Parasta antiikin Roomassa oli sen tuho
Pekka Torvinen
16:23
MITÄ antiikin roomalaiset ovat tehneet meidän hyväksemme, kysyttin Monty Pythonin Brianin elämässä.
Vastauksia tuli: akveduktit, kastelujärjestelmät, tiet, kylpylät, rauhan...
TOSIASIASSA PARASTA mitä antiikin Rooma teki oli tuhoutua eikä palata koskaan, sanoo historioitsija
Walter Scheidel viime vuonna julkaistussa kirjassaan Escape from Rome.
On jossain määrin mysteeri, miksei Rooman tilalle heti pian syntynyt uutta maailmanvaltaa niin kuin Kiinassa, jossa imperiumit ovat seuranneet toisiaan. Mutta kun niin ei heti käynyt, maailmanvallan syntyminen alkoi muuttua mahdottomaksi, Scheidel kirjoittaa.
Kun uutta maailmanvaltaa ei tullut, Eurooppaan syntyi joukko pieniä valtioita ja kaupunkeja, jotka tappelivat niin keskenään kuin sisäisesti. Scheidelin mukaan vuoteen 1240 mennessä Euroopan hajanainen kasa erilaisia valtioita oli voittanut: vaikka mongolien valloitusretki olisi edennyt pidemmälle Eurooppaan, se olisi pysähtynyt eri kaupunkien toisia kaupunkeja vastaan pystyttämiin muureihin ja siihen, että mitään mahdollisesti antautuvaa keskusvaltaa ei ollut. Kiinassa mongolit pärjäsivät tämän takia takia paljon paremmin.
EUROOPPALAISTEN keskinäinen toistensa tappaminen esti uuden imperiumin synnyn ja synnytti lopulta modernin ajan, väittää Scheidel. Euroopan teknologinen, taloudellinen ja poliittinen kehitys riippui täysin ”loputtoman sodankäynnin tuhlailevasta ja veren kyllästämästä verkostosta”.
Esimerkiksi Englannin ja Katalonian parlamentit syntyivät, kun sodankäynnin jatkuvasti kasvavien kustannusten takia oli kerättävä lisää veroja ja noille veroille piti saada aateliston hyväksyntä.
Uskonpuhdistuksen aikaan 1500-luvulla vuosisatoja kestäneellä verenvuodatuksella oli synnytetty tiheä verkosto keskenään kilpailevia valtakeskuksia ja kaupunkeja, joista jossain oli aina tilaa toisinajattelijoille.
VAPAAT ja vauraat yhteiskunnat syntyivät keskinäisestä tappamisesta, mutta sitä ennen Rooman oli täytynyt kadota. Tuo katoaminen oli kenties ”suurin onnenkantamoinen sitten asteroidin, joka raivasi dinosaurukset pois tieltä”. Eläköön Rooman tuho!
Artikkeliin liittyviä aiheita