Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Sardinian rannikolta löytyi ainoa tunnettu jätti-Messerschmitt

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja Tvälups, 25.09.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  595
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kulttuuri 25.9.2012 klo 13:58
  Sardinian rannikolta löytyi ainoa tunnettu jätti-Messerschmitt

  Brittihävittäjän pudottama suurin Messerschmitt oli natsien "Jättiläinen": iso ja vahva, mutta hidas ja kömpelö. Parisataa konetta valmistettiin, mutta yhtään ei tiedetty jääneen jäljelle ennen tämänkuista löytöä.

  Messerschmitt-323 oli "Jättiläinen"

  Natsi-Saksa suunnitteli Messerschmitt-323:n Brittein saarten valloittamista varten, mutta käytti sitä muun muassa Pohjois-Afrikassa ja Välimerellä vuosina 1942 - 1944.

  Kuusimoottorisen koneen siipiväli oli hieman yli 55 metriä. Korkeutta oli kymmenisen metriä ja pituutta runsaat 28 metriä. Nopeimmillaan kone ylsi 285 kilomterin tuntivauhtiin.

  Sisälle mahtui 130 sotilasta tai 12 tonnia rahtia. Koneilla kuljetettiinkin muun muassa panssarivaunuja.

  Sardinian rannikolta Italiasta on löytynyt natsi-Saksan suurimman kuljetuskoneen hylky. Brittihävittäjä pudotti Messerschmitt 323 -koneen miltei 70 vuotta sitten, ja italialaiset tutkijat löysivät sen uutterien etsintöjen päätteeksi.

  Saksan ilmavoimille tehtiin kaikkiaan 213 kappaletta näitä "Jättiläisiksi" nimettyjä koneita. Ne olivat suuria sekä kooltaan että suorituskyvyltään, mutta samalla hitaita ja kömpelöitä ohjata, joten monet jäivät liittoutuneiden hävittäjien saaliiksi.

  – Tähän saakka ei tunnettu yhtäkään sodasta selviytynyttä Me-323-konetta, joten löytö on historiallisesti mitä tärkein, iloitsee sukeltaja ja amatöörihistorioitsija Cristina Freghieri. Hän löysi hylyn runsaan 90 metrin syvyydestä Sardinian rannikolta.

  Kone oli matkalla saksalaisten tukikohdasta Sardiniasta Pistoian kaupunkiin Toscanaan heinäkuun 26. päivänä vuonna 1943, kun brittien hävittäjä pudotti sen. Maddalenan saariston vesille pudonnut kone ei painunut heti aaltoihin, vaan kellui hetken, jolloin muutamat miehistön jäsenistä onnistuivat pelastautumaan lautalle. Suurin osa kuitenkin hukkui.
  Ruostunut mutta ehjä

  Freghieri jäljitti uppoamispaikan tutkittuaan vuoden ajan sotilasarkistoja ja tietoja lentoreiteistä. Löytö oli kuitenkin lopulta onnenkantamoinen, sillä hylky oli sittenkin eri paikassa kuin arkistot antoivat olettaa. Hylky on ruostunut mutta varsin ehjä, sukeltajat kertovat.

  Löydöstä kertovat useat verkkolehdet, muun muassa Discovery News sekä The Daily Mail, jonka sivulla on hylystä myös kuvia.

  Sardinian vesillä tehtiin vastikään toinenkin merkittävä sodanaikainen löytö: Italian laivaston lippulaiva Corazzata Roma löytyi kesäkuussa. Saksalaiset upottivat aluksen syyskuussa 1943, pian sen jälkeen kun Italia oli vaihtanut sodassa puolta.
   
 2. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,270
  Tykkäykset:
  1,743
  Pisteet:
  1,286
  Kiitoksia. En tiennytkään että aatulla oli tälläisiäkin koneita rivistössä.
   
 3. Mainos 4. Ohjus-tiedustelija

  Ohjus-tiedustelija Eversti

  Liittynyt:
  24.03.2011
  Viestejä:
  1,617
  Tykkäykset:
  272
  Pisteet:
  316


  Ei voi taas muuta sanoa kuin että sakut olivat tässäkin aikaansa edellä!
   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013

Jaa tämä sivu