Sotshi

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 21.1.2014 klo 4:19
Yhdysvallat tarjoaa aluksiaan Sotshin olympialaisten suojaksi
Pentagonin edustajan mukaan kysymykseen voi tulla kaksi yhdysvaltalaisalusta Mustallamerellä.

Yhdysvallat on tarjoutunut auttamaan Venäjää, jotta Sotshissa 7. helmikuuta alkavien talviolympialaisten turvallisuus voidaan taata.

Puolustusministeriö Pentagonin edustaja, kontra-amiraali John Kirby totesi maanantaina, että Yhdysvallat voi tarjota Venäjälle pyydettäessä ilma- ja laivastotukea, mukaan lukien kaksi USA:n laivaston alusta Mustallamerellä.

Aiemmin tammikuussa puolustusministeri Chuck Hagel tarjosi Venäjälle tukea keskustellessaan venäläisen virkaveljensä Sergei Shoigun kanssa.

Venäjän terrorisminvastainen virasto ilmoitti maanantaina tutkivansa sunnuntaina internetissä julkaistua videota, jolla dagestanilainen islamilainen militanttiryhmä uhkaa iskeä olympialaisten aikana.

Vilajat Dagestan -ryhmittymä sanoo myös tehneensä Volgogradin viimekuiset pommi-iskut, joissa kuoli 34 ihmistä.

Lähteet:
AFP, AP
 
Onkohan tuo peitelty, diplomaattinen uhkaus? Jos ette päästä meidän armeijaamme säätämään alueellanne ja pyörimään sen lähialueilla, terrori-isku tulee tapahtumaan... USA:han hallitsee, varustaa ja rahoittaa Al-Qaidaa ja herraties mitä muita porukoita, jenkkien liittolaisista (Saudit, Afganistanin tietyt piirit, Pakistan, jne.) puhumattakaan.
 
Onkohan tuo peitelty, diplomaattinen uhkaus? Jos ette päästä meidän armeijaamme säätämään alueellanne ja pyörimään sen lähialueilla, terrori-isku tulee tapahtumaan... USA:han hallitsee, varustaa ja rahoittaa Al-Qaidaa ja herraties mitä muita porukoita, jenkkien liittolaisista (Saudit, Afganistanin tietyt piirit, Pakistan, jne.) puhumattakaan.


Totta kai se on uhkaus, jos kaikki tuo muu on totta. Mutta jos se olisi totta, niin olen melko varma, että ryssät tietäisivät sen ja voisivat sen myös todistaa. Nuo väitteet ovat toki yleisiä, mutta se on silti pelkkää loan heittoa. Noihin väitteisiin ei tarvitse mitään todisteita, vaan ihan pelkkä spekulaatio riittää.
 
Kyllä nuo kädenojennukset voivat olla täysin vilpittömiä ja aitojakin. Kyllä Venäjällä ja Usalla on jotain yhteisiä intressejä suhteessa taisteluun ääri-islamilaisia militantteja vastaan. vikivuotojen mukaan tietovaihto on ollut vilkasta jo pitkään.
 
Kyllä nuo kädenojennukset voivat olla täysin vilpittömiä ja aitojakin. Kyllä Venäjällä ja Usalla on jotain yhteisiä intressejä suhteessa taisteluun ääri-islamilaisia militantteja vastaan. vikivuotojen mukaan tietovaihto on ollut vilkasta jo pitkään.

Itse en näe mitään syytä miksi jenkit eivät laivojaan tarjoaisi, jos ne ovat alueella. Niissä on kuitenkin ihan kiitettävät lääkintä mahdollisuudet vaikkapa pommi-iskun uhrien hoitamiseen ja kopterit kuskaamaan ne potilaat. Joten parempi hoitaa ne pakolliset muodollisuudet, kun isku saattaa kohdistua juuri heidän kansalaisiin. Koptereita tuolla pitäisi olla ihan tarpeeksi paikanpäällä, mutta olisiko tuo ilmatuki silti joku laivaston kopteri, jossa on IP kamera jonkinlaisiin etsintöihin? Kuljetuskykyäkään en odottaisi naapurista puuttuvan
 
Onko Sotshi naisterroristien kohteena? Turvallisuustoimet ovat tiukalla
il Keskiviikko 22.1.2014 klo 04.36

CNN raportoi Sotshin talviolympialaisten turvallisuusuhkista. Uutiskanavan mukaan viranomaiset epäilevät naisten suunnittelevan pommi-iskuja alueelle.


