Sudan

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Tvälups

Ylipäällikkö
Sudan: Öljykiista voi viedä sotaan
AFP, Reuters, YLE Uutiset 4.2. klo 04:05

Etelä-Sudanin ja maan entisen isäntämaan Sudanin välit ovat kiristyneet entisestään öljykiistan takia. Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashir sanoi valtiontelevisiossa, että maa on valmis sotaan, jos tilanne niin vaatii.

Sudanin presidentin mukaan maassa toivotaan rauhan jatkuvan. Hänen mukaansa maa on kuitenkin lähempänä sotatilaa kuin rauhaa naapurivaltio Etelä-Sudanin kanssa.

Maiden välisiä erimielisyyksiä on kärjistänyt etenkin öljyn kauttakulkumaksut. Tilannetta pahentaa se, että maiden välistä rajaa ei ole vedetty alueille, jossa on öljykenttiä. Maat syyttävät toisiaan myös kapainallisjoukkojen tukemisesta.

Etelä-Sudan vei itsenäistyessään mukanaan ison osan Sudanin öljyntuotannosta. Maan öljynvienti on kuitenkin riippuvainen naapurimaan Sudanin poikki kulkevasta öljyputkesta. Öljy on molemmille talouksille elinehto.

Viimeksi tammikuussa Etelä-Sudan syytti Sudania öljyn varastamisesta.
 
yle uutiset Ulkomaat 8.9.2012 klo 10:02
Sudanissa kiivaita yhteenottoja kahdella rintamalla

Sissit ja hallitus kertovat kiivaista taisteluista sekä läntisellä Darfurin alueella että Etelä-Kordofanissa lähellä Etelä-Sudanin rajaa.

Sudanin länsiosassa sijaitsevalla Darfurin alueella sekä Etelä-Kordofanissa on puhejnnut kiivaita taisteluja armeijan ja kapinallisten välillä. Sissit ja armeija kertovat kymmenien ihmisten kuolleen, mutta osapuolilla on erilaiset versiot tapahtumien kulusta.

Darfurin pohjoisosassa sissit ja armeija ovat ottaneet yhteen al-Adradibin kylässä.

Armeija sanoo torjuneensa sissien hyökkäyksen kylään, sissien mukaan armeija hyökkäsi kylään ja he torjuivat hyökkäyksen. Darfurin suurimpiin kuuluva sissiliike JEM sanoo myös ilmavoimien pommittaneen aluetta ja surmanneen useita siviilejä.

Armeijan mukaan he surmasivat 32 kapinallista ja myös useita sotilaita kuoli tai haavoittui. JEM sanoo joukkojensa surmanneen kymmeniä sotilaita.

Lähellä Etelä-Sudanin rajaa sijaitsevassa Etelä-Kordofanissa puolestaan sissiliike SPLM-pohjoinen on armeijan version mukaan hyökännyt Hajr al-Dumin kylään. Väkivaltaisuuksissa on kuollut armeijan mukaan 45 sissiä ja 21 siviiliä. Armeija jatkaa sissien karkottamista alueelta, sanoo armeijan edustaja.

SPLM-pohjoinen puolestaan sanoo, että sen joukot hyökkäsivät armeijan asemalle Hajr al-Dumissa ja ovat ajaneet alueelta kaikki sotilaat. Yksi sotilas kuoli ja viisi haavoittui, sissien edustaja sanoo.

Tietoja alueilta on vaikea vahvitstaa, koska toimittajien pääsyä niille on rajoitettu.

Sudanin hallitus taistelee sissiliikkeden liittoumaa vastaan Darfurissa ja kahdessa Etelä-Sudanin lähellä sijaitsevassa osavaltiossa, Etelä-Kordofanissa ja Sinisen Niilin alueella. SPLM-pohjoinen, JEM ja kaksi muuta Darfurin sissiryyhmää liittoutuivat viime vuonna syrjäyttääkseen presidentti Omar Hassan al-Bashirin. Sissien mielestä maan arabijohtoinen hallitus ei edusta maan monimuotoisuutta.

