Norjalaiset/ Tanskalaiset sotaveteraani asuu metsässä. Nillä on posttramisk stress. Ne on palveleet Irakissa/ Afganistan ja Jugoslaviassa.
Stockholm. En liten grupp danska krigsveteraner lever som skogseremiter i sviterna av posttraumatisk stress och andra följder av krigstjänsten. Även i Norge är problemet bekant, men några svenska motsvarigheter är inte kända.
Hans Holm har tjänstgjort i Kosovo och Irak. I dag lever han i en skog på norra Själland med slädhundarna Kenzo och Kasik som enda sällskap, rapporterar tidningen Jyllands-Posten.
– Skogen är min säkra plats på jorden, säger Holm, som sade upp sin lägenhet och flyttade till skogs för sex veckor sedan.
Det är inte första gången. Sedan han återvände från Irak 2003 har han bott i skogen i omgångar, även vintertid, ofta flera månader i sträck.
Upplever stress
Holm konstaterar själv att han lider av posttraumatisk stress.
– Jag känner mig långt mera trygg här. Byggnader och folksamlingar stressar. Det är min överlevnadsinstinkt att söka mig bort, säger Holm som dagligen tänker på krigen och sina erfarenheter som soldat.
Han är inte den ende. Danska försvarets fackförening för underbefäl, Härens konstabel- og korporalforening, känner till åtta före detta soldater som flyttat till skogs permanent.
Thomas Furustubbe var stationerad i Balkan fem gånger under 1990-talet.
– Jag vet med bestämdhet att det just nu springer minst tre veteraner i skogarna på Jylland, för att de inte längre klarar av att bo i lägenhet, säger han till tidningen.
Grävde skyttegravar
Veteranerna sover i tält eller tillfälliga vindskydd och lever av bär eller djur de fångat. Samtliga vill hålla avstånd till civilisationen, uppger personer som känner dem.
I Norge säger Ola Spakmo, som har arbetat med krigsveteraner, till nyhetsbyrån NTB att han känner till liknande fall; en som länge höll till på Finnmarksvidda och en grupp som levde i skogen nära Kongsvinger där de bland annat grävde skyttegravar.
– Efter att de har varit i krig i konstant larmberedskap, som är nödvändig när de är i stridssituationer, är det en del som inte klarar att hitta av-knappen, säger han.
– De kommer hem och känner sig totalt främmande och drar sig tillbaka. Vissa drar ut gång på gång, och det uppstår till slut en avgrund mellan livet i krig och livet hemma.
"Mer utsatta"
Svenska experter säger sig inte känna till några svenska motsvarigheter.
– Men danska soldaters utsatthet i exempelvis Afghanistan har varit större än svenskarnas, säger försvarspsykologen Niklas Wisén som arbetat ingående med hemvändande soldater.
Han tror inte att vi kommer att se svenska skogseremiter när nu svenskarnas utsatthet blivit större. Han hänvisar till urvalsprinciperna och påpekar att även andra faktorer - som att enskilda soldater möjligen skulle ha hamnat utanför samhället ändå, av helt andra skäl - kan vara avgörande.