Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

SA tukisi Suomea ?

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Juke, 02.10.2012.

 1. Juke

  Juke Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  4,383
  Tykkäykset:
  223
  Pisteet:
  1,286
  Voisiko Suomen sotaväki elikkäs armeija eli puolustusvoimat jotenkin alkaa tukea suomalaista työtä..tuntuu siltä, että kaikki ostetaan ulkoa..Hornetit, NH-90set jne ???

  Onko meillä mitään elintä joka voisi keskittyneesti kannustaa sitä...esim TEKESin kanssa tms ?

  Viimeinen kyhäelmä lienee RediGo ! Sitäennen hieman taisi olla Leko-70 elikkäs Vinka.

  Nythän ollan aivan uusien haasteiden edessä..kun pitäisi samalla hävittää CO2 päästöt. Tässähän Suomi voisi olla etunenässä.
   
 2. vm78

  vm78 Luutnantti

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  319
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  36
  Ja mitä vielä. Päinvastoin kuin sanot on PV tukenut kotimaista työtä ja suunnittelua välillä jopa liikaakin, kun suhteuttaa käytetyt varat siihen mitä niillä on saatu.

  Lähes kaikki lentävät hankinnat tuntuu olevan sillä periaatteella, että pitää saada koota Suomessa, jotta Patrialla riittää duunia: Draken, Hornet, Hawk, NH90 nyt ainakin. Uiva kalusto taitaa olla aina suunniteltu ja valmistettu Suomessa, Katanpäätä ja paria ex-NL tyyppiä lukuunottamatta. Kaikki aseistus mihin meillä vaan ollut mahdollisuus suunnitteluun ja valmistukseen on noudattanut samaa kaavaa: tykit, korohorot, käsiaseet, valonvahvistimet, maastopuvut, ps-ajoneuvot jne. Ulkomailta olisi saatu valmista suhteessa edullisemmin, mutta monesti on priorisoitu kansantalouden tukeminen tehokkuuden sijaan.

  Vai ei kai kukaan tosissaan haaveile että Suomi aloittaisi omien ohjusten, suihkuhävittäjien ja muiden vastaavien huipputeknologisten aseiden suunnittelun ja tuotannon...
   
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Onhan sitä ostettu vaikka mitä kotimaista puolustusutarviketta. Niitä hankintoja tälläkin foorumilla on sitten arvostelu rankasti, AMV, AMOS, Tuuli, 155K98, yms.

  Kotimaisten hankkeiden osalta ongelma on, ettei kaikkea kannata tehdä täällä, hinnan tai osaamisen takia. Kokoonpanoa voisi tietysti aina harkita, mutta sekään ei saa suosiota, kuten itse totesit esimerkissäsi (Hornetit ja NH90).

  Onnistunutta tuotekehitystä löytyy toki Suomesta, esimerkkinä kaasuntunnistuslaitteita. Ostaako PV niitä merkittäviä määriä on toinen asia.

  Edit. typoja
   
 5. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,652
  Tykkäykset:
  3,179
  Pisteet:
  636
  Mä tiedän vastauksen etukäteen, tulevat argumentit kattaa ainakin nämä:

  - pyörää ei kannata keksiä uudelleen ja jos niin tehdään se on kuitenkin tod.näk surkeampi kuin jenkkivastineensa jolla jo useita kehitysasteita ja versioita takana
  - kehityskustannukset, pienet tuotantomäärät ei kata kehityskustannuksia koska ei vientiä, syy: poliittinen ilmapiiri (pahan hyökkäys)aseteknologian kehitykselle ja nihkeys etenkin viennille
  - samalla hinnalla tod.näk. saa enemmän tehoa muualta kuin Suomesta
  - intin tehtävä on puolustaa maksimaalisella teholla, ei tarjota "suojatyöpaikkoja" tai tukea suomalaista elinkeinoelämää (tästä voi kysyä hyvällä syyllä onko niin ja miksi? Eikö intillä voi olla yritysten kaltaista "yhteiskuntavastuuta" ja miksi ei pitäisi olla?)
  - monet komponentit tulisivat kuitenkin muualta joten kotimaisuusaste on arvoitus. Itse sanon tähän: mitä siitä sitten?
  - EU määrää kanssa jotain asioita julkisista hankinnoista

