Sota Baltiasta

SuomiKP

Kersantti
ALTTERI
Funtsailin kuin Koivisto konsanaan ja totesin, että keskustelu ryhdistyy varmasti monellakin tapaa, jos käydään tämä keskustelu ihan omana erillisenä topikkinaan.

Alustusta:

Eletään vuotta 201x. Venäjän itsevaltias Vladimir I on sitten hulluudessaan tai shakkipelissään päätynyt tekemään sen pelisiirron, joka ei pitänyt olla mahdollinen. Onko se virhearvio vaiko ei, siitähän ei tässä triidissä nyt sitten ole tarkoitus keskustella. Naton ja Venäjän välinen alueellinen loukkaus on tosiasia. Keskustelua käydään siitä pisteestä eteenpäin.

Mutta me kaikki teemme virhearvioita. Useat meistä ottavat riskejä. Joskus riskinotto kostautuu. Vladimirkin saatoi lukea pelitilanteen väärin ja teki virhearvion kuin Hitler konsanaan kun Barbarossan aloitti. Tai sitten Vladimir vain riskeerasi. Se on kuulemma hänelle tyypillistä. Häntä ei riskit pelota. Niinhän hänet KGB:n kouluttajien toimesta profiloitiin aikoinaan.

Ei sillä ole enää väliä, mitenkä tähän tilanteeseen on jouduttu. Saattoihan se olla vaikka niin, että Putinilla onkin jokin nerokas strategia, jolla hän kuvittelee - totta tai ei - paljastavansa NATO:n bluffiin? Että Naton laajeneminen entisiin Varsovan liiton maihin, varsinkin entisen Neuvostoliiton alueelle - oli USA:n silloiselta johdolta virhe? Baltiaa ei puolustettaisikaan - ei ainakaan kovin suuria uhrauksia ottaen. Toisin kuin mitä joku Bush - jota kukaan ei enää muista - silloin joskus vannoi. Obamakin puhui kovia, mutta Obamakin on kohta historiaa - ja päivä hänen puheensa jälkeen Viron aluetta loukattiiin. Ei paljon, mutta hybridisodassa aloitetaan aina pienin askelin. Provokaatiokynnystä ei haluta ylittää. Niinpä kun pirulle annetaan pikkurilli kerrallaan, se viekin koko ihmisen. Ainoa vaihtoehto olisi jyrkkä nollatoleranssi, mutta eipä NATO näyttänyt Venäjälle sotaa julistaneen henkilökaappauksen vuoksi?

Putin on piikovana pelaajana paljastanut bluffin? Hän arvaa oikein - tai siten hänen vakoilunsa tietää muuta maailmaa paremmin, että isojen NATO-maiden kovaääninen touhuaminen Baltiassa on vain bluffia. Jos kovaäänisellä paskanpuhumisella välttää Venäjän hyökkäyksen, niin sehän olisi halpa voitto! Talk is cheap, sanotaan.

Tosiasioita jälleen kerran: NATO ei sijoittanut isoa valmiusjoukkoa. Ei Puolaan eikä Baltiaan, vaikka sitä esitettiin syksyn 2014 NATO huippukokouksessa. Voiko siitä päätellä jotain Naton "avainmaiden" puheiden ja tekojen vastaavudesta? Kuinka oikeasti liittokunta NATO on valmis panemaan itsensä likoon Baltian tähden? Mm. siitä keskustellaan tässä.

Keskustellaan siitä, mitenkä tilanne jatkuu Venäjän pelinavauksesta eteenpäin. (Venäjän pelinavauksenkin saatte itse kirjoittaa, annan vain pari karkeaa skenaariota alla, jos ei hienompia hybridiavauksia tule - niitä varmaan tulee) Jos NATO vastaa Venäjän avaukseen (kuten luultavaa on), niin mikä se Naton vastaus tarkkaan ottaen on? Onko se pari hienoa Raptor konetta tekemässä immelmannit Baltian ilmatilassa ja näyttämässä venäläisille, että "täältä pesee". Sen jälkeen kun muutama Sukhoi on saatu alas, ne painuvat kotiin ja se oli siinä? Baltiaa on puolustettu. Pidetään kovia puheita ja vannotaan "ikuisia pakotteita Venäjälle" (joka käy kiihtyvällä tahdilla kauppaa Aasian kanssa)

Venäjän maavoimat sen sijaan eivät liikahda mihinkään moisen piruetin vuoksi? Vai onko vastine jotain muuta? Mitä? Noista keskustellaan tässä säikeessä. Huimiakin skenaarioita saa esittää, mutta vielä hienompaa,jos onnistuu jotenkin ankkuroimaan ne väitteensä todennäköisyyksiin ja valtioden todelliseen etupolitiikkaan. Jokainen valtio pelaa tässä pelissä kumminkin vain omaan pussiinsa. Se pitää muistaa niitä skenaarioita viritellessä. Tähän on myös havahduttu Baltiassa viime aikoina. Aseostot osoittavat sen, että luotto nelikirjaimisiin lyhenteisiin on hieman normalisoitumassa. Tajutaan, että niin paljon voi olla pelissä - ja niin pieni ja vähämerkityksinen on Baltia.


Skenaario:

Keskustelijat voivat valita skenaarion itse. On se sitten Itä-Viron hybridisotaa, jossa Narvan 90%:sti venäläinen, oikeastikin oloihinsa tyytymätön väestö - vaatii päästä irti Virosta - ja saada liittyä Venäjään - tai sitten muodostaa Transnistriat ja Donbassit. Autonomian Venäjän suojeluksessa.

Vai onko Venäjän pelinavaus panssarijyrä läpi Latvian ja Liettuan? Käytävä Kaliningradiin?

