Kriisiaikaisessa sieto- ja toimintakyvyssä on kaksi tasoa: Yhteiskunnan ja yksilön. Sanoisin että yhteiskuntana olemme aika vahvoilla. Suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttaisi olevan edelleen jäljellä jonkinmoista yleistä kriisitietoisuutta, oikeastaan kaikilla instituutioilla on ainakin jonkinlaiset varautumissuunnitelmat ja noin kaiken kaikkiaan luottamus näihin instituutioihin on hyvällä tasolla. Niin, tosiaan - yhteiskunnan selviytymisen kannalta jenkkityylinen prepper - häröily ei juuri hyödytä. Tiukan paikan tullen yhteistyö on se millä selvitään, linnoittautuminen ei auta pitemmän päälle edes linnoittautujaa itseään.
Yksilötasolla keskustelu menee helposti ikiaikaiseen ylisukupolviseen kitinään, paskapuheet pulamössösukupolvesta lienee yhtä uusi ilmiö kuin ihmiskuntakin. Juu, aikaisempien ikiäluokkien lapsuus ja nuoruus oli varmasti nykyaikaan verrattuna ankeampaa mutta yhtälailla vanhat pierut ovat nykyään lihavia, mukavuudenhaluisia ja vastahakoisia luopumaan nykyajan mukavuuksista. Voi olla että ennenaikaan hiihdettiin kouluun kesät talvet mutta ei senkään ikäluokan halukkuus palata niihin aikoihin kovin kummoinen ole. Kuten aiemmin tässä ketjussa todettu, pakko on hyvä motivoija ja kriiseissä ihmiset - toisin kuin usein luulotellaan - ovat parhaimmillaan. En näe mitään syytä sille että kurjuutta erikseen harjoiteltaisiin, selviytymiskeinojen opettelu on toki eri asia. Näiden kahden eroa ei aina ymmärretä, ei edes varusmieskoulutuksessa. Muistan hyvin miten omana aikanani joidenkin kouluttajien käsitys sotilaskoulutuksesta oli sellainen että kun kaikilla on mahdollisimman kurjaa niin tuloksia syntyy. Ja syntyyhän niitä tuloksia niinkin, nimittäin vasten- ja vihamielisyys koko instituutiota - puolustusvoimia - kohtaan. Muistan lukeneeni että ajatus motivoivasta varusmieskoulutuksesta alkoi olla enemmän esillä vasta 2000 - luvun alussa.
Fyysinen toimintakyky on vain yksi osa kriisinsietoa, tosin aika tärkeä sellainen. Olisi hyvä myös kansanterveyden kannalta että kaikilla kansanosilla olisi parempi fyysinen kunto ja vähemmän laardia vyötäröllä. Olen joskus miettinyt olisiko vapaaehtoinen, eri ryhmille standardoitu kuntotesti jonka onnistuneesta suorittamisesta saisi verovähennyksen hyvä idea?
Vähän vähemmällä ruoalla laihtuu äkkiä. Työ opettaa tekijäänsä. Kansa tottuu, jos se joutuu tottumaan. Alku olisi kyllä hankalaa.
Pidetään yhteiskunnan tasosta kiinni, koska siitä vainolainen tiedustelee aukkoja kuin rotta kuonollaan. Erityisesti viranomaisten saumakohdista ja lakien ja asetuksien varjonpuolelle jäävistä mahdollisuuksista.
Keskeisin ongelma on se, ettei kaikissa suomalaisissa kodeissa ole pelkästään puulla toimivaa varajärjestelmää lämmitykseen. Niilläkin joilla on puulämmittäjä, sähkö yleensä pyörittää kiertovesipumppua, joka työntää kuuman veden putkiin ja pattereille. Ei ole siis enää juurikaan varaavia uuneja ja hormeja. Joillakin on takka tai leivinuuni. Aggregaatteja kannattaisi siis pitää jemmassa ja kaupunkioloissa kunnon untuvasäkit jokaiselle perheenjäsenelle.
Yksilöinä sotilailla on ehkä vähän vähemmän "ulkoiluresilienssiä" kuin karaistuneilla maa- ja metsätyömiehillä oli. Eräs ongelma on siinä, että perhe yhteiskunnallisena yksikkönä on kokenut haaksirikon jo vuosia sitten, ja on suuri määrä nuoria poikia, joilla on paljon ongelmia mutta ei ole mitään miehen mallia, vaikka kotona pyörisi äidin luona useitakin miehen tapaisia kääntymässä. Korvaavuutta on, jos nuoret poikaset saisivat edes töitä ja sitä kautta vahingossa hyviä malleja. Keskeyttäneillä on usein rikkinäinen tausta. Ei aina, mutta hyvin usein on. Tätä ei liene kukaan tutkinut virallisesti. Tieto on siltä ajalta, kun komentajat vielä ehtivät haastatella keskeyttäneet.
Luotan kyllä nuoriin, siis siihen osaan, joka vielä pärjää. Tunnen hyviä urheilullisia poikia paljon. Enempään pystyvät kuin minä joskus. Omatkin saavuttivat isänsä nopeasti ja menivät ohitse. Toinen poika oli Upinniemen kovakuntoisimpia jätkiä ja nautti saaristosta täysin siemauksin. Osaa mitä vain (tekniset kädet) ja nostaa 150 kiloa maasta 20 kertaa kuin ei mitään. Oli tämän vuoden toimintavalmiudessakin, mutta ei sieltä kuulunut mitään. Toinen poika on hänkin vakaa kuin kallio, vasta menossa inttiin.
Ehkä ennen oli tasaisempaa vahvuutta, kun jokainen tuulimyllyn lämmittäjä tarvittiin. Nyt ei enää ole aikaa kasvattaa armeijassa, vaan porukan pitää valmiiksi olla edes jonkinlaista. Voi olla, että nuoriso jakautuu kahtia. Niihin, jotka pärjäävät, ja niihin, jotka hylätään monessa portaassa. Lisäksi niihin jotka treenaavat ihan huipulla ja niihin, jotka eivät tee oikein mitään, kunto on heikko jo armeijaiässä. Tietsikan ääressä pulskistuttu.
Näille asioille voi ehkä tehdä vielä jotain.
Mitä omaan vähäpätöiseen olemiseeni tulee, jäljellä ei ole kuin iso vatsa, harmaantuva parta ja uhrimieli. Voin tulla jakamaan sukkia, tai jos jossain tarvitaan vastaanottoasemaan mies, joka ei peräänny, tässä on ruoka. Ei juokse mihinkään, koska ei jaksa.
No, treenaan minä vielä väkivaltaa matolla ja neliössä pari kertaa viikossa, että ehkä minä nyt vähän vielä voin jaksaakin, mutta en niin paljon kuin aikanaan jaksoin.
Ja sitten suomalainen nainen. Oppii kyllä tyytymään vähään, jos on pakko. Kaikki oppivat.