Suomalainen luottaa virkapukuisiin - jopa enemmän kuin muut eurooppalaiset

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 4.7.2013 klo 11:01
Suomalainen luottaa virkapukuisiin - jopa enemmän kuin muut eurooppalaiset

Poliitikkoihin luotetaan vielä vähemmän kuin sijoitusneuvojiin ja toimittajiin.


Vähiten luotetut ammatit:
Poliitikko 9 %
Sijoitusneuvoja 23 %
Toimittaja 24 %
Automyyjä 27 %
Ammattiyhdystysjohtaja 32 %

Luotetuimmat ammatit:
Palomies 97 %
Lentäjä 96 %
Sairaanhoitaja 94 %
Apteekkityöntekijä 93 %
Poliisi 92 %

Palomies, lentäjä, sairaanhoitaja, apteekkityöntekijä ja poliisi. Näihin ammattilaisiin suomalaiset luottavat kaikken eniten.

Valittujen Palojen teettämän kyselyn mukaan laajaa luottamusta nauttivat myös opettajat, lääkärit, taksinkuljettajat ja maanviljelijät.

Sen sijaan poliitikkoon suomalainen luottaa kaikkein vähiten. Poliitikkoon sanoo luottavansa suuressa määrin tai melko paljon yhdeksän prosenttia suomalaisista. Viime vuodesta luottamus on kasvanut yhden prosenttiyksikön.

Vuonna 2002 vielä 12 prosenttia sanoi luottavansa poliitikkoon.

Kehnoissa kantimissa on myös luottamus sijoitusneuvojaan (23 %), toimittajaan (24 %) ja automyyjään (27 %). Vertailun heikoimpaan kolmannekseen kuuluvat myös ammattiyhdistysjohtajat.

Esimerkiksi lakimiehet, papit ja meteorologit lukeutuvat luotettavuusvertailun keskikastiin.
Muun Euroopan tulokset samansuuntaisia

Kansainvälisen vertailun mukaan myös muissa Euroopan maissa luottamus poliitikkoihin on heikoissa kantimissa.

Vähiten poliitikkoihin luotetaan Tshekissä, Puolassa, Portugalissa ja Sloveniassa. Tshekissä vain kaksi prosenttia sanoo luottavansa poliitikkoon.

Sveitsissä poliitikkojen asema on helpompi: viidennes sveitsiläisistä sanoo luottavansa heihin. Luottamus on varsin vahvaa myös Hollannissa ja Saksassa.

Suomalaisille on tyypillistä ihmisten välinen keskinäinen luottamus, päätellään tutkimuksessa. Luottamus taksinkuljettajaan, poliisiin, pappiin ja tuomariin on Suomesssa selvästi vahvempaa kuin Euroopassa keskimäärin.

Viime vuodenvaihteessa tehtyyn tutkimukseen vastasi 12 Euroopan maassa yhteensä yli 18 000 ihmistä. Suomessa vastaajia oli 2 000. Tutkimuksen toteuttivat Valitut Palat yhdessä eurooppalaisten Reader`s Digest -lehtien ja brittiläisen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa.
 
paatero.jpg


Herr polizeioberführer Mikko "Hermann" Paatero ei ainakaan lisää luottamusta suomalaispoliisiin... Eipä tuo ukko tosin nauti kovin korkeaa luottamusta rivipoliisien keskuudessa, joten kaiketi oikeisiin poliiseihin voi vielä luottaa ainakin jossain määrin. Jos virkakunta kokonaisuudessaan luottaisi Taaperoon, niin tilanne olisi aika hälyttävä!
 
Lakimieskoulutuksen saanut poliisi epäilyttää aina.
 
miheikki kirjoitti:
Lakimieskoulutuksen saanut poliisi epäilyttää aina.

Milläs koulutuksella ylimpiin poliisivirkoihin sitten pitäisi nousta?

Herwoodissa suoritettu poliisin tutkintohan on "pelkkä" ammatillinen tutkinto, kuten vaikkapa levyseppä-hitsarin tai keittäjän tutkinto. Ei telakkaakaan johdeta levyseppä-hitsarin pätevyydellä.
 
Onkohan Paatero oikeasti poliisi, vai ollut vain töissä poliisin hallinnossa?

Olen kuitenkin samaa mieltä Skärdiksen kanssa, ettei perus poliisin tutukinnolla, eikä edes päällystötutkinnolla johdeta koko maan poliiisivoimia. Silti voisi toivo, että ylimmällä johdolla olisi taustaa poliisin kenttätehtävistä, lienee kuitenkin utopiaa.
 
Ei Taapero ole ikinä tehnyt "oikeita" poliisin töitä eikä myöskään suorittanut poliisin perustutkintoa tai aiemmin käytössä olleita kokelas- ja miehistökursseja, joiden jälkeen töitä tehtiin nuorempana tai vanhempana konstaapelina. Lakimies ilman minkäänlaista operaatiivista kenttäkokemusta.
 
Äläs nyt puhu paskaa, pstsika! Paatero on ollut poliisinpartion mukana kerran poliisiylijohtajana eli kenttäkokemusta on siunaantunut. :D
 
Back
Top