Muitakin pelikuvioita on. Niitä saa vapaasti esittää. Keskustelua tästä fiktiivisestä sodasta,jonka mahdollisuus on kuitenkin nollasta poikkeava. Jos ei muulla perusteella, niin sitten vaikka sillä, että Putinkin tekee virheitä ;)

Inspiraation lähteitä (siinä tapauksessa, että oma mielikuvituksenne ei lähde laukkaamaan):

Venäjän Zapad-harjoitus vuodelta 2013, jossa harjoiteltiin Baltian miehittämistä (!)
http://www.hs.fi/kotimaa/a1380775123189

Venäjän uusi ydinasedoktriini http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/75...adimir-putinille-uusi-ohje-ydinaseen-kaytosta (Huomaa mitä Venäjä on erityisesti harjoitellut lännessä viimevuodet artikkelin mukaan)

Putin käyttää sittenkin atomikorttia. http://tomnichols.net/blog/2014/09/01/if-putin-goes-nuclear/

Victoria Nuland vakuuttaa kuolevansa Baltian puolesta (talk is cheap?) http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/nuland latvia-28401 - toisaalta ei hänkään ydinsotaa Baltian puolesta lupaa. Kuolema se on parin jenkkisotilaankin kuolema ja Victorian lupaus on silloin täytetty? Näin jos asiaa hieman kyynisemmin tulkitsee mikä on aina tervettä. Poliitikon lupauksesta sentään kyse.

Tästä löytää paljon aineksia, varsinkin kun unohtaa tuon Suomi-osuuden. Venäjä sotilaspoliittinen kehitys (ja Suomi). Virallista tajunnanvirtaa Tornista. http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/1da21d804868e06a9246ba5c6ba8100e/StratL2_47w.pdf?MOD=AJPERES


Tämä on sitten ihan suoraan tähän keskusteluun sopivaa asiaa. Kielenä tosin englanti. https://fmashiri.wordpress.com/2014/12/09/war-under-a-nuclear-umbrella/

-----

Lopuksi vielä kaino toivomus, jotta keskustelusta tulisi hedelmällistä. Ei tätä tarvitse kenenkään liian tosissaan ottaa. Tämähän ei ole totta. Ainakaan vielä, onko koskaan. Tämän keskustelun tarkoitus on avata vähän itsekunkin "lukkoja" ja sokeita pisteitä. "Ahaa. Tuotapa en tullutkaan ajatelleeksi. Voihan se olla noinkin".

Näitä tämmöisiä leikkejähän leikitään joka puolella maailmaa. Niiden nimi on silloin vain sotapelit. Jokaisen itseään kunnioittavan maan armeijassa leikitään näitä leikkejä, koska ne ovat tehokas tapa jalostaa ajattelua. Parhaimmillaan tämäkin keskustelu voi siis jalostaa ajatteluamme merkittävästi.

Täällä on paljon mielikuvitusrikkaita, luovia ja sotilasasioita tuntevia kirjoittajia. Parhaimillaan tästä keskustelusta voi siis tulla vaikka koko foorumin helmi! (Ja pahimmillaan sorrumme täällä sitten vain 1. maailmansodan tapaisiin juoksuhautohin inttämään kuka mitäkin, jääräpäisesti ja varmaan aika vähäisellä järjellä perustellen - toivottavasti niin ei käy)

Julistan täten keskustelun aiheesta vapaaksi!
 
Viimeksi muokattu:
Kuinka oikeasti liittokunta NATO on valmis panemaan itsensä likoon Baltian tähden? Mm. siitä keskustellaan tässä.Säikeessä keskustellaan mitenkä tilanne jatkuu siitä eteenpäin. Jos NATO vastaa (kuten luultavaa on), niin mikä on Naton vastaus? Onko se pari hienoa Raptor konetta tekemässä immelmannit Baltian ilmatilassa ja näyttämässä venäläisille, etä "täältä pesee". Sen jälkeen kun muutama Sukhoi on saatu alas, ne painuvat kotiin ja se oli siinä? Baltiaa on puolustettu. Venäjän maavoimat sen sijaan eivät liikahda mihinkään moisen piruetin vuoksi? Vai onko vastine jotain muuta? Mitä? Noista keskustellaan tässä säikeessä. Huimiakin skenaarioita saa esittää, mutta vielä hienompaa,jos onnistuu jotenkin ankkuroimaan ne väitteensä todennäköisyyksiin ja valtioden etupolitiikkaan. Jokainen pelaa tässä pelissä kumminkin vain omaan pussiin. Se pitää muistaa niitä skenaarioita viritellessä. Tähän on myös havahduttu Baltiassa viime aikoina. Aseostot osoittavat sen, että luotto nelikirjaimisiin lyhenteisiin on palaamassa painovoiman vuoksi takaisin niistä korkeuksista, joihin se takavuosina meni. Tajutaan, että niin paljon on pelissä - ja niin pieni ja vähämerkityksinen on Baltia.


Ollessani Putinina aloittaisin varovaisesti. Koko homma alkaisi ongelmina Viron ja Venäjän suhteissa..lavastaisin monenlaisia rajaloukkauksia Viron puolelta. Niihin varmasti löytyisi sopivia tekijöitä Viron venäläisten joukosta. Näitä häiriöitä alkuunsa muutamia kuukausia ja samalla tietenkin varustaisin asevoimia rajan taakse, ikäänkuin vartioimaan virolaisten provokaatioiden varalta. Sitten keskittäisin alueelle muutamankymmenen tuhatta miestä ja pitäisin parit sotaharjoitukset kaikilla aselajeilla hyvin lähellä rajaa. Se jos mikä kiristäisi sopivasti tunnelmia Narvan ja Peipsijärven nurkilla. Koko ajan koventaisin propagandaan kuinka Venäläisväestö tuntee itsensä sorretuksi Virossa. Vaatisin YK:ta puuttumaan asiaan..Lisäisin Viron rannikolle maihinnousu- ja merivoimien yksiköitä..jne.

