Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Romaniassa nähdään vallanvaihto?

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Lars, 04.02.2017.

 1. Lars

  Lars Alikersantti

  Liittynyt:
  19.11.2016
  Viestejä:
  71
  Tykkäykset:
  121
  Pisteet:
  6
  Romaniassa kuohuu ja tapahtumien syyt, sekä uutiskuvat tuo helposti mieleen kolmen vuoden takaisen Ukrainan.


  http://yle.fi/uutiset/3-9441445?origin=rss
  Korruptio jäytää Romaniaa – neljä selitystä kuohuntaan
  Romanian hallitus uhkaa ottaa takapakkia korruption vastaisessa työssä.

  Romaniaa ovat ravistelleet tällä viikolla valtavat mielenosoitukset, joiden arvioidaan olevan mahdollisesti jopa suurimpia sitten kommunismin kaatumisen. Kansalaisten raivon syynä on hallituksen suunnitelma lieventää korruptiosta annettavia rangaistuksia ja vapauttaa vankeja. Tästä kiistassa on kyse.

  1. Kiistelty laki – yhä harvempi korruptioon syyllistynyt joutuisi vankilaan

  Kuohunnan syynä on hallituksen tiistaina antama asetus, jonka pelätään päästävän korruptoituneet viranomaiset ja poliitikot pälkähästä. Suunnitelman mukaan virka-aseman väärinkäytöstä seuraisi vankeusrangaistus vain, jos sen hyöty olisi yli 44 000 euroa.

  Hallitus on valmistellut myös toisen lain, jonka myötä noin 2 500 ihmistä vapautuisi vankilasta. Heidän joukossaan olisi muun muassa alle viiden vuoden tuomioita saaneita ja yli 60-vuotiaita vankeja.

  Arvostelijoiden mukaan hallitus päästäisi vapaalle jalalle hallituksen korruptioon syyllistyneitä liittolaisia. Asetuksen perumisesta saattaisi hyötyä muun muassa hallituspuolue sosiaalidemokraattien johtaja Liviu Dragnea, jota syytetään tällä hetkellä korruptiosta. Hänen mahdollinen rikoksensa alittaa suunnitellun 44 000 euron kynnyksen.

  Hallitus taas sanoo haluavansa tehdä tilaa Romanian täysiin vankiloihin ja uudistaa lainsäädäntöä.

  2. Edistys korruptiotaistelussa vaarassa

  Romania kuuluu Euroopan unionin köyhimpiin ja pahiten korruptoituneihin maihin. Maa on tuore tulokas EU-perheessä – se pääsi jäsenmaaksi vuonna 2007. Oikeusvaltion tila ja korruptio olivat keskeisiä huolia, joita uuteen jäsenmaahan liittyi.

  Viime vuonna Romania oli korruptiota seuraavan Transparency International -järjestön listauksessa sijalla 57. EU-maista sitä huonommin pärjäsivät listauksessa vain Italia ja Bulgaria.

  Romania on saanut viime vuosina paljon kiitosta korruptioon tarttumisesta, vaikka ongelmat ovat yhä suuria.

  Romaniassa on nähty useita näyttäviä oikeudenkäyntejä korruptoituneita vallankäyttäjiä vastaan. Vuonna 2015 oikeuden eteen joutuivat silloinen pääministeri Victor Ponta, viisi ministeriä, 16 kansanedustajaa ja viisi senaattoria.

  Jopa 1 171 ihmistä tuomittiin vankeuteen virka-aseman väärinkäytöstä vuosina 2014–2016. Syyttäjät tutkivat parhaillaan yli 2 000 tapausta.

  Myös kansalaiset ovat nousseet voimakkaasti korruptiota vastaan. Romaniassa on nähty viime vuosina lukuisia suuria mielenosoituksia korruptiota vastaan.

  3. Mihin kuohunta johtaa seuraavaksi?

  Vaikka hallituksen määräys aiheutti valtavan myrskyn. Romanian kauppaministeri erosi hallituksesta kriisin vuoksi, koska ”ei muuten voisi katsoa poikaansa silmiin” ja oikeusministeri siirtyi syrjään muutamaksi päiväksi.

  Romanian pääministeri Sorin Grideanu ei kuitenkaan näytä taipuvan. Hän julisti torstai-iltana, ettei aio perääntyä.

  Taipumisen merkkejä ei näytä myöskään kansa. Suurten mielenosoitusten odotetaan jatkuvan viikonloppuna Romaniassa.

  Tiistaina annetun asetuksen olisi määrä astua voimaan jo 10. helmikuuta. Muun muassa Romanian presidentti Klaus Iohannis halusi viedä asian tuomioistuimen arvioitavaksi.

  Perustuslakituomioistuin on antanut osapuolille 7. helmikuuta asti aikaa antaa lausuntonsa asiasta. Istuin on luvannut tehdä päätöksensä asiassa 20 päivän aikana.


  4. EU ja Yhdysvallat huolissaan Romaniasta

  EU:n komissio on esittänyt vakavan huolensa Romanian hallituksen suunnitelmista.

  Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans varoitti suunnitelmien vaarantavan Romanian edistysaskeleet korruption vastaisessa työssä. Hän sanoi, että suunnitelma voisi läpimennessään vaikuttaa EU:n rahoitukseen Romanialle.

  – Miksi kääntyisitte maratonin viimeisillä metreillä ja lähtisitte toiseen suuntaan? Timmermans kysyi Politico-lehden mukaan.

  Myös Romanian Nato-liittolainen Yhdysvallat on ilmaissut huolensa.

  Lähteet: AP, AFP, REUTERS  http://yle.fi/uutiset/3-9440268?origin=rss
  Romania puolustaa kiisteltyä korruptiolakia – mielenosoitukset laajenevat
  Romanian oikeusministeri Florin Iordache puolustaa maan kohuttua korruptiolakia rajuista protesteista huolimatta.

  Elävää kuvaa mielenosoituksista
   
  Viimeksi muokattu: 04.02.2017
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  Mainio tripletti.
   
 3. Mainos 4. Lars

  Lars Alikersantti

  Liittynyt:
  19.11.2016
  Viestejä:
  71
  Tykkäykset:
  121
  Pisteet:
  6
  Kohotin itsekin kulmakarvojani tuon lukiessani. Italia on päässyt uljaaseen seuraan.
   
 5. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,353
  Tykkäykset:
  4,356
  Pisteet:
  636
  Ihan kiitettävästi kansaa kadulla. Kymmeniä tuhansia luki Guardianin artikkelissa. Ukrainassahan mielenosoitukset olivat alkuun myös rauhanomaisia, mutta tuolla väkimäärällä ei paljoa provosointia tarvita kun homma karkaa lapasesta.

  image.jpeg image.jpeg image.jpeg
   
  PSB 5500 ja Lars tykkäsivät tästä.
 6. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Onko tuossa mitään mahiksia väkivaltaisiin mielenosoituksiin? Tai jonkinlaista jakoa kansassa? Meinaan eräs henkilö voisi yrittää ottaa tuosta kaiken irti. Suuresti propagandaa, villitään kansaa disinformaatiolla esim. taruja poliitikkojen korruptiosta. Näytetään köyhille oikein viiltävän selvästi miten köyhiä ne on vs. rahassa kierivä lahjuksia ottava poliitikko joka vetää lounaaksi laatikon kalleinta viiniä ja kilon painoisen kobe-pihvin.
   
  PSB 5500 tykkäsi tästä.
 7. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,353
  Tykkäykset:
  4,356
  Pisteet:
  636
  Uskoisin, että Putin pyrkii kyllä käyttämään kaikki temput saadakseen oman miehensä entisen liittolaisen, nykyisen nato-maan johtoon. Onko aika kypsä - en tiedä. Paljon myös riippuu siitä mihin kansa on kallellaan, ei johtoon kapinan jälkeen ihan ketä tahansa voi istuttaa.
   
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  OTA HUOMIOON, että kenenkään ei tarvitse edes valehdella, kun korruptio kaikilla tasoilla ei ole tarua vaan de factoa.

  Tässä tullaan villakoiranytimiin. Kaikkinainen romanialaiseliitin perseily luo sen tartuntapinnan, johon Kreml hanakasti tarttuu. Vai pitääkö romanialaisia ruveta ampumaan kaduille siksi, että ovat saaneet aivan kyllikseen rypemisestä ja siitä, että heitä kustaan silmään jokaisessa käänteessä?

  Tarinan opetus pitäisi jo olla näkyvillä: omista kansoista erityisesti Venään vaikutuspiirissä on parasta huolehtia ja toimia vastuullisesti. Muuten ennenpitkää tullaan tilanteeseen, jossa Kreml tarttuu kuin kotkalainen sataman munahaukka saaliiseen. Käsikirjoitus toistuu tavastakaa, eikä se voi tulla enää ullatuksena kelleen.
   
  Lepukki ja PSB 5500 tykkäsivät tästä.
 9. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Otanhan minä vaan meinasin että jos aletaan oikein kunnolla mässäilemään, tempo nostetaan kattoon ja hivellään vihahermoja. Olen myös miettinyt että miksi odottaa kotimaisia ampujia kun muutama "aseellinen turisti" voisi yhtä helposti laukaista väkivallan kierteen.

  Kaikenlainen valtion sisäinen hajaannus on todella vaarallista näinä päivinä.
   
  PSB 5500 tykkäsi tästä.
 10. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  982
  Tykkäykset:
  1,923
  Pisteet:
  76
  Sinänsä väkivaltaisuuksien mahdollisuus on aina olemassa, mutta jos verrataan tilannetta esimerkiksi Ukrainaan, niin selkeästi eri jengistä kyse. Romania ei välttämättä ole tunnettu säälimättömän väkivaltaisesta poliisivoimasta ja yleisbrutaalista Itäslaavilaisesta olemuksesta, vaan kansallisurheilua on nähdäkseni enemmän kaikenlainen kähmintä, sluibailu ja omaisuuteen kohdistuvat taipumukset. Siinä sivussa kun vielä pidetään maan romaniväestö parin kepinmitan päässä katuojassa (missä he myös vapaaehtoisesti jo piehtaroivat), niin saas nähdä.

