Salon arvokuljetus ryöstö

http://www.adlibris.com/fi/kirja/rahaa-rahaa-rahaa-9789510392812
Pistin tilaukseen.
Kirjoittaja saattaa olla Salon tekijöitä myös.

Kirja on hyvä lukea, jos aikoo tehdä vastaavan keikan. "Operaatio ullakko" taas on opas kidnappausten maailmaan. Itselläni molemmat ovat lojuneet tässä pöydällä kaiken muun tavaran kanssa jo pidempään. Vaikka onhan tuo hieman epäeettistä maksaa ryöstäjälle ryöstöä käsittelevästä kirjasta...

Youtubessa on myös ruotsinkielinen video, jossa Adali jalkautuu vuosia myöhemmin Suomeen ja selvittää katsojalle rikoksen yksityiskohtia:

 
Hölmöjä ne on, kun yrittävät kerta toisensa jälkeen samaa temppua, vaikka ovat jo poliisin kirjoissa Suomessa harvinaisesta rikostyypistä. Taas mennään vuosiksi linnaan... Yksi ryöstäjistä on saanut pitkän tuomion huumausainerikoksista, mahtaisiko olla moottoripyöräkerhoihin yhteyksiä?

Alla on kolme uutista: 1. uutinen kertoo raharyöstön epäillyistä. 2. uutinen kertoo raharyöstön epäillyistä, heidän vangitsemisesta sekä poliisin ennakkoaavituksista. 3. uutinen summaa tähänastiset tiedot sekä kertoo hieman ryöstäjien "piilopirtistä".

Arvokuljetusauton ryöstöyritys: Kaksi epäillyistä osallistunut aikaisempiin arvokuljetusiskuihin
sivulaskuri

Julkaistu: 10.3. 17:07Salon arvokuljetusryöstö
Salon arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä epäillyistä ainakin kolmella on STT:n tietojen mukaan rikostaustaa.
Poliisi on edistynyt Salon Suomusjärvellä 25. helmikuuta tapahtuneen arvokuljetusauton törkeän ryöstöyrityksen selvittelyssä. Perjantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa esitetään vangittaviksi ainakin neljää miestä epäiltyinä törkeän ryöstön yrityksestä.

Poliisi otti tekoon liittyen viisi epäiltyä kiinni tiistaina. Neljä jäi kiinni pääkaupunkiseudulla ja viides jäi kiinni Kiikalassa. Kiinniottotilanteet sujuivat rauhallisesti.

Poliisi on kertonut päässeensä epäiltyjen jäljille ”omien tutkintamenetelmiensä ansiosta”. Epäillyt ovat syntyneet vuosien 1971–1981 välisenä aikana. Yksi heistä on ulkomaalainen, yksi kaksoiskansalainen ja kaksi on suomalaisia.

Epäillyillä rikoshistoriaa
STT:n tietojen mukaan kaksi epäillyistä on esimerkiksi ollut osallisena aiemmissa arvokuljetusiskuissa. Toinen on tuomittu törkeän ryöstön yrityksestä jutussa, jossa rahankuljetusauto yritettiin ryöstää Loimaalla. Toisella on tuomio rahankuljetusauton törkeästä ryöstöstä Suomen Pankin Turun-konttorin pihalla.

Kolmannella on taustallaan pitkä vankeustuomio huumejutusta.

Poliisi selvittää yhä vangittavaksi vaadittujen miesten tarkkaa roolia iskussa.

– Roolit ovat epäselviä vielä, mutta kaikkia epäillään osallisuudesta törkeän ryöstön yritykseen, rikoskomisario Kimmo Heinonen kertoi.

Hänen mukaansa epäiltyjä tekijöitä voi olla enemmänkin. Kaikkiaan tekijöitä voi olla seitsemästä kymmeneen.

STT-IS

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001135706.html

Neljä vangittiin Salon arvokuljetusiskusta – poliisilla oli hajua suunnitelmista
sivulaskuri

Julkaistu: 11.3. 16:47Salon arvokuljetusryöstö
Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi perjantaina neljä miestä Salon arvokuljetusryöstön yrityksestä epäiltyinä.
– Heidät vangittiin todennäköisin syin törkeästä ryöstön yrityksestä. Jokainen vastusti vaatimusta, kertoi vangitsemista vaatinut tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Heinonen.

Poliisi otti miehet kiinni tiistaina. Miesten epäillään yrittäneen ryöstää arvokuljetusauton moottoritiellä, Salon Kivihovin kohdalla 25.2. Myös viides pidätettiin tiistaina, mutta Heinonen ei nähnyt edellytyksiä hänen vangitsemiselleen.

Poliisi uskoo, että neljän miehen lisäksi tekoon on osallistunut muitakin.

– Näiden miesten lisäksi ketään ei ole kuitenkaan vielä kuultu epäillyn asemassa.

– Nelikko on ollut kuulusteluissa aika vaitonainen.

3f518fcb087a47cfaceb5f916e5c4f3a.jpg


Kaikki pidätetyt ovat olleet kuulusteluissa vaitonaisia. (KUVA: Joonas Salo)

Minään suurena sokkina ryöstöyritys ei poliisille tullut. Vastaavia iskuja on ollut Turun seudulla viime vuosina muitakin.

– Rikostiedustelumme on tehokas. Sellainen haju on ollut, että jotain on ollut suunnitteilla, Heinonen kertoi.

– Määrätyllä tavalla tämä tuli kuitenkin yllätyksenä.

Siihen poliisi ei ottanut kantaa, pääsikö se epäiltyjen jäljille heidän vanhan rikoshistoriansa vuoksi.

– En tutkinnallisista syistä kommentoi.

89560a47724e4d95be504b0fd0c16240.jpg


Poliisi uskoo, että vangittujen lisäksi tekoon on osallistunut myös muita henkilöitä. (KUVA: Joonas Salo)

Useammalla epäillyllä kontolla raskaita rikoksia
Arvokuljetusryöstön yrityksen epäillyistä ainakin kolmella on kontollaan raskaita rikoksia menneisyydestä. Kaksi miehistä on ollut aiemmin mukana Turun seudulla tapahtuneissa iskuissa.