Sudan syyttää viime vuonna itsenäistynyttä Etelä-Sudania sissien tukemisesta. Etelä-Sudan puolestaan sanoo Sudanin rahoittavan Etelä-Sudanin kapinallisia. Diplomaattien mielestä molemmat väitteet ovat uskottavia.

Lähteet:
Reuters
 
YLE Ulkomaat 15.9.2012 klo 21:13
Sudan ei halua USA:n erikoisjoukkoja suojelemaan lähetystöä

- Sudan kykenee itse suojelemaan diplomaattisia lähetystöjä Khartoumissa ja on sitoutunut suojelemaan diplomaattisia vieraitaan, ulkoministeri Ali Ahmed Karti sanoi.

Sudan ei halua Yhdysvaltojen erikoisjoukkoja suojelemaan suurlähetystöä. Sudanin mukaan Yhdysvaltojen hallitus on ilmaissut halunsa lähettää erikoisjoukkoja suojelemaan sen Khartoumin-lähetystöä muslimimaiden mellakoiden takia.

Asiasta kertoo Sudanin valtiollinen uutistoimisto SUNA.

- Sudan kykenee itse suojelemaan diplomaattisia lähetystöjä Khartoumissa ja on sitoutunut suojelemaan diplomaattisia vieraitaan, ulkoministeri Ali Ahmed Karti sanoi.

Foreign Policy -lehdessä kerrottiin aiemmin, että Yhdysvaltojen puolustusministeriössä keskustellaan ainakin siitä, että Sudanin-suurlähetystöä suojelemaan lähetettäisiin 50 merijalkaväen erikoisjoukkojen jäsentä. Libyaan ja Jemeniin heitä on jo saapunut noin sata.

Islaminuskoisissa maissa on puhjennut levottomuuksia profeetta Muhammedia herjaavan videoelokuvan takia.

Lähteet:
AFP, Reuters, Yle Uutiset
 
yle uutiset Ulkomaat 10.2.2013 klo 16:36
Yli sata kuoli hyökkäyksessä Etelä-Sudanissa

Itäisen Jonglein osavaltion kuvernöörin mukaan murleheimon jäsenet hyökkäsivät kilpailevan heimon jäsenten ja näitä suojanneiden sotilaiden kimppuun.

Etelä-Sudanin levottomalla Jonglein alueella yli sata ihmistä on kuollut kapinallisten ja heidän tukijoidensa hyökkäyksessä kilpailevan heimon jäseniä vastaan, kertovat viranomaiset.

Heidän mukaansa raskaasti aseistettu joukko hyökkäsi karjansa kanssa matkalla olleiden siviilien ja näitä suojanneiden sotilaiden kimppuun.

Jongelin osavaltion kuvernöörin Kuol Manyangi sanoo, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneet kuuluivat lou nur -heimoon Jonglein Akabon alueelta. Hyökkääjät olivat murleheimon jäseniä Jonglein Piborin alueelta, ja joukossa oli sekä siviilejä että aseellisia kapinallisia, hän sanoo.

103 kuolleesta 14 oli sotilaita ja muut siviilejä, etupäässä naisia ja lapsia, Manyang sanoo.

Myös armeijan edustaja vahvistaa välikohtauksen mutta ei sotilasuhreja. Hänen mukaansa noin 500 ihmistä on kateissa.

Punainen risti on lähettänyt lääkintäryhmän hoitamaan haavoittuneita.
Rajuja yhteenottoja aiemminkin

Etelä-Sudanin toissavuotisen itsenäistymisen jälkeen itäisessä Jonglein osavaltiossa puhkesi rajuja yhteenottoja lou nuer -heimoon ja murleheimoon kuuluvien välillä.

Tuolloin tuhannet lou nuerit marssivat Piboriin ja uhkasivat tuhota murlet. YK:n mukaan hyökkäyksessä kuoli yli 600 ihmistä ja noin 300 muuta sai surmansa kostoiskuissa. Paikallisissa arvioissa puhutaan tuhansista kuolleista.

Kaikkiaan Jonglein väkivaltaisuuksissa on YK:n mukaan kuollut yli 1 500 ihmistä Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen.