Kaikesta huolimatta NATO:n jäsenmaahan hyökkääminen on uhkapeliä. Jotenkin pitäisi koettaa "kurkata pelaako vastustaja tosissaan".

Siihen olisi tarjolla oiva konsti.

Lieventäisin hieman painostusta Viron itärajalla ja vetäisin joukkoja hieman kauemmaksi rajalta ja rantojen edustalta. Sen jälkeen lähettäisin salaa komppanian tai kahden vahvuisen iskujoukon pieniä vihreitä miehiä nopeilla aluksilla ja ehkä jopa helikotereilla valtaamaan ja miehittämään Ahvenanmaata. Siellä ei ole sotilaita ja pimeänä syysyönä koko ahvenanmaalla on enintään pari poliisipartiota josta ei ole armeijan erikoismiehille minkäänlaista vastustusta. Hyvin suunniteltuna homma olisi ohitse muutamassa max 5-6 tunnissa ja koko Ahvenamaa olisi miehitetty..
Luonnollisesti samalla ilmoittaisin Suomelle että tilanne on väliaikainen ja sillä tavoitellaan Viron venäläisväestölle turvallisempaa kohtelua. Kertoisin että Ahvenamaa palautetaan mitä pikimmin takaisin Suomelle. Tämän suomalaiset mielihyvin uskoisivat..
Tällainen yllätyskoukkaus olisi oivallinen testi monesta asiasta. Lähtisikö NATO puolustautumaan tässä tilanteessa aseellisesti. Samalla testattaisiin olottuuko NATO:n puolustus myös Suomeen. Vastaavan iskun voisi tehdä myös Gotlantiin.

Pahimmassa tapauksessa tällainen koepallo voisi johtaa pieniin muutaman sadan miehen tappioihin ja kohteista jouduttaisiin perääntymään. Suomi kuitenkaan ei lähtisi vastaamaan asevoimillaan. Epävarmaa on se lähtisikö NATO vain ilmoittaisiko se ettei vielä ole aihetta ryhtyä sotimaan. Luonnollisesti Ahvenamaan sillanpäätä vahvistettaisiin tehokkaalla ilmapuolustuksella jne. Parhaassa tapauksessa tilanne jäisi päälle ja saataisiin näin melko vahva osoitus siitä ettei NATO tule käyttämään aseitaan Viron puolustamiseen.

Sen jälkeen olisikin jo helpompaa lähettää vahvemmat iskujoukot Viron itäisille venäläisalueille puolustamaan sikäläisten oikeuksia ja samalla ajaa läpi koko Viron, Itämeren rantaan asti. Näin voitaisiin todeta että Virosta tuli vapaa demokraattinen valtio. Vaalit pidettäisiin kahden viikon päästä jossa venäläismieliset ehdokkaat saisivat 99% äänistä..

Suomen kanssa ryhdyttäisiin neuvottelemaan Ahvenanmaan asemasta. Sille ehdotettaisiin korvaavaa aluetta Karjalasta..kun tiedettäisiin etteivät suomalaiset siihen suostu. Jos yllättäen suostuisivat pitkitettäisiin neuvotteluita kuljetettaisiin Ahvenanmaalle 30000 venäläistä asukasta ja jonkun vuoden päästä neuvottelut päättyisivät umpikujaan suomalaisten kovapäisyyden vuoksi. Ahvenanmaa todettaisiin vanhaksi venäläiseksi alueeksi jo Napoleonin ja Tilsit'in rauhan ajoilta.

Näin olisin saanut alias Putinina ainakin parikolme kärpästä yhdellä tai korkeintaan muutamalla iskulla. Viron, Ahvenamaan, ehkä myös Gotlannin..Muiden baltianmaiden kanssa päästäisiin jatkossa eteenpäin neuvottelemalla. Kansan suosiosta kyseltäisiin ja reilusti yli 100 %:ia asukkaista olisi Putinin puolella.
 
Joo, hyvä ja realistinen skenaario.
Hankkisin putinina muutamia kunnon rajaselkkauksia, "vakoilijoita" jotka jäävät kiinni tietysti venäjän puolella mukanaan raskauttavia dokumentteja venäläisistä rajavartiontikäytännöistä.
Sitten järjestäisin kunnon katumielenosoitukset tallinnan Mustamäelle, jossa on paljon vähemmistövenäläisiä ja tietysti sinne Narvan seudulle viljava porukka vaatimaan ihmisoikeuksia eestin valtiolta! Vääryyttähän tehtäisiin vaatimusten mukaan mm. koulutuksen epätasa-arvoisuudella, verotuksen vääristyneisyydellä, asuinolojen kurjistamisella ja tämä porukka sitten isoooon äääneen vaatisi Venäjän hallitusta ja Duumaa puuttumaan asioiden tilaan välittömästi...
Tietysti kaikki mellakointi alkaisi lauantaiaamuna ja sunnuntaina iltapäivän ratoksi sitten olisikin invaasion aika.

Ottaisin koko maan haltuun yhdellä nopealla panssari ja maahanlaskujoukkojen operaatiolla, jotta kukaan ei ehdi sen koommin murmuttamaan mukaan!