Yksi vangituista sai neljän vuoden tuomion rahankuljetusauton ryöstön yrityksestä Loimaalla 2011. Poliisi pääsi kuitenkin ennen iskua ryöstäjien jäljille ja esti suunnitelman toteutumisen.

9135c1a34c9647fb9388629437afa9d4.jpg


Isku tapahtui Salon Suomusjärvellä 25. helmikuuta 2016. (KUVA: Vesa Moilanen)

Toinen vangituista sai kahdeksan vuoden tuomion Suomen Pankin pihalla 2007 tapahtuneesta rahankuljetusauton ryöstöstä. Samainen mies osallistui vähän myöhemmin myös Liedossa vastaavaan operaatioon, joka jäi lopulta yritykseksi. Suomen Pankista ryöstäjät saivat noin 1,5 miljoonan euron saaliin, joka on edelleen kateissa.

Kolmas mies on istunut vankilassa muun muassa huumausainerikoksista. Hän sai hovioikeudesta yhdeksän vuodens tuomion marraskuussa 2006. Vuonna 2014 hänet tuomittiin ehdonalaisessa vapaudessa ollessaan yli kolmen vuoden vankeuteen muun muassa huumeista ja varastetun tavaran kauppaamisesta.

46b435f6c5d84643b0f04cbda06336e9.jpg


Tämä kuva otettiin ryöstöyrityksen tekopaikan tuntumassa pian iskun alkuajankohdan jälkeen. (KUVA: Lukijan kuva)

Mieskolmikon aikaisemmasta rikoshistoriasta ja epäillystä yhteydestä arvokuljetusryöstöön kertoi torstaina ensimmäisenä Iltalehti.

Tutkinta jatkuu edelleen, ja vihjetiedot mahdollisista tekijöistä ja epätavallisista tapahtumista Kiikalassa helmikuun viimeisellä viikolla voi ilmoittaa numeroon 0403713177 tai lähettää sähköpostia [email protected].
Tomi Auremaa, Turku

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001136501.html


Salon arvokuljetusiskun mysteeri selviää vähitellen – IS vieraili epäiltyjen piilopirtillä
sivulaskuri

Julkaistu: 12.3. 6:13Raharyöstöyritys
Poliisille oli pitkään mysteeri, minne Salon arvokuljetusauton törkeään ryöstöyritykseen osallistuneet tekijät pakenivat. Tutkinnassa tapahtui merkittävä käänne tällä viikolla.

EPÄILTYJEN piilopirtti sijaitsee Salon Kiikalassa, kapean metsätien varrella. Se on puinen rakennus metsän ja peltojen ympäröimänä syrjäisessä paikassa. Kiikalan taajamaan ei silti ole montaa kilometriä.

Syrjäinen rakennus on pimeä ja hiljainen, mutta hiljattain siellä on ollut elämää. Siitä kertovat lukuisat tuoreet jalanjäljet lumihangessa talon pihapiirin ympäristössä ja pihaan johtavat autojen renkaiden jäljet. Lähistöllä asuvien naapureiden mukaan ainakin poliiseja on alueella pyörinyt runsaasti.

– Tiistaina sinne päin meni paljon poliisiautoja. Kun olin tuossa kävelyllä, niitä oli joka puolella passissa. Se oli sellaista väijymistä, eräs lähistöllä asuva mies kuvaili torstaina Ilta-Sanomille.

– Olivat hiljaista porukkaa.

Miehen mukaan poliiseja oli pyörinyt alueella jo useana päivinä ennen tiistaita, jolloin kiinniotto tapahtui.

– Tämä tuli kyllä vähän puun takaa, mies ihmetteli.

Toinen paikallinen asukas yllättyi kuullessaan kiinniotosta.

– Kyllä minä kauheasti ihmettelen, kun ei täällä yleensä koskaan tapahdu mitään.

d5b02ad7b4344eeb951b05fa3d71fc69.jpg


Epäiltyjen piilopirtti sijaitsee tämän metsätien varrella Salon Kiikalassa. (KUVA: Lassi Rinne)


KYSEINEN KIINTEISTÖ sijaitsee vain noin 12 kilometrin päässä Teboil Kivihovin parkkipaikalta, johon rikolliset jättivät käyttämänsä pakettiautot ja jatkoivat matkaansa todennäköisesti henkilöautoilla.

Poliisin epäilyksen mukaan ainakin osa, mahdollisesti jopa kaikki rikolliset olisivat majailleet ryöstöyrityksen jälkeen Kiikalan kiinteistössä.

– He ovat jonkun aikaa siellä viettäneet, mutta pyydämme nyt havaintoja siitä, kuinka pitkään he ovat siellä olleet, rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisista kertoi torstaina.

– Kyllä siellä on oleskeltu, mutta aikaa en pysty sanomaan, Heinonen sanoo.

Yksi epäilty otettiin kiinni Kiikalan kiinteistöltä ja neljä muuta pääkaupunkiseudulta.

553bb46754444e42998b1ec876ef4e0b.jpg


Ryöstöyritys tapahtui Salon Suomusjärvellä tapahtui 25. helmikuuta. (KUVA: Vesa Moilanen)


POLIISI ON LUONNEHTINUT tekoa ammattimaiseksi. Poliisin arvion mukaan tekijät olivat esimerkiksi harjoitelleet iskua, minkä lisäksi he olivat tarkkailleet etukäteen ryöstöpaikkaa.

Paljon huomiota herättänyt arvokuljetusauton törkeä ryöstöyritys tapahtui Salon Suomusjärvellä 25. helmikuuta.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun rikolliset tukkivat Turusta Helsinkiin matkalla olleen turvallisuusyhtiö G4S:n arvokuljetusauton tien kahdella pakettiautolla ja kuorma-autolla. Kello oli vain noin puoli yhdeksän aamulla. Moottoritiellä oli runsaasti silminnäkijöitä.