Jonglein kuvernöörin mukaan tuoreeseen hyökkäykseen osallistuneet kapinalliset kuuluvat murleheimoon kuuluvan entisen teologianopiskelijan David Yau Yaun johtamaan ryhmään. Etelä-Sudan syyttää Sudania aseiden ja ammusten toimittamisesta Yau Yaun kapinallisille. Sudan kiistää väitteen.

Etelä-Sudan on itsenäistymisestään asti kamppaillut saadakseen valvontaansa syrjäiset alueensa, joissa ihmisillä on ollut runsaasti aseita vuosien 1983 - 2005 itsenäistymissodan jäljiltä sekä etnisten ryhmien välisiä konflikteja.

Lähteet:
AFP, Reuters
 
yle 17.12.2013 klo 16:40
Etelä-Sudanin taistelut: Kymmeniä sotilaita kuollut parissa päivässä
Al-Jazeeran mukaan noin 16 000 ihmistä on paennut taisteluja YK:n tiloihin.

Yli 60 sotilasta on kuollut kahden päivän aikana Etelä-Sudanin yhteenotoissa. Armeijan sotilaat ovat ottaneet yhteen Etelä-Sudanin entisen varapresidentin tukijoiden kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan suurin osa sotilaista on kuollut taisteluissa, mutta osa on menehtynyt odottaessaan hoitoa sairaalassa.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir ilmoitti eilen maanantaina, että hänen joukkonsa ovat tukahduttaneet entisen varapresidentin Riek Macharin joukkojen vallankaappausyrityksen.

Televisiokanava al-Jazeeran nettisivujen mukaan arviolta 16 000 ihmistä on paennut taisteluja YK:n tiloihin.

Lähteet:
AFP
 
yle 18.12.2013 klo 1:44
Etelä-Sudanin taisteluissa jopa 500 kuollutta ja 800 loukkaantunutta
Armeijan sunnuntaista jatkunut sisäinen yhteenotto on johtanut verenvuodatukseen maan pääkaupungin Juban kaduilla. Noin 15 tuhatta ihmistä on hakenut suojaa YK:n tiloista Jubassa.

Etelä-Sudanin armeijan sisäinen yhteenotto maan pääkaupunki Jubassa on vaatinut jopa 500 ihmisen hengen, kertovat YK:n paikalliset edustajat. Kuolleiden lisäksi noin 800 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen taisteluissa.

Alueella olevien YK:n rauhanturvaajien edustaja Hervé Ladsous on kertonut lukujen perustuvan alueella olevien sairaaloiden tietoihin, eikä niitä ole voitu YK:n toimesta varmentaa. Ladsous kertoi tilanteesta YK:n turvallisuusneuvostolle tiistaina.

Taistelujen takia noin 15 000 paikallista on hakenut suojaa YK:n tiloista Jubassa.

Konfliktissa on tiettävästi kyse armeijan sisäisestä etnisten ryhmien välisestä konfliktista, jossa toinen osapuoli kannattaa istuvaa presidenttiä Salva Kiiriä ja toinen oppositiojohtajaa, entistä varapresidentti Riek Macharia. Salva Kiir on syyttänyt Macharia kannattavia joukkoja vallankaappauksen yrittämisestä.

Lähteet:
AFP
 
yle 21.12.2013 klo 8:54
Osa Etelä-Sudanin öljykentistä kapinallisille - johtaja vaatii presidenttiä syrjään
Entistä varapresidenttiä tukevat kapinalliset väittävät ottaneensa perjantaina haltuunsa osan Etelä-Sudanin öljykentistä, mikä herättää huolta maan öljyntuotannon jatkumisesta. Kapinallisten johtaja Riek Machar ei ollut halukas neuvotteluihin taisteluiden lopettamiseksi.

Etelä-sudanilaisia sotilaita partioimassa Juban kaduilla 20. joulukuuta 2013. Kuva: Epa / Phillip Dhil
Etelä-Sudanin naapurit ovat yrittäneet sovitella maassa leimahtunutta konfliktia. Presidentti Salva Kiir tapasi perjantaina Kenian, Etiopian, Ugandan, Djibotin ja Somalian ulkoministereitä Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Mukana neuvotteluissa oli myös Afrikan unionin ja YK:n edustajia.

