Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ryhmän viestivälineet

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja Einomies1, 03.10.2011.

 1. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,438
  Tykkäykset:
  1,402
  Pisteet:
  636
  Kun PV santsaa nyt alueellisten joukkojenkin viestivälineisiin (hyvä asia) ja joukoille olisi ilemisesti tulossa ryhmäkohtaiset radiot/päätteet, niin miksi yksittäisille sotilaille ei voitaisi hankkia ja jakaa PMR-puhelimia? Ryhmän johtaminen ja keskinäinen viestintä sekä sitä kautta toiminta taistelussa tehostuisi huomattavasti.

  PMR-puhelimet ovat halpoja ja yksinkertaisia ja niistä on olemassa ammattikäyttöön suunniteltuja malleja jotka ovat kestäviä ja paljon halvempia kuin vartavasten sotilaille suunnitellut laitteet. Ryhmän sisällä toimivien radioiden ei tarvitse käyttää uusinta digitaalitekniikkaa tai muita hienouksia. Ryhmätasolla ei myöskään ole tarvetta salaukselle koska mitään sota salaisuuksia siellä tuskin vuotaa eetteriin.

  PMR:n etuina on halvan hinnan kautta mahdollisuus hankkia niitä runsaasti, pieni koko ja paino, lyhyt kantama ei tee radiosta helposti huomattavaa ja peilauksesta ei ole haittaa jos käyttö rajoitetaan taistelu- ja hätätilanteisiin (esim. eksyminen joukosta) sekä kyky käyttää yksinkertaisia AA/AAA luokan paristoja kalliiden ja huonosti saatavilla olevien akkujen sijaan. Radiolle riittää ryhmän sisällä että kantama on n. 3 km:n luokkaa.

  Ryhmän johtajalle on lisäksi helpompaa ja tehokkaampaa johtaa ryhmää radion kautta huutamisen ja mesoamisen sijasta ja keskittyä tilanteen hahmottamiseen ympärillä ja ryhmän taistelun johtamisen suunnitteluun.

  Luin vuosia sitten Suomen Sotilaasta jutun jossa kerrottiin USA:n joukkojen varustepuutteista Irakissa. Samassa oli julkaistu "sotamies Brunsonin toivelista" jostain jenkkilehdestä. Siinä Irakissa palveleva sotamies oli listannut joululahjatoiveitaan omaisilleen varusteiden muodossa koska armeija ei voinut toimittaa riittävän laadukkaita varusteita.
  Yksi niistä oli PMR-puhelin ryhmän keskinäiseen viestintään.
   
 2. madmax

  madmax Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  10.04.2010
  Viestejä:
  189
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  16
  Tarviiko ryhmän jokainen mies radiota? Mihin tarkoitukseen se tulisi?

  Erikoisjoukoille ja erityisjoukoille joka partiolle on minimi radioiden suhteen, mutta perus kivääri muodostelma on lähtökohtaisesti yhtenäinen ja yhdessä, niin radiot eivät varmasti ole jokaiselle välttämätön väline.

  Toisinsanoen rahareikiä on ryhmässä muitakin, kuten pimeätoimintakyky.
   
 3. Mainos 4. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Jos suomalaisessa kevyessä jalkaväessä olisi PMR-radiot joka miehellä (ja vaikka osalla harraste-VHF:t) niin koko puheverkon läpäisy romahtaisi olemattomaksi.

  Liian paljon asiaa, liian vähän taajuuksia/kanavia.

  Ryhmätasolla viestiväline (radio) saisi kyllä olla kaikissa joukoissa.

  MUOKS. Auttavankin pimeätoimintakyvyn parantamisen tarpeesta olen samaa mieltä.
   
 5. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Käsittääkseni uudessa alueellistenjoukkojen kokoonpanossa ryhmässä on yhdeksän miestä jaettuna kolmeen, kolmen miehen troikkaan. Kolmella radiolla näiden troikkien johtaminen olisi helpompaa.
   