Ruzan Ibragimovan uskotaan haluavan kostaa aviomiehensä kuolema. (AP)

Viranomaiset etsivät myös muita naispuolisia terroriepäiltyjä. (AP)
LUE MYÖS
Obama lupasi Putinille täyden tuen Sotshin turvajärjestelyissä

Viranomaisten tietoon on tullut ainakin kaksi erillistä tapausta, jotka saattavat uhata olympialaisten turvallisuutta. Turvallisuutta uhkaavat naispuoliset itsemurhapommittajat, joita kutsutaan myös black widow -nimellä (suom. mustaleski).

Toisessa tapauksessa viranomaiset ovat saaneet vihiä 22-vuotiaasta naisesta, joka epäilyjen mukaan on jo matkustanut Sotshiin. Naisen epäillään tekevän yhteistyötä terroristijärjestön kanssa ja suunnittelevan jonkinlaista hyökkäystä alueelle, jossa olympialaiset järjestetään.

Toinen viranomaisia huolestuttava tapaus on kolmen naisen muodostama joukko. Naisten uskotaan haluavan vahingoittaa kulkuetta, jossa olympiasoihtua kannetaan.

Uhkausvideo

ABC-newsin mukaan Ansar al Sunah -militanttiryhmä on lisännyt tsetsenialaiselle sivustolle videon, jossa uhataan olympialaisten turvallisuutta. Ryhmä vastustaa olympialaisten järjestämistä Sotshissa ja on luvannut olympiavieraille "yllätyksiä". Videon julkaisseiden miesten uskotaan liittyvän myös viime vuoden lopulla tapahtuneisiin Volgogradin pommituksiin.

- Tämä [kosto] tulee olemaan kaikesta muslimiveren vuodatuksesta Syyriassa, Somaliassa, Afganistanissa ja kaikkialla maailmassa. Tämä tulee olevaan meidän kostomme, videolla sanotaan.

Uhkausvideot on otettu vakavasti. Niitä tutkivat Venäjän viranomaisten lisäksi ainakin Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu.

Nuori katkera leski

Yksi epäillyistä naisista on 22-vuotias Ruzan Ibragimova. Venäjän turvallisuuspalvelu tappoi Ibragimovan aviomiehen viime vuonna. Naisen uskotaan kantavan miehensä kuolemasta katkeraa kaunaa. Naisen tiedetään lähteneen kotikaupungistaan Dagestanista Kaukasukselta. Viranomaiset uskovat, että naisen määränpäänä ovat olympialaiset.

Ibragimovasta on julkaistu myös kuvia. Naisen toista poskea pitkin kulkee pitkä arpi ja nainen kävelee lenkaten. Myös hänen toisessa kädessään on vikaa.

Viranomaiset pitävät mustia leskiä erityisen vaarallisina, sillä he voivat muuttaa ulkonäköään helpommin meikin ja vaatetuksen avulla kuin miespuoliset terroristit. He eivät myöskään herätä niin paljon epäilyksiä kuin miespuoliset henkilöt.

Vaikka terroriuhkia tutkitaan ympäri maailman, eivät Venäjän ja Yhdysvaltain viranomaiset ole lehtitietojen mukaan löytäneet täysin yhteistä säveltä, vaan tutkivat asioita omilla tahoillaan. Yhdysvallat on huhujen mukaan lähettänyt Sotshiin 50 FBI-agenttia turvaamaan urheilijoiden selustaa. Jos luku pitää paikkansa, on se puolet vähemmän kuin se, miten FBI varautui esimerkiksi Kiinan ja Kreikan olympialaisiin.

Venäjän viranomaiset ja presidentti Vladimir Putin ovat vannoneet tekevänsä kaikkensa turvallisuuden eteen. Viranomaiset eivät ole myöskään virallisesti kommentoineet yksittäisiä uhkia, vaan ovat kertoneet turvatoimien olevan kunnossa.

Suomalaisia urheilijoita vartioidaan Sotshissa myös tarkasti. Myös Supo on lähettänyt paikan päälle omia miehiään.