Afrikkalaiset välittäjät kuvailivat Kiirin kanssa käytyjä keskusteluita onnistuneiksi. Salva Kiir sanoo olevansa valmis neuvotteluihin vastapuolen kanssa. Kiir vetosi maamiehiinsä, jotta nämä rauhoittuisivat ja maata uhkaava etninen konflikti vältettäisiin.

Kiirin vastustaja entinen varapresidentti Riek Machar ei vaikuttanut sovinnonhaluiselta. Hän sanoi Ranskan radiolle, että hän on valmis neuvottelemaan Kiirin vallastaluopumisesta. Machar totesi haastattelussa, että armeija voisi syrjäyttää Kiirin, mikäli hän ei luovu vapaaehtoisesti. Macharin kerrotaan piileskelevän.

Myös Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä erikoislähettilään Etelä-Sudaniin auttamaan konfliktin osapuolia neuvotteluissa.

Taistelut voivat vaarantaa elintärkeän öljyntuotannon
Macharia tukevat kapinalliset väittävät ottaneensa haltuunsa perjantaina osan Unityn osavaltiossa olevista öljykentistä, mikä herättää huolta maan öljyntuotannon jatkumisesta.

Öljyntuotanto on erittäin tärkeä tulonlähde Etelä-Sudanin tuoreelle valtiolle, joka saa melkein sata prosenttia tuloistaan öljystä. Asiantuntijoiden mukaan kapinalliset saisivat yliotteen maan nykyhallinosta, mikäli he onnistuvat saamaan haltuunsa enemmän öljykenttiä.

Dinka-heimoon kuuluvan Kiirin turvallisuusjoukkojen ja Nuer-heimoa olevan Macharin kapinallisjoukkojen välille on syntynyt eri puolilla maata verisiä taisteluita. Viikko sitten Jubasta alkaneet yhteenotot ovat levinneet ympäri maata ja taisteluissa on kuollut YK:n mukaan jo satoja ihmisiä.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet yhteenottoja. Ihmiset ovat etsineet turvaa YK:n rauhanturvajoukkojen leireistä.

Useat maat, joukossa muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Alankomaat, ovat evakuoineet kansalaisiaan Etelä-Sudanista taisteluiden alta.

Kiir on syyttänyt Macharia vallankaappausyrityksestä. Presidentti erotti Macharin tehtävästään heinäkuussa.

Lähteet:
AFP, AP
 
yle 22.12.2013 klo 9:18
Obama: Sotilasvallankaappaus vie tuen Etelä-Sudanilta
Kapinallisten johtaja, ex-varapresidentti Riek Machar kertoo BBC:lle, että hänen joukkonsa ovat ottaneet haltuunsa maan tärkeän öljyntuottajaosavaltion Unityn. Machar väittää myös, että suuri osa Etelä-Sudanista olisi kapinallisten vallan alla.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa Etelä-Sudanin kapinallisia yrittämästä maassa sotilasvallankaappausta Yhdysvaltain sotilaskoneeseen tehdyn iskun jälkeen.

Obama sanoi, että yritys ottaa valta sotilaallisella voimalla johtaa Yhdysvaltojen ja kansainvälisen yhteisön pitkäaikaisen avun lopettamiseen Etelä-Sudanille.

Yhdysvaltojen kansalaisia evakuoimassa olleita lentokoneita ammuttiin lauantaina ja tulituksessa haavoittui neljä amerikkalaissotilasta. Lentokoneet olivat matkalla Jonglein osavaltion pääkaupunkiin Boriin, joka on kapinallisten hallussa.

Obama painotti myös, että Etelä-Sudanin johtajilla on velvollisuus tukea amerikkaisten turvallista evakuointia pääkaupunki Jubasta ja Borista. Myös useat muut maat ovat evakuoineet kansalaisiaan sisällissodan partaalle ajautuneessa maassa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on sunnuntaina vaatinut molempia osapuolia lopettamaan välittömästi väkivaltaisuudet toisiaan ja siviileitä kohtaan. Ban vetosi presidentti Salva Kiirin ja ex-varapresidentin Riek Machariin konfliktin poliittisen ratkaisun puolesta.

Konfliktissa välittäjä toimineet Afrikan maat ja kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet minkäänlaista yhteyttä Machariin.

