Selvisikö Raoul Wallenbergin kohtalo viimein?

John Hilly

Ylipäällikkö
KGB-salaisuudet julki: Ruotsin kylmän sodan mysteeri ratkesi

KGB:n johtajan salaiset päiväkirjat valottavat ruotsalaisdiplomaatin katoamistapausta.

  • 37bbef50fd909b4566f2b70cd6ef66ee7ff7bd0d85537119c40550e5d2f110f9

    Raoul Wallenberg.

    (Wikimedia Commons)
Ruotsalainen diplomaatti Raoul Wallenberg katosi vuonna 1945 Unkarin Budapestissa.

Tuhansia juutalaisia natsien kaasukammioilta pelastaneen merkittävän ruotsalaissuvun vesan katoamistapaus on eräs toisen maailmansodan pitkäaikaisimmista mysteereistä, eikä siihen ole lukuisista teorioista huolimatta löytynyt varmaa selitystä.

Neuvostoliiton tiedustelua epäiltiin heti alusta alkaen, mutta mitään todisteita selittämättömälle katoamiselle ei löytynyt edes glasnostista ja Neuvostoliiton romahtamisesta huolimatta.

New York Timesin mukaan Wallenbergin kohtalo on vihdoin saattanut ratketa erikoisen asiakirjalöydön vuoksi.

Venäläishuvilan seinään muuratusta salkusta tänä kesänä löytyneiden Ivan Serovin päiväkirjojen perusteella neuvostotiedustelu surmasi Raoul Wallenbergin kaksi vuotta hänen katoamisensa jälkeen.

Serov toimi Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n johtajana vuosina 1954–1958.

”Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Wallenbergia olisi likvidoitu vuonna 1947”, koruttomassa päiväkirjamerkinnässä todetaan.

Peitetarina
Serovin päiväkirjan perusteella Wallenberg teloitettiin moskovalaisessa vankilassa. Merkintä vahvistaa kylmän sodan aikana kiertäneet huhut.

Neuvostoliiton Ruotsin suurlähettiläs Aleksandra M. Kollontai oli kertonut Wallenbergin äidille heti katoamisen jälkeen, että diplomaatti oli Neuvostoliiton vankina. Hän veti kuitenkin väitteensä takaisin, kun Kreml kiisti tietävänsä mitään katoamisesta.

Huhut Wallenbergin kohtalosta saivat lisää pontta 1950-luvulla, kun Neuvostoliitto alkoi vapauttaa sotavankejaan. Heistä jotkut kertoivat tavanneensa erityiskohtelua saaneen vangin. Eräät luonnehtivat miestä salamyhkäiseksi – toiset jopa tiesivät hänen nimensä.

Tarinat saivat Ruotsin vaatimaan vastauksia Kremliltä. Lopulta Neuvostoliitto julkaisi uudeksi löydökseksi väittämänsä osittaisen sairaskertomuksen, jonka mukaan 34-vuotias Raoul Wallenberg oli menehtynyt sydänkohtaukseen vankilassa vuonna 1947. Peitetarina oli Neuvostoliitolle tyypillinen.

Stalinin käsky
Ruotsalaisdiplomaatin kohtaloa alettiin selvittää seuraavan kerran Neuvostoliiton romahdettua. Uuden Venäjän hallinnossa suostuttiin yhteishankkeeseen, jossa ruotsalaiset ja venäläiset tutkivat yhdessä arkistoja ja haastattelivat entisiä turvallisuuspalvelujen työntekijöitä.

Tutkinta päättyi vasta vuonna 2000. Se ei onnistunut valottamaan Wallenbergin kohtaloa. Loppuraportissa todettiin, että kaikki tapaukseen liittyvät asiakirjat oli joko tuhottu tai muuteltu sellaisiksi, että kaikki jäljet ruotsalaisdiplomaatista saatiin hävitettyä.

Ivan Serovin päiväkirjat sisältävät kuitenkin paljastavan teloituskommentin lisäksi runsaasti viittauksia aiemmin tuntemattomiin Wallenbergiin liittyviin asiakirjoihin.

Niiden joukossa on muun muassa raportti hänen polttohautauksestaan sekä paljastava maininta, jossa siteerataan Serovin edeltäjää Viktor Abakumovia.

Abakumov menetti henkensä neuvostojohtaja Josif Stalinin viimeisissä puhdistuksissa vuonna 1954. Serov kertoo päiväkirjassaan edeltäjänsä paljastaneen ennen kuolemaansa kuulusteluissa, että määräys Wallenbergin ”likvidoinnista” oli tullut suoraan Neuvostoliiton huipulta, itse Stalinilta ja ulkoministeri Vjatseslav Molotovilta.

Stalinin aikaan erikoistuneen venäläishistorioitsija Nikita Petrovin mukaan Ivan Serovin päiväkirjat ovat ensimmäinen neuvostolähde, jossa puhutaan suoraan Wallenbergin tappamisesta.

Hän muistuttaa, etteivät päiväkirjat ole yhtä vahva todiste kuin viralliset asiakirjat. Serov kuitenkin viittaa kirjoituksissaan lukemiinsa Wallenberg-asiakirjoihin. Venäjän turvallisuuspalvelu on aiemmin kiistänyt tällaisten asiakirjojen olemassaolon kokonaan.


http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/ruotsin_kylmän_sodan_mysteeri_serov-53605
 
Stalinin kuoleman jälkeen lähinnä Berija, mutta myös muutama pienempi kiho "destalinisoitiin". Abakumov oli yksi näistä.

Edit.
Kuitenkaan kyse ei tosiaankaan ollut mistään Stalinin puhdistusten kaltaisista hirmuteoista.

Mielenkiintoista, jos Wallenbergin kohtalolle saadaan nyt vahvistus. Ei valtava yllätys, mutta varmistus on varmaan omaisillekin kiva juttu.
 
Back
Top