  Italia on toki listauksessa kolmen pahiten korruptoituneen EU-maan joukossa, mutta käytännössä siellä ollaan silti valovuosia edellä etenkin Romaniaa, onhan kyseessä ikivanha sivistysvaltio. Bulgaria on jossain tuossa välissä, jokaisesta kolmesta on omakohtaista kokemusta. Italiassa en ole ikinä törmännyt ruohonjuuritason korruptioon, Itäisen Balkanin kaksikossa sen sijaan etenkin Romaniassa kyllä.
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2017
  ak.tied, J0h1F, PSB 5500 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 11. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,353
  Tykkäykset:
  4,356
  Pisteet:
  636
 12. c.o.

  c.o. Alikersantti

  Liittynyt:
  27.12.2016
  Viestejä:
  92
  Tykkäykset:
  128
  Pisteet:
  6
  Romaniaa tunnetaan huonosti Suomessa. Maa, sen kansa ja maan tilanne on hieman erilainen kuin helposti ajattelisi.

  Alla pientä kärjistystä:

  Romanialaiset pitävät itseään latinalaisena kansana ja antiikin Rooman perillisinä. Romania oli Rooman viimeinen linnake idässä, mikä ainoana ei sortunut slaavien valloitusten alla. He jäivät slaavien ympäröimiksi, mutta he eivät pidä itseään slaaveina. He myös puolustivat Eurooppaa muslimeilta taistellessaan verisesti Ottomaaneja vastaan.

  Romanialaiset ovat "Venäjävastaisempia" kuin suomalaiset. Edes neuvostoaikana he eivät pitäneet itseään Venäjän läheisenä liittolaisena, vaan pyrkivät Suomen tavoin idän ja lännen väliin.

  Nykyisellään Romania on myös EU:n ja NATO:n rajamaa Venäjän kanssa. Heillä on myös orastava "rajakahnaus" Venäjän kanssa Moldovasta.
   
  PSB 5500, JR49 ja ak.tied tykkäsivät tästä.
 13. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,353
  Tykkäykset:
  4,356
  Pisteet:
  636
  Missä kohtaa Romania on rajanaapuri Venäjän kanssa?
   
 14. Mainos 15. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,117
  Tykkäykset:
  8,137
  Pisteet:
  1,286
  Mustanmeren yli, runsas 100km Krimille.
   
  ak.tied tykkäsi tästä.
 16. nöksy

  nöksy Kersantti

  Liittynyt:
  02.05.2014
  Viestejä:
  133
  Tykkäykset:
  184
  Pisteet:
  16
  Venäjä taitaa ottaa tästä maksimaalisen hyödyn kävi miten kävi. Vaikka ei saisi maalailla kauhukuvia, mutta mitä jos Romania liusuu pahaan anarkiaan nykytilanteesta ja ihmiset lähtee myös sieltä liikkelle ympäri eurooppaa?
   
  PSB 5500 ja baikal tykkäsivät tästä.
 17. StepanRudanskij

  StepanRudanskij Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  31.01.2015
  Viestejä:
  1,623
  Tykkäykset:
  2,429
  Pisteet:
  316
  Miten? Status quo olisi ehkä parasta, mitä Putinin kopla voisi toivoa. Tuo vallassa nyt oleva poppoo on lähinnä sitä korruptioporukkaa, jota Janukovitskin Ukrainassa edusti. Eli entisiä komukoita ja niiden kavereita. Ei tuosta ihan helpolla isoa sekasortoa saa aikaan. Jonkinlainen palatsikaappaus tms, jossa nykyinen pressa, joka omista taktisista syistään on mielenosoittajien 'puolella', saa hovilleen lisää vaikutusvaltaa.
   
 18. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Näyttää siltä, että Romaniassa vallassa oleva puolue turvautuu samoihin keinoihin, joihin Ukrainassa Janukovitsh turvautui eli "omille" maksamiseen, jotta "spontaaneja" vastamielenosoituksia syntyisi. Samaan keinoon turvautui myös Putin Krimillä ja etenkin Itä- ja Etelä-Ukrainassa lähettäessään alueelle "putinin turisteja" synnyttämään "spontaaneja" mielenosoituksia ja provosoimaan tilannetta.  vlad
   
  nöksy ja PSB 5500 tykkäsivät tästä.
 19. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,353
  Tykkäykset:
  4,356
  Pisteet:
  636
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201702102200068409_ul.shtml

  Taistelu juonittelevia poliitikkoja vastaan jatkuu Romaniassa - "jos luovutamme, maa lipuu kohti Venäjää"

  Piata Victoriein mielenosoittajat sanovat, etteivät aio luovuttaa ennen kuin hallitus eroaa. Mielenosoittajien mielestä kyse on siitä, haluaako Romania muuttua yhteiskuntana avoimemmaksi vai palata taaksepäin.
   

Jaa tämä sivu