Reserviläisille veronpalautuksia sotavarusteiden ostamisesta(?)

Beerfect

Eversti
Eli tuollainen idea pulpahti mieleen. Ostettavan sotakrääsän summan yläraja voisi olla esim. 1000e-5000e per reserviläinen, ja se koskisi koko elinikää. Ja siitä sitten saisi esim. 20-50% takaisin veronpalautuksina ostokuitteja vastaan. Se, mikä lasketaan sotavarusteeksi, voi olla oma haasteensa, mutta esim. ressukiväärit, maastopuvut, chest rigit ja maiharit ovat varmasti selkeästi niitä. Ehtona näihin veronpalautuksiin olisi vain reserviin kuuluminen tai vaikkapa sodanajan sijoituksen omaaminen. Tai jokin muu järkevämpi ehto?

Vai seuraisiko tästä vain vapaasti myytävien sotatarvikkeiden hintojen nousua? Vaiko laskua?

Vai leikattaisiinko puolustusmäärärahoja tälläisen muutoksen verukkeella, ja päästäisiin siten nollatulokseen?

Epäkohtia? Porsaanreikiä?
 
Joo. Poistomyynnistä vaan kamaa ja siitä sitten kuitit verottajalle... Tällä saisimme ainakin maanpuolustuksen innokkaat harrastelijat aktivoitumaan.

Sitten lasikaappiin pelit, kuten sveitsissä ja harjoitusta radalla valvotusti.
 
No suurin ongelma on määritellä mikä varuste kelpaisi vähennyskelpoiseksi.

Jos taas vain virallinen sotavaruste kelpaisi, haottaisiko se Varusteleka tyyppisten tuottajien kehitystyötä.

Periaate voisi kuitenkin olla hyvä, panostamalla materiaaliseen maanpuolustukseen toisi hyötyä myös valtiolle.
 
Luotilevyt/traumalevyt voisivat olla myös eräs. Ne pirut maksaa jotain 250e kpl.

Verovähennyskelpoisten esineiden lista voisi olla aluksi suppea ja siitä sitten lähteä laajentamaan. M05 maastopuku olisi hyvä aloitus.

Virkavallan ja verottajan pitäisi sopia varustemyyjien kanssa keskenään valituista tuotteista. Lista voitaisiin tarkistaa vuosittain, sikäli kun uutta tavaraa tulee markkinoille, tai poistuu markkinoilta. Kauppojen nettisivuilla voisi olla vielä maininta että "Tämä tuote on verovähennyskelpoinen reserviläisille".
 
Kätevää ostaa 5 tonnilla postimyynnistä ja palauttaa palautusaikana. Käteen jää sopiva kuitti veroilmoitukseen liitettäväksi.

Tämä siis manneopiston peruskurssilaisille opetetun mukaisesti.
:D
Ehkäpä kaupalta pitäisi palautushetkellä lähteä tieto verottajalle (tilaajan perujan nimi, osoite, jokin muu yksilöivä tunniste josta verottaja voi päätellä henkilöllisyyden). Tämä saattaa tarkoittaa myös sitä että tuotteissa pitäisi olla sarjanumerot.

Mutta. Seuraava asiaankuuluva tuoteryhmä: Kotimaassa valmistetut tuotteet. Siten houkutellaan tukemaan kotimaista tuotantoa.
 
Lupavapaat tuotteet on määritelty ja ne myydään oman reserviläisyhdistyksen kautta. Ressukuitti vain käy verotukseen. Tuotteen vaihto-oikeus kyllä, mutta ei palautusoikeutta.
Luvalliset tuotteet määritelty ja kuitti hyväksytään kun lisänä on esittää ressujäsenkortti, tms tukeva asiakirja.
 
Luotilevyt/traumalevyt voisivat olla myös eräs. Ne pirut maksaa jotain 250e kpl.

Verovähennyskelpoisten esineiden lista voisi olla aluksi suppea ja siitä sitten lähteä laajentamaan. M05 maastopuku olisi hyvä aloitus.

Virkavallan ja verottajan pitäisi sopia varustemyyjien kanssa keskenään valituista tuotteista. Lista voitaisiin tarkistaa vuosittain, sikäli kun uutta tavaraa tulee markkinoille, tai poistuu markkinoilta. Kauppojen nettisivuilla voisi olla vielä maininta että "Tämä tuote on verovähennyskelpoinen reserviläisille".

