Saksalaisten polttama sotasairaala Inarissa osoittautui varsinaiseksi aarre-aitaksi

Merten sheriffi

Supreme Leader
BAN
Saksalaisten polttama sotasairaala Inarissa osoittautui varsinaiseksi aarre-aitaksi – raunioista löytyi kaivauksissa runsaasti tavaraa
9a02fd5297284e6d9af88641ddcccbdd.jpg

Alueelta löydetty kuorma-auton ohjaamo.(KUVA: Juha-Pekka Joona / SIIDA)
Julkaistu: 2.8. 22:09

SODAN JÄLJET
Aiemmin kartoittamattoman poltetun saksalaisen sotasairaalan arkeologiset kaivaukset aloitettiin maanantaina.

SAKSALAISIA sotilaita oli toisen maailmansodan aikana sijoitettuna Lapissa lähes 200 000, mikä oli huomattavasti paikallisväestöä suurempi määrä. Kanssakäyminen paikallisten kanssa oli kuitenkin rauhallista aivan viime hetkiin saakka.

Vetäytyessään sodan lopulla Lapista saksalaiset jättivät jälkeensä valtavat tuhot. Nyt yhtä näistä paikoista tutkitaan Inarissa.

Inarin kirkonkylän kupeessa sijaitsee saksalaisten maan tasalle polttama sodanaikainen sairaala. Kyläläiset ovat tienneet paikan olemassaolosta aina, mutta kulttuuriperintöviranomaisille tieto alueesta tuli vasta viime kesänä.

6466c2ba4c3a452d8c132f43e57ea098.jpg

Alueelta löydettiin paljon erilaista sairaalamateriaalia sekä astioita.(KUVA: Maiju Saijets / SIIDA)

– Viime kesänä paikalliset sitten johdattivat meidät tänne paikalle. He olivat tienneet sijainnin jo aiemmin, mutta meillä ei ollut tästä mitään tietoa, arkeologi Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta kertoo.

Kaivaukset suoritetaan yleisökaivauksena, jolloin kuka tahansa halukas voi osallistua alueen tutkimuksiin. Lapin synkkä kulttuuriperintö -hankkeen yleisökaivaus jatkuu vielä perjantaihin saakka.

598536674d3440b4a52d1a40abef5121.jpg

Kaivauksissa löydetty sodanaikainen risti.(KUVA: Eerika Koskinen-Koivisto / Helsingin yliopisto)

Sairaala palveli myös paikallisia
Paikalla sijainneessa sairaalassa hoidettiin saksalaisten sotilaiden lisäksi myös paikallisia. Seitsosen mukaan 1940-luvulla eläneet kyläläiset ovat kertoneet ihmisten käyneen sairaalassa muun muassa hammaslääkärissä.

Kahdessa päivässä alueelta on tehty useita erilaisia löytöjä. Suurin osa löydöistä on sairaalamateriaalia, kuten lääkeruiskuja, astioita ja salvapurkkeja. Yllättävin löytö tehtiin erään varastorakennuksen luota.

– Sieltä löytyi paljon ilmatorjuntakonekiväärin osia. Oli tähtäimiä, ammuksia ja muuta asemateriaalia. Saksalaiset ovat siis suojanneet sairaalaa ilmahyökkäyksiltä, Seitsonen jatkaa.

fa845226b26b42dbb945e5c26221e92f.jpg

Vapaaehtoiset kaivajat auttavat arkeologeja tämän viikon.(KUVA: Maiju Saijets / SIIDA)

Muut paikalta löytyneet esineet ovat erilaisia tulipalosta selvinneitä tavaroita, kuten vyönsolkia, nappeja sekä hihnojen solkia. Alueelta on löydetty selviä varastojen jäänteitä, joissa tiettyjä tarvikkeita on säilytetty.

Löytöjen seassa myös suomalaisia astioita
Vaikka useimmat löydöksistä ovatkin saksalaisten peruja, on alueelta löydetty myös suomalaista materiaalia.

– Löysimme yhdestä kohtaa paljon vanhoja Arabian astioita, teekuppeja, lautasia sekä kannuja, Seitsonen kertaa löytöjä.

4c53bee168494c8fa3079801e02d7642.jpg

Pelkästään maanantaina alueelta tehtiin paljon erilaisia löytöjä.(KUVA: Juha-Pekka Joona / SIIDA)

Inarin kylällä sijainnut sairaala tuhoutui täysin saksalaisten vetäytyessä poltetun maan taktiikan mukaisesti Lapin sodan aikana. Vetäytyvät joukot polttivat matkallaan suuria alueita Lapista. Esimerkiksi Inarin kylästä jäljelle jäi Seitsosen mukaan yksi tolppa.

