Sotaväen rikoslaki

Rami

Alokas
Hei. Tutkein isopappani sotilaspassia ja huomasin kohdassa sotaoikeuden tuomiot, että hänelle oli tuomittu 5kk vankeutta SRL §: 88 mom 1 mukaan... Eli mistä hänet on tuomittu? Yritin etsiä, mutta en löytänyt mistään... Kiitos kovasti jos joku tietää !=)
 
Rami kirjoitti:
Hei. Tutkein isopappani sotilaspassia ja huomasin kohdassa sotaoikeuden tuomiot, että hänelle oli tuomittu 5kk vankeutta SRL §: 88 mom 1 mukaan... Eli mistä hänet on tuomittu? Yritin etsiä, mutta en löytänyt mistään... Kiitos kovasti jos joku tietää !=)

Milloin ja missä tuomio on annettu?
 
Sotilaskarkuruus määriteltiin viimesotien aikana vuoden 1919 sotaväen rikoslain (SRL) 76 § mukaan. Karkuriksi luokiteltiin henkilö, joka sodan aikana poistui palveluspaikkakunnaltaan tai joukko-osastostaan ja viipyi poissa kauemmin kuin yhden vuorokauden. Karkuruudeksi tulkittiin tarkoituksellinen palvelukseen saapumatta jääminen (SRL 87, 88 §), mutta myös pelkuruudesta pakeneminen ja jälkeen jättäytyminen (SRL 70, 71 §) tulkittiin karkuruudeksi.

http://www.kookas.fi/articles/read/7136


Jos kerrot miltä vuodelta tuo rangaistus on, niin tarkempi selvittäminenkin onnistuu.
 
Ihan varma en ole, mutta "tarkoituksellinen palvelukseen saapumatta ....." voi olla aika lähellä totuutta. Kaiketi varsin yleinen tuomio, eräästä muistiinpanovihkosta löytyi heittämällä kolme tapausta, joista yksi oli merkitty 88:lla.
 
Karkuruudeksi tulkittiin tarkoituksellinen palvelukseen saapumatta jääminen (SRL 87, 88 §).
 
Tuomion lempeys antaisi osviittaa siihen, että juttu olisi käsitelty kesällä 1941. Loppuvuodesta -41 alkaen tuomiot alkoivat yleisesti ottaen koventumaan.
 
Tuomio annettu näköjään, ennen jatkosotaa 30.10.1940. Merkinnät, että palvellut talvi ja jatkosodassa tuomiosta huolimatta...
 
Myös Sotaväen rikoslaki löytyy Suomen asetuskokoelmista. Suomen asetuskokoelma 1919 II taitaa sisältää pohjan SRL:lle. Tärkeimmät täydennykset ennen talvisotaa ja sen aikana Suomen asetuskokoelma 1939 ja Suomen asetuskokoelma 1940. Jatkosodan aikaisia en sitten ole plärännytkään, mutta muutokset löytyvät ao. vuosilta.

Kannattaa olla tarkkana, milloin epäilty rikos on tapahtunut ja tuomio on annettu. Sota-aikanakaan Suomessa ei käytetty taannehtivaa lainsäädäntöä.
 
Milloin on sotilaspassin mukaan suorietettu asevelvollisuus/vm-palvelus?

Onko hän jättänyt saapumatta 1) kutsunnat, 2) palvelukseen, 3) lomalta palaamatta jättäminen tai 4) kertausharjoituksiin saapumatta jättäminen ?
 
Entäs mistä allaoleva olisi voinut johtua:

45 vuorokautta yksinkertaista arestia. Aunuksen ryhmän kenttäoikeus 24.09.1943.

On isoisäni sotilaspassissa.
 
Back
Top