Saksan hyökkäys Ruotsiin 1943

OldViking

Kersantti
Kuulin tuossa viikolla, että Saksalla olisi ollut suunnitelma Ruotsin valtaamiseksi vuonna 1943. Hyökkäys olisi toteutettu Norjasta käsin, etenemällä suurten järvien pohjoispuolitse Ruotsin läpi Tukholmaan ja siinä olisi käytetty myös laskuvarjojoukkoja.
Tietääkö kukaan, pitääkö juttu paikkansa?
 
Hohhoijaa. Vaara uhkaa Ruotsia!

Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/dokument/tyska-anfallsplanen-blixtkrig-mot-sverige/

540.jpg


Tuossa toinen juttu:

http://www.krigsmyter.nu/artikel-tyskinvasionsplan-a.php
 
Tuo juttu on käännös tästä http://www.krigsmyter.nu/artikel-tyskinvasionsplan-a.php

Ja tässä jutussa
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/tyska-anfallsplanen-blixtkrig-mot-sverige/
hieman raskaammat historiamiehet toteavat tämän amatöörihistorioitsijan jutusta, että suunnittelu on standardikamaa ja ettei hyökkäyksen riski ollut konkreettinen.
Jutun kuvitusta:

540.jpg


Hyvä myös muistaa että ruotsalaiset kuuntelivat
Ruotsin kautta Norjaan menevää tietoliikennettä murrettuaan saksalaisten käyttämän koodin.

Tässä on kronologiaa
http://www.forsvarsframjandet.org/FMF-97-1/pansarattack.htm

Tässä artikkeli vuodelts 2013, jossa vedetään johtopäätös että ainoastaan brittien hyökkäys Norjaan olisi pakottanut saksalaiset hyökkäämään Ruotsiin, saadakseen maasillan Norjaan, brittilaivaston estäessä meriliikenteen .
http://www.militarhistoria.se/artiklar/andra-varldskriget/hotet-mot-sverige/

Eli kyllä tuosta suunnitelmasta on ollut juttua Ruotsissa.

Edit: Vonka ehti ensin osittain samalla materiaalilla
 
Viimeksi muokattu:
En usko suureen uhkaan. Suunnutelmia aina on ja Ruotsia varten kassakaapissa varmaan pohjat olleet jo aikaisemmnkin. Suomen erillisrauhapyrkimyksiä varten oli operaatiot Tanne West ja Tanne Ost, joista toista yritettiin huonolla menestyksellä. Eipä olisi enää ruuti Ruotsiin riittänyt.

Vakavimmin Ruotsi oli vaarassa sotkeutua sotaan keväällä 1940, kun Kiirunan malmin asema oli vielä epävarma (Norjan kysymys). Juuri siksi (liittoutuneiden intervention pelossa) Ruotsi kielsi kauttakulun, väärensi Tannerin - Kollontain - Moskovan epävirallisia tunnusteludatoja ja halusi saada Suomen hyväksymään mitkä tahansa rauhanehdot sellaisenaan ja heti.

Kun Ruotsi huolehti natsi-Saksan määrätyistä tarpeista (Saksa tarvitsi paljon piikkilankaa) ja malmitoimituksista, sillä ei ollut suurempaa hätää.

Professori Jukka Kemppinen on sanonut:

"Neuvostoliitto ja Saksa eivät kumpikaan missään vaiheessa suunnitelleet vakavissaan Ruotsin miehittämistä. Syy ei ollut Ruotsin puolueettomuus, vaan sama kuin Sveitsissä, logistiikka. Miehitys olisi sitonut tolkuttomasti voimia, ja lisäksi se oli tarpeetonta, koska nämä kaksi valtiota eivät olleet häiritsevän puolueettomia."
 
Hyvä myös muistaa että ruotsalaiset kuuntelivat
Ruotsin kautta Norjaan menevää tietoliikennettä murrettuaan saksalaisten käyttämän koodin.

Ruotsalaiset kytkeytyivät Osloon johtavaan merikaapeliin 1941. Lukivat päivittäin Saksan sodanjohdon salaisimpia tilannetiedotuksia armeijakunnille.

Oletan, että juuri tässä tapahtumassa ovat juuret sille, että Ruotsi on ollut eräänlainen NATOn salapoliisi myös Neuvostoliittoa vastaan.

Referoin jälleen Kemppistä:

On väitetty, ettei valtion politiikalla saakaan olla muuta päämäärää kuin kansallinen etu. Tämä on sama väite kuin ettei osakeyhtiöllä saa olla muuta päämäärää kuin voiton tavoittelu.

Miksi maailma on täynnä sortuneita valtioita ja raunioituneita liikeyrityksiä? Edun tavoittelussa on epäonnistuttu. Jälleen kerran Clausewitz: ei pidä tavoitella lyhyen tähtäyksen etuja pitkän tähtäyksen tappion hinnalla.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top