Löydetyt esineet tullaan ensin toimittamaan jatkotutkimuksiin Helsingin yliopistoon, mutta niiden loppusijoituspaikasta ei ole vielä varmuutta. Seitsonen kertoo tarkoituksena kuitenkin olevan, että esineet saataisiin löytöpaikkakunnalle esille

– Haluaisimme tietysti saada ne tänne paikkakunnalle näytille, siitä voisi olla paljonkin hyötöä esimerkiksi alueen turismille, Seitsonen pohtii.
Lapin sota käytiin suomalaisten ja saksalaisten joukkojen välillä syyskuun 1944 ja huhtikuun 1945 välisenä aikana. Aiemmin aseveljinä maahan saapuneet saksalaisjoukot piti jatkosodan aselepoehtojen mukaan ajaa pois Suomen alueelta.
 
On hämmästyttävää, miten vähän saksalaisten toimintaa Suomessa on dokumentoitu virallisiin kirjoihin ja kansiin. Esim. Rovaniemellä esiteltiin Arktikumin vaihtuvassa näyttelyssä viime vuonna ensimmäinen näkemäni (ja käsittääkseni piirretty) kartta, johon oli merkitty "kaikki" saksalaisten rakentamat rakennukset Rovaniemen kauppalassa ja sen ympärillä toisen maailmansodan aikaan. "Kaikki" siksi, että tosiasiassa mistään yksittäisestä lähteestä tai lähdekokoelmasta ei pysty selvittämään, mitä kaikkea ja minne saksmannit rakensivat. Ja tuostakin kartasta puuttui Saarenkylän alue käytännössä kokonaan.

Kuitenkin Rantavitikan tai Korkalovaaran tai Ounasvaaran alueesta melkoinen osa oli saksalaisten rakennusten peitossa. Ja onpa se Rommelin (urheilu)kenttä vieläkin käytössä.
 
Erikoista ettei Pidä Lappi siistinä oy ole ehtinyt siivota aluetta ennen argeologien tuloa. Eiköhän sotaromun keräilijät ole tuonkin kohteen jo käynyt aiemmin läpi.
 
Paikallisten sodanaikainen salaisuus paljastui Inarissa – "Oikea jäänteiden aarreaitta"
KOTIMAA JULKAISTU 03.08.2016 16:07
1

Entisen sotasairaalan alueelta on löydetty runsaasti muun muassa posliiniesineitä ja sairaalatoimintaan liittyviä tavaroita.Oula Seitsonen / Helsingin yliopisto


Joukko arkeologeja ja vapaaehtoisia tutkii Inarissa toisen maailmansodan aikana toimineen sotasairaalan historiaa ainutlaatuisen yleisökaivauksen yhteydessä. Pitkään unohduksissa ollut paikka on osoittautunut historiallisten jäänteiden aarreaitaksi.

Vettä sataa kuin saavista, mutta Inarin kirkonkylän lähistöllä sijaitsevaan metsään on lampsinut vapaaehtoisesti joukko värikkäisiin kurahaalareihin sonnustautuneita historiaintoilijoita.

Maanantaina alueella aloitettujen kaivaustöiden aikana arkeologit ja heidän johdollaan työskentelevät kymmenen vapaaehtoista pääsevät tonkimaan toisen maailmansodan aikaisen sotasairaalan jäänteitä.

Mainos (uutinen jatkuu alla)
Projekti on kaivausta johtavan arkeologi Oula Seitsosen mukaan ainutlaatuinen koko Euroopan mittakaavassa. Perinteisesti sotahistoriaan liittyvät kaivaukset on keskitetty etulinjoihin ja sotilasleireihin.

– Sairaalatoimintaan liittyneitä esineitä tunnetaan käytännössä aika huonosti, vaikka niistä on olemassa valokuvia ja manuaaleja. Valokuvienkaan alkuperää tai sijaintitietoja ei aina tunneta.

Ei ole siis ihme, että mukaan päässeet vapaaehtoiset ovat ottaneet kaivaustyöt vakavissaan.

– Keli on ollut äärimmäisen epäsuosiollinen, kun vettä on satanut aivan tauotta. Valituksia ei ole kuitenkaan kuulunut. He (vapaaehtoiset) eivät malttaisi millään lopettaa silloinkaan, kun päivä tulee täyteen, Seitsonen kertoo.
Inarin metsässä kaivauksella työskennelleet eivät ole kavahtaneet koko alkuviikon jatkunutta sadetta. Kuva: Oula Seitsonen / Helsingin yliopisto.
Kaivaus on osoittautunut aarreaitaksi
Lapin sota syttyi syyskuussa 1944, kun Suomen joukot ryhtyivät karkottamaan Lapissa palvelleita saksalaisia sotilaita Neuvostoliiton kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti.

Saksan joukot eivät häipyneet vähin äänin. Norjaa kohti vetäytyneet sotilaat polttivat mennessään lähestulkoon kaiken, mikä poltettavissa oli.

