Reserviläisten yhteydet ulkomaille

proileri

Kenraali
Nyt kun Ukraina-ketjussa mainittiin Puola yhtenä potentiaalisena Itämeren kaverivaltiona, ja sieltäkin reipasta kodinturvatoimintaa löytyy, niin mitenkäs kotimaisten aktiivireserviläisten yhteydet ulkomaiden vastaaviin - onko sellaisia, onko sellaisille estettä, minkälaista toimintaa löytyy, jne.?

Jonkin verran tiedän että esim. partiotaitokisoissa on käyty naapurimaissa. Mietin että onko muuta säännöllistä toimintaa, esim. tapaamisia, tutustumista tai jopa yhteisharjoituksia ollut?

Olettaisin että jos kysyttäisiin aktiiviressuilta että kiinnostaisiko omin rahoin maksettu viikon aktiiviloma vaikkapa Ruotsissa tai Puolassa, missä paikalliset tarjoaisivat mahdollisuuden harrastaa pientä harjoitustoimintaakin, niin luulen että lähtijöitä olisi enempi kuin yksi.. :D
 
Kaitseliitin järjestämä HUNT-2016-harjoitus ainakin. Puolustusvoimat ei järjestä suomalaisia harjoitukseen, vaan vierailu on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) alainen. Osallistujat saavat kuitenkin harjoituksesta Puolustusvoimilta rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia. Osasto koostuu pääasiassa nuorista, noin 25-30-vuotiaista suomalaisista. HUNT-harjoitus järjestetään vuosittain, ja MPK on ollut mukana aiemminkin.

MPK:n ja Kaitseliitin välillä on virallinen yhteistyösopimus.

Reserviläiset kouluttavat Kaitseliitin jäseniä molemmissa maissa ja osallistuvat harjoituksiin. Yhteistyö toimii myös toiseen suuntaan. Kaikki toiminta perustuu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

MPK on tehnyt vuosien saatossa yhteistyötä myös ruotsalaisten kanssa. Ruotsin vapaaehtoisjoukkojen eli Hemvärnetin kanssa MPK haluaa lisätä yhteistyötä. Aiemmin yhteistyötä on tehty esimerkiksi selviytymiskurssien merkeissä.

Maaliskuussa MPK järjesti Virossa koulutusta Kaitseliitin jäsenille. Aiheena oli TRA eli taistelu rakennetulla alueella. Syksyllä virolaiset kouluttavat sitä itse Kaitsellitin jäsenille, ja suomalaisten roolina on tutoroida kouluttajia. Kesällä Lapista lähti Tallinnan eteläpuolelle osasto kouluttamaan virolaisille niin sanottua sissisotaa. Kouluttajat ovat kokeneita, aiempaa maanpuolustuskoulutusta paljon antaneita aktiiveja.

http://www.reservilainen.fi/uutiset/suomalaisia_reservilaisia_sotaharjoitukseen_viroon
 
Viimeksi muokattu:
Liittojen välillä toimintaa, sotilastaitokisat, osallistuminen harjoituksiin erit. Viron suunnalla ja toisin päin, epävirallisemmat yhteydet esim. aselajiasioissa tai muuten vaan hegemonisissa hetkissä.

Mielestäni ammattisotilaiden (erityisesti nuoremmat ikäluokat) kansainvälinen verkottuminen alkaa olla kohtuullisen hyvällä tasolla, mutta reservin avainhenkilöille tulisi luoda lisää kannusteita ja mahdollisuuksia osallistua. SKVJ ja muutamat muut varusmies- ja reserviläiskoulutukset eivät tuota kenttäarmeijaan riittävästi yhteistoimintakykyisiä taistelijoita pitkittyneen monikansallisen kriisin tarpeisiin.
 
Back
Top