Rikolliset sytyttivät lisäksi arvokuljetusauton takana olevan henkilöauton palamaan, jotta arvokuljetusauto ei pääsisi peruuttamaan. Roihun tarkoituksena oli todennäköisesti myös pitää ulkopuoliset poissa paikalta. Poliisin epäilyksen mukaan tekijät hajottivat myös läheisen kelikameran, jotta tapahtumat eivät tallentuisi siihen.


SILMINNÄKIJÖIDEN havaintojen mukaan ryöstöyritykseen osallistui tapahtumapaikalla todennäköisesti 5–6 henkilöä. Ryöstäjät olivat peittäneet kasvonsa ja pukeutuneet sinisiin haalareihin. Ainakin yksi heistä puhui suomea.

Arvonkuljetusautoa tulitettiin ja muun muassa sen tuulilasissa näkyi luodinreikiä. Autossa oli huomattava määrä rahaa. Ryöstäjät jäivät kuitenkin ilman saalista.

Poliisille on yhä epäselvää, miksi teko jäi vain yritykseksi.

– On meillä asiasta kuitenkin jonkinlainen käsitys, mutta se on hatara käsitys.

– Kyllä se varmaan esitutkinnan aikana selviää, mikä siihen on ollut syynä, rikoskomisario Kimmo Heinonen kertoi torstaina.

3f99424e3663418f8eef4449a9d41514.jpg


Poliisin mukaan rikolliset hylkäsivät käyttämänsä pakettiautot Teboil Kivihovin parkkipaikalle.


EPÄONNISTUNEEN yrityksen jälkeen ryöstäjät jatkoivat matkaansa rikospaikalta lyhyen matkan päähän Teboil Kivihovin parkkipaikalle.

Poliisin epäilyksen mukaan tekijät olivat valinneet kyseisen parkkipaikan juuri sen takia, ettei valvontakameroita oltu suunnattu sinne päin. Poliisi olikin pitkään epätietoinen rikollisten parkkipaikan jälkeisistä liikkeistä.

Asian selvittelyssä tapahtui kuitenkin merkittävä käänne tiistaina, kun viisi epäiltyä jäi kiinni. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille omien tutkintamenetelmiensä ansiosta.


Kiinniottotilanteet sujuivat rauhallisesti, eikä niihin sisältynyt dramatiikkaa. Kukaan ei loukkaantunut kiinniottotilanteissa.

– Kiinniottotilanteet sujuivat rauhallisesti, eikä niihin sisältynyt dramatiikkaa. Kukaan ei loukkaantunut kiinniottotilanteissa, Heinonen sanoo.


PERJANTAINA Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi neljä pidätetyistä miehistä ryöstön yrityksestä epäiltyinä. Vangitut miehet ovat syntyneet vuosien 1971–1981 välisenä aikana.

– Heidät vangittiin todennäköisin syin törkeästä ryöstön yrityksestä. Jokainen vastusti vaatimusta, vangitsemista vaatinut Heinonen kertoi päätöksen jälkeen.

Heinonen ei nähnyt edellytyksiä viidennen tiistaina pidätetyn henkilön vangitsemiselle.

Yksi vangituista on ulkomaalainen, yksi kaksoiskansalainen ja kaksi on suomalaisia. Poliisin mukaan kaikki miehet ovat kuitenkin liikkuneet Suomessa.

Arvokuljetusryöstön yrityksen epäillyistä ainakin kolmella on kontollaan raskaita rikoksia menneisyydestä. Kaksi miehistä on ollut aiemmin mukana Turun seudulla tapahtuneissa iskuissa.

aac850d2cb9d49e0ab185e9675ac05f2.jpg


Kiikalan taajamasta on matkaa piilopirtille vain muutama kilometri. (KUVA: Lassi Rinne)

Poliisi uskoo, että neljän miehen lisäksi tekoon on osallistunut muitakin.

– Näiden miesten lisäksi ketään ei ole kuitenkaan vielä kuultu epäillyn asemassa, Heinonen kertoi perjantaina.

– Nelikko on ollut kuulusteluissa aika vaitonainen.

Poliisi pyytää edelleen vihjeitä tekijöistä ja Kiikalan keskustan liepeillä helmikuussa oudosti liikkuneista ihmisistä ja ajoneuvoista. Vihjeitä voi antaa sähköpostitse [email protected] tai vihjepuhelimeen 040 371 3177.

Niko Ranta, Pasi Pieti

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001136943.html
 
Osa Salon arvokuljetusryöstön päätekijöistä yhä kateissa
Seitsemän tekijän osalta juttu etenee syyteharkintaan. Krp:n mukaan juttu oli kotimaista käsityötä.
Turun seutu | Turun Sanomat | 15:44 | 0
Jaa artikkeli:
Harri Ahola

Salon helmikuisen arvokuljetusryöstön yrityksen selvittäminen etenee. Seitsemän osalliseksi epäillyn osalta tapaus siirtyy huomenna syyteharkintaan.

Jutussa on jo pitkään ollut vangittuna neljä tekijää, joiden epäillään olleen mukana moottoritiellä tapahtuneessa aseellisessa ryöstössä. Nelikon lisäksi syyttäjälle etenevät kolmen ryöstön valmistelussa mukana olleen avustajan jutut.

Heitä ei jutun tutkinnanjohtajan, Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Kimmo Heinosen mukaan kuitenkaan epäillä törkeän ryöstön yrityksestä, vaan lievemmistä rikoksista. Rikosnimikkeitä hän ei paljasta.

– Heidän tekonsa liittyvät ajoneuvojen hankintaan ja tämäntyyppisiin asioihin. Varsinaisiksi ryöstöntekijöiksi en heitä saa, Heinonen toteaa.