Ne muutaman NATO härvelit heittäisin suomenlahteen, jonka nimen ilmoittaisin jatkossa olevan Pietarin meri.
Samallahan se menisi tuo suomikin, ikäänkuin sellaisella "mennääpäs tuon suon yli että heilahtaa" liikkeellä... Koko maan miehitys kestäisi noin 5 tuntia ja pv.n ketsut ei ehtisi edes saunakaljojaan juoda, kun Igor ja Vanja olisivat haaparannan tullin edessä kalashnikovin kanssa pitämässä huolta vähemmistön oikeuksista ja ihmisoikeuksista... :)

Näin mä teksisin, putlerina. :)
Ja länsimaat huutaisivat kurkku suorana poliittista kostoa, mutta istuisin pöytäni takana ja kysyisin suorassa lähetyksessä : "entäs sitten??"
 
Taitaa olla kännivaihde päällä.

Okei

Mennään tätä rataa. ...

Pohdin, että Venäjä toimii näin, mutta se ei ole kuitenkaan avoimesti julistanut, että Euroopan Unionin ja Naton tunkeutuminen Ukrainaan - eli se mitä on nähty - venäläismielisen potkiminen Ukrainassa ....

....

....

Olisi ollut sodanjulistus Venäjälle.

Eli

....

mitä me teemme, jos Venäjä sanoo suoraan meille hampaiden välistä sihisten, että Ukrainan liittyminen Euroopan Unioniin ja Natoon on sodanjulistus Venäjälle.

Sanommeko, että okei, emme ota Ukrainaa, kun Venäjä on noin kovana vai sanommeko, että eeh, jutellaan ... istutaan pöytään .... ja samalla pelaamme aikaa Ukrainan vahvistamiseen ja projektien etenemiseen.

Me siis pelaamme aikaa ja yhdistämme Ukrainaa meihin ja samalla yritämme petata vallankumousta Moskovassa. Pohtinemme, että potkitaanko Putin vallasta vuoden 2015 aikana ja kuka hänen jälkeensä nousee valtaan Venäjällä.

Putinina olisin helvetin raivoissaan ja vetäisin aika lujaa turpaan, että tajuaa laittaa näppinsä kauemmaksi :mad:

Siis näin punkkupäissään Putin on mielestäni aika lälly kaveri. Tulee pian vääriä käsityksiä, jos se ei kohta ala käyttämään voimaa :cool:

Ja toisekseen

jos me iskemme Venäjän talouteen niin mikä estää Venäjää iskemästä meidän talouteen. Esimerkiksi länsimaiden pankkiyhteydet .. kestääkö .. ne ... todella kovan hakkeri-iskun .... kuvittele, että et pääse nettipankkiisi .. pankkiautomaatit ei toimi ... miten maksat ... marketin maksupäätteet ei toimi .. ruuat jää kassalle ...saatikka sähkökatkot ... kaatuisimme aika äkkiä ....

tosin ..

arvatkaas ..

mikä estää Venäjää iskemästä meidän talouteen

He ovat kleptokratia, joka on siirtänyt kaiken rahan länteen .. he eivät siis voi kaataa länsimaiden taloutta ..... koska siinä menisi ..... heidänkin rahansa :D
 
Viimeksi muokattu:
Jos tarkastellaan asiaa nykytilassa tai lähitulevaisuudessa, niin pidän aikalailla selvänä ettei Venäjä kykene ottamaan Baltiaa hallintaansa. Tai hetkellisesti kyllä, mutta se joutuu luopumaan alueesta kun Nato reagoi.
Varmasti mahdollisuuksia Baltian haltuunottamiseen on useita. Homman voinee aloittaa Krimin valtauksen kaltaisella operaatiolla ja jatkaa sitä siitä sujuvasti Georgian kaltaisella operaatiolla - tai sitten vain järjestää sotaharjoituksen riittävän lähellä, keskittää sen varjolla riittävän määrän joukkoja ja siirtyy harjoituksesta sopivalla hetkellä tositoimiin. Esim. Viro saadaan varmasti molemmilla tavoilla suht nopeasti haltuun - mutta sitten alkaakin vasta se varsinainen "peli".
Nato reagoi - ja pitäisin selvänä että myös USA reagoi Baltiaan vahvasti. Asia kun kuitenkin on niin, että jos Nato jättää reagoimatta voimalla sen jäsenmaahan kohdistuneeseen hyökkäykseen, kaatuu koko Nato järjestönä siinä samalla..ja siihen ei ole varaa sen enempää Natolla kuin USA:llakaan. Kumpikin tarvitsee toistaan - homma ei mene siten kuin jotkut koettavat uskotella: Nato on USA:n työkalu..ei ole, vaan kumpikin tarvitsee toistaan.
Eli: Nato reagoi. Se reagoi voimalla - ja sekä nyt että tulevina vuosina Naton sotilaallinen voima on, sekä määrältään että teknologialtaan niin selkeästi suurempi kuin mitä Venäjä pystyy peliin laittamaan, ettei juuri muu kuin yksi lopputulos ole mahdollinen.
Se, miten Nato puhdistaa Baltian tuossa tilanteessa on oman pohdintansa paikka. Venäjän ilmapuolustus on vahva - se on sen ainoa aidosti kilpailukykyinen komponentti nyt ja tulevina vuosina. Baltian panssarimaastoissa Venäjän maavoimilla ei ole jakoa länsijoukoille. Venäjän panssarikalusto on auttamatta pääosin länsinäkökulmasta vanhentunutta ja selkeästi altavastaajana asemassa. Venäjän täytynee koettaa kaikin keinoin estää lännen maavoimien pääsy taistelualueelle Baltiaan - pystyykö sen laivasto ja ilma-ase sen tekemään? Ehkä hetken, tuskin kovin kauaa.. Ilmaherruudesta tapellaan hetki, mutta länsi voittaa senkin ottelun, toki varmasti suhteellisen suurin tappioin. Ja heti kun riittävä määrä maavoimia saadaan operaatioalueelle, alkaa kyyti olemaan naapurille kylmää.
Veikkaan, että homma menisi jotakuinkin kuin ensimmäisessä Irakin sodassa. Baltiassa olevista venäläisjoukoista suurin osa tuhotaan, osa pääsee pakenemaan takaisin omalle alueelleen - ja länsi tyytyy siihen, että se saa Baltian puhdistettua eikä lähde rynnimään sen enempää Baltian rajojen ulkopuolelle.
Jatkuuko homma sitten kuten Irakissa ja toinen erä on edessä joidenkin vuosien päästä - sitä on mahdotonta sanoa. Ottelu suurin tappioin Baltiassa voisi joko kaataa Putinin hallinnon TAI se voi vain vahvistaa sitä..tiedä heistä sitten..
 