  Mitä itse voitaisin tehdä on se, mitä jo tehdään (esim. panssaroidut ajoneuvot, AMOS) ja jalostaa niitä tai avata kokonaan uusia uria, esimerkkinä kyberpuolustus, Night Owl pimeännäkölaitteet, ei taida ostajia löytyä Suomesta? Vaikka kelpaa SEAL Team kutoselle. Ja sit muut kaasunaamarit ja muu "pehmeä" kalusto jonka viennistä Annika Lapintie+kaverit eivät ala ainakaan heti itkeä. Ehkä se lennokkien tai UAV-järjestelmien testausalue voisi poikia jotain tulevaisuudessa. Näillä mennään, poliittiset realiteetit jne. Jos joku teknologian ala häviää tai puuttuu Suomesta, sanotaan esimerkiksi sukellusveneet aselajina, niin kilpailijat ovat jo niin kaukana edellä, että on taloudellisesti kyseenalaista polkaista "tyhjästä" tällaista aselajia/tekniikan alaa pystyyn omin voimin. Kokonaisuudessa kaikki kustannukset huomioiden on todennäköistä, että korkeasta hinnasta huolimatta se on silti halvempaa (e: siis ostaa muualta). Mutta mitä kaikki lasketaan mukaan (verot, työllisyys, omavaraisuus) ja millä aikavälillä vaikuttaa aina.

  Suomen kannattaa miettiä antaako se esim. telakoiden kuolla Suomesta. Kun tietotaito kerran häviää, siinä käy usein niin, että se ei enää tule takaisin ollenkaan. Huonojen aikojen yli saattaa olla järkevää pitää tappiollista toimintaa tietyillä aloilla kaikesta huolimatta. Ehkä, en osaa sanoa varmasti. Noin pääosin uskon esitettyihin argumentteihin yleisesti, mutta omalla tuotannolla (tai lähialueenlla olevalla) on strategisissa asioissa aina itseisarvonsakin. Mikä arvo sille annateaan on sitten toinen asia.

  Näen kuitenkin, että omavarainen Suomi ei voi mitenkään olla kovin monessa huipputeknologiassa mukana, ei ainakaan militääritekniikassa. Siinä poliittiset syyt ovat estäneet mahdollisen orastavan kehityksen jo kauan sitten ja jos se syy poistuisi (vaikka ei poistu), mutta kuvitellaan niin että poistuu, silti olemme jäljessä ihan liikaa. Lisäksi olemme liian rehellisiä asekauppaan, muut ei sumeile voitelussa ja lahjonnassa. Ei ole saumoja suomalaisilla.

  Sitä voi kuvitella millä budjetilla skunk works, phantom works ja muut vastaavat erikoisosastot toimivat. Tai edes siviili-ilmailun lentokonetehdas. Kiinassa tuo onnistuu, siellä johtajan mahtioorderilla perustetaan telakoita ja lentokonetehtaita ja se tehdään kuluista piittaamatta. Jossain vaiheessa toiminta voi muuttua kannattavaksi, kunhan ensin on tehty riittävästi harjoituskappalaieta.

  Uusissa jutuissa ollaan ehkä enemmän samalla viivalla, mutta niissä tuppaa käymään niin, että jos joku onnistuu sen ostaa joku ulkomainen toimija pois, jollain pitemmällä aikavälillä "suomalaisuus" unohtuu ja toiminta muuttuu suomessa sivukonttori-tasolle mikä odottaa lähinnä sulkemista vielä tuonnempana ja siitä muutaman vuoden päästä edes Wikipediasta ei löydy mitään suomalaisuuteen viittaavaa. Maailma on isojen hegemoniassa, eikä muuta voi kuin seurata sivusta.
   
 6. Juke

  Juke Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  4,383
  Tykkäykset:
  223
  Pisteet:
  1,286
  Jos en nyt ihan väärin muista niin ulkoa tuodaan vanikka ja jopa maastokengät. Ei oo hirveetä haitekkiä mun mielestä.

  Mikäli oikein muistan polttopulloilla voitettiin talvisota ja jatkosotaa ei sitten enää voitettukaan, mutta hyväksi kakkoseksi tultiin ihan simppeleillä hävittäjillä ja rynnäkköpanssarein...toki miinoja oli vielä silloin olemassa.

  Tässä on ihan pientä twistiä mukana nyt...toki myös NOKIA nousi jaloilleen armeijan tuella ( sanla ??? ). :angel:

  En tiedä onko meillä lainkaan ns. intelligence serviceä joka pohtisi näitä..ei ilmeisesti. :a-rolleyes:

  Suojatyöpaikka ja kotimaisen teollisuuden tukeminen on kaksi aivan eri asiaa.
   