 6. Iivo

  Iivo Kersantti

  Liittynyt:
  04.09.2010
  Viestejä:
  220
  Tykkäykset:
  19
  Pisteet:
  16
  Miten olisi se, että ryhmäjohtajalla ja varajohtajalla (uudessa alueellisille joukoille tarkoitetussa ryhmässä ryhmäjohtajalla ja kahdellla partionjohtajalla) olisi lähetin-vastaanottimet ja muilla miehillä pelkät vastaanottimet? Parissa harjoituksissa kun on käynnyt semmoisia tilanteita, joissa on muusta porukasta on ajauduttu erilleen, ja nopeammin olisi omien yhteyteen todennäköisesti päässyt, jos olisi radiosta voinnut saada tiedot, missä muut on.

  Tietysti ryhmille pimeätoiminta laitteet olisivat myös hyvät.
   
 7. akealik

  akealik Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2010
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Ainakin jokaiselle ryhmyrille pitäisi radio saada. Omaa ryhmää voi vielä johtaa huudolla ja viittilöinnillä, mutta joukkueen johtaminen juoksu- ja lähettiyhteyksin on vaikeaa ja aikaa tuhlaavaa. Paremmissa porukoissa uusimuotoisen kolmipartioisen ryhmän jokaiselle partiolle olisi hyvä hommata radio. Hesarissa taisi olla artikkeli aiheesta, jossa painotettiinkin partioiden itsenäisempää toimintaa etäämmällä toisistaan, mikä edellyttää radioita. Vanhanaikaisessakin ryhmässä haluaisin konekivääriparille radion tulituen paremman johtamisen mahdollistamiseksi.

  Nykyinen LV141 on täysin overkill lähiradioksi. Se on turkasen iso ja siinä on turhia ominaisuuksia kuten salaukset ym ja kantamaa naapuripitäjään asti. On hyvä, että se on yhteensopiva esim LV241:n kanssa ja sopiikin esimerkiksi TJ-ryhmän vararadioksi tai tehtäväkohtaiseksi varusteeksi tiedustelupartiolle tai vastaanottopesäkkeeseen, mutta joukkueen sisällä juurikin pienet PMR-vehkeet olisivat pop. Sotilaskäytössä on esim briteillä kevyitä personal role radioita (PRR), joissa on kourallinen kanavia ja kantamaa vain joitakin satoja metrejä. Miksei ratkaisu kelpaisi Suomeenkin, kun muistaa että tarkoitus on vain jatkaa käskynantokykyä huutoetäisyyttä pidemmälle?
   
 8. madmax

  madmax Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  10.04.2010
  Viestejä:
  189
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  16
  Hieman pidempi kantomatka n. 5-7 km olisi yhtenä yleisradiolla parempi ryhmän sisäiseen viestintään. Tämä yksi yleisradio voisi sitten sopia moneen erilaiseen tarkoitukseen (joukkueen sisäiseen jääkäreillä, alueelliset joukotym.) Kantamalla ei toisaalta ole niin suurta väliä, kunhan viesti tulee perille ja viestin lähetyspaikkaa ei saa helposti peilattua sekä se olisi mahdollista salata.
   
 9. akealik

  akealik Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2010
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  No jos hommataan LV141:tä niin iso kasa että kaikille riittää niin mikä ettei. Onhan se yleisradion määritelmällä loistava vehje, kuten PKM on yleiskonekiväärin määritelmällä loistava. Kevyenä konekiväärinä vähemmän. Kuitenkin taloudellisestakin näkökulmasta partioradioksi kannattaa hommata halpoja, simppeleitä laitteita. Kustannukset pysyvät aisoissa, kun ei ympätä liikaa suorituskykyvaatimuksia. Pieni koko miellyttänee myös laitteen loppukäyttäjiä.
   
 10. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,438
  Tykkäykset:
  1,402
  Pisteet:
  636
  Tuossa esimerkkinä partioradioksi sopiva huippu PMR, jossa on myös puheen salaus.
  Kanavia 8 ja 38 selektiiviä= 8x38 ryhmää eli 304 "kanavaa" vaihtoehtoina. Ei tule muut ihan heti sotkemaan taajuuksia!
  Mil Std 810 luokitus ym. ym.