Jos tarkastellaan asiaa nykytilassa tai lähitulevaisuudessa, niin pidän aikalailla selvänä ettei Venäjä kykene ottamaan Baltiaa hallintaansa. Tai hetkellisesti kyllä, mutta se joutuu luopumaan alueesta kun Nato reagoi.
Varmasti mahdollisuuksia Baltian haltuunottamiseen on useita. Homman voinee aloittaa Krimin valtauksen kaltaisella operaatiolla ja jatkaa sitä siitä sujuvasti Georgian kaltaisella operaatiolla - tai sitten vain järjestää sotaharjoituksen riittävän lähellä, keskittää sen varjolla riittävän määrän joukkoja ja siirtyy harjoituksesta sopivalla hetkellä tositoimiin. Esim. Viro saadaan varmasti molemmilla tavoilla suht nopeasti haltuun - mutta sitten alkaakin vasta se varsinainen "peli".
Nato reagoi - ja pitäisin selvänä että myös USA reagoi Baltiaan vahvasti. Asia kun kuitenkin on niin, että jos Nato jättää reagoimatta voimalla sen jäsenmaahan kohdistuneeseen hyökkäykseen, kaatuu koko Nato järjestönä siinä samalla..ja siihen ei ole varaa sen enempää Natolla kuin USA:llakaan. Kumpikin tarvitsee toistaan - homma ei mene siten kuin jotkut koettavat uskotella: Nato on USA:n työkalu..ei ole, vaan kumpikin tarvitsee toistaan.
Eli: Nato reagoi. Se reagoi voimalla - ja sekä nyt että tulevina vuosina Naton sotilaallinen voima on, sekä määrältään että teknologialtaan niin selkeästi suurempi kuin mitä Venäjä pystyy peliin laittamaan, ettei juuri muu kuin yksi lopputulos ole mahdollinen.
Se, miten Nato puhdistaa Baltian tuossa tilanteessa on oman pohdintansa paikka. Venäjän ilmapuolustus on vahva - se on sen ainoa aidosti kilpailukykyinen komponentti nyt ja tulevina vuosina. Baltian panssarimaastoissa Venäjän maavoimilla ei ole jakoa länsijoukoille. Venäjän panssarikalusto on auttamatta pääosin länsinäkökulmasta vanhentunutta ja selkeästi altavastaajana asemassa. Venäjän täytynee koettaa kaikin keinoin estää lännen maavoimien pääsy taistelualueelle Baltiaan - pystyykö sen laivasto ja ilma-ase sen tekemään? Ehkä hetken, tuskin kovin kauaa.. Ilmaherruudesta tapellaan hetki, mutta länsi voittaa senkin ottelun, toki varmasti suhteellisen suurin tappioin. Ja heti kun riittävä määrä maavoimia saadaan operaatioalueelle, alkaa kyyti olemaan naapurille kylmää.
Veikkaan, että homma menisi jotakuinkin kuin ensimmäisessä Irakin sodassa. Baltiassa olevista venäläisjoukoista suurin osa tuhotaan, osa pääsee pakenemaan takaisin omalle alueelleen - ja länsi tyytyy siihen, että se saa Baltian puhdistettua eikä lähde rynnimään sen enempää Baltian rajojen ulkopuolelle.
Jatkuuko homma sitten kuten Irakissa ja toinen erä on edessä joidenkin vuosien päästä - sitä on mahdotonta sanoa. Ottelu suurin tappioin Baltiassa voisi joko kaataa Putinin hallinnon TAI se voi vain vahvistaa sitä..tiedä heistä sitten..

Voidaanko Krimiä, Itäukrainaa tai Georgiaa verrata Viroon? Minä en tiedä. Sitä niin mielellään ajattelisi että veljeskansa laittaa paljon hanakammin hanttiin mitä nämä muut. Että Itäviron saisi Venäjä rauhoitettua. Narvan ainakin,mutta Tallinnassa paukkuisi pitkän aikaa vielä senkin jälkeen kun Venäjä on julistautunut voittajaksi. Metsänveljillä on nyt vähän isompi habitus menossa,kun uskovat kuuluvansa Natoon.

Jos koko viro menisi ja Nato taas heräisi liian myöhään,niin eihän Putinin tarvitse kuin lausua maagiset sanat ydinaseiden käytöstä. Viro kuuluu venäjään venäläisten mielestä,ja se alue on helppo tehdä pyhäksi ja koskemattomaksi tai tulee nukesta päähän.
 
Älkää unohtako että Merkel totesi että mikäli Georgia olisi ollut Natossa olisi se tarkoittanut sotaa Venäjää vastaan ja saksalaiset ovat ryhtyneet pistämään kokoon taisteluosastoa joka voi lähteä lyhyellä varoitusajalla Itä-Eurooppaan.
Saksa on edelleen Saksa vaikka ovatkin välillä hukanneet Preussilaisen sotilaallisuutensa.
 