Vangittuna ollut nelikko oli mukana itse ryöstöyrityksessä moottoritiellä. Poliisin arvion ja silminnäkijöiden havaintojen mukaan paikalla oli kuitenkin viisi tai kuusi ryöstäjää. Heinonen myöntää, että osa päätekijöiksi epäillyistä on edelleen hukassa.

– Esitutkinnassa on viitteitä, ettei ihan kaikkia henkilöitä ole tavoitettu, Heinonen toteaa.Ryöstöyritys tapahtui Salon Suomusjärvellä 25. helmikuuta, kun tummansinisiin haalareihin ja keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet ryöstäjät pakottivat G4S-yhtiön arvokuljetusauton pysähtymään keskelle moottoritietä. He myös ampuivat autoa kohti ja sytyttivät liikenteen pysäyttämiseksi yhden keikka-autoistaan tuleen.

Ryöstäjät jäivät kuitenkin ilman saalista, koska he eivät onnistuneet räjäyttämään auki pysäyttämäänsä arvokuljetusautoa. Heinonen on edelleen vaitonainen siitä, miksi ryöstö epäonnistui.

– En halua kommentoida millään tavalla, että mikä siinä meni pieleen,Heinosen mukaan ryöstöä oli suunniteltu ja harjoiteltu varsin pitkään ennen varsinaista toteutusta. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että tekijöillä olisi ollut sisäpiiritietoa kuljetuksesta.

– Tämä on sen tyyppinen rikos, ettei sitä välttämättä tarvita, sillä tällainen voidaan toteuttaa ihan seuraamalla arvokuljetusautoja ja reittejä. Aikaa se vie, mutta se pystytään tekemään.

Vangituista miehistä kaksi on ollut mukana aiemmissa näyttävissä arvokuljetusryöstöissä Turussa, Liedossa ja Loimaalla. Tekijöistä kaikki paitsi yksi ovat Suomen kansalaisia, ja viimeinenkin epäilty on asunut pitkään Suomessa.

– Ei ole tullut viitteitä, että olisi tullut apua tai tukea ulkomailta. Ihan kotimaista käsityötä tämä on ollut, Heinonen toteaa.
 
Syytteet on nostettu! Kuitenkin osa tekijöistä on ilmeisesti yhä kateissa, kerran silminnäkijähavainnot puhuivat 5-6 ryöstäjästä. Hyvin on pysynyt suut kiinni.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/art...salon-arvokuljetusryoston-yrityksesta/6062508

Auton poltto keskellä moottoritietä ja arvokuljetusauton ryöstöyritys – neljälle nostettiin syytteet
Rikos Julkaistu 07.09.2016 10:14 (Päivitetty 07.09.2016 10:47)


LehtikuvaSyyttäjä on nostanut syytteet yhteensä seitsemää vastaan Salon arvokuljetuksen ryöstöyritysjutussa, kertoo Länsi-Suomen syyttäjänvirasto.

Neljää vastaan on nostettu syyte törkeän ryöstön yrityksestä. Heistä kolme on Suomen kansalaisia ja yksi Suomessa asuva ulkomaan kansalainen. Lisäksi kaksi saa syytteet ryöstöyrityksessä käytettyyn autoon liittyvästä petoksesta ja yksi yllytyksestä petokseen.

Ryöstöyrityksestä epäillyistä ainakin kolmella on STT:n tietojen mukaan rikostaustaa.

Kaksi epäillyistä on esimerkiksi ollut osallisena aiemmissa arvokuljetusiskuissa. Toinen on tuomittu törkeän ryöstön yrityksestä jutussa, jossa rahankuljetusauto yritettiin ryöstää Loimaalla. Toisella on tuomio rahankuljetusauton törkeästä ryöstöstä Suomen Pankin Turun-konttorin pihalla. Kolmannella on taustallaan pitkä vankeustuomio huumejutusta.

Salon arvokuljetusjuttua käsitellään myöhemmin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Näyttävä ryöstöyritys keskellä moottoritietä
Arvokuljetus yritettiin ryöstää Salon Suomusjärvellä Turun ja Helsingin välisellä moottoritiellä helmikuun loppupuolella.

Poliisi on aiemmin kertonut, että tummansinisiin haalareihin ja keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet tekijät pysäyttivät G4S-yhtiön arvokuljetuksen parkkeeraamalla ajokaistalle kuorma-auton. Poliisi on kertonut myös, että arvokuljetusautoa kohti ammuttiin.

Arvokuljetusauton taakse puolestaan pysäytettiin henkilöauto. Se sytytettiin poliisin mukaan tuleen, jotta muuta liikennettä ei pääsisi rikospaikalle. Arvokuljetusautoa taas epäilyjen mukaan yritettiin räjäyttää auki, siinä onnistumatta. Kuljettaja ei loukkaantunut ryöstöyrityksessä. Epäillyt pakenivat paikalta useilla autoilla.

Lisäksi poliisi on kertonut, että epäillyillä oli käytössään piilopirtti Salossa Kiikalan alueella.

Ryöstäjät katkaisivat kelikameran johdot, jotta heidän pakoreittinsä ei paljastuisi.
Miksi Suomusjärven kelikamera pimeni ryöstön aikaan?

Uutisklipit

39 s

Ryöstäjien epäiltiin piilotelleen ryöstöpaikan lähellä Kiikalan mökillä useita päiviä.Tätä epäillään arvokuljetusryöstöä yrittäneiden piilopaikaksi

Uutisklipit

36 s
 
Pojilta puuttui pioneerikoulutus... ei mennyt ihan putkeen räjähdeasiat.

http://www.ts.fi/uutiset/paikallise...+raharyoston+epaonnistuminen+pelkkaa+sattumaa

Syyttäjä: Salon raharyöstön epäonnistuminen pelkkää sattumaa
Syyttäjän mukaan raharyöstäjät tavoittelivat lähes miljoonan euron saalista. Ryöstö epäonnistui, koska räjähde ei toiminut.Jori Liimatainen
Asiaa puidaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.Paikalliset | Turun Sanomat | 9:38 | 7
Päivitetty 11:22


Jaa artikkeli:

Rebekka Härkönen

Syyttäjä vaatii kovennettuja ehdottomia vankeusrangaistuksia Salossa arvokuljetusauton ryöstöä yrittäneelle miesnelikolle. Koventamisperusteena on kaikkien neljän kohdalla teon suunnitelmallisuus, sillä syyttäjän mukaan miehet valmistelivat rikosta noin kuukauden ajan.