Kiirin turvallisuusjoukkojen ja Macharin kapinallisjoukkojen välille on syttynyt eri puolilla maata verisiä taisteluita. Viikko sitten alkaneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut jo satoja ihmisiä, pelkästään pääkaupunki Jubassa henkensä on menettänyt ainakin 500 ihmistä.

Yhteenottojen pelätään leviävän laajamittaiseksi etniseksi konfliktiksi, koska Kiir kuuluu Dinka-heimoon ja Machar on Nuer-heimoa. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kirjeenvaihtaja kuvailee tilannetta Etelä-Sudanissa sisällissodaksi.

Machar kertoo BBC:lle, että hänen joukkonsa ovat ottaneet haltuunsa maan tärkeän öljyntuottajaosavaltion Unityn. Machar väittää myös, että suuri osa Etelä-Sudanista olisi tällä hetkellä kapinallisten vallan alla.

Lähteet:
AFP, Reuters
 
yle 23.12.2013 klo 16:55
Etelä-Sudanin presidentti: Armeija valmiina hyökkäykseen
Presidentti Salva Kiirin joukot ja Riek Macharin johtamat kapinalliset ovat taistelleet Etelä-Sudanissa jo yli viikon ajan. Taisteluissa on kuollut pelkästään pääkaupungissa Jubassa ainakin 500 ihmistä.

Etelä-Sudanin armeija on valmiina hyökkäämään kapinallisten hallussaan pitämää Borin pikkukaupunkia vastaan, maan presidentti Salva Kiir sanoi maan parlamentissa maanantaina.

Presidentin mukaan vastahyökkäystä Boriin viivytettiin, kunnes Yhdysvallat sai kansalaisiaan lennätettyä pois taistelujen tieltä.

200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Jubasta sijaitseva Bor on ollut Etelä-Sudanin entisen varapresidentin Riek Macharin johtamien kapinallisten hallussa viime viikon keskiviikosta lähtien. Kapinallisten hallussa on myös maan taloudelle elintärkeän öljyntuotanto-osavaltion Unityn pääkaupunki Bentiu.

Etelä-Sudanissa on taisteltu jo yli viikon ajan. Kiir on syyttänyt heinäkuussa hallituksesta erotettua Macharia vallankaappauksen yrittämisestä. Machar taas syyttää presidenttiä poliittisten vastustajien raivaamisesta pois tieltään.

Satoja kuollut, monet joutuneet jättämään kotinsa
Yhteenottojen pelätään leviävän laajamittaiseksi etniseksi konfliktiksi, koska Kiir kuuluu Dinka-heimoon ja Machar on Nuer-heimoa. Taisteluissa on kuollut pelkästään pääkaupungissa Jubassa ainakin 500 ihmistä, minkä lisäksi sadattuhannet ovat YK:n mukaan joutuneet jättämään kotinsa.

Viikonloppuna Borissa ollut YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Toby Lanzer kertoi BBC:lle nähneensä hirveitä asioita.

- Ihmisiä laitettiin riviin ja teloitettiin summittaisesti. Sen tekivät ihmiset, jotka olivat yksinkertaisesti sekaisin, Lanzer sanoi BBC:lle.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati sunnuntaina molempia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet toisiaan ja siviileitä kohtaan. Ban vetosi presidentti Salva Kiirin ja ex-varapresidentti Riek Machariin konfliktin poliittisen ratkaisun puolesta.

Lähteet:
AFP, Reuters
 
28.12.2013 klo 9:36
Etelä-Sudaniin saapui lisää rauhanturvajoukkoja
YK:n mukaan tilanne Etelä-Sudanissa on edelleen hyvin kireä. Naapurivaltio Sudan puolestaan aloitti kansalaistensa evakuoimisen Bentiun kaupungista Unityn alueella perjantaina.

Rauhanturvaaja kävelee etelä-sudanilaissen kylän halki. Kuva: Reuters-TV
Ensimmäiset lisärauhanturvajoukot ovat saapuneet Etelä-Sudaniin. YK:n turvallisuusneuvosto päätti aiemmin tällä viikolla kaksinkertaistaa rauhanturvaajien määrän maassa. Nykyisten 7 000:n maassa olevan rauhanturvaajan lisäksi päätettiin lähettää 5 500 rauhanturvaajaa. Lisää joukkoja odotetaan saapuvan tänään lauantaina.