Lähteet: CNN, ABC-News, DailyMail, The Wall Street Journal.
 
Eiköhän Venäjällä ole enemmän kuin tarpeeksi tuolla turvallisuusporukkaa, helikoptereita ja laivoja ja USA tietää sen kyllä.
 
Karjalainen 02.02.2014 06:00
Tutkija varoittaa: Terrori-isku uhkaa Venäjää kisojen aikaanTerrori-iskuja todennäköisesti yritetään jossain päin Venäjää Sotshin olympiakisojen aikaan tai niitä ennen, arvioivat suomalaiset terrorismiasiantuntijat.
Kisoja ympäröivät valtavat turvajärjestelyt, mutta suuri kansainvälinen mediahuomio saattaa houkutella terroristeja iskemään jossain muualla Venäjällä.

-  Terroriuhka Venäjän isoissa kaupungeissa tai muualla Kaukasuksella on olympialaisten aikaan äärimmäisen korkea, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen.

Turvatoimilla on merkittävästi nostettu kynnystä iskun toteuttamiseen itse kisapaikalla.

-  Isku Sotshiin edellyttäisi, että sitä olisi valmisteltu hyvissä ajoin, jopa aloitettu samoihin aikoihin kuin koko kisajärjestelyt, huomauttaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen.

Volgogradin itsemurhaiskut joulukussa loivat pelon ja epävarmuuden ilmapiirin kisojen ympärille.

-  Yhden skenaarion mukaan Volgogradiin tehtiin taktisesti isku, jotta sinne saataisiin sidottua poliisivoimia, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi mainitsee.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.
 
yle 5.2.2014 klo 20:52
Kaksi Yhdysvaltain laivaston alusta Mustallemerelle
Alukset kykenevät tarvittaessa evakuoimaan yhdysvaltalain kansalaisia, jos Sotshin olympialaisia vastaan tehdään terrori-isku.

Kaksi Yhdysvaltain laivaston sota-alusta on saapunut Mustallemerelle. Ne pysyttelevät alueella siltä varalta, että Sotshin talviolympialaisissa sattuu jotain odottamatonta.

Komentoalus USS Mount Whitney saapui Mustallemerelle tiistaina Napolista. Alus kuuluu Yhdysvaltain Välimeren laivastoon ja sillä palvelee 300 merimiestä ja siviiliä. Alus on varustettu korkean teknologian kommunikaatiovälineillä ja sillä on helikoptereiden laskeutumisalusta.

Toinen alus on fregatti USS Taylor. Se saapui Mustallemerelle keskiviikkona. Aluksella on 200-henkinen miehistö.

Yhdysvaltain laivaston mukaan molemmat alukset harjoittelevat ja suorittavat rutiinioperaatioita Mustallamerellä yhdessä alueellisten kumppaneiden ja liittolaismaiden kanssa.

Alukset kykenevät tarvittaessa myös esimerkiksi evakuoimaan yhdysvaltalaisia tai muiden maiden kansalaisia, jos Sotshin olympialaisia vastaan tehdään terrori-isku. Valkoinen talo ilmoitti viime viikolla, että Yhdysvallat tekee tarvittaessa kaikkensa kansalaistensa turvallisuuden takaamiseksi olympialaisissa.
 
Taisi tulla venäläisille hieman signaaliapua. Ei kärsi mustien eikä vihreiden leskien paljon kännyä hivellä, kun saattaa käry käydä. Saisivat sitä paitsi Olympialaiset jättää rauhaan muutenkin. Mediahuomio saattaisi olla hyvin käänteinen, jos tuolla jotain tapahtuu. Toki asiat saattavat olla monimutkaisiakin.
 
Taisi tulla venäläisille hieman signaaliapua. Ei kärsi mustien eikä vihreiden leskien paljon kännyä hivellä, kun saattaa käry käydä. Saisivat sitä paitsi Olympialaiset jättää rauhaan muutenkin. Mediahuomio saattaisi olla hyvin käänteinen, jos tuolla jotain tapahtuu. Toki asiat saattavat olla monimutkaisiakin.

