Saksalaisekonomisti: Suomi on seuraava eurosta eroaja

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Talous 3.7.2013 klo 9:48
Saksalaisekonomisti: Suomi on seuraava eurosta eroaja

Kun euroalueen yhteistyö muuttuu yhä poliittisemmaksi, moni vahva maa voi haluta eurosta pois. Dagens Industrin haastattelema saksalainen euroasiantuntija veikkaa ensimmäiseksi lähtijäksi Suomea.

Kolme tähteä on sammunut EKP:n pääkonttorin edessä sijaitsevasta euro-valotaulusta Frankfurt am Mainissa.

Yhteisvaluutta euron rakoilemisesta on jälleen esitetty arvioita.

Tällä kertaa oman näkemykensä on esittänyt saksalaisekonomisti, Deutsche Bankin senionineuvonantaja Thomas Mayer. Mayer sanoo ruotsalaisen Dagens Industri -lehden haastattelussa, että euroalueen yhteistyössä on palattava takaisin alkuperäiseen, politisoimattomaan Maastrichtin sopimukseen.

Jos näin ei tehdä, edessä voi olla euron hajoaminen.

- Euroyhteistyön politisoituminen tulee aikaa myöten johtamaan siihen, että vahvemmat maat vetäytyvät pois. Riskinä on, että useammat maat haluavat vahvemman valuutan ja jäävät siksi ulos, Mayer arvioi.

Ensimmäiseksi lähtijäksi Mayer veikkaa Suomea.

- Suomi ei osallistu enää täysillä pelastusoperaatioihin ja vaatii vakuuksia kaikille avustusosuuksilleen, Mayer perustelee näkemystään Dagens Industrissa.

Toisaalta Mayer sanoo, että Suomella on myös syynsä pysyä mukana erilaisissa yhteenliittymissä. Euro vain ei välttämättä ole se oikea.

- Suomalaiset haluavat saada suojaa Venäjää vastaan. Mutta euroyhteistyö on väärä kerho vähän - tässä tapauksessa kyseeseen tulisi Nato.

Mayer arvelee, että myös Saksa saattaisi olla kiinnostunut hylkäämään euron muutaman vuoden sisällä.
 
Saku viittaa oikein: Suomelle EU on oikeasti turvallisuustakuun hakua. Aika kalliiksi se vaan tuli. Mutta ehkä se oli siinä hetkessä oikea ratkaisu, en tiedä.
 
Toivotaan että on!!!! että suomi pääse pois siitä Antichrist uniuunista!!!
 
Suomen Pankin ex-johtaja: Euro uppoaa kuin uppotukki
KL Maanantai 03.06.2013 klo 13:44 (päivitetty ma 14:10)

Suomen Pankin entinen rahoitusmarkkinaosaston ex-ykkösmies sanoo, etteivät Etelä-Euroopan maat koskaan tule sopeutumaan yhteisen rahan edellyttämään tiukkaan rahapolitiikkaan.

Europeli poikki mahdollisimman pian. Rahoituskonsultti, Suomen Pankin johtajistoon kuulunut Heikki Koskenkylä ehdottaa Suomen eroa euroalueesta.

”Peli kannattaa laittaa poikki mahdollisimman pian”, Koskenkylä kirjoittaa tuoreessa Kanava-lehdessä.”Etelä-Euroopan maat (mukaan lukien Ranska) eivät tule koskaan sopeutumaan yhteisen rahan edellyttämään tiukkaan talouspolitiikkaan”, Koskenkylä perustelee.

Koskenkylä vertaa euroaluetta uppotukkiin, ”joka uppoaa vähitellen, vaikka kumpikin pää nousee välillä ylös joko EKP:n setelirahoituksen tai EU:n tukipolitiikan ansiosta (EVM)”.

”Euroalue voi kyllä pysyä pystyssä pitkäänkin, mutta vain alati kasvavan yhteisvastuun avulla. Käytännössä se on jo nyt vajonnut pitkäaikaisen hitaan kasvun ja kasvavan työttömyyden kierteeseen Japanin malliin. Sosiaaliset ja poliittiset ongelmat tulevat lähivuosina kärjistämään tilannetta”, Koskenkylä ennustaa.

Koskenkylän mukaan Ruotsi, Tanska ja Sveitsi ovat esimerkkejä pienistä maista, jotka ovat menestyneet loistavasti omalla valuutalla, koska ne pystyvät harjoittamaan järkevää talouspolitiikkaa.

”Suomen tulee pyrkiä edellä mainittujen maiden joukkoon mahdollisimman nopeasti. Samalla estetään yhteisvastuiden jatkuva kasvu ja tulevat suuret sopeutustarpeet valtiontaloudessa.”

Koskenkylä on Suomen Pankin rahoitusmarkkinaosaston entinen ykkösmies ja arvostettu ekonomisti. Nykyisin hän toimii rahoitusalan konsulttina.
 
Koskenkylä on säännöllisesti tuonut esille käsitystään. Hän on saanut palstaa aika monessa julkaisussa. Hmmm. Kas kun häntä ei ole vielä poltettu roviolla, teilattu ja pantu häkkiin näytille.
 
YLE/Kalle Isokallio: "Olemme tilanteessa, jota emme enää pysty korjaamaan"
http://areena.yle.fi/radio/1953461
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=228642&tstart=0&forumID=13
 
baikal kirjoitti:
Saku viittaa oikein: Suomelle EU on oikeasti turvallisuustakuun hakua. Aika kalliiksi se vaan tuli. Mutta ehkä se oli siinä hetkessä oikea ratkaisu, en tiedä.

Tässä taitaa kuitenkin olla kyse Eurosta, ei EU:sta. Siinä on aika iso ero....
 
Turvallistakuu...hmmm...musta tuntuu enemmän että EU on kun yks "skalbagge som är på rygg o sprattlar"...jos jotain päästöstä pitää tehdä niin pitää olla kokous ja oliko sen joku procentti kaikista maasta jota siihen pitää suostua että se mene läpi?
 
Back
Top