Lisäksi kahden ryöstäjän osalta koventamisperusteena on miesten rankka rikostausta ja osallistuminen raha-autoryöstöihin aiemminkin.

Syyttäjän mukaan nelikko tavoitteli rikoksella 900 000 euron saalista. He suunnittelivat ryöstön erittäin tarkasti ja rikoksen epäonnistuminen oli vain sattumaa.Syyttäjän mukaan raha-auton ryöstön valmistelu alkoi viime tammikuussa. Törkeästä ryöstöstä syytetty nelikko tapasi usein tammi-helmikuussa. He selvittivät ja tarkkailivat raha-auton reittiä, päättivät tekopaikan ja suunnittelivat pakoreitin.

Samaan aikaan he hankkivat myös rikoksen toteuttamisessa tarvitsemiaan aseita, räjähteitä, ajoneuvoja, työkaluja ja naamioitumisvälineitä. Esimerkiksi ryöstöyrityksessä käytetty pakettiauto päätyi ryöstäjille nelikon tuttavien välityksellä, palkkio auton hankkimisesta maksettiin amfetamiinilla.

Helmikuun 25. päivä ryöstäjät iskivät Salossa Suomusjärvellä moottoritiellä. He pysäyttivät raha-auton ajamalla pakettiauton ja kuorma-auton poikittain keskelle kaistoja. Raha-auton takana he tuikkasivat henkilöauton palamaan muun liikenteen tukoksi.

Tämän jälkeen ryöstäjät käskyttivät raha-auton kuljettajan ulos autosta aseilla ja auton räjäyttämisellä uhkaamalla. He ampuivat myös raha-auton moottoritilaan laukauksia.Syyttäjän mukaan ryöstäjät yrittivät räjäyttää raha-auton kyljen auki keskellä moottoritietä. Saalis jäi kuitenkin saamatta, sillä räjäytys epäonnistui.

Syyttäjä korosti, että kyse oli puhtaasta sattumasta. Nalli toimi, mutta ei jostakin sattumanvaraisesta syystä laukaissut räjähdepanosta.

Tämän jälkeen ryöstäjät pakenivat Saloon Teboil Kivihovi -huoltoaseman läheisyyteen ja hylkäsivät ryöstöyrityksessä käytetyt autot sinne. Rosvot jatkoivat matkaansa pakoautoilla ja piiloutuivat Kiikalasta rikosta varten vuokraamaansa omakotitaloon.Syyttäjä vaatii neljälle henkilölle rangaistusta törkeän ryöstön yrityksestä. Yksi heistä on Suomessa asuva ulkomaan kansalainen, loput suomalaisia.

Kaikki neljä kiistävät rikoksen.

Lisäksi syyttäjä vaatii yhdelle naiselle ja kahdelle miehelle rangaistusta petosrikoksista. Kahta heistä epäillään ryöstössä käytetyn auton hankkimiseen liittyvästä petoksesta ja yhtä yllytyksestä petokseen.

Kahdella moottoritien tapahtumiin osallistuneista miehistä on rankka rikostausta.

Ensimmäinen heistä oli mukana Turussa Suomen Pankin ryöstössä ja Liedossa raha-auton ryöstöyrityksessä vuonna 2007. Toinen osallistui raharyöstöyritykseen Loimaalla vuonna 2011.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee juttua kolmen viikon ajan.
 
Tuomiota pukkaa...

Salon arvokuljetusryöstön yrityksestä pitkiä vankeustuomioita
Käräjäoikeus tuomitsi neljä päätekijää 6–8 vuoden pituisiin vankeusrangaistuksiin.

4.11.2016 klo 14:51päivitetty 4.11.2016 klo 15:56
13-3-8698994.jpg

Arvokuljetusauton ryöstöyritys E18-moottoritiellä Salon Suomusjärvellä 25. helmikuuta.Kalle Mäkelä / Yle
6
Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoo neljän miehen osallistuneen Salon Suomusjärvellä tapahtuneeseen arvokuljetusauton ryöstöyritykseen. Oikeus tuomitsi päätekijät pitkiin vankeusrangaistuksiin törkeän ryöstön yrityksestä. Tuomiot ovat pituudeltaan 6–8 vuotta.

Lisäksi nelikko joutuu maksamaan korvauksia yhteisvastuullisesti noin 17 000 euroa.

Oikeus katsoi, että miehet yrittivät pitkäjänteisen ja huolellisen suunnittelun jälkeen toteuttaa arvokuljetusauton ryöstön moottoritiellä, Salon Suomusjärvellä viime helmikuussa. Autossa oli rahaa noin 900 000 euroa. Yritys kuitenkin epäonnistui, kun räjähdepanos ei lauennut.

Kahden vastaajan osalta oikeus määräsi kovennetun rangaistuksen heidän aiemman rikoshistoriansa takia. Kaksikko on tuomittu vastaavan tyyppisistä arvokuljetuksiin liittyvistä rikoksista.

Miesnelikko kiisti syyllisyytensä. Syyttäjän näyttö perustui lähinnä DNA-tunnisteisiin sekä navigaattori- ja teletietoihin.

Oikeus tuomitsi myös kaksi miestä ja yhden naisen petosrikoksista, kun he hankkivat ryöstäjien käyttöön ajoneuvoja. Miehet saivat kolmen kuukauden vankeustuomiot. Naiselle määrättiin 117 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Juttua täydennetty klo 15:02.

http://yle.fi/uutiset/3-9273358


Mainittakoon myös, että Alibissa 11/2016 on seitsemän sivun juttu ryöstöä koskien. Kopioida en viitsi, kun lehti on noinkin uusi, mutta eipä jutussa mitään uutta varsinaisesti ole, tarkennetaan vain yksityiskohtia. Mielenkiintoista tosin on, että varsinaista ryöstöä suorittamassa olleista neljästä miehestä yhdellä ei ole rikosrekisteriä, eikä poliisi tiedä, miten henkilö on tutustunut muihin ryöstäjiin.
 