  Varmasti halvempi kuin varsinaistet sotilasmallit, kevyt ja yksinkertainen eli juuri sopiva alueellisille ressujoukoille. Nyt PMR puhelimista löytyy jo digitaalisia malleja joiden ominaisuuksista enemmän alla.
  [​IMG]
  ALAN HP-450L 2A

  UUTUUS!
  Upotusvesitiivis
  Teollisuus PMR-puhelin

  8 PMR-446 kanavaa
  38 CTCSS selektiiviä
  83 DCS selektiiviä
  Upotusvesitiivis IP67
  Jämäkkä ja Kestävä!
  PUHEENSALAUS!
  E-vox!
  Standardi lisälaiteliitäntä!
  Kahden kanavan kuuntelu!
  Kantaman ylitysilmoitus (Uo)!
  Vyöklipsi +
  Kantoteline vyöklipsillä
  Kannettava säilytyslaukku
  Akku ja pikapöytälaturi
  Ni-Mh 1100 mAh akku
  Käyttölämpötila -25 - +55 astetta
  MIL STD 810 C,D,E,F standardiluokitus
  Koko 113x54x35 mm
  Paino 180g
  EI VAADI KÄYTTÖLUPAA!

  Odotettu huippu uutuus!
  Luvasta vapautettu ALAN HP-450H PMR-446 on suunniteltu todella kovaan teollisuuskäyttöön! IP67 pöly- ja vesitiiveys sekä MIL STD 810 C,D,E,F standardiluokitus siirtää ALAN HP-450:sen laadukkaimpaan PMR-446 puhelin luokkaan! HP-450:sen ominaisuudet ovat huippuluokkaa: Puheensalaus, E-vox, huippu kantama, kantaman ylitys ilmoitus, ym. ALAN HP-450:sen muotoiltu säilytys/kantolaukulla saat kaikki osat säilymään samassa paketissa!

  Yleistä PMR-puhelimista.

  PMR-446 puhelin, yleistä!

  PMR-446 radiopuhelin on luvasta vapautettu kaikkien käytettävissä oleva radiopuhelin! Sitä on analogisia (8ch) ja digitaalisia (16ch) versioita! Viestintä sillä tapahtuu vuorotelle tangenttia painamalla! PMR-446 puhelinta voi käyttää ihan mihinkä vain käyttöön! PMR-446 puhelimessa ei ole kenellekkään "varatuja" kanavia vaan kaikki on kaikkien vapaassa käytössä! Sieltä löytyy lukemattomia eri käyttökohteita joista tässä muutamia: teollisuudessa, varastoissa, laskettelukeskuksissa, matkailussa, itkuhälyytimenä, savusukelluksessa, metsästyksessä, moottoripyöräilyssä, asfaltin teossa, mittamiehillä, tapahtumissa, kaapelivedoissa, antennin suuntaamisissa, kilpailuissa, autourheilussa, ym. ym. PMR-puhelimen kantamaksi ilmoitetaan yleensä 3 - 5 km. PMR-446 radiopuhelima saa käyttää lähes kaikissa EU-maissa, laite onkin äärimmäisen näppärä viestintävälinen esimerkiksi matkailijoille! (hotellin ja rannan välille, kaupassa kun eksyt toisista, ym.)

  PMR-446 radiopuhelin mallit!

  PMR-446 radiopuhelimia on eri malleja eri kategorioihin! PMR-446 radiopuhelimet jaetaan eri käyttötarpeiden mukaan: Työpuhelimet (kestäviä, laadukkaita!), Vesitiiviit (Äärimmäisiin olosuhteisiin), Digitaaliset (Kun halutaan hieman salaisempaa yhteyttä!), Kevyet ja pienet (kesä ja sisätapahtumiin ja urheiluun), Edulliset (kaikken pikku viestintään!) Työpuhelimet on tarkoitettu kovaan käyttöön jossa laitteita käytetään jatkuvasti, mahdollisesti jopa "kovalla kädelläkin" ja ne joutuvat tekemisiin pölyn ja lian kanssa! Työpuhelin mallit on tehty yksinkertaisiksi jotta käyttö olis mahdollisimman helppoa! Niissä on usein vain kaksi valintakytkintä (Volume/virta- ja kanavakytkin). Vesitiivit mallit on tarkoitettu myös teollisuuteen, mutta myös muuhun äärimmäisissä olosuhteissa tapahtuvaan toimintaan! Tänäpäivänä löytyy jo upotuksenkin kestäviä PMR-446 puhelimia!Digitaalisia malleja käytetään paikoissa joissa on suuri häiriötaso ja töissä joissa halutaan olla omissa oloissa muiden häiritsemättä! Kevyet ja pienet malleja löytyy myös edullisista malleista, näitä käytetään usein messu- ja tapahtumakäytöissä! Ne saa roikkumaan kaulaan jolloin ne on helposti ja nopeasti saatavilla! Edullisia malleja saa nykyään hankittua vaikka "maitokaupasta". Niitä käytetään kaikkeen mahdolliseen lyhyen kantaman viestintään ja harrastamiseen! Esimerkkeinä: itkuhälyytin, varastoissa, harrastaja kilpailuissa, ym.