Jos tarkastellaan asiaa nykytilassa tai lähitulevaisuudessa, niin pidän aikalailla selvänä ettei Venäjä kykene ottamaan Baltiaa hallintaansa. Tai hetkellisesti kyllä, mutta se joutuu luopumaan alueesta kun Nato reagoi.
Varmasti mahdollisuuksia Baltian haltuunottamiseen on useita. Homman voinee aloittaa Krimin valtauksen kaltaisella operaatiolla ja jatkaa sitä siitä sujuvasti Georgian kaltaisella operaatiolla - tai sitten vain järjestää sotaharjoituksen riittävän lähellä, keskittää sen varjolla riittävän määrän joukkoja ja siirtyy harjoituksesta sopivalla hetkellä tositoimiin. Esim. Viro saadaan varmasti molemmilla tavoilla suht nopeasti haltuun - mutta sitten alkaakin vasta se varsinainen "peli".
Nato reagoi - ja pitäisin selvänä että myös USA reagoi Baltiaan vahvasti. Asia kun kuitenkin on niin, että jos Nato jättää reagoimatta voimalla sen jäsenmaahan kohdistuneeseen hyökkäykseen, kaatuu koko Nato järjestönä siinä samalla..ja siihen ei ole varaa sen enempää Natolla kuin USA:llakaan. Kumpikin tarvitsee toistaan - homma ei mene siten kuin jotkut koettavat uskotella: Nato on USA:n työkalu..ei ole, vaan kumpikin tarvitsee toistaan.
Eli: Nato reagoi. Se reagoi voimalla - ja sekä nyt että tulevina vuosina Naton sotilaallinen voima on, sekä määrältään että teknologialtaan niin selkeästi suurempi kuin mitä Venäjä pystyy peliin laittamaan, ettei juuri muu kuin yksi lopputulos ole mahdollinen.
Se, miten Nato puhdistaa Baltian tuossa tilanteessa on oman pohdintansa paikka. Venäjän ilmapuolustus on vahva - se on sen ainoa aidosti kilpailukykyinen komponentti nyt ja tulevina vuosina. Baltian panssarimaastoissa Venäjän maavoimilla ei ole jakoa länsijoukoille. Venäjän panssarikalusto on auttamatta pääosin länsinäkökulmasta vanhentunutta ja selkeästi altavastaajana asemassa. Venäjän täytynee koettaa kaikin keinoin estää lännen maavoimien pääsy taistelualueelle Baltiaan - pystyykö sen laivasto ja ilma-ase sen tekemään? Ehkä hetken, tuskin kovin kauaa.. Ilmaherruudesta tapellaan hetki, mutta länsi voittaa senkin ottelun, toki varmasti suhteellisen suurin tappioin. Ja heti kun riittävä määrä maavoimia saadaan operaatioalueelle, alkaa kyyti olemaan naapurille kylmää.
Veikkaan, että homma menisi jotakuinkin kuin ensimmäisessä Irakin sodassa. Baltiassa olevista venäläisjoukoista suurin osa tuhotaan, osa pääsee pakenemaan takaisin omalle alueelleen - ja länsi tyytyy siihen, että se saa Baltian puhdistettua eikä lähde rynnimään sen enempää Baltian rajojen ulkopuolelle.
Jatkuuko homma sitten kuten Irakissa ja toinen erä on edessä joidenkin vuosien päästä - sitä on mahdotonta sanoa. Ottelu suurin tappioin Baltiassa voisi joko kaataa Putinin hallinnon TAI se voi vain vahvistaa sitä..tiedä heistä sitten..


Länsimaiden perisynti ...... avuttoman teeskentely ..... oi oi ..... ei me ..... ei me pystytä .... ja ... sitten ..... vihollinen .... rohkaistuu ..... meidän ... pelkuruudesta .... siis ... sitä on nähty raivostumiseen asti ... että .... eikö .... koskaan ... ikinä ... voi ... ladata ....... voimaa niin paljon, että vihollinen uskoo, ettei kannata ...
 
Viimeksi muokattu:
Aloittajalle.

Hyvä Reservin (Pietarin, kuten jotkut meistä inhottavasti sanoivat - suo anteeksi) esikuntaupseeri, SuomiKP.

Paras tapa Putinille valloittaa Viron ja maailman sydämet puolelleen on hankkia omaan maahansa todellista viehätysvoimaa. Korruption riisumisen pitää tapahtua ensin ylätasolla. Maahan todellinen demokratia ja sananvapaus. Uskallusta. Rohkeutta. Nyt ei ole vuosi 1991.

Niin, juuri ne toimet, joita hän eniten pelkää ja vastustaa vaikka hulluuteen asti, pitäisi tehdä. Investoida infraan, ei aseisiin. Pyörät pyörimään.

Jos Venäjä olisi toisenlainen, kaikki kävisivät siellä, tulisivat sinne kuluttamaan rahaa rauhanomaisin aikein. Missä on maailmanluokan laskettelupaikkoja, joista kukaan ei ole kuullut? Missä kannattaisi pelata golfia, kalastaa tai käydä sukeltamassa? Missä on tutkimattomia mestoja?

Mutta sen sanon, että minkäänlainen yritys Baltiassa ei tule onnistumaan ilman kauaskantoisia seurauksia joista kauaskantoisin on suuri sota.
 
Länsimaiden perisynti ...... avuttoman teeskentely ..... oi oi ..... ei me ..... ei me pystytä .... ja ... sitten ..... vihollinen .... rohkaistuu .. meidän ... pelkuruudesta .... siis ... sitä on nähty raivostumiseen asti ... että .... eikö .... koskaan ... ikinä ... voi ... ladata .. voimaa niin paljon, että vihollinen uskoo, ettei kannata ...

