Tuossa esimerkkinä partioradioksi sopiva huippu PMR, jossa on myös puheen salaus.
Kanavia 8 ja 38 selektiiviä= 8x38 ryhmää eli 304 "kanavaa" vaihtoehtoina. Ei tule muut ihan heti sotkemaan taajuuksia!
Mil Std 810 luokitus ym. ym.
Varmasti halvempi kuin varsinaistet sotilasmallit, kevyt ja yksinkertainen eli juuri sopiva alueellisille ressujoukoille. Nyt PMR puhelimista löytyy jo digitaalisia malleja joiden ominaisuuksista enemmän alla.
ALAN HP-450L 2A
UUTUUS!
Upotusvesitiivis
Teollisuus PMR-puhelin
8 PMR-446 kanavaa
38 CTCSS selektiiviä
83 DCS selektiiviä
Upotusvesitiivis IP67
Jämäkkä ja Kestävä!
PUHEENSALAUS!
E-vox!
Standardi lisälaiteliitäntä!
Kahden kanavan kuuntelu!
Kantaman ylitysilmoitus (Uo)!
Vyöklipsi +
Kantoteline vyöklipsillä
Kannettava säilytyslaukku
Akku ja pikapöytälaturi
Ni-Mh 1100 mAh akku
Käyttölämpötila -25 - +55 astetta
MIL STD 810 C,D,E,F standardiluokitus
Koko 113x54x35 mm
Paino 180g
EI VAADI KÄYTTÖLUPAA!
Odotettu huippu uutuus!
Luvasta vapautettu ALAN HP-450H PMR-446 on suunniteltu todella kovaan teollisuuskäyttöön! IP67 pöly- ja vesitiiveys sekä MIL STD 810 C,D,E,F standardiluokitus siirtää ALAN HP-450:sen laadukkaimpaan PMR-446 puhelin luokkaan! HP-450:sen ominaisuudet ovat huippuluokkaa: Puheensalaus, E-vox, huippu kantama, kantaman ylitys ilmoitus, ym. ALAN HP-450:sen muotoiltu säilytys/kantolaukulla saat kaikki osat säilymään samassa paketissa!
Yleistä PMR-puhelimista.
PMR-446 puhelin, yleistä!
PMR-446 radiopuhelin on luvasta vapautettu kaikkien käytettävissä oleva radiopuhelin! Sitä on analogisia (8ch) ja digitaalisia (16ch) versioita! Viestintä sillä tapahtuu vuorotelle tangenttia painamalla! PMR-446 puhelinta voi käyttää ihan mihinkä vain käyttöön! PMR-446 puhelimessa ei ole kenellekkään "varatuja" kanavia vaan kaikki on kaikkien vapaassa käytössä! Sieltä löytyy lukemattomia eri käyttökohteita joista tässä muutamia: teollisuudessa, varastoissa, laskettelukeskuksissa, matkailussa, itkuhälyytimenä, savusukelluksessa, metsästyksessä, moottoripyöräilyssä, asfaltin teossa, mittamiehillä, tapahtumissa, kaapelivedoissa, antennin suuntaamisissa, kilpailuissa, autourheilussa, ym. ym. PMR-puhelimen kantamaksi ilmoitetaan yleensä 3 - 5 km. PMR-446 radiopuhelima saa käyttää lähes kaikissa EU-maissa, laite onkin äärimmäisen näppärä viestintävälinen esimerkiksi matkailijoille! (hotellin ja rannan välille, kaupassa kun eksyt toisista, ym.)
PMR-446 radiopuhelin mallit!
PMR-446 radiopuhelimia on eri malleja eri kategorioihin! PMR-446 radiopuhelimet jaetaan eri käyttötarpeiden mukaan: Työpuhelimet (kestäviä, laadukkaita!), Vesitiiviit (Äärimmäisiin olosuhteisiin), Digitaaliset (Kun halutaan hieman salaisempaa yhteyttä!), Kevyet ja pienet (kesä ja sisätapahtumiin ja urheiluun), Edulliset (kaikken pikku viestintään!) Työpuhelimet on tarkoitettu kovaan käyttöön jossa laitteita käytetään jatkuvasti, mahdollisesti jopa "kovalla kädelläkin" ja ne joutuvat tekemisiin pölyn ja lian kanssa! Työpuhelin mallit on tehty yksinkertaisiksi jotta käyttö olis mahdollisimman helppoa! Niissä on usein vain kaksi valintakytkintä (Volume/virta- ja kanavakytkin). Vesitiivit mallit on tarkoitettu myös teollisuuteen, mutta myös muuhun äärimmäisissä olosuhteissa tapahtuvaan toimintaan! Tänäpäivänä löytyy jo upotuksenkin kestäviä PMR-446 puhelimia!Digitaalisia malleja käytetään paikoissa joissa on suuri häiriötaso ja töissä joissa halutaan olla omissa oloissa muiden häiritsemättä! Kevyet ja pienet malleja löytyy myös edullisista malleista, näitä käytetään usein messu- ja tapahtumakäytöissä! Ne saa roikkumaan kaulaan jolloin ne on helposti ja nopeasti saatavilla! Edullisia malleja saa nykyään hankittua vaikka "maitokaupasta". Niitä käytetään kaikkeen mahdolliseen lyhyen kantaman viestintään ja harrastamiseen! Esimerkkeinä: itkuhälyytin, varastoissa, harrastaja kilpailuissa, ym.