  Analogiset PMR-446 radiopuhelimet

  Analogisissa PMR-puhelissa (suurin osa PMR-puhelimia) on 8 kanavaa ja 38 CTCSS- sekä DCS-selektiivejä! PMR-446 radiopuhelimet toimivat 446 MHz:in taajuuksilla! Analogisessa viestinnässä ääni kuuluu vielä kantaman rajoilla suhinankin seasta (vrt. Digitaali) jolloin kaverin puheesta voi vielä saada selkoa! Joissakin puhelin malleissa puhutaan "Range Extender" toiminnosta (kantama lisäys), tällä tarkoitetaan sitä kun kohinasalpa avataan "M tai Moni" näppäimestä ja laite alkaa kohisemaan tällöin kohinasalpa ei "leikkaa" ääntä kantaman äärirajoilla jota se tekee kohinasalvan ollessa päällä (kaverin ääni pätkii, eikä asiasta saa selkoa)!

  Digitaaliset PMR-446 radiopuhelimet!

  Digitaaliset PMR-446 puhelimet ovat uusinta uutta radiopuhelin markkinoilla! Niissä on 8 analogisen kanavan lisäksi 16 digitaalista kanavaa joita ei analokisilla PMR-puhelimilla kuule! Digitaaliset PMR-446 radiopuhelimet toimivat samalla taajuusalueella kuin Analogisetkin, mutta niiden välissä ja yläpuolella! Digitaali PMR-446 puhelimet käyttää 4FSK/FDMA modulatiota sekä 6.25kHz kanavaerotusta Digitaalisen viestinnän ero Analogiseen on se että ääni tulee joko täydellisenä tai ei ollenkaan!> Digitaalinen viestintä on myös turvallisempaa, koska se ei ole niin häiriöherkkää eikä ko. laitteita ole vielä käytössä kuin muutamia! Digitaalisilla PMR-puhelimilla saadaan myös lähetettyä viestejä jotka on etukäteen ohjelmoitu puhelimeen!

  PMR-446 radiopuhelimissa on useita eri lisätoimintoja, tässä osa niistä:
  VOX tarkoittaa ääniohjausta, eli kun VOX-toiminto on asetettu aktiiviseksi ja aletaan puhua mikrofoniin niin laite kytkee tangentin automaattisesti ja puhe lähtee eetteriin!
  CTCSS ja DCS ovat selektiivejä jotka ohjaavat kuuntelevan PMR-puhelimen kohinasalpaa, eli kummassakin tai kaikissa saman porukan puhelimissa pitää olla sama kanava ja sama selektiivi esim. 3/26 = kanava kolme ja selektiivi 26. Nyt kun käytetään esim. edellä mainittua selketiiviä, ei muiden kanavalla puhujien äänet häiritse ollenkaa koska heillä ei ole samaa selktiiviä niin kuin edellä mainitulla ryhmällä! Kaikki joilla on ko. kanava ja selektiivi päällä kuulevat toistensa puheen! Selketiivi kulkee varsinaisen lähetustaajuuden mukana/sivussa! CTCSS on analoginen selktiivi joita yleensä PMR-radiopuhelimissa on 38 kappaletta ja ne ovat samoja kaikissa PMR-446 radiopuhelimissa merkistä riippumatta! Hieman laadukkaammissa tai arvokkaammissa PMR-446 radiopuhelimissa on myös DCS joka on digitaalinen selektiivi ja toimii vastaavalla tavalla kuin CTCSS!
  PTT on tangentin eli lähetyspainikkeen lyhennys!
  SCANon skannauksen lyhenne joka tarkoittaa lähettävien kanavien hakua! Eli jos joku lähettä jollain muulla kanavalla kuin mitä itse kuuntelee niin skannaamalla löytää tämän kanavan nopeasti!
  DW on kahden kanavan jatkuva seuranta!
  BABY monitor on itkuhälyytin toiminto, jolloin laite johonka se on kytketty päälle kytkeytyy VOX-ääniohjaus automaattisesti sekä ko. laitteen vastaanotin on suljettu jottei muiden kanavilla olevien äänet kuulu vaunuihin. Toinen laite jolla vaunuja halutaan kuunnella on normaalitilassa, eli babymonitor tila ei ole käytössä!
  CALL alert on "pili" pili" äänihälyytys toiseen puhelimeen!
  KEY lock on näppäinlukko!
  MODE tai MENU on menutoiminto näppäin jonka alta löytyy laitteessa olevat toiminnot joita voidaan asettaa aktiiviseksi tai mukata niiden tasoa!
  CHANNEL on kanavavalitsin!
  ROG tai ROGER BEEP on lähettämisen lopetus ääni joka tulee kun tangenttinappi vapautetaan (mikäli se on activoitu MENU:ssa)!
  SCRAMBLER on puheensalaus jossa käytetään taajuusinversiota, jolloin puheen äänitaajuus "käännetään" päinvastoin jolloin siitä ei saa mitään selvää!
  MONI on automaattisen kohinaslvan ohitus näppäin jolloin laite alkaa kohista ja kanavalta kuuluu kaikki mitä kuultavissa on!