Entäs jos tekee luotilevyt 12 mm.n kulutusteräksestä?? Tai ostaa Miiluxilta Raahesta erikoisterästä vesileikattuna sellaisia ERA-paloja, ompelee sitten taskut tetsareihin ja sillai, "tee se itse ja heitä sitten menemään" luotiliivit? :)
 
Ajatus on kaunis, mutta varsinainen veronpalautus voi olla vaikea hommata. Sensijaan peräänkuuluttaisin seuraavaa:

Vähänkään nopeamman lähdön joukkoihin sitoutuneille minimaalinen palkka joukoissa olemisesta (kertausten reserviläispalkan lisäksi) ja kuntorajat ja pieneen määrään VEHejä osallistuminen palkan edellytykseksi.

Näppärästi kuntoilukulut ja ne Varustelekaostokset muuttuvat tulonhankkimiskuluiksi, jotka voi vähentää veroissa verotettavan tulon määrästä. Vastaava järjestelyhän on yleisesti käytössä urheiluseuroissa, jotka maksavat vapaaehtoisvalmentajille pientä palkkaa, jotta kulut ovat sitten tulonhankkimiskulujua, kisamatkat työmatkoja jne.

Kustannusvaikutus vaikka 100€/ukko/vuosi + ehkä toinen mokoma byrokratian pyörittämiseen. Sitten tietysti valtion pitää ottaa huomioon, että verotulojen määrä laskee jonkun verran.
 
Nämä verovähennysoikeudet on pienen porukan haaveilua ja ongelmana on myös se, että poliitikot eivät ymmärrä ongelmaa.

Noin lähtökohtaisesti puolustusvoimat varustaa kaikki joukkonsa. Ongelmaksi muodostuu nopeasti myös se, että mitään valvontaa loppukäyttäjästä ei ole. Tavaraa ostettaisiin kavereille ja tutuille.

Lisäksi kannattaa muistaa, että sotilasvarusteet vetävät puoleensa myös niitä joilla ei ole terveitä intressejä asian suhteen. Itse olen useampaan kertaan törmännyt prosenttijengiläisiin, jotka ovat olleet varusteostoksilla. Toki heidän hankintansa ovat 100 prosenttisen laillisia, mutta kuvastaa myös sitä, että kaikilla ei ole puhtaita jauhoja pusseissa tämänkään asian tienoilta. Rehellisesti sanottuna vapaaehtoiseen sotilaalliseen koulutukseen ja toimintaan pyrkii mukaan myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät sinne kuulu. Ongelma on tiedossa ja hoidossa, mutta turvallisuusviranomaiset joutuvat ottamaan tämänkin asian huomioon. Nuhteettomuus vaatimukset esimerkiksi maakuntajoukkoihin ovat perusteltuja.

Maakuntajoukkolaiset ja eräät muut reserviläiset saavaat vaatetta ja muuta roipetta ns. pitkällekuitille puolustusvoimista jo nykyisinkin. Verovapaudet ja vähennysoikeudet taas menevät sinne valtion ydintoimintojen suuntaan ja ovat hankalia järjestää.
 
Viimeksi muokattu:
Ongelmaksi muodostuu nopeasti myös se, että mitään valvontaa loppukäyttäjästä ei ole. Tavaraa ostettaisiin kavereille ja tutuille.
No, esimerkiksi maataloustarvikkeiden verovähennykset syynätään verottajan puolesta kyllä hyvin tarkkaan (ihan pienimpiä artikkeleita myöten). Jos jotain tarviketta ei löydy, joutuu syytteeseen veropetoksesta.
Eli siis verovähennyksellä ostettujen tarvikkeiden vaihtaessa omistajaa täytyisi maksaa myyntivoittoverona sen verran, kuin on itse verovähennystä aikanaan saanut.
 
Joo tämä ketju on asiallista keskustelua mutta koskaan ei tule tapahtumaan.
Kansan yleinen mielipide olisi:
Sotahullujen sotaleikkejä vielä pitäisi valtion korvata. Ei jumalauta mihin tämä maailma on menossa.
 
Back
Top