Sotilasvanhempien sotatraumat siirtyvät lapsille

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Ulkomaat 22.7.2013 klo 15:16
Sotilasvanhempien sotatraumat siirtyvät lapsille

Yhdysvalloissa kasvaa yhä suurempi lapsijoukko, joiden vanhemmat ovat saaneet traumoja sotakokemuksista. Traumatisoituneista sotilaista monet ovat äitejä.

Yhdysvalloissa sadattuhannet sotilaat ovat ottaneet osaa pitkiin ja verisiin konflikteihin Afganistanissa ja Irakissa. Yhä suuremmalla osalla sotilaista on lapsia. Uuden tutkimuksen mukaan sotilaiden saamat traumat siirtyvät usein lapsiin.

Sotilaiden lasten terveyttä on selvittänyt Child Trends -järjestö ja tutkimuksesta uutisoi The Washington Post.

Sotilaiden sijoittaminen sotakohteeseen erottaa väistämättä perheenjäsenet toisistaan. Jälleennäkeminen ja uusi yhdessäolo lasten kanssa voivat osoittautua vaivalloisiksi, etenkin jos sotilas on saanut sodassa henkisiä tai ruumiillisia vammoja.

Tutkimuksen mukaan lapset omivat itselleen vanhempiensa kärsimykset. Niin pienet kuin suuremmatkin lapset kärsivät ahdistuksesta, masennuksesta, stressistä ja aggressiivisuudesta. Lapset voivat myös tuntea syyllisyyttä perheenjäsenen kuolemasta taistelukentällä tai vanhempiensa aviollisista ongelmista.

Vaikka lapset ovatkin vastustuskykyisiä monille koettelemuksille, pitkään kestävä henkinen rasitus voi olla tuhoisaa kasvaville aivoille, jotka vasta ovat kehittämässä kykyä luottaa muihin ihmisiin ja maailmaan.

Lapsilla voi olla monenlaisia oireita. He voivat olla täysin välinpitämättömiä, mutta myös kiukkuisia ja riehuvia. Osalle tulee uniongelmia, sängyn kastelua tai ruokahaluttomuutta. Eräät ovat täysin sulkeutuneita ja voivat saada äkillisiä raivokohtauksia.

- Olemme huolissamme stressaaville kokemuksille altistuvista lapsista, joilla on ongelmia tunteidensa hallinnassa, suoriutumisessa sosiaalisesti tai akateemisessa maailmassa, ja myös ongelmia fyysisen terveyden suhteen, sanoo Child Trendsin tutkija David Murphey.

Naisten sotapalvelu yleistyy

Vietnamin sodan aikaan vain 15 prosentilla yhdysvaltalaissotilaista oli lapsia. Ylivoimainen enemmistö sotilaista oli tuolloin miehiä.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain sotaan lähettämistä henkilöistä lähes puolella on lapsia ja 14 prosenttia sotilaista on yksinhuoltajia. Aktiivipalveluksessa olevista sotilaista 16 prosenttia on äitejä.

Yhdysvaltain aktiivipalveluksessa olevilla sotilailla on kaikkiaan kaksi miljoonaa lasta, joista puoli miljoonaa on alle 6-vuotiaita.

Tutkimusten mukaan lähes joka viides Irakista tai Afganistanista palaava sotilas kärsii akuuteista henkisistä häiriöistä, kuten stressistä, masennuksesta tai ahdistuneisuudesta. Myös posttraumaattiset stressireaktiot ja traumaperäiset aivovauriot ovat yleisiä.

Tutkimuksen mukaan terveydenhoitohenkilöstö ei tunnista sotilasvanhempien traumoista johtuvia lasten oireita. Myös vanhemmille on vaikea ymmärtää lasten käytöstä. Tutkijat suosittelevatkin, että asiaa selvitettäisiin lisää ja että sekä vanhemmille että lapsille annettaisiin korkealaatuista mielenterveyshoitoa.
 
Back
Top