Säröjä Kremlin muurissa?

Minuteman

Eversti
Kriisi päällä Venäjän johdossa? – Tämä Putinin suosikki ”myrkkyä FSB:lle”

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/81...johdossa-tama-putinin-suosikki-myrkkya-fsblle

Ulkomaat
Venäjä-tuntija, dosentti Arto Luukkanen (ps.) kirjoittaa blogissaan Venäjän johdon tilanteesta. Hän epäilee, että Kremlissä saattaa olla käynnissä valtataistelu, vaikkakin tiedot asiasta ovat epäluotettavia. Tosiasia Luukkasen mukaan kuitenkin on tämä:

- Maan [Venäjän] johdossa näyttää vallitsevan jonkinlainen epäselvä luottamuspula. Boris Nemtsovin murhan jälkeen Putin on nojannut yhä enemmän uskollisista uskollisimpaan – Tšetšenian johtajaan Ramzan Kadyroviin.

- Kadyrovin kasvanut itseluottamus ja tokaisut siitä, että hänen alueellaan toimivat luvattomat sisäasianministeriön agentit tullaan ampumaan, voi johtua siitä, Putin ei tunne enää luottamusta omaa turvallisuuspalveluaan kohtaan, Luukkanen jatkaa.


Luukkanen kysyy, onko Ukrainan kriisi ”inspiroinut Putinin pelkäämää epälojaalisuutta FSB:n keskuudessa” siten, että Putin luottaisi nyt enemmän Kadyroviin.

- FSB:lle tämä olisi myrkkyä. Lienee selvä, että maan eliitti yrittää hälventää johtajansa epäilyksiä kaikin keinoin, Luukkanen kirjoittaa.

Hänen mukaansa epäluottamuskriisin lopputulos riippuu paljolti siitä, mitä kesällä tapahtuu Ukrainassa.

======================================================================

Valtakamppailu Venäjällä?
12.5.2015 09:31 Arto Luukkanen

Putin-kultin kriisi

(Julkaistu Savon Sanomissa 11.5.2015)

Lauantaina Moskovassa pidetty Voitonpäivän paraati symbolisoi nyky-Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin asemaa ja arvovaltaa. Paraati muistutti myös muuta maailmaa Neuvostoliiton tärkeästä roolista natsismin murskaamisessa 70 vuotta sitten. Venäjä pullisteli samalla muskeleitaan. Kyse oli länteen päin suunnatusta voimannäytöstä: Ukrainan kriisi on vielä selvittämättä.

Paraati kuvasti myös nykyisen Venäjän presidentin aitoa kansansuosiota. Hän on nykyisessä kriisitilanteessa erittäin suosittu siitäkin huolimatta, että maan talouskasvu on laskussa ja vuotuinen inflaatio lähentelee 17 prosenttia. Venäjän kansalaiset luottavat johtajaansa samaan aikaan, kun maan tiedotusvälineissä korostetaan lännen pyrkivän horjuttamaan maan asemaa.

Kuten uusin iskulause sen ilmaisee: ”Venäjä – on Putin ja Putin - Venäjä.”

Mistä tämä luottamus ja palvontaa lähentelevä henkilökultti sitten kumpuaa? Venäläinen politologi Vjatseslav Kostikov analysoi tätä kansansuosiota Argumenty i Fakty -lehdessä ja etsii sille syitä historiasta.

Hänen mukaansa ilmiön syy on periaatteessa samaan aikaan tieteellisesti selittämätön ja kuitenkin perivenäläinen. Maan vanhan tsaristisen ja neuvostoperinteen mukaan ihmiset näkevät Putinissa ”kansakunnan isän”, jonka kaikkinäkevä katse tunkeutuu joka puolelle.

Putin on suosiossa

Ihmisten mielissä hän todella hallitsee ja pysyy suosiossa. Siitäkin huolimatta, että maassa rehottaa koko valtakunnan läpi ulottuva korruptio. Mielenkiintoisinta tässä on Kostikovin mukaan se, että tätä vanhakantaista käsitystä hellii myös maan eurooppalaistunut ja sivistynyt eliitti. Se suosii ja tukee tätä käsitystä parhaansa mukaan, vaikka sen oma habitus ja elämäntyyli on täysin länsimainen. Putin-kultti on kuitenkin tehokas tapa pitää rahvas kurissa.

