Sotilaspassin häviäminen ei ole katastrofi

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 2.9.2013 klo 7:18
Sotilaspassin häviäminen ei ole katastrofi

Sotilaspassia voi joutua näyttämään tavallista passia haettaessa.

Oman sotilaspassin hukkaaminen ei ole katastrofi. Mihinkään paniikkiin ei myöskään ole syytä, jos sotilaspassi joutuu vääriin käsiin, sanoo komentaja Jyrki Kivelä Pääesikunnasta.

- Hävinneen passin tilalle voi saada tilapäisen paperisen todistuksen. Nykyäänhän sotilaspassi on luottokorttimallinen ja muovinen. Sitä ei enää päivitetä, vaikka sotilasarvo muuttuisi ylennyksen myötä. Näin ollen pelkkä paperinenkin todistus riittää, jos alkuperäinen sotilaspassi menee hukkaan.

Entä onko siitä vaaraa jollekin, jos sotilaspassi joutuu vääriin käsiin?

- Ei ole vaaraa. Muovista sotilaspassia on vaikeakin väärentää, ja vaikka sen jotenkin onnistuisi tekemään tavallisen passin saadakseen, ei se ole mikään katastrofi sotilaspassin alkuperäiselle omistajlalle.

Sotilaspassi osoittaa, että asevelvollisuuteen liittyvä varusmiespalvelus on täysimääräisesti suoritettu. Sotilaspassin voi joutua näyttämään passia hakiessaan.

- Passin saamisen edellytyksenä on, että asevelvollisuus on suoritettu, jos passin hakija on 28-30 -vuotias mies. Se on tuossa vaiheessa niinsanottu esteettömyystodistus.

Huom! Sotilaspassia tarvitaan myös anottaessa ampuma-aseen hankkimislupaa!
 
Back
Top