Münchenissä 1972 teurastettiin 10 israelilaista urheilijaa. Iskun suunnittelija Oudeh kertoi, että kaikki varat tulivat Abbasilta, joka oli Jassser Arafatin johtaman PLO:n pääsihteeri.

Jasser Arafat kiisti aina osallisuutensa kaikkeen. Sanoi, ettei voinut hallita ryhmiä. Arafat sai Nobelin rauhanpalkinnon ja kävi täälläkin pussailemassa ministereitä. PLO oli muutenkin Suomessa korkeassa kurssissa, koska Neuvostoliitto suosi sitä.

Hullu maailma tämä on. Jasserille muuten Romanian tiedustelupalvelun mukaan Ceausescu järkkäsi pikkupoikia. Että silleen.
 
yle 6.2.2014 klo 3:12
Yhdysvallat varoittaa lentokenttiä hammastahnatuubeihin kätketyistä räjähteistä
Tiedusteluviranomaiset suuntaavat varoituksen Sotshin olympialaisiin matkustaville.

Yhdysvallat varoittaa lentokenttiä ja joitain lentoyhtiöitä hammastahnatuubeihin mahdollisesti kätketyistä räjähteistä.

Varoitus on suunnattu Venäjän talviolympialaisiin matkaaville lentoyhtiöille. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan tuubeihin on mahdollista kätkeä aineksia pommin rakentamista varten.

Viranomaiset eivät kertoneet mihin tiedustelutietoon varoitus perustuu.

Venäjän turvallisuusviranomaiset ovat hälytystilassa mahdollisten terrori-iskujen varalta.

Erityisesti al-Qaidan tiedetään käyttävän nestemäisiä räjähteitä. Yhdysvaltalainen tiedustelupalvelun asiantuntija kertoo CNN:lle, että lentokoneen rungon läpäisemiseksi tarvitaan noin kahden hammastahnatuubin verran räjähteitä.

Lähteet:
Reuters, AFP
 
Venäjä vei suomalaisten ampumahiihtäjien aseet
il Torstai 6.2.2014 klo 16.32

Olympiajoukkueen jäsenet saavat käyttää työkalujaan vain stadionilla.


Venäjällä ei kanniskella pyssyjä missä sattuu. (JUKKA RITOLA/AL)

Venäjällä on erikoinen ja ampumahiihtäjiä harmittava käytäntö, sillä urheilijat eivät saa pitää aseita hallussaan muualla kuin ampumahiihtostadionilla.

Suomen joukkueen urheilijat pakkasivat Milanon lentoasemalla aseet kuljetusbokseihin, jotka sinetöitiin. Aseet toimitettiin Sotshin olympiakisojen ampumahiihtostadionille.

- Monesti urheilijat tykkäävät tehdä kylmätreeniä aseiden kanssa, mutta nyt se ei ole mahdollista. Onhan se toisaalta hyvä, kun ajatellaan turvallisuusasioita, mutta olisivat ne kisakylässäkin ainakin kahden lukon takana, sanoo Suomen joukkueen jäsen Ahti Toivanen.

Käytäntö on normaali Venäjällä, sillä se on tuttu maailmancupin osakilpailuista.
 
Lentokone yritettiin kaapata Sotshiin
Perjantai 7.2.2014 klo 19.43

Ukrainasta Turkkiin matkalla ollut lentokone on yritetty kaapata Sotshiin, kertovat Turkin tiedotusvälineet.

Turkkilainen hävittäjä F-16 kuitenkin pakotti koneen laskeutumaan Istanbuliin, jonne se päätyikin turvallisesti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ukrainalainen mies oli väittänyt, että hänellä on mukanaan pommi.

Turkkilaisen Pegasus Airlines -yhtiön lentokoneessa oli kaikkiaan 110 matkustajaa.

STT-AFP-REUTERS
 
Näyttävät ja perinteen mukaiset avajaiset. Hyvä niin.
 
Valdislav Tretjak sytytti olympiatulen Rodinan kanssa. Arvostettu mies siellä tuo Vladi. Ja olihan hän kyllä (miltei) ohittamaton maalivahti.
 
Parhaat onnittelut Enni Rukajärvelle ! Olympiahopeaa ja lipunkantajana avajaisissa. Ei ollenkaan hullumpi alku kisoille.
 
Back
Top