Tuomiota pukkaa...http://yle.fi/uutiset/3-9273358


Mainittakoon myös, että Alibissa 11/2016 on seitsemän sivun juttu ryöstöä koskien. Kopioida en viitsi, kun lehti on noinkin uusi, mutta eipä jutussa mitään uutta varsinaisesti ole, tarkennetaan vain yksityiskohtia. Mielenkiintoista tosin on, että varsinaista ryöstöä suorittamassa olleista neljästä miehestä yhdellä ei ole rikosrekisteriä, eikä poliisi tiedä, miten henkilö on tutustunut muihin ryöstäjiin.
Se on tuo rikastuminen kovat juttu. Jos yrität rahaa ryöstää niin jo heiluu häkkiä ja vielä kovennettuna. Jos vaan vähän puukolla kutittelloo kaveria niin siitä selviää sakoilla ;) Jos ei henki lähde jolloin menee tappona ja tuomio on tuota luokkaa. Sitten voi jatkaa harrastuksia ihan rauhassa ja vain pieni pelko, että jotain tipahtaisi kovennettuna. En siis kritisoi tuota tuomiota mutta kyllä tuomioidenkin voisi olettaa olevan jossain suhdassa tekoon. Tuossa ei kuitenkaan loukkaantunut kukaan saati kuollut.

Oli pojat tehneet vanhanaikaiset ja pitäneet älypuhelimet mukana keikalla kun on navigaatio ja teletiedot todisteeksi päätyneet.
 
Se on tuo rikastuminen kovat juttu. Jos yrität rahaa ryöstää niin jo heiluu häkkiä ja vielä kovennettuna. Jos vaan vähän puukolla kutittelloo kaveria niin siitä selviää sakoilla ;) Jos ei henki lähde jolloin menee tappona ja tuomio on tuota luokkaa. Sitten voi jatkaa harrastuksia ihan rauhassa ja vain pieni pelko, että jotain tipahtaisi kovennettuna. En siis kritisoi tuota tuomiota mutta kyllä tuomioidenkin voisi olettaa olevan jossain suhdassa tekoon. Tuossa ei kuitenkaan loukkaantunut kukaan saati kuollut.

Oli pojat tehneet vanhanaikaiset ja pitäneet älypuhelimet mukana keikalla kun on navigaatio ja teletiedot todisteeksi päätyneet.
Valtio antaa kyllä kakkoseen ja kovin jos kajoat vieraaseen rahaan tai varaudut vastarintaan poliisia kohtaan. Jälkimmäisessä ehtona, että olet valkoinen mies. Itseasiassa molemmissa tapuksessa sama juttu kun tarkemmin miettii.
 
Jaha, että tällaista selitystä, ihan hyvää hyvyyttä jätettiin räjäyttämättä:


Arvokuljetusryöstäjä Matti kertoo, miksi Salon moottoritieryöstö 2016 meni pieleen, vaikka suunnitelmassa huomioitiin kaikki

1576695919400.gif6:39Julkaistu 17.01.2019 06:06


Matti Sarén teki rikollisen uransa aikana yli 20 arvokuljetusryöstöä Ruotsissa ja Suomessa. Rikospaikan haastattelussa hän kertoo ensi kertaa syyn sille, miksi Salon arvokuljetusryöstö 2016 epäonnistui.

Oheisella videolla näet Sarénin haastattelun toisen osan. Ensimmäinen osa esitettiin Rikospaikassa viikko sitten.
Sarénilla on Salon keikasta saadusta reilun kuuden vuoden tuomiosta muutama kuukausi jäljellä. Hän on koevapaudessa.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Oikeudenkäynnin ajan Sarén kiisti, että hän olisi ollut ryöstössä mukana. Nyt hän sen myöntää.
– Olin mä siinä mukana, Sarén sanoo. Hän oli tällakin kertaa asemiehenä. Käsissä oli rynnäkkökivääri.
Ensimmäinen ryöstö Turussa
Parinkymmenen Ruotsissa tehdyn ryöstön jälkeen Sarénin ensimmäinen keikka Suomessa oli Suomen pankin Turun konttorin ryöstö 2007. – Se meni hyvin, Sarén sanoo nyt.
Saalis ei kuitenkaan tyydyttänyt. – Me saatiin siitä 1,7 miljoonaa euroa. Se oli ihan liian vähän meidän mielestä.
Sen takia kopla teki uuden ryöstön myöhemmin samana vuotena. Liedossa yritettiin ryöstää kaupan rahankuljetus. Poliisi esti ryöstön viime hetkellä.
– Me ei huomattu, että se riski oli liian iso. Me luulimme, että asiat olivat hyvin.
Sarén tuomittiin vain Turun keikasta, koska ryöstön valmistelu ei ollut vielä tuolloin rangaistavaa. Sarén sai reilun kahdeksan vuoden tuomion.
Kun Suomessa yritettiin kolmatta arvokuljetusryöstöä huhtikuussa 2011, Sarén istui vankilassa.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Neljäs ryöstö tapahtui helmikuussa 2016 Turun moottoritiellä Salossa. Ryöstäjät seurasivat rahankuljetusautoa ja pysäyttivät sen. Helsinkiin vievät kaistat suljettiin.
Suunnitelmassa oli huomioitu kaikki. Jopa kelikamerat pimennettiin.
Ryöstäjät eivät kuitenkaan päässeet rahoihin kiinni. Tarkoituksena oli räjäyttää auto auki. Sisällä oli rahaa vajaa miljoona.
Mikä meni pieleen?
Liikenne ryöstöpaikan ohi Turun suuntaan jatkui. Yksi miehistä ei tehnyt tehtäväänsä ja moottoritien kaistat jäivät sulkematta.
– Se ei ikinä tapahtunut. Siihen tuli jonoa ja autoja. Liikaa porukkaa, Sarén sanoo nyt. – Ei silloin voi räjäyttää autoa dynamiitilla ilman, että olisi vahingoitettu siviilejä.
– Ei se raha sen arvoista ole, Sarén sanoo. – Me päätettiin aika nopeasti, että lähdetään pois täältä.
Sarén kirjoittaa parhaillaan elämänkertaansa kirjailija Harri Nykäsen kanssa. Hän kertoo jättäneensä rikollisen uran.