  http://www.rxtx-tuote.fi/?valikko=pmr&sivu=pmr446info
   
 11. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Tsetseenit käytti jo ton kortin ensimmäisessä kahinassaan. Ostivat länismaista pmr:iä, koska tiesivät ettei venäläinen militäärikalusto pystynyt niiden taajuksille. No vastapuoli oppi asiasta ja nyt se ystyy kuuntelemaan ja häiritsemään todella tehokkaasti noiden käyttämät taajuusalueet.
   
 12. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Millaisessa tilanteessa se pystyy häiritsemään, millä kalustolla ja millä etäisyyksillä? Kuuntelulla ei kai niin väliä ole kun oletetaan että ryhmä taistelutilanteessa mitään salaisuuksia kuiski ja reaktionopeus millä pystytään vieraskieliseen puheesta ottamaan kantaa on kai mitätön ellei nyt sitten vastapuolella ole suomea osaavia dosentteja joka kuunteluasemaan tai -vaunuun? Vai?
   
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Tuskin se kuuntelu on suurin ongelma. Mutta kun rariosta kuuluu vain pöööhhhhhhh ja urrrrrr nin se on ongelma.
   
 14. Mainos 15. Pullosorsa

  Pullosorsa Luutnantti

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  424
  Tykkäykset:
  55
  Pisteet:
  36
  Onhan siellä kymmeniä tuhansia suomea hyvin osaavia.
   
 16. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Miten moni niistä on armeijan käytettävissä tarvittaessa, miten heitä on koulutettu tähän hommaan? Onko esim. inkeriläisiltä paluumuuttajilta saatu tietoa heidän NL:ssa saamasta koulutuksesta tältä osin? Millaisilla laitteilla, missäpäin ja miten kaukana he sitten toimisivat?
   
 17. Pullosorsa

  Pullosorsa Luutnantti

  Liittynyt:
  18.04.2010
  Viestejä:
  424
  Tykkäykset:
  55
  Pisteet:
  36
  Hyviä kysymyksiä. Pitänee yrittää kysellä vastauksia, vaikka tuskimpa niitä saa. Yleisesti ottaen Suomea ei pidetä vihollismaana, joten tuskimpa kovin paljoa tähän on satsattu.
   
 18. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  Tuollaisten PMR-radioiden taajuuksien tukkiminen on lasten leikkiä 80-luvun ELSO-kalustolla. Yksi ELSO-lentokone pystyy helposti tukkimaan kaikki PMR taajuudet aina jonnekkin 150 kilometrin etäisyydelle.

