Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ruotuväki: Puolustusvoimat haluaa suojata kuljetuksiaan aseellisesti

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja JR49, 10.03.2016.

 1. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  Tämä on yksi linkki ketjussa, kun Suomi parantaa lainsäädännöllisesti valmiuksiaan kriisiajan varalta. Loistava esitys, joka yksinkertaistaa ja järkevöittää toimintaa. On muuten poikaa harmaassa vaiheessa, kun ei tarvitse huhuilla apuun toista niistä maakunnan kahdesta poliisista...
  Ja onhan tätä kaiken maailman ryöstöjä ja terrorismiakin eri tavalla kuin ennen.

  Puolustusvoimat haluaa kättä pidempää kuljetusten suojaamiseen
  Alec Neihum | Julkaistu 7.3.2016 | Muokattu 10.3.2016

  [​IMG] Puolustusvoimat tahtoo turvata kriittisiä materiaalikuljetuksiaan. Kuva: puolustusvoimat

  Puolustusvoimat haluaa oikeuden turvata esimerkiksi ammus- ja räjähdekuljetuksiaan aseellisesti.

  Nykytilanteessa puolustusvoimat ei voi rauhan aikana suojata omia materiaalikuljetuksiaan aseellisesti. Apua on pyydettävä poliisilta tai vartiointiyritykseltä.

  Puolustusministeriön hallitussihteeri Kosti Honkasen mukaan nykytilanne ei ole optimaalinen.

  – Nykytilassa puolustusvoimien virkamiehillä ei ole selkeää toimivaltuutta suojata kuljetuksiaan poikkeavissa tilanteissa, kuten kuljetuksen joutuessa ryöstön kohteeksi, Honkanen kertoo.

  Honkasen mukaan kuljetuksia on ensisijaisesti pystyttävä suojaamaan mahdollisilta sabotaaseilta.

  – Lisäksi Suomessa on tapahtunut viime aikoina hyvin suunniteltuja ison mittaluokan ryöstöyrityksiä, jotka ovat kohdistuneet yksityisen omaisuuden kuljetuksiin. Puolustusvoimien kuljetuksiin tällaisia iskuja ei ole vielä kohdistunut. On kuitenkin oltava riittävät mahdollisuudet reagoida tällaiseen poikkeukselliseen tilanteeseen.

  Puolustusvoimat haluaisi suojata aseellisesti esimerkiksi räjähde- ja asekuljetuksia. Hallitussihteeri Honkasen mukaan tällaiset kuljetukset voivat kiinnostaa myös rikollisia toimijoita.

  – Hyvin suunnitellut ison mittaluokan ryöstöt ja terroristinen toiminta ovat yleistyneet muissa Pohjoismaissa ja saattavat olla kasvussa myös Suomessa. Tämä saattaa lisätä riskiä puolustusvoimien kuljetuksiin kohdistuvista iskuista, Honkanen selventää.

  Aiheesta valmisteilla oleva lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle kevätistuntokauden aikana.
  http://www.puolustusvoimat.fi/porta...9nQSEh/?pcid=ef032b004bf19ddcbcd1bcb4b4469a08
   
  MeriTJ, Erkki, Tähystäjä ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,409
  Tykkäykset:
  7,712
  Pisteet:
  1,286
  Sinällään ihmeellistä ettei tällainen asia ole ollut Suomessa itsestään selvää. Tottakai puolustusvoimien kuuluu itse huolehtia kalustonsa ja henkilöstönsä turvallisuudesta. Tällaisessa yhteydessä riittävän aseistuksen mukana olo ja käyttövalmius on välttämätöntä. Toki osana kaikkea muutakin maanpuolustukseen ja yhteiskunnan turvallisuuteen liittyvää prosedyyriä.

  Olen kylläkin kuvitellut että asiat olisivat olleet kunnossa jo entuudestaan. Hämmästyttävää minkälaisessa typertyneisyydessä on meillä eletty myös puolustusvoimien piirissä.
   
  sotaylijumala, MeriTJ, Erkki ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 3. Mainos 4. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,797
  Tykkäykset:
  4,840
  Pisteet:
  1,286
  Mahtaako tässä olla kyse nyt enemmän siitä, että saadaan laista selkänojaa tai laajempia oikeuksia kuin että homma ei olisi nykyiselläänkin mahdollista?