matti saren

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3Näin Salon arvokuljetusryöstö suunniteltiin: Eineksiä ja prepaid-puhelimia – ja yksi ratkaiseva virhe

1576696331100.gif1:34Julkaistu 22.09.2016 05:59


Keskusrikospoliisin esitutkinnan mukaan yritykseksi jäänyttä Salon arvokuljetusryöstöä suunniteltiin ainakin tammikuun alusta. Ryöstöyritys tapahtui helmikuussa.

Tämän jutun tiedot perustuvat poliisin esitutkintaan. Eilen Salossa alkaneessa oikeudenkäynnissä epäillyt kiistivät syyllisyytensä.
Esitutkinnasta selviää, että poliisi kykeni jälkikäteen selvittämään epäiltyjen liikkeitä heidän tekemänsä virheen takia.
Puhelimet kyllä suljettiin ja käytössä oli tarvittaessa prepaidit, mutta yksi päätekijöiksi epäillystä, 45-vuotias mies, käytti samaa navigaattoria koko suunnitteluvaiheen ajan.

Salo-navi


Esimerkiksi tästä esitutkinnassa olevasta kuvasta (alla) näkyy kuinka tiettynä ajanjaksona miehen puhelin oli Helsingissä Hietalahdenkadulla, mutta navigaattori rekisteröi sijainnin aivan muualle.

salo-puhelimet


Jälkikäteen poliisi kykeni selvittämään miesten liikkeitä ja tapaamisia pitkälti juuri miehen kotoa takavarikoidun laitteen paikannustietojen perusteella. Niitä yhdisteltiin puhelinten paikannustietoihin silloin kun ne olivat päällä.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Aiemmat ryöstöt
Esitutkinnan mukaan suunnittelu alkoi uudenvuoden vaihteessa 2015–2016 Katajanokalla sijaitsevassa hotellissa. Kolme poliisin päätekijöinä pitämästä neljästä miehestä tapasi siellä.
Mukana Katajanokalla oli myös 45-vuotias mies, joka on tuomittu Turussa Suomen pankin pihalla tehdystä arvokuljetusryöstöstä 2007 ja Liedon arvokuljetusryöstön yrityksestä 2007.
Vaikka mies istui vankilassa 2011, poliisi epäili hänen kouluttaneen muita Loimaan arvokuljetusryöstössä 2011. Päänelikossa oli myös tästä Loimaan jutusta tuomittu mies.
Tehtiinkö päätös jonkinlaisesta ryöstöstä tuolloin Katajanokalla? Näin ainakin poliisi uskoo.
Ryöstön valmistelu alkoi esitutkinnan perusteella tiedustelulla ja tarkkailulla rahanlaskentakeskuksessa Turussa. Myös Otto-automaatteja tarkkailtiin.
Haaveet Kanadasta
Tammikuun lopussa alkoivat käytännön toimet. Hiihtolomaverukkeen avulla yhdeltä tuttavalta saatiin loma-asuntona toimiva vanha maatila lainaksi Kiikalassa.
Valmisteluun liittyi myös prepaidien hankinta ja edelleen tarkkailua Turussa. Myöhemmin poliisi hankkii navigaattoritietojen avulla muun muassa valvontakamerakuvia bensa-asemilta. Tässä kuvassa 45-vuotias on poistumassa Piihovin ABC:ltä.

salo-bensis

Poliisille selvisi myöhemmin yhden epäillyn tietokoneen tutkinnasta, että tämä oli hakenut tietoa muun muassa Kanadan työluvista, Green Cardista ja asumisesta siellä.
Tarkkailu jatkuu
Helmikuussa kohteiden tarkkailu jatkui edelleen Turussa ja Suomusjärvellä. Kiikalan kiinteistö oli epäiltyjen käytössä tukikohtana.
salo-tukikohta

Kiinteistöllä oli vierailtu ennen ryöstöyritystä useita kertoja, jolloin poliisin mukaan alueella oli todennäköisesti liikuttu ja tutustuttu alueen lukuisiin pikkuteihin ja reitteihin. Ryöstöyritys tapahtui 14 km:n päässä tukikohdasta.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Jossain vaiheessa Teboil Kivihovin pihalta Boulevard-tielle estävän puomin lukko oli vaihdettu omaan. Ryöstäjät autoja vaihdettuaan pakenivat avaamalla lukon.
Poliisi päätteli sähkönkulutuksesta, että Kiikalassa oli useana päivänä saunottu.
19. helmikuuta mennessä suurin osa päätekijöistä oli majoittunut Leijasaarentiellä Kiikalassa sijaitsevalle kiinteistölle.
salo-leijasaarentie

Eineksiä kaupasta
Esitutkinnan mukaan epäillyt hankkivat myös autoja. Yksi pakettiauto vuokrattiin 18. helmikuuta ja toinen anastettiin Tattarisuolta seuraavana yönä.
Ostoskuitin perusteella Suomusjärven Salessa oli tehty 21. helmikuuta aamupäivällä isohko yli 130 euron käteisostos, jossa oli ostettu ruokaa isompaa tarvetta varten. Ostoksissa oli valmiseineksiä, leikkeleitä ja ns. "evästyyppistä ruokaa".