Kostikovin mukaan tämä uusi länsimainen ”nomenklatuura” on anastanut itselleen kansakunnan rikkauden ja hyvinvoinnin samaan aikaan kun se on valmis noudattamaan vanhoja neuvostoaikaisia johtajan palvonnan muotoja, ”laulamaan johtajalle lauluja ja diratymbejä, kirjoittamaan kirjoja ja tekemään filmejä”.

Kostikov muistutti myös artikkelissaan siitä, että kysymys ei ole yksityisestä ihmisestä. 1930-luvun kommunistinen nomenklatuura ei pelkästään palvonut Stalinia, vaan oli valmis kulkemaan myös Nikita Hruštševin kanssa, tuomitsi hänen kanssaan henkilönpalvonnan ja tuhosi maatalouden.

Toisaalta nomenklatuura oli valmis johtajansa kanssa ampumaan Novotšerkasskin työläisiä ja kohtelemaan intelligentsijaa karkeasti. Tavalliselle kansalle isän nälkä johtuu taas siitä, että tavallinen kansa on omaksunut ”lasten tietoisuuden” – kansa tarvitsee kipeästi ”isää”.

Mielenkiintoisinta tässä nomenklatuuran ja johtajan välisessä suhteessa oli se, että Venäjän silloinen eliitti oli valmis – heti kun se oli edullista – tuomitsemaan ”lukutaidottoman Nikitan”.

Venäjän eliitin luottamus johtajaansa on aina täydellistä – siihen saakka, kunnes se ei enää sitä ole.

Valtataistelu Kremlissä? FSB vs. Kadyrov ja Putin

Armoton Kostikov vertaa mennyttä historiaa nykyiseen tilanteeseen. Tälläkin hetkellä venäläiset analyytikot toistelevat kuuliaisesti sitä, että ”kriisi ei vielä ole tullut Venäjälle” ja että johtaja tekee työtä täysillä sen estämiseksi. Johtajan vaihto on kuitenkin sitä lähempänä, mitä enemmän häntä palvotaan.

Todella mielenkiintoiseksi tämän analyysin tekee se tosiasia, että maan johdossa näyttää vallitsevan jonkinlainen epäselvä luottamuspula. Boris Nemtsovin murhan jälkeen Putin on nojannut yhä enemmän uskollisista uskollisimpaan – Tšetšenian johtajaan Ramzan Kadyroviin.

Kadyrovin kasvanut itseluottamus ja tokaisut siitä, että hänen alueellaan toimivat luvattomat sisäasianministeriön agentit tullaan ampumaan, voi johtua siitä, Putin ei tunne enää luottamusta omaa turvallisuuspalveluaan kohtaan.

Kysymys kuuluu: onko Putinista tullut uusi Iivana Julma, ja Kadyrovista uusi opritštnikkien johtaja? Onko Ukrainan kriisi todella inspiroinut Putinin pelkäämää epälojaalisuutta FSB:n keskuudessa, ja että presidentti luottaisi nyt enemmän uskolliseen Kadyroviin?

Mihin epäluulo vie?

FSB:lle tämä olisi myrkkyä. Lienee selvä, että maan eliitti yrittää hälventää johtajansa epäilyksiä kaikin keinoin.

Tästä asiasta on tietenkin vielä liian aikaista sanoa mitään ennen luotettavia tietoja. Kuten ennenkin, Kremlin valtataisteluja verhoaa nyt vahva ”jumalhämärä”. Toisaalta, Moskovassa tiedetään hyvin pian asioiden oikea laita.

Se, miten mahdollinen ”epäluottamuskriisi” päättyy, riippuu ennen kaikkea siitä, mitä kesällä tapahtuu Ukrainassa ja miten siellä odotettava sotilaallinen kamppailu etenee.

USA näyttää olevan valmis tukemaan Ukrainaa konkreettisella tavalla, mikäli Venäjä yrittää ratkaista tilannetta sotilaallisesti. Pahinta vaihtoehto lienee se, että kummankin osapuolen johtajat antaisivat vapaat kädet sotilaille. Venäjän puolella rohkeat toimenpiteet olisivat hyvä todiste lojaalisuudesta.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Ennen Voitonpäivää Putin ilmoitti erottavansa 20 huippukenraalia. I rest my case.