Naapurivaltio Sudan puolestaan aloitti kansalaistensa evakuoimisen Bentiun kaupungista Unityn alueella perjantaina, kertoo valtionmedia SUNA.

YK:n mukaan tilanne Etelä-Sudanissa on edelleen hyvin kireä. Väkivaltaisuuksissa on YK:n arvion mukaan kuollut tuhansia ihmisiä ja yli 120 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Itä-Afrikan johtajat kertoivat perjantaina, että Etelä-Sudanin hallitus on suostunut välittömään aselepoon.

Maassa on käyty taisteluita jo lähes kahden viikon ajan. Vastakkain ovat presidentti Salva Kiirin ja vallankaappauksesta syytetyn, ex-varapresidentti Riek Macharin tukijat. Heille annettiin perjantaina neljä päivää aikaa tavata kasvotusten ja lopettaa taistelut.

Lähteet:
AFP
 
yle 30.12.2013 klo 4:53
Etelä-Sudanissa yli 180 000 on jättänyt kotinsa taisteluiden takia
Taisteluiden pelätään leviävän täysimittaiseksi sisällissodaksi.

Etelä-Sudanin armeija taisteli sunnuntaina Valkoiseksi armeijaksi kutsuttujen militanttien kanssa ja syytti kapinallisia ryhmän mobilisoinnista, vaikka hallitus on tarjonnut kapinallisille aselepoa.

Kaksi viikkoa kestäneet taistelut ovat jättäneet jälkeensä ainakin 1 000 kuollutta ja jakaneet öljyvaltion kahtia alle kaksi vuotta itsenäistymisen jälkeen.

Taisteluiden on pelätty leviävän täysimittaiseksi sisällissodaksi dinka- ja nuer-heimojen välille.

Hallitusta vastustavat kapinalliset ovat kiistäneet pelätyn, pääosin nuer-heimoon kuuluvista nuorista koostuvan Valkoisen armeijan olevan heidän komennossaan.

YK:n Etelä-Sudanin humanitäärinen koordinaattori Toby Lanzer arvioi, että ainakin 180 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa 15 päivää kestäneiden taisteluiden kuluessa.

Noin 60 000 ihmistä on hakenut turvaa YK:n tukikohdista ympäri Etelä-Sudania.

Lähteet:
Reuters
 
yle 2.1.2014 klo 19:31
Etelä-Sudanin taistelut jatkuvat rauhanneuvottelujen alla
Etelä-Sudanin armeija kertoo etenevänsä kohti kapinallisten hallussa olevia kahta kaupunkia, mutta kapinalliset kiistävät väitteen.

Etelä-Sudanissa taistelut jatkuvat edelleen samaan aikaan, kun osapuolet ovat kokoontumassa rauhanneuvottelupöytään Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Etelä-Sudanin armeija kertoo lähestyvänsä kapinallisten hallussa olevia Borin ja Bentiun kaupunkeja ja vallanneensa Bentiun lähellä sijaitsevan Mayomin. Hallitus julisti keskiviikkona poikkeustilan Jonglein ja Unityn osavaltioihin, joiden pääkaupunkeja Bor ja Bentiu ovat.

Kapinallisten edustaja kuitenkin kiistää väitteen hallituksen joukkojen etenemisestä ja sanoo Mayomin olevan yhä heidän hallussaan. Myös YK:n edustajan käsitys on, että Mayom on yhä kapinallisilla.

Taistelujen pelätään vaarantavan osapuolten rauhanneuvottelut. Alun perin neuvottelujen odotettiin alkavan jo tiistaina, mutta ne eivät olleet päässeet vauhtiin vielä torstaina illansuussa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi torstai-iltana, että neuvotteluja on ilmeisesti lykätty, koska vasta puolet hallituksen valtuuskunnasta on saapunut paikalle.

Presidentti Salva Kiirin ja häntä vastustavan entisen varapresidentin Riek Macharin edustajien kerrotaan periaatteessa suostuneen tulitaukoon, mutta tulitauon alkamisajankohdasta ei ole tietoa.