Onko se artti ottanut niin paljon miestä väkevämpää joulun aikana, että teksti on muuttunut samanlaiseksi kuin puhe? Vai mistä ihmeestä tuo johtuu?
 
Onko se artti ottanut niin paljon miestä väkevämpää joulun aikana, että teksti on muuttunut samanlaiseksi kuin puhe? Vai mistä ihmeestä tuo johtuu?

siis .... emmä tiä .... mä ...... mun ..... pitää vaan ...... puhua ..... pätkien ...
 
Viimeksi muokattu:
siis .... emmä tiä .... mä .. mun pitää vaan puhua ... pätkien ...

Se on ihan ok, jos niin pitää puhua. Mutta tekstiä voi kirjoittaa ihan rauhassa. Vaikka kahden sanan välissä menisikin se puoli minuuttia, niin ei se mitään. Siellä näppäimistön ääressä voit kuitenkin kirjoittaa ne peräkkäin, ilman että me täällä huomataan mitään. Se on siitä kätevä tämä kirjallinen ilmaisu. Eli, jätä vain turhat pisteet ja venytykset pois foorumilta...
 
Jos tarkastellaan asiaa nykytilassa tai lähitulevaisuudessa, niin pidän aikalailla selvänä ettei Venäjä kykene ottamaan Baltiaa hallintaansa. Tai hetkellisesti kyllä, mutta se joutuu luopumaan alueesta kun Nato reagoi.

Niin mutta mitäs jos siellä onkin Narvan kansantasavalta vs. Viro, eikä Venäjällä ole osaa eikä arpaa? Ovat jostain löytäneet BUK-ohjuksiakin. Alkaako Nato pommittaa Narvaa?
 
Se on ihan ok, jos niin pitää puhua. Mutta tekstiä voi kirjoittaa ihan rauhassa. Vaikka kahden sanan välissä menisikin se puoli minuuttia, niin ei se mitään. Siellä näppäimistön ääressä voit kuitenkin kirjoittaa ne peräkkäin, ilman että me täällä huomataan mitään. Se on siitä kätevä tämä kirjallinen ilmaisu. Eli, jätä vain turhat pisteet ja venytykset pois foorumilta...

Olen nyt ollut täällä kapteeniksi asti ja minun oikea persoona alkaa näkyä aika pahasti, että enköhän pian hanki 10 pointsia ja bannit :D
 
Voidaanko Krimiä, Itäukrainaa tai Georgiaa verrata Viroon?

Mielestäni ei voi - mutta Krimillä (tai Georgiassa) toteutettujen operaatioiden kaltaisia operaatioita voidaan toteuttaa muuallakin - myös Baltiassa. Se, miten peli siitä jatkuu onkin sitten esim juuri Baltiassa kokonaan toinen leikki kuin mitä se oli Krimillä. Mutta operaation aloitisvaiheeksi joku Krim-tyyppinen veto on paha melkein mille valtiolle tahansa.
 
Niin mutta mitäs jos siellä onkin Narvan kansantasavalta vs. Viro, eikä Venäjällä ole osaa eikä arpaa? Ovat jostain löytäneet BUK-ohjuksiakin. Alkaako Nato pommittaa Narvaa?

Olen joskus tuuminut tuota - poliittisesti monessa mielessä hankala tilanne. Virallista sotatilannetta ei ole, aiheuttaa sen että voimankäyttö muuttuu poliittisesti hyvin herkäksi ja hankalaksi asiaksi myös siellä omien rajojen sisäpuolella, varsinkin jos heti rajan takana on vahva joukkojen keskittymä lähtövalmiina tekosyytä odottaen. Rajan yli ei oikein voi toimia, ei edes esimerkiksi sieltä toimivia epäsuorantulen yksiköitä vastaan, koska se olisi ilman muuta heti tekosyy virallisten sotajoukkojen operaation aloittamiselle "oman maan rajojen suojelemiseksi".

Sotilaallisesti tuo olisi esimerksi juuri Virolle helppo case - poliittisesti ei ja siinäpä se homman ydin juuri onkin. Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa - jos Venäjä lähialueillaan päättää operoida - näemme varsin innovatiivisia operaatioita, eikä välttämättä lainkaan perinteisen mallin mukaista operointia.

Krimin valtaus oli varmaankin lähes kaikkia mahdollisia kansainvälisiä lakeja rikkova temppu, mutta operaationa kieltämättä hieno. Käytännössä täysin veretön alueen valtaus, joka aloitettiin sotajoukoilla "rauhanomaisesti" (erikoisjoukkomiehethän esiintyivät korostetun rauhallisesti, agressioita välttäen, ilman aseisiin kiinnitettyjä lippaita jne) ja päätettiin pikaisella aikataululla "vaaleihin" joilla alue liitettiin Venäjääb ikäänkuin kansan tahdon mukaisesti.
 
Krimin valtaus oli varmaankin lähes kaikkia mahdollisia kansainvälisiä lakeja rikkova temppu, mutta operaationa kieltämättä hieno. Käytännössä täysin veretön alueen valtaus, joka aloitettiin sotajoukoilla "rauhanomaisesti" (erikoisjoukkomiehethän esiintyivät korostetun rauhallisesti, agressioita välttäen, ilman aseisiin kiinnitettyjä lippaita jne) ja päätettiin pikaisella aikataululla "vaaleihin" joilla alue liitettiin Venäjään ikäänkuin kansan tahdon mukaisesti.

