • Ike haluaa jatkossakin kutsun Pohjoismaiden neuvoston kekkereille. Ne on helt toppen!
Jos jotakuta närästää, että noissa ei ollut yhtään "vakavaa" arvausta, vetoan Ilkka Kanervan omaan toimintaan poliitikkona.

Hallituksen tiedotustilaisuus turpo-selonteosta areenalla.
 
Back
Top