 7. Juke

  Juke Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  4,383
  Tykkäykset:
  223
  Pisteet:
  1,286
  Niin aikoinaan JÄMERÄ oli kokonaan kotimainen...nyt vain raudoitetut harkot/elementit tulee suomesta ..perusharkkoa tulee eestistä koska sen tuotantokustannukset on siellä minimaaliset...ei työn halpuuden takia vaan siksi että tehdas käy 1/6 miehityksellä suomen vastaavaan.

  Nokian kaikki patentit varastettiin koska niin voidaan tehdä...designia ei voida varastaa...toki kännyköissä sekin on nähty...HTC hyppäsi LUMIAN kuoriin.
   
 8. Juke

  Juke Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  4,383
  Tykkäykset:
  223
  Pisteet:
  1,286
  Ei todellakaan vaan jotakin paljon älykkäämpää..sanoinhan jo CO2 päästöt poistaen.
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Erilaiset lennokit voisivat olla ihan mahdollisiakin. Eikös mm. Patria ole hankkinut aika määrätietoisesti osaamista tälläkin alalla? Lennokkien käyttömahdollisuudet ovat varmasti melkoiset, tekniikka kehittyy ja halpenee, käyttötarkoituksia tulee lisää ja alalla voi olla potentiaalia. Mulla on jotenkin sellainen nokkavainu, että lennokkisaralla nähdään vielä paljon, tosi paljon. Se voisi olla oikeasti ala, johon kannattaisi satsata. Mutuahan tämä on, ei sillä. Lennokit ovat ainakin kiinnostavia.

  Onko muuten amerikkalaisten Predator edelleen kapine, jota jenkit eivät myy kenellekään? Isolla rahalla kehittivät toimivan version, joka todennäköisesti on oikeasti tunkeutumiskykyinen ja aseensa pelottavat.
   
 10. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,586
  Tykkäykset:
  5,550
  Pisteet:
  1,286
  Italialla on muutama, katso esim
  http://theaviationist.com/2011/06/28/italy-is-ready-to-use-the-new-predator-b-mq-9-reaper-drones-in-libya-to-improve-nato-isr-capabilities/


  tämän mukaan olisi myös UK,Turkki ja Israel ostaneet
  http://www.israeldefense.com/?CategoryID=472&ArticleID=1509
  -----

  mitä tulee itse aiheeseen, kannattaa olla hyvinkin tarkka, ettei joudu ruotsalaiseen teollisuustuen suohon
   
 11. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,701
  Tykkäykset:
  2,088
  Pisteet:
  1,286
  Rk-15
  KKvk-15
  Nasu 2015
  XA-215
  Valmet-190 alkeiskoulutuskone
  Ponsse 155-K-15
   
 12. RistoJ

  RistoJ Kapteeni

  Liittynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  829
  Tykkäykset:
  280
  Pisteet:
  76
  Ulkomailta ostetun kaluston kokoaminen on sikäli hyvinkin järkevää, että samalla syntyy kyky myös huoltaa sitä kalustoa. Kyky huoltaa omaa kalustoa taas on järkevää, jos sitä kalustoa halutaan oikeasti käyttää.

  Ulkomailta olisi osan voinut saada marginaalisesti halvemmalla, mutta useinkaan ei mitenkään ratkaisevasti.
   
 13. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,438
  Tykkäykset:
  1,402
  Pisteet:
  636
  Suomen Puolustusministeriö on lailla sitoutunut siihen että vähintään 50% puolustusmateriaalista ostetaan kotimaasta. Sillä turvataan edes jotain omaa tuotantoa ja työpaikkoja.
   
 14. Mainos 15. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Eipä ole enää vuosiin tuotu vanikkaa. Yhtenä vuonna ruotsalainen firma voitti tarjouskilpailun, mutta sen jälkeen vanikat on taas leiponut kotimainen firma. Vaan onko sillä niin paljon väliä, kun suurin osa Suomessa käytetystä rukiista - sitähän vanikassa on suurinn osa - tuodaan Puolasta, Saksasta ja Venäjältä. Hyvänäkin satovuonna Suomen ruisomavaraisuus on noin 30%; nyt tulevana talvena, sateisen kesän ja syksyn jälkeen, jäädään varmaan alle 20%...

  Varsikengät tehdään kyllä kotimaassa, siis suomalaisella työllä, mutta se toinen valmistaja, Jalas eli Urho Viljanmaa OY, on nykyään ruotsalaisomistuksessa, osa ruotsalaista Ejendals-konsernia. Tämänhetkinen M05-varsikenkien päätoimittaja Sievin jalkine on täysin kotimainen. Kriisinhallintatehtävissä käytettävät hellejalkineet tulevat Jalakselta.
   