Etelä-Sudan aikoo tutkia konfliktin syyt ja julmuudet
Etelä-Sudanin armeija on perustanut komiteat tutkimaan sekä konfliktin alkamisen syitä että sivullisten surmia konfliktin aikana, hallitus kertoo.

YK:n ja ihmisoikeusjärjestön mukaan konfliktin molemmat osapuolet ovat syyllistyneet julmuuksiin.

YK kertoi viime viikolla, että sekä siviilejä että vangiksi otettuja sotilaita on surmattu.Tästä todistavat sen mukaa pääkaupungista Jubasta sekä Borista ja Malakalista löytyneet ruumiit.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ihmisiä on teloitettu etnisen taustan perusteella.

YK on kertonut keräävänsä tietoja julmuuksista tulevia virallisia tutkimuksia varten.

Kaikkiaan jopa tuhansien ihmisten pelätään kuolleen joulukuun puolivälissä alkaneessa konfliktissa. Noin 200 000:n arvioidaan paenneen kotoaan. Konfliktissa on poliittisten kiistojen lisäksi myös etnisiä piirteitä, sillä Kiir on dinka ja Machar nuer.

Lähteet:
AFP, Reuters, Yle Uutiset
 
yle 10.1.2014 klo 15:57
Etelä-Sudanin armeija valtasi tärkeän Bentiun kaupungin
Etelä-Sudanin armeija sai perjantaina haltuunsa öljyntuotanto-osavaltion Unityn pääkaupungin Bentiun.

Etelä-Sudanin armeija kertoo saaneensa Bentiun kaupungin haltuunsa. Kapinallisten hallussa ollut Bentiu on Etelä-Sudanin taloudelle elintärkeän öljyntuotanto-osavaltion Unityn pääkaupunki.

– Kun hallitsee Bentiuta, hallitsee kaikkia Unityn osavaltion öljykenttiä, kertoo armeijan tiedottaja Philip Aguer.

Kapinalliset eivät ole vahvistaneet armeijan ilmoitusta.

Vielä ei tiedetä kuinka nopeasti öljyntuotanto alueella voidaan aloittaa. Ulkomaalaiset yritykset evakuoivat työntekijänsä alueelta, kun taistelut levisivät Unityn osavaltioon.

Taistelut armeijan ja kapinallisten välillä ovat jatkuneet jo lähes kuukauden ajan. Taistelut ovat vaikuttaneet myös Etelä-Sudanin öljyntuotantoon, joka on vähentynyt 15 prosentilla kahden viikon aikana. Etelä-Sudanin talous lähes täysin riippuvainen öljytuloista.

Etelä-Sudanin hallitus on ilmoittanut, että maan armeija on perustanut komiteat tutkimaan sekä konfliktin alkamisen syitä että sivullisten surmia konfliktin aikana.

Taisteluiden osapuolet ovat kokoontuneet Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan neuvottelemaan rauhasta.

Lähteet:
Reuters, AFP
 
The town of Bor has already changed hands three times in South Sudan's three weeks of civil war, and whoever controls the strategically important state capital will have the upper hand in the long-awaited peace negotiations. VICE was invited to embed with South Sudanese government forces pushing north to retake Bor from the rebels, but the rebels were lying in wait for us along the road, waiting to strike back.
 
yle 24.1.2014 klo 23:28
YK: Etelä-Sudanissa rikottu tulitaukoa – kapinalliset syyttävät armeijaa hyökkäyksistä
Hallituksen joukot ja kapinalliset ovat käyneet satunnaisia taisteluja eri puolilla Etelä-Sudania tulitauon tultua voimaan, YK:sta kerrotaan.
Etelä-Sudanin hallituksen joukot ja kapinalliset ovat käyneet satunnaisia taisteluja tulitauon tultua voimaan, raportoi YK. Torstai-iltana osapuolet lupasivat lopettaa kaikki taistelutoimet vuorokauden sisällä, ja tulitauko astui voimaan perjantai-iltana.