  Olen kuvitellut, että PV:n aseistuksen kanniskelu julkisilla paikoilla ei ole ongelma, kun sotaharjoituksissa varusmiehet pyörivät rynkkyineen julkisilla paikoilla. Ammusten hallussapito on tuskin sen ongelmallisempaa, kunhan henkilö on suorittamassa palvelustehtävää.

  Tietysti se on vähän kiusallista, mikäli joudutaan toimimaan pelkkien hätävarjelusäännösten varassa. Voin kuvitella, että joissakin tilanteissa haluttaisiin olla proaktiivisempia uhkien suhteen.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 5. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  Ongelmana on, että rajakohta ja tilanteet ennen valmiuslain käyttöönottoa mahdollistavat ilkeämielisille toimijoille kaikenlaista. Terrorismi ja ryöstöt, kyllä, mutta näkisin, että tässä selkeytetään ja helpotetaan toimintaa myös hybridisodankäynnin iskuja vastaan.
  Kohta niiden vihreiden miehien on astetta vaikeampaa toimia kohteitamme vastaan. Tämä on juuri sen viimeisen puolen vuorokauden kriittisten tuntien lainsäädäntöä, ennen kuin olisimme selkeästi sodassa.
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 6. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,650
  Tykkäykset:
  3,176
  Pisteet:
  636
  Kai se on eri asia jos varusmiehet kantavat omia aseitaan kun jos ammattisotilaat ovat suojaamassa kovat piipussa esim. Stingereiden tai vaikka vaan rynkkyjen kuljetusta. Kuitenkin kiinnostavaa kamaa maailmanlaajuisille rikollis- ja terroristijärjestöille. Ei olis niin kaukaa haettua, että vaikka ISIS tekisi iskuosaston jonnekin varikolle kun tiedetään, että maassa on ISISin riveistä tulleita laittomia taistelijoita. Rynkyt ja kranut tuskin kiinnostaa ylimmän levelin terroristeja, mutta esim. mainitut Stingerit olisivat kiinnostavia jo kenelle tahansa huumeloordille tai terroristille world wide.

  Jos on vastuu on oltava valtaa ja toisinpäin. Suomalainen yhteiskunta jakaa vastuuta ja valtaa aika monelle eri toimijalle ja sektoroi sitä kernaasti. Silloin helposti tullaan "kädet sidottuna"-tilanteeseen jossa jokainen täysipäinen tajuaa miten homma pitäisi hoitaa, mutta se on laitonta tai ainakin joku sen tässä laintulkitsijoiden paratiisissa - kuin piru Raamattua lukien - niin kääntää. Virkamiehen kun on virkavastuun nojalla ihan pakko noudattaa lakia tai on entinen virkamies. Eiköhän joku laitavasemmistoon kallellaan oleva perustuslakiasiantuntija tuotakin vastusta.

  Paras on jos laki selvästi tukee suoraa ja mutkatonta järjestelyä eli jos intti kuskailee arsenaaliaan niin myös intin jäbät siellä on kovat piipussa valmiina estämään voimatoimin ryöstöyritykset. Siis ihan ilman, että virka-aikaan kolme kuukautta ennen pitää poliisilta etukäteen kysyä lupa ja saada joku vahtimaan. Tuo on se suomalainen tapa. Poliisilla kun ei olekaan muuta tekemistä. On itsestäänselvyys jos tuollaista materiaalia kuskaillaan niin sitä myöskin suojellaan siten, että esim. Stingerit, pyssyt ja pommit pysyy omassa arsenaalissa eikä päädy vääriin käsiin. Ja tuollainen on oikeusvaltiossa, ei vaan oikeus, vaan ankara velvollisuus. Intillä on oltava luja velvoite estää sotilasaseiden leviäminen vääriin käsiin. Turha tässä on mitän tarpeettomasti hankaloittaa jos sen voi tehdä helpoksi. Sellaiselle on muuten ihan oma sanakin ja se on kehitys.

  Oikean vaaran lisäksi sellainen olisi muuten myös aika noloa. Juuri nyt ei ole oikea aika korostaa omaa heikkoutta, avuttomuutta, johtajuuden puutetta ja kyvyttömyyttä. Kyl tässä maassa tulee mieleen aika monta ihan turhaa mutkaa joita voisi suoristaa.

  Jussi Niinistölle iso käsi:salut:
   
 7. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,964
  Tykkäykset:
  5,716
  Pisteet:
  636
  Ei pidä uskoa kaikkea mitä uutisista lukee.... :)
  Puolustusministeriön hallitussihteeri Kosti Honkasen + naistoimittaja = Kvaak kvaak....
   
  setämies ja CV9030FIN tykkäsivät tästä.
 8. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  ?
   