  Lisäksi ongelmia tulee siitä, että tahatonkin viestiliikenne paljastaa helposti ja melko tarkasti esim. pataljoonan asemat. On helppo kuvitella kuinka joukot hermostuneina viestivät PMR radioillaan yön pimeydessä (kun kamoon ei nää kuulu kun tohon ihan lähelle). Muutaman kymmenen kilometrin päässä lentävä elso-leko ja 100 kilometrin päässä lentävä elso-kone sen sijaan keräävät hulluna tietoa mm. suuntaa, etäisyyttä, viestin sisältöä ja vertailevat radioiden "sormenjälkiä" elso-kirjastoon. Yleensä henkilökohtaiset radiot ovat erikoisjoukkojen heiniä sillä ne vaativat erittäin hyvää viestikuria ja korkeaa koulutustasoa joukoilta.

  Toki tuommoisilla halvoilla radioilla on paljonkin käyttöä vaikka vartiokomppanioiden, paikallisjoukkojen tai vaikka sotilaspoliisien käytössä - kunhan vain ollaan tarpeeksi kaukana rintamasta.

  Venäjällä myös riittää aivan riittävästi Suomen puhujia myös armeijan viestitiedustelun leipiin. Kerrottakoon, että esim. suomalaisia insinöörejä on jatkuvasti viimeisen 20 vuoden aikana värvätty Venäjän viestitiedustelun leipiin. Suomen kieli kuuluu myös monen venäläiskadetin lukujärjestykseen. Suomen kielen asemaa voisi verrata vaikka tsekin kielen asemaan NATO:ssa kylmän sodan aikana. Se ei varmasti ole tärkein kieli mutta sen osaajia löytyy riittävästi.
   
 19. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Juuri oli uutinen että yli puolet pietarilaosista aikuisista on käynyt Suomessa kahden viime vuoden aikana. Viidesosa vähintään neljä kertaa. Eiköhän sieltä ala löytyä jo kielitaitoakin ihan mukavasti. Tärkeintä ei kuitenkaan ole kuuntelu vaan se häirintä. Tsetseeniassa se toteutettiin yksinkertaisimmilklaan toimittamalla joukoille massoittain voimakkaita häirintälähettimiä. Kun nuo vähäiset käytössä olevat taajudet on koko ajan tukittu voimakkaampien lähettimien toimesta niin viestin läpisaamisen yrittämisestä tulee suurempi vaiva kuin onnistumisesta hyöty. Lisäksi ei voi missään vaiheessa vähääkään luottaa kyseisen viestivälineen käyttömahdollisuuteen joten se ei ole todellinen vaihtoehto johtamisvälineenä.
   
 20. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  Luulisi tälläisestä värväyksestä nouseen haloon mediassakin, vai olenko elänyt pimennossa täysin? Luullakseni insinöörien joukkoon kyllä mahtuisi tarpeeksi niitäkin, jotka nostaisivat värväysyrityksestä äläkän? Kuulisin asiasta mieluusti lisää.
   
 21. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  No miksi helvetissä siitä nousee äläkkä, jos suomalainen insinööri palkataan jonkin yrityksen leipiin ja tehtävä on vaikkapa puuhailu viestijärjestelmien parissa?????? Häh. Pitäisikö suomalaisten jääkiekkoilijoiden jättää KHL suosiolla isämmmaan nimissä tai jotain? Mietis commando vähän. Ei tämä niin yksinkertainen asia ole.
   
 22. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Baikalilla on ollut terve tapa kysellä aina kuka hyötyy kulloisestakin toimenpiteestä tai asemasta. Voipi mietiskellä onko hyötyä esimerkiksi vieraan vallan värväysyrityksen julkistamisesta a) henkilölle itselleen loppuelämän aikana b) Suomen valtiolle ulkosuhteiden hoidossa c) vieraalle vallalle d) mille tahansa hyvin informoidulle osapuolelle, jolla on edellä mainituista eroavia intressejä. Poliitikkoja ei lasketa, monille ei kerrota ja loput osaavat asettaa mittasuhteisiin.

  Kukin sitten jupisee tulilla ja tupailloissa mitä jupisee. Venäläisistä, kiinalaisista, tiesminkälaisista joita uteloittaa ja jotka voisivat vaikka konsulttisopimuksella kovin korkeaa asiantuntemustasi(TM) ostaa.

  Tämän maan kariluodot varmasti saavat olla aika rauhassa, eivätkä siten nouse barrikadeille. Eivät ne elämässään tiedustelun alakseen valinneet tyhmää sakkia ole.
   

Jaa tämä sivu