Lisäisin tuohon vielä tehokkaan soluttautumisen ennalta osaksi ukrainan joukkoja - siellähän muistaakseni joku amiraalikin loikkasi Venäjän armeijan leiviin heti, kun operaatio alkoi. Kyllä se mies oli maksettu jo hyvin etukäteen. Mutta heillä olikin 10 vuotta aikaa valmistella operaatiota. Varmasti sitä oltiin harjoiteltu monet kerrat. No, tottahan siellä on vastaavasti jo 10 vuotta harjoiteltu Viron keissiä myöskin, joten sikäli heillä voi, kuten sanoitkin, olla joku todella innovatiivinen operaatio hyvin suunniteltu, hyvin valmisteltu, ja hyvin harjoiteltu odottamassa oikeaa hetkeä.
 
Lisäisin tuohon vielä tehokkaan soluttautumisen ennalta osaksi ukrainan joukkoja - siellähän muistaakseni joku amiraalikin loikkasi Venäjän armeijan leiviin heti, kun operaatio alkoi. Kyllä se mies oli maksettu jo hyvin etukäteen. Mutta heillä olikin 10 vuotta aikaa valmistella operaatiota..

Joo, Ukrainan armeijahan oli käytännössä entisen Neuvostoliiton 6. Panssariarmeija. Näinollen sen perinteet olivat vahvasti Puna-armeijan perinteitä, vanhempi/ylin päällystö vielä enemmän tai vähemmän Venäjällä koulutettua ja ylipäätään NL:n aikaisessa Ukrainassa armeija ja sotilaan ammatti (kuten myös poliisitehtävät) olivat ennenkaikkea venäläismielisten hommaa. Näinollen Ukrainan uusi hallinto törmäsi heti siihen, ettei sillä käytännössä ollut armeijaa, eikä ainakaan sellaista armeijaa johon voisi luottaa. Krimillä Ukrainan armeija ei saanut aikaiseksi mitään. Ukrainassa julistettiin LKP ainakin kolmeen kertaan...juuri ketään ei saatu yhdelläkään kertaa riviin - Itä-Ukrainassa armeijan parhaimmistoon/eliittiin luettu maahanlaskujoukko ei saanut aikaiseksi käytännössä mitään, osan sotilaista loikatessa samantien kapinallisten riveihin jne jne.

Tässä on selkeä syy siihen, miksi Ukrainan uusi hallinto joutui hyvin nopeasti turvautumaan erilaisiin, enemmän tai vähemmän poliittissävytteisiin, pikakoulutettuihin vapaaehtoisjoukkoihin. Sellaisten taistelukyky ei voi koskaan olla kovin korkea, kuten ei Itä-Ukrainassakaan ollut.

Viro on tässä mielessä kokonaan toista maata. Siellä maanpuolustustahto vaikuttaa ainakin omien kokemusteni perusteella olevan hyvin korkea. Armeijalla on kova tahtotila, Viron Suojeluskunnalla samoin - ja esim Krimistä poiketen Viron Suojeluskunnassa on kuulemma merkittävä määrä myös maan venäjänkielistä väkeä, erittäin kovalla maanpuolustustahdolla ja -motivaatiolla varustettuna.
Näinollen uskoisin, että Viron armeija ( + Suojeluskunta) pistäisi ilman Naton apuakin ihan toisella tavalla kampoihin kuin Ukrainan venäläismielinen armeija.
 
Joo, Ukrainan armeijahan oli käytännössä entisen Neuvostoliiton 6. Panssariarmeija. Näinollen sen perinteet olivat vahvasti Puna-armeijan perinteitä, vanhempi/ylin päällystö vielä enemmän tai vähemmän Venäjällä koulutettua ja ylipäätään NL:n aikaisessa Ukrainassa armeija ja sotilaan ammatti (kuten myös poliisitehtävät) olivat ennenkaikkea venäläismielisten hommaa. Näinollen Ukrainan uusi hallinto törmäsi heti siihen, ettei sillä käytännössä ollut armeijaa, eikä ainakaan sellaista armeijaa johon voisi luottaa. Krimillä Ukrainan armeija ei saanut aikaiseksi mitään. Ukrainassa julistettiin LKP ainakin kolmeen kertaan...juuri ketään ei saatu yhdelläkään kertaa riviin - Itä-Ukrainassa armeijan parhaimmistoon/eliittiin luettu maahanlaskujoukko ei saanut aikaiseksi käytännössä mitään, osan sotilaista loikatessa samantien kapinallisten riveihin jne jne.

Tässä on selkeä syy siihen, miksi Ukrainan uusi hallinto joutui hyvin nopeasti turvautumaan erilaisiin, enemmän tai vähemmän poliittissävytteisiin, pikakoulutettuihin vapaaehtoisjoukkoihin. Sellaisten taistelukyky ei voi koskaan olla kovin korkea, kuten ei Itä-Ukrainassakaan ollut.

Viro on tässä mielessä kokonaan toista maata. Siellä maanpuolustustahto vaikuttaa ainakin omien kokemusteni perusteella olevan hyvin korkea. Armeijalla on kova tahtotila, Viron Suojeluskunnalla samoin - ja esim Krimistä poiketen Viron Suojeluskunnassa on kuulemma merkittävä määrä myös maan venäjänkielistä väkeä, erittäin kovalla maanpuolustustahdolla ja -motivaatiolla varustettuna.
Näinollen uskoisin, että Viron armeija ( + Suojeluskunta) pistäisi ilman Naton apuakin ihan toisella tavalla kampoihin kuin Ukrainan venäläismielinen armeija.

Eli vielä suurempi syy välttää avointa konfliktia Virossa - parempi soluttaa omia venäläisiä Narvaan ja aloittaa kapina.
 
Back
Top