 9. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,964
  Tykkäykset:
  5,716
  Pisteet:
  636
  Puolustusvoimat voi suojata kuljetuksiaan tälläkin hetkellä ja jopa ovat niin tehneet jo useita kymmeniä vuosia. Joko joku jossain ymmärtänyt väärin tai sit ajetaan jotain muuta tällä takaa. Itse veikkaan, että PE/PM on kehällä, koska se ei olisi mitään uutta :)
  Kvaak kvaak = uutisankka.
   
  Sarek1, MeriTJ, peelo ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 10. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,202
  Tykkäykset:
  3,229
  Pisteet:
  1,286
  Partiot ohjusten takavarikointi Kotkan satamasta muistuu mieleen. Uutiskuvissa aikamoinen letka autoja rekan edessä ja takana. Eiköhän määrätyissä kuljetuksissa ole jo nyt varmistus?
   
 11. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,964
  Tykkäykset:
  5,716
  Pisteet:
  636
  En kommentoi, mutta en suosittele menemään kokeilemaan :)
   
  Rannari ja CV9030FIN tykkäsivät tästä.
 12. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,202
  Tykkäykset:
  3,229
  Pisteet:
  1,286
  Piti olla huutomerkki ei kysymys:D
   
 13. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,385
  Tykkäykset:
  9,836
  Pisteet:
  1,286
  Tulee tässä mieleen virolainen viihdeohjelma pari kolme viikkoa sitten jossa kaksi sotilasta (univormut päällä) esittelemässä Javelin-ohjusta. Ohjelman juontaja ihmettelee sotilaiden pistooleja. Toinen sotilaista toteaa että koska kyseessä on sotamateriaali niin pitää olla aseistettu saattaja.
   
 14. Mainos 15. peelo

  peelo Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  3,860
  Tykkäykset:
  2,062
  Pisteet:
  1,286
  No voi olla sotamateriaalia, mutta eihän ne käsittelyaseet oikeasti mitään aseistettua vartijaa tarvitse. Samaan tapaan kuin uutisen kuvassa, jossa kuskataan tyhjiä ammuslaatikoita.
   
 16. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,638
  Tykkäykset:
  26,229
  Pisteet:
  1,286


  Edit: Anteeksi vitsailu vakavassa ketjussa
   
 17. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,431
  Tykkäykset:
  6,577
  Pisteet:
  1,286
  Tuossa saattaisi olla kyseessä jokin sääntö, minkä jenkit ovat sanelleet ehtona noiden ohjuksien myynnille? Vai oliko kyse viihdeohjelman viihteestä?
   
 18. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,385
  Tykkäykset:
  9,836
  Pisteet:
  1,286
  Kyseessä oli Ringvaade-niminen ohjelma. Suunnilleen samanlainen ohjelma kuin YLEn Puoli Seitsemän. Eli viihteellinen ohjelma jossa erilaisia vieraita käsittelemässä enemmän tai vähemmän ajankohtaisia aiheita.
   
 19. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,431
  Tykkäykset:
  6,577
  Pisteet:
  1,286
  Eli ihan vakava ohjelma?
   
 20. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,385
  Tykkäykset:
  9,836
  Pisteet:
  1,286
  Juu kyllä vakavasti otettava ohjelmskonsepti. Ei mikään huumoriohjelma.
   
 21. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,964
  Tykkäykset:
  5,716
  Pisteet:
  636
  Kuten toisessa topic sanoin.
  23 §
  Sotilaan ja sotilasesimiehen voimankäyttö

  Vartio- tai päivystystehtävää suorittavalla, rikoslain 45 luvun 27 §:ssä tarkoitetulla sotilaalla on vastarintaa kohdatessaan oikeus käyttää vastarinnan murtamiseksi sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, kun otetaan huomioon joukon tai vartioitavan kohteen tai alueen turvallisuus, virka- tai palvelustehtävän laatu ja vastarinnan vaarallisuus. Edellä mainituin edellytyksin vartiomiehellä on oikeus voimakeinojen käyttöön myös, kun joku hänen pysähtymiskäskystään huolimatta lähestyy vartioitavaa kohdetta tai aluetta, jonne tuleminen on kielletty.
   

Jaa tämä sivu