Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Sotilassaaren muuttaminen bisnekseksi tyssäsi lupaviidakkoon

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 06.08.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle Uutiset Kotimaa 6.8.2013 klo 18:38
  Sotilassaaren muuttaminen bisnekseksi tyssäsi lupaviidakkoon

  Helsingin ulkosaaristossa sijaitseva Rysäkari pysyy toistaiseksi suljettuna, vaikka yrittäjä haluaisi käynnistää matkailutoiminnan linnakesaarella mahdollisimman pian. Tarvittavien rakennuslupien saamista hidastaa saaren luonne ennakkotapauksena.

  Vanhaa sotilaskotia ja upseeritaloa on päästy kunnostamaan museoviraston luvalla. Niiden edustalle suunnitellaan vierasvenesatamaa.

  Mistä on kyse?

  Rysäkari siirtyi puolustusvoimilta yksityiseen omistukseen vuonna 2011
  Yrittäjä Tom Kaisla on suunnitellut saareen matkailu- ja majoitustoimintaa
  Saari pysyy kuitenkin suljettuna, sillä tarvittavia rakennuslupia ei olla saatu
  ELY-keskuksen mukaan lupien myöntämisessä pitää jo nyt huomioida, että vastaavia kohteita saattaa tulla käsittelyyn tulevaisuudessakin

  Puolustusvoimien entinen linnake Rysäkari siirtyi yksityisomistukseen vuonna 2011. Moni toivoi, että kauppa olisi avannut liki sata vuotta suljettuna pysyneen sotilassaaren rannat viimein kaikelle kansalle.

  Matkailu- ja majoitustoiminnan käynnistäminen mahdollisimman pian on myös saaren ostaneen Tom Kaislan tavoiteena. Kyselyitä palveluista tulee jatkuvasti.

  - Ehkä siellä on se sadan vuoden tahtotila takana, että ihmiset haluavat nähdä, mitä ihmeellistä täällä on. Meille on tullut kyselyitä tuhansien henkilöiden edestä, että koska pääsee ja miten pääsee. Valitettavasti joudumme vastaamaan, että emme voi vielä ottaa vastaan.

  Olemme byrokratian rattaissa emmekä voi muuta kuin odottaa.

  - Tom Kaisla

  Rakennusluvan saaminen vuosien ponnistus

  Kaislan suunnitelmissa siintävät muun muassa hotelli, ravintola, vierasvenesatama ja oma tuulivoimala.Tällä hetkellä saarelle ei kuitenkaan saa pystyttää edes uutta vessaa vierailijoiden tarpeisiin.

  Alueelta puuttuu asemakaava, minkä vuoksi kaikki uusi rakentaminen vaatii poikkeusluvan sekä kaupungilta että ELY-keskukselta. Virkakoneiston hitaus ja päällekkäisyydet turhauttavat yrittäjää, sillä jokainen vuosi tyhjäkäynnillä tietää merkittävää rahallista tappiota.

  - Kaupungilta saattaa tulla myönteinen päätös johonkin poikkeuslupahakemukseen, mutta sitten tulee ELY-keskus ja sanoo, että heillä on asiassa lopullinen päätösvalta. Olemme byrokratian rattaissa emmekä voi muuta kuin odottaa, Kaisla toteaa.

  Rysäkarista leivotaan ennakkotapausta

  ELY-keskuksessa päänvaivaa aiheuttaa asemakaavan puuttumisen lisäksi Rysäkarin sotilastausta ja sijainti ulkosaaristosssa. Kohteen poikkeuksellinen luonne on otettava huomioon lupahakemuksia käsiteltäessä, sanoo Uudenmaan ELY-keskuksen elinympäristöyksikön päällikkö Aimo Huhdanmäki.

  - Myös se vaikuttaa, että vastaavia paikkoja on muuallakin, ja miten niidenkin kanssa tullaan jatkossa toimimaan. Se on arvokas kohde ja kaikki rakentaminen, mikä sinne tulee, pitää sopeutua sinne paikkaan.

  Kaislan mukaan ainoa viranomainen, jonka kanssa yhteistyö on sujunut kitkattomasti on museovirasto. Sen luvilla on päästy kunnostamaan saaren vanhaa upseeritaloa ja sotilaskotia. Myös tykki- ja valonheitinasemia raivataan. Yrittäjä vakuuttaa, että saaren alkuperäistä henkeä halutaan vaalia.

  - Ainakin saamme osan linnakkeen vanhaa, upeaa loistoa palautettua ja sitä miljöötä, ilmapiiriä, jota me haluamme ehdottomasti suojella ja tuoda esille.

  Myös se vaikuttaa, että vastaavia paikkoja on muuallakin, ja miten niidenkin kanssa tullaan jatkossa toimimaan.

  - Aimo Huhdanmäki

  Avajaisia juhlitaan vasta vuosien päästä

  Kaislan mukaan saaren matkailutoiminnalla voitaisiin työllistää parhaimmillaan kymmeniä henkiä. Hän toivookin keskustelua nykyisten lupajärjestelmien järkeistämisestä, jotta byrokratia ei turhaan seisoisi yritystoiminnan ja uusien työpaikkojen luomisen tiellä.

  - Nykyisellään vaatii yksityiseltä yrittäjältä vähän mielenvikaisuutta lähteä tällaisiin hankkeisiin mukaan riskirahalla, kun ei yhtään tiedä, meneekö avajaisiin vaikkapa viisi tai kymmenen vuotta.
   
 2. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Näissä kaiken maailman kaavoitus- ja lupapelleilyissä olisi kyllä varaa vetää byrokratian mutkat suoriksi ja panna väkeä pihalle oikeisiin töihin. Kellään ei pitäisi pahemmin olla sanavaltaa mitä kukakin omalle maalleen rakentaa.
   
 3. Mainos 4. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,448
  Tykkäykset:
  6,582
  Pisteet:
  1,286
  Tuossa koetin selvittää pikaisesti, että minkähän ministeriön alaisuuteen mahtaisi tuo ELY -keskus kuulua. Nimestä päätellen vaihtoehdot voisi rajata kolmeen ministeriöön.
   
 5. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Entäs jos naapurisi päättäisi rakentaa jättisikalan naapuritontillesi? Asemakaavassa se määrätty puistoksi taikka edes omakotitalon rakennuspaikaksi, johon voit luottaa..

  Älä huoli, siihen p**kanhajuun tottuu, mutta työkaverit ym. kyllä haistavat. :dodgy:
   
 6. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,541
  Pisteet:
  636
  Ymmärtääkseni ELY-keskuskset kuuluvat TEM:n alaisuuteen.
   
 7. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,667
  Tykkäykset:
  4,427
  Pisteet:
  1,286
  Tällaisten uutisten jälkeen ei tarvitse ihmetellä mikseivät vanhat varuskunnat, yms. löydä uusi omistajia.
   
 8. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Kunnallisteknisestä näkökulmasta jonkinlainen kaavoitus on varmasti tarpeen mutta olen kyllä sitä mieltä että muiden rakentamisiin ei pitäisi puttua. Jos uusi sikala laskee naapuritontin arvoa niin ottakoon rakentaja sen huomioon ja vastatkoon seurauksista vaikka käräjillä. Ymmärtääkseni jo nykyinen vaaingonkorvauslaki mahdollistaa tämän.
   

Jaa tämä sivu