YK:n tiedottajan Farhan Haqin mukaan taisteluja on käyty eri puolilla maata. Kapinalliset kertoivat armeijan hyökänneen heidän asemiinsa Unityn ja Jonglein osavaltioissa. Kapinallisten tiedottaja, prikaatinkenraali Lul Ruai Koang sanoi iskuja "selväksi rauhansopimuksen loukkaukseksi" ja ilmoitti, että kapinalliset puolustavat itseään.

Armeijan tiedottaja, eversti Philip Aguer puolestaan sanoi, ettei ole tietoinen uusista väkivallanteoista. Hän kuitenkin sanoi, että jos uusia taisteluita on ilmennyt, ne johtuvat siitä, että kapinalliset ovat hyökänneet sotilaita vastaan.

YK ilmoitti, että kummankin osapuolen on pidättäydyttävä väkivaltaisuuksista kokonaan ja välittömästi.

Presidentti pyysi kapinallisia hyväksymään tulitauon
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir sanoi perjantaina, että kapinallisten kanssa solmittu rauhansopimus auttaa maata selviytymään konfliktista, vaikka kapinalliset syyttivät armeijaa tulitauon rikkomisesta.

Kiirin mukaan torstaina allekirjoitettu sopimus tuo lopun eteläsudanilaisten kärsimyksille. Joulukuun puolivälissä syttyneessä Etelä-Sudanin konfliktissa arvioidaan kuolleen tuhansia ihmisiä.

– Olen iloinen saadessani kertoa Etelä-Sudanin kansalle, että joulukuussa puhjennut odottamaton konflikti saadaan ratkaistua rauhanomaisen keskustelun avulla, Kiir sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän toi myös esiin huolensa siitä, että kaikki aseistetut kapinallisryhmät eivät aselepoon suostu ja pyysi kapinallisia hyväksymään tulitauon. Viesti oli suunnattu erityisesti Kiirin erottamaa varapresidentti Riek Macharia tukevalle aseistetulle ryhmittymälle Valkoiselle armeijalle.

– Koska Riek ei kontrolloi kaikkia näitä joukkoa, vetoan teihin, jotta kunnioittaisitte sitä, mitä on tehty, Kiir sanoi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti New Yorkista painokkaasti, että kattavan rauhansopimuksen aikaansaamiseksi Etelä-Sudanin osapuolten tulee jatkaa neuvotteluja heti.

Lähteet:
AP, AFP
 
New weapons are being deployed by the Sudanese government in the war in the Nuba Mountains. The bombing campaign in civilian areas has intensified in recent months, and the Sudanese Air Force has started dropping bombs attached to Parachutes from it's new Sukhoi-24 fighter jets.
 
Kun Suomi itsenäistyi, niin sisällissota alkoi 5 viikkoa myöhemmin. Tuolla meni 2 vuotta...

Ylläolevat lehtisitaatit on harhaanjohtavia koska he ei voi julkisesti sanoa mistä on kyse.

Janjaweedit ja pohjois Sudanin arabit ovat 20 vuotta tappaneet ja raiskanneet etelän kristittyjä ja animisteja, ja siksi etelä itsenäistyi. Ei tätä voi lehdessä kirjoittaa.
Jos sitten tulee joku maksukiista öljyn siirtomaksuista, niin so what, semmoista elämä on.

Sota oli äärimmäisen raukkamaista koska oman maan hallitus pommitti lentokoneista aseettomia siviilejä, naisia ja lapsia. Luin tästä kirjan.

Splm/spla vaikuttaa kunnon porukalta. Mutta siellä on paljon muitakin. Jos Suomessa olisi ollut useampi suojeluskunta, niin olisko ne taistelleet keskenään?
Tai oli kai niitä useampi. Mihin meni suomenruotsalaiset maanpuolustushenkiset?
 
Kun lukee uutisia maailmalta, niin helposti unohtuu että Suomen itsenäisyystaistelussa oli puolen tusinaa osapuolta.

Venäläisiä, saksalaisia, jääkärit pieni mutta tärkeä ammattiarmeija, suojeluskunta, värvätyt punaiset ja värvätyt valkoiset.
Lisäksi ruotsalaiset vapaa-ehtoiset. Mitä Sudanissa uutisoitiin silloin? Luultavasti että "melkoisen sekavaa".
 
Back
Top