=====================================================================

Putin-kriitikko: Nemtsovin murha liittyy Kremliin

http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat...2044263?pwbi=28932a628eda86161ae105059a6c7926

Oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin helmikuinen murha johtui Kremlin sisäisestä valtataistelusta, sanoi Venäjän duuman kansanedustaja Ilja Ponomarev tiistaina Baltian uutistoimisto BNS:n haastattelussa.

Presidentti Vladimir Putinin kriitikko ja oppositiopuolueen kansanedustaja Ponomarev väitti myös, että Nemtsovin murha oli todennäköisesti ns. silovikien, venäläisten puolustus- ja turvallisuusorganisaatioiden voimahahmojen, tekosia.

Kansanedustajan mukaan Nemtsovin murhan otti kontolleen tshetsheenijohtaja Ramzan Kadyrov "pelastaakseen Putinin".

Ilja Ponomarev arvioi, että Putin ymmärtää, että murhasta vastuussa olevalla henkilöllä on "isoja tähtiä olkapoleteissaan".

Ponomarev oli viime vuonna ainoa kansanedustaja, joka äänesti duumassa Krimin Venäjään liittämistä vastaan.

STT

===========================================================================

Krimin valtaus tuli kalliiksi Venäjälle
http://www.svt.se/nyheter/uutiset/krimin-valtaus-tuli-kalliiksi-venajalle

Itä-Ukrainassa käydyssä sodassa on kuollut noin 150-220 venäläistä, väitetään helmikuussa murhatun venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin raportissa.

Työtoverit julkistivat Boris Nemtsovin keräämät tiedot postuumisti. Raportin on sanottu olleen syynä murhaan.

Raportin mukaan Itä-Ukrainassa on kuollut 150-220 venäläissotilasta. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt Venäjän osallisuuden Ukrainan taisteluihin.

Boris Nemtsovin keräämien tietojen mukaan Krimin valtaus ja sota Itä-Ukrainassa on tullut maksamaan Venäjälle sivukuluineen 57 miljardia euroa.

Sotatoimiin on Nemtsovin mukaan huvennut miljardi euroa eli noin 9 miljardia kruunua. Suurin osa kustannuksista, noin 55 miljardia euroa, koostuu venäläisten menettämistä palkoista ja säästöistä.

Lähde: Yle, SVT

==========================================================================
Nemtsov-raportti: Venäjä tuki separatisteja lähes miljardilla eurolla
Suomenmaa
12.05.2015


Murhatun oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin Ukraina-raportin mukaan Venäjä on käyttänyt Itä-Ukrainan separatistien tukemiseen 53 miljardia ruplaa eli yli 900 miljoonaa euroa.

Taisteluissa on kaatunut ainakin 220 venäläistä sotilasta.

Nemtsovin tukijat ja ryhmä toimittajia koostivat hänen Ukraina-raporttinsa valmiiksi sen jälkeen kun Nemtsov murhattiin helmikuussa.

Tiedot on kerätty julkisesti saatavilla olevista lähteistä ja sotilaiden omaisten haastatteluista.

VENÄJÄ ei ole tähän mennessä myöntänyt tukevansa Itä-Ukrainan separatisteja rahalla tai aseilla.

Venäjän mukaan Itä-Ukrainassa ei taistele palveluksessa olevia venäläissotilaita.

Raportin mukaan Venäjän armeijan sotilaat pakotetaan ensin eroamaan aktiivisesta palvelusta ennen kuin he lähtevät Itä-Ukrainaan.

Itä-Ukrainassa taistelevat sotilaat ansaitsevat jopa 90 000 ruplaa eli vajaat 1 600 euroa kuukaudessa.

NEMTSOVIN avustaja Ilja Jashin syytti presidentti Vladimir Putinia valehtelusta.

– Ukrainan sota on julistamaton sota, kyyninen ja alhainen sota, joka on rikos koko Venäjän kansakuntaa vastaan. Putin jää historiaan presidenttinä joka teki venäläisistä ja ukrainalaisista vihollisia, Jashin sanoi raporttia esitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Kremlin tiedottaja sanoi kommenttia pyydettäessä, ettei tuntenut raporttia. Hän ei myöskään osannut sanoa, aikooko Putin perehtyä siihen.