 16. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  7,583
  Pisteet:
  1,286
  No itseasiassa....Kyllä haaveilla saa. Omaa tuotantoa niin paljon kuin pystytään.
  Tosin hävittäjät jääköön ulkopuolelle koska siittä ei tule hyvää.
  Ohjukset ehdottomasti omaa suunnittelua ja tuotantoa.

  Ihan sama juttu kun meillä täytyy olla yksi valtion rautatie,lentoyhtiö jne.
  Kyllä aina pitää joku turva olla kriisitilanteissa vaikka ne niitä kohta myykin.


  Jos Iran saa ydinaseen,niin sitten sen hommaa myös Saudit ja muut.
  Silloin myös Suomi on oikeutettu omaan ydinaseeeseen.
  Suomella on ydinasenaapuri joka käyttäytyy vihamielisesti ja provosoivasti,joten ydinasesuomi on perusteltu.

  Se myös saisi aikaan sen että pärjättäisiin pienellä palkka-armeijalla,koska ydinase on ainoa rauhan tae tänäpäivänä.

  Venäjän agressioista puhuu hyvin juuri uusi lapsi kiista. Ei onnistunut ryssä lietsomaan epätyytymättömyyttä suomen venäläisvähemmistöön. Niitä ei kiinnosta. Se on tässä kuitenkin taustalla samoin kuin heidän oma sisäpolitiikka.. Venäjä puolustaa kansalaistensa etuja ulkomailla jopa asein jos tarve on. Näin ovat linjanneet ja Georgia saanut kokea.

  Suomesta voisi tulla "salaa"ydinasetta rakentava maa jota puolustaakin länsi Venäjän vastalauseita vastaan. Eli pakka pyörähtäisi ympäri.

  Jos ryssät haluavat temppuilla niin että muslimimarttyyrit saavat ydinasseen,kuten korean hullut komissaarit niin voisihan se mennä myös toisinpäin.
  Siinä olis niillä miettimistä :a-grin:
   
 17. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,438
  Tykkäykset:
  1,402
  Pisteet:
  636
  Nyt olet ilmeisesti juonut liikaa kahvia tai sitten pilailet. Ydin-ase suomi.....todellakin haaveilua. Ja silloinko pohjola olisi turvallisempi paikka elää ja asua?

  Melkoista vainoharhaisuutta ja uhoa.

  Kyllä lapsikiista on pikkujuttuja ja asian pointti on että omat ongelmat peitellään syyttelemällä muita ja hakemalla hakea syytä. Putinia ei paskan vertaa oikeasti kiinnosta jos joku kakara muuttaa suomeen tai viranomaiset sotkeentuvat siihen. Pietarissa ja ympäri Venäjää on kymmeniä tuhansia katulapsia jotka kerjäämällä elättävät itsensä ja varastelemalla & myymällä itseään. Paljon kuolee vuodessa kylmään, nälkään ja tauteihin sekä päihteisiin ja väkivaltaan. Eipä ole Putin pitänyt ääntä niiden puolesta tai sen että suomalaiset järjestöt ja henkilöt auttavat ja lahjoittavat rahaa lapsille ja lastenkodeille kun oma maa ei kiinnostu lapsistaan vaan sitä kiinnostaa vain aseiden rakentaminen.

  Kyllä iso osa täällä asuvista venäläisistäkin on hämmästynyt koko jutusta ja he antavat hyvät arvosanat suomen viranomaisten toiminnalle.

  Okei......

  Tosiaan, nyt päiväunille siitä.....
   
 18. Juke

  Juke Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  4,383
  Tykkäykset:
  223
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä juuri näin liimanhaistajakatulapset tiedetään, mutta Putin osaa politiikan...syytä muita kun omat asiat on huonosti tai siirrä keskustelu muihin asioihin.

  Tarkoitan sitä, että öljy loppuu kokonaan 2100 ja puolittuu noin 2040 mennessä. Hinta tulee nousemaan exponentiaalisesti..milläs me sitten lennetään/ajetaan ?

  Useasta lähteestä käy ilmi, että peak production olisi ohitettu; http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil

  Täällä on yksi moottori; http://www.nationalmuseum.af.mil/factsheets/factsheet.asp?id=894 ( nestemäinen happi + alkoholi on tehokas rakettimottori )
   

Jaa tämä sivu