Analogiset PMR-446 radiopuhelimet
Analogisissa PMR-puhelissa (suurin osa PMR-puhelimia) on 8 kanavaa ja 38 CTCSS- sekä DCS-selektiivejä! PMR-446 radiopuhelimet toimivat 446 MHz:in taajuuksilla! Analogisessa viestinnässä ääni kuuluu vielä kantaman rajoilla suhinankin seasta (vrt. Digitaali) jolloin kaverin puheesta voi vielä saada selkoa! Joissakin puhelin malleissa puhutaan "Range Extender" toiminnosta (kantama lisäys), tällä tarkoitetaan sitä kun kohinasalpa avataan "M tai Moni" näppäimestä ja laite alkaa kohisemaan tällöin kohinasalpa ei "leikkaa" ääntä kantaman äärirajoilla jota se tekee kohinasalvan ollessa päällä (kaverin ääni pätkii, eikä asiasta saa selkoa)!
Digitaaliset PMR-446 radiopuhelimet!
Digitaaliset PMR-446 puhelimet ovat uusinta uutta radiopuhelin markkinoilla! Niissä on 8 analogisen kanavan lisäksi 16 digitaalista kanavaa joita ei analokisilla PMR-puhelimilla kuule! Digitaaliset PMR-446 radiopuhelimet toimivat samalla taajuusalueella kuin Analogisetkin, mutta niiden välissä ja yläpuolella! Digitaali PMR-446 puhelimet käyttää 4FSK/FDMA modulatiota sekä 6.25kHz kanavaerotusta Digitaalisen viestinnän ero Analogiseen on se että ääni tulee joko täydellisenä tai ei ollenkaan!> Digitaalinen viestintä on myös turvallisempaa, koska se ei ole niin häiriöherkkää eikä ko. laitteita ole vielä käytössä kuin muutamia! Digitaalisilla PMR-puhelimilla saadaan myös lähetettyä viestejä jotka on etukäteen ohjelmoitu puhelimeen!
PMR-446 radiopuhelimissa on useita eri lisätoimintoja, tässä osa niistä:
VOX tarkoittaa ääniohjausta, eli kun VOX-toiminto on asetettu aktiiviseksi ja aletaan puhua mikrofoniin niin laite kytkee tangentin automaattisesti ja puhe lähtee eetteriin!
CTCSS ja DCS ovat selektiivejä jotka ohjaavat kuuntelevan PMR-puhelimen kohinasalpaa, eli kummassakin tai kaikissa saman porukan puhelimissa pitää olla sama kanava ja sama selektiivi esim. 3/26 = kanava kolme ja selektiivi 26. Nyt kun käytetään esim. edellä mainittua selketiiviä, ei muiden kanavalla puhujien äänet häiritse ollenkaa koska heillä ei ole samaa selktiiviä niin kuin edellä mainitulla ryhmällä! Kaikki joilla on ko. kanava ja selektiivi päällä kuulevat toistensa puheen! Selketiivi kulkee varsinaisen lähetustaajuuden mukana/sivussa! CTCSS on analoginen selktiivi joita yleensä PMR-radiopuhelimissa on 38 kappaletta ja ne ovat samoja kaikissa PMR-446 radiopuhelimissa merkistä riippumatta! Hieman laadukkaammissa tai arvokkaammissa PMR-446 radiopuhelimissa on myös DCS joka on digitaalinen selektiivi ja toimii vastaavalla tavalla kuin CTCSS!
PTT on tangentin eli lähetyspainikkeen lyhennys!
SCANon skannauksen lyhenne joka tarkoittaa lähettävien kanavien hakua! Eli jos joku lähettä jollain muulla kanavalla kuin mitä itse kuuntelee niin skannaamalla löytää tämän kanavan nopeasti!
DW on kahden kanavan jatkuva seuranta!
BABY monitor on itkuhälyytin toiminto, jolloin laite johonka se on kytketty päälle kytkeytyy VOX-ääniohjaus automaattisesti sekä ko. laitteen vastaanotin on suljettu jottei muiden kanavilla olevien äänet kuulu vaunuihin. Toinen laite jolla vaunuja halutaan kuunnella on normaalitilassa, eli babymonitor tila ei ole käytössä!
CALL alert on "pili" pili" äänihälyytys toiseen puhelimeen!
KEY lock on näppäinlukko!
MODE tai MENU on menutoiminto näppäin jonka alta löytyy laitteessa olevat toiminnot joita voidaan asettaa aktiiviseksi tai mukata niiden tasoa!
CHANNEL on kanavavalitsin!
ROG tai ROGER BEEP on lähettämisen lopetus ääni joka tulee kun tangenttinappi vapautetaan (mikäli se on activoitu MENU:ssa)!
SCRAMBLER on puheensalaus jossa käytetään taajuusinversiota, jolloin puheen äänitaajuus "käännetään" päinvastoin jolloin siitä ei saa mitään selvää!
MONI on automaattisen kohinaslvan ohitus näppäin jolloin laite alkaa kohista ja kanavalta kuuluu kaikki mitä kuultavissa on!
http://www.rxtx-tuote.fi/?valikko=pmr&sivu=pmr446info