STT–Reuters
 
Arto vetää mutkat suoriksi. Sitä se kevät teettää joilla kuilla, tulee vähän vauhtia liiviin, kun alkaa vedet virtailla.

Asevoimat, asevaoimat, asevoimat. Tautofoninen peikko, joka kiertää Putinin mielessä.

Kadyrov on pikkupoika isojen poikien kekkereissä. Mutta jos tutkija käyttää lähteenään kavkas-foorumia....niin isoltahan se Kady näyttää.....
 
Thsetseniprsesidentin rooli, asema ja suhteet Putiniin on tämän touhun yksi mielenkiintoisimmista asioista. Fsb:n johdossa on paljon katkeruutta keisarina keikailevaa kadyrovia kohtaan jota ei säännöt koske. Venäjän huumevirasto kokee itsensä naurunalaiseksi,koska rahat käärii Kadyrov eivätkä he voi sille mitään. Entäpä herran oma yksityinen ja lojaali turvallisuusarmeija joka kuuluu samaaan rakenteeseen Fsb:n kanssa. Tuleeko ne sieltä moskovaan puhdistamaan konttoria. Voi muuten tullakin.
 
Arto vetää mutkat suoriksi. Sitä se kevät teettää joilla kuilla, tulee vähän vauhtia liiviin, kun alkaa vedet virtailla.

Asevoimat, asevaoimat, asevoimat. Tautofoninen peikko, joka kiertää Putinin mielessä.

Kadyrov on pikkupoika isojen poikien kekkereissä. Mutta jos tutkija käyttää lähteenään kavkas-foorumia....niin isoltahan se Kady näyttää.....

Kadyrovin rooli voi olla todellista suurempi ja hänen asemansa saattaa näyttää vakaalta sen tähden, että hän on valmis toteuttamaan (kontaktiensa) kautta Putinin hallinnon likaisia töitä - jolloin todella näyttäisi siltä, että murhien ja likaisten tekojen taustalla on tshetsheeneitä (ja näin saadaan pidettyä yllä kuvaa luotettavista ja epäluotettavista tshetsheeneistä, mikä sopii paremmin kuin hyvin Putinille).

Mutta vaikka Kadyrov saattaa pitää asemaansa vakaana ja kuvitella, että hän on "kuolematon", että hän on riittävän lojaali Putinille ja että tämä uskollisuus turvaa hänen selustansa, on syytä muistaa mitä on tapahtunut Venäjänmaalla ja Neuvostoliitossa - ei lasketa ihan yhden käden sormin niitä tapauksia joissa lojaaleista lojaaleinkin on lopulta siivottu pois tai siirretty jonnekin syrjäseudulle mitättömämmän tehtävän äärelle väärän ilmiannon tai valtaapitävän oikun tähden. Diktatuureissa on se ongelma, että diktaattorin alkaessa epäillä lähipiiriään seuraus on hyvin usein se, että lähipiiri kokee puhdistuksen ja etenkin jos diktaattori kokee tilanteen sellaiseksi, että alkaa epäillä jonkun lojaaliutta tai vielä enemmän, alkaa pelätä, että tämä mr. X haluaa diktaattoriksi diktaattorin paikalle, se vallassa oleva diktaattori pyrkii toimimaan ennenkuin hänestä tulee entinen diktaattori.

Kadyrov voi kuvitella olevansa korvaamaton ja pitävänsä lankoja käsissään mutta tuskin hän Putinin silmissä on korvaamaton ja jos Putinin on tehtävä todellinen valinta niin epäilen suuresti, että se kohdistuisi Kadyroviin. Siinä pelissä luulisin FSB:n kyllä vetävän pidemmän korren, koska Venäjän tulevaisuuden kannalta FSB:n kaltainen organisaatio on olennaisesti tärkeämpi mitä Kadyrovin "armeija/mafia". Mutta toisaalta Putinille tällainen vastakkainasettelu voi sopia, luodaan illuusio sisäisestä kriisistä ja näin estetään kumpaakin kasvamasta liian voimakkaaksi. Ei ole poissuljettua sekään etteikö Putin epäile sitä, että FSB:n riveistä voi joku päivä nousta uusi johtaja Putinin paikalle jos meno alkaa näyttää siltä, että langat eivät ole hänen & co käsissä.

vlad.
 
Back
Top