Samassa rytäkässä paloi myös Inarin sotasairaala, jossa oli ennen taisteluja hoidettu ilmeisesti myös Inarin kyläläisiä. Viime kesään saakka paikka olikin ainoastaan paikallisten tiedossa.

– Paikallishistorian harrastaja Matti Lehtola toi meidät tänne tutustumaan viime kesänä, kun hän esitteli meille Inarin kylän kohteita. Ennen sitä siitä ei ollut museoihmisillä mitään tietoa. Paikka on ollut vain kyläläisten tiedossa, Seitsonen sanoo.

Hiiltyneillä mättäillä maanantana aloitetut kaivaustyöt ovat edenneet nyt puoliväliin.

Saamelaismuseo Siidan sekä Helsingin ja Oulun yliopistojen yhteishankkeen tarkoituksena on valottaa "saksalaisten sotilaallisen läsnäolon materiaalisiin jäänteisiin liitettyjä moninaisia kulttuurisia arvoja ja merkityksiä", Siidan verkkosivuilla kerrotaan.

Seitsosen mukaan kaivaukset ovat tuottaneet tulosta, jopa enemmän kuin etukäteen osattiin odottaa.

– Löytöjä on tehty vaikka millä mitalla, jopa yllättävissä määrin.

– Enimmäkseen on tullut sairaalatoimintaan liittyvää tavaraa: erilaisia posliiniastioiden sirpaleita vaikka kuinka paljon, lasiampulleja, pakkassalvatuubeja ja muita lääketuubeja, kovassa kuumuudessa sulaneita sorsia, alusastioita ja lääketölkkejä.

– Jonkun verran on löytynyt myös ilmatorjuntaan liittyviä esineitä. Siellä on ollut tähtäinten palasia, panoslippaiden kappaleita ja ilmatorjunta-aseiden osia.
Kaivausten yhteydessä löydettiin sairaalakaluston lisäksi myös ilmatorjuntaan liittyviä esineitä. Kuvassa ilmatorjuntatykin tähtäin. Kuva: Oula Seitsonen / Helsingin yliopisto.
Yleisökaivauksen suosio yllätti järjestäjät
Inarissa tehdyt löydöt kuljetetaan ensin Helsingin yliopistoon tutkittavaksi, mutta niiden loppusijoituspaikka ei ole vielä tiedossa.

Seitsosen mukaan kaivausprojektin järjestäjien toiveissa on, että paikallishistorian kannalta merkittäville löydöille löytyisi vaalijoita pohjoisesta.

– Silloin niistä olisi hyötyä myös matkailun kannalta. Paikalliset voisivat perustaa näyttelyitä tai pieniä museoita, jotka toisivat alueelle lisää yöpymisiä, jotka ovat paikallisen elinkeinon kannalta ensiarvoisen tärkeitä.

Toivomus on osa laajempaa ajatusta, johon kuuluu myös paikallisten ja muiden historiasta kiinnostuneiden ulkopuolisten ottaminen mukaan kaivauksille.

– Nykyään on herätty yhä enemmän siihen, että kulttuuriperintökohteet tai historiallisesti merkittävät paikat eivät ole tärkeitä pelkästään ammattilaisille, vaan myös kaikille muille ihmisille.

– Yleisön mukaan ottaminen mahdollistaa sen, että saadaan mukaan sitä näkemysten kirjoa. Erilaisia tulkintoja asioista.

– Ei haluta pelkästään, että arkeologit tulevat ja tekevät vain keskenään asioita.

Inarin kaivausprojektista kiinnostuneiden määrä ja vapaaehtoisten innokkuus on lyönyt miehen ällikällä.

– Meillä ei ollut etukäteen mitään käsitystä siitä, miten suosittua tämä voisi olla. Olimme varautuneet suhteellisen pienellä tutkimuksella. Ilmoittautumislista oli kuitenkin kahdessa päivässä täynnä.

– Mukana on esimerkiksi kaksi lääkäriä ja yksi sairaanhoitaja, jotka ovat olleet varsin kiinnostuneita sairaalatoimintaan liittyvistä löydöistä ja tunnistelleet niitä innokkaina.

Inarissa sijainneen sotasairaalan alueella suoritetut kaivaukset ovat osa Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja saamelaismuseo Siidan yhteistä Lapin synkkä kulttuuriperintö -hanketta. Kaivaukset järjestetään 1. - 5. elokuuta.

Kaivauksia johtaneen Oula Seitsosen mukaan alueelta on tehty löytöjä yllättävän paljon. Kuva: Oula Seitsonen / Helsingin yliopisto.
 
"Paikallishistorian harrastaja"
Saksalaisen militarian fanaattinen keräilijä:D
 
Back
Top