Salo-ostokset

Poliisi epäili, että ryöstö oli tarkoitus toteuttaa jo 22. helmikuuta, mutta tehtävään palkattu apuri ei onnistunut edeltävänä yönä kuorma-auton anastamisessa Vantaalla.
Ryöstäjien tarvitsema kuormuri vietiin seuraavana yönä Espoosta.
Ryöstöyritys 25. helmikuuta
24. helmikuuta kaikki olivat Leijasaarentien mökillä. Illalla oli jälleen saunottu sähkönkulutuksen perusteella. Puhelimet olivat pois päältä.
salo-esitutkinta4

Seuraavan aamun ryöstö oli suunniteltu tarkkaan. Rahankuljetusautoa ensin seurattiin noin kymmenen sekunnin päästä (yllä oleva kuva), mutta muutamaa minuuttia ennen ryöstöä paikat olivat vaihtuneet.
Salo-esitutkinta

Ajoneuvoja oli vähintään viisi ja kaikilla oli tehtävänsä. Suomusjärventiellä tieliikennekameran sähkökaapeli oli katkaistu laikalla, jottei se tallentaisi tietoja moottoritiellä liikkuvista autoista.

1576696331500.gif0:19


Rahankuljetusauto onnistuttiin pysäyttämään, mutta rahoja ei saatu. Miehet yrittivät räjäyttää auton kylkeen aukon, mutta se epäonnistui. Syytä ei tiedetä.

salo-esitutkinta2

Ryöstäjät pakenivat kahdella autolla Teboil Kivihovin pihaan. Autoja vaihdettiin. Hylättyihin tyhjennettiin jauhesammuttimet jälkien peittämiseksi.

Salo-jauhe

Pesulle saunaan
Ainakin osa ryhmästä piiloutui lyhyeksi aikaa sen jälkeen vielä Kiikalan kiinteistölle. Siellä oli saunottu ja poliisin arvion mukaan peseydytty, jotta esimerkiksi ruutikaasuhiukkaset häviäisivät iholta.
Kaksi päätekijöistä palasi pääkaupunkiseudulle, mutta osa jäi Leijasaarentielle. Sähkönkulutus nousi taas illalla.
salo-sauna

Viimeisetkin poistuivat Kiikalasta perjantaina 26. helmikuuta kello 22 aikaan.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Aiemmissa ryöstöissä mukana olleen miehen puhelin paikantui hänen kotinsa tuntumaan lauantaina aamulla. Sitä ennen puhelin oli ollut yli viikon poissa verkosta.
Poliisilla oli jo tässä vaiheessa epäilynsä, sillä 45-vuotias mies oli puhelinkuuntelussa.
Ryöstössä käytetyistä ajoneuvoista oli löytynyt muutamien dna-jälkiä. Dna-tutkimukset olivat muutenkin hyvin laajat.
Tarkkailu Kiikalassa
Poliisi sai myös tietää Kiikalan Leijasaarentien tukikohdasta ja aloitti siellä salaisen teknisen katselun ja kuuntelun. Yksi epäillyistä päätekijöistä palasi sinne 4. maaliskuuta.
Mies ei käyttänyt sähkövaloja muutaman sekunnin välähdyksiä lukuun ottamatta lainkaan ja yritti olla niin, etteivät ulkopuoliset huomaisi häntä.
Poliisi epäili miehen peittävän jälkiä talossa. Hän pudisteli mattoja ja nyppi niistä hiuksia. Hän peitteli pihalla olevia jälkiä ilmeisesti kloorilla.
Mies pyyhki jälkiään jopa lumilapion varresta.
Kun hän kävi pihalla tupakalla, miehellä oli hansikkaat kädessä vaikka on muuten lähes alaston.

Mainos (artikkeli jatkuu alla)

Muutkin päätekijöiksi uskotut olivat puhelinkuuntelussa. Kun miehet soittelivat toiselleen, kuuntelurinki laajeni.
Esitutkinnan mukaan yksi epäillyistä kertoi naistuttavalleen olleensa ryöstössä mukana. Kun toinen mukana ollut sai tietää tästä, niin aiheutui sanallista kähinää. Myös Kiikalan kiinteistön lainannut mies esitti epäilyjä.
Roskapussi
7. maaliskuuta Kiikalassa ollut mies poistui kiinteistöstä ja vei roskat mukanaan. Siitä löytyi kahden pääepäillyn dna:ta. Poliisi poimi sen salaa talteen Peltoniemenraitin jätteidenkeräyspisteestä.
salo-roskis

Esitutkinnan mukaan mies näytti siltä, että hän odotti kyytiä, mutta sitä ei tullut. Mies palasi Kiikalan kiinteistölle.
Helsingissä muiden epäiltyjen puheluita tallentui kuunteluun. Niissä todetaan muun muassa että yksi pitäisi saada sieltä pois.
Kiinniotot
Kiikalassa ollut mies heräsi 8. maaliskuuta 4.30 aamulla. Mökkiin syttyivät hetkeksi valot. Mies poistui mökilta vähän yli viisi ja hänet otettiin kiinni.
Kolme muutakin päätekijäksi epäiltyä napattiin samana päivänä koppiin – kaksi Helsingissä ja yksi Siuntiossa. Yhden asunnosta löytyy vielä 38 grammaa amfetamiinia.

Kuulusteluissa epäillyt kiistivät ja pääosin vaikenivat rikosepäilyistä. 45-vuotias sanoi, ettei navigaattori ole hänen.
 
Jaettiinko tammikuun (ja vuoden 2016) artikkelit sinulle postilakon vuoksi vasta nyt? :)

No, ketju etenee muutenkin aika rauhalliseen tahtiin. Se on ihan terveellistä näin joulun alla.
 
Jaettiinko tammikuun (ja vuoden 2016) artikkelit sinulle postilakon vuoksi vasta nyt? :)

No, ketju etenee muutenkin aika rauhalliseen tahtiin. Se on ihan terveellistä näin joulun alla.

Joo, en päivystä kaikkia medioita kaiken aikaa. :)
 
Top