Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomalaisten linjojen takainen varustus

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja kaislajääkäri, 23.10.2013.

 1. kaislajääkäri

  kaislajääkäri Kapteeni

  Liittynyt:
  30.01.2012
  Viestejä:
  579
  Tykkäykset:
  903
  Pisteet:
  76
  Kuten jo aikaisemmin mainitsin, isäni kertoi heidän kohdaltaan linjojen läpi menneen suomalaisen sissi/tiedustelupartion täydellisissä naapurin vetimissä. Käytettiinköhän noita varusteita pelkästään linjojen ylittämiseen, vai oliko partiointi naapurin puolella paikallisissa asepuvuissa hämäyksen vuoksi kovinkin yleistä?

  Yleinen historiankirjoituskirjoitus/tutkimus tuntuu tästä aiheesta olevan varsin vaitinainen.

  Varmaa on ainakin , jotta noissa varusteissa kiinni jääneille luettiin varsin pikainen tuomio, jos se nyt muutenkaan oli kovin kaksinen...
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,105
  Pisteet:
  1,286
  Eiköhän koko harhauttamisen kavalkadi ollut käytössä ja puolin sekä toisin. Aika imelä kuvitelma on se, etteikö suomiboy olisi tehnyt likaisia temppuja siinä kuin muutkin sotatoimijat. Vaatetusjutuissa ainakin kokeiltiin myös sellaisia rimaa hipovia juttuja. Siviilivaatteet jne. ovat olleet käytössä, ei epäilystäkään. Ja monta muuta kommerverkkiä.
   
 3. Mainos 4. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,431
  Tykkäykset:
  1,117
  Pisteet:
  636
  No, juurikin näin. Kun otetaan huomioon tuonaikaiset olosuhteet, niin kyllä (lähes) kaikki keinot ovat olleet käytössä.
  Enkä pidä kaikkein kauheimpana sitä, jos jokin tiedusteluporukka on ollut siviilivetimissä.
   
 5. kaislajääkäri

  kaislajääkäri Kapteeni

  Liittynyt:
  30.01.2012
  Viestejä:
  579
  Tykkäykset:
  903
  Pisteet:
  76
  Toki kaikki keinot on ollut käytettävä. Kaukopartiomiesten haalareitakin kun kuvista katsoo, niin käytännöllisyyden lisäksi syynä on varmaankin ollut huono tunnistettavuus. Kuvia varten sitten päähän on lätkäisty suikantapainen, jossa on muodollinen kokardi.

  Sitähän minä vaan tässä haen, ettei ainakaan omiin silmiini kirjallisuudesta ole sattunut juurikaan juttua punaisen armeijan asepuvun käyttämisestä...
   
 6. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Ainakin Jukka L Mäkelä kertoi kirjassaan Osasto Kuismasesta ettei ollut tavatonta, että kun linjojen takana tavattiin paikkallisia siviilejä pantiin kokardit piiloon ja joukon venäjää puhuvat kaukopartiomiehet siirtyivät kärkeen juttelemaan siivileille "niitä näitä" ja keräämään tietoja, eli esiinnyttiin venäläisinä sotilaina.

  Venäläisten sotilaspukujen käyttämisestä ei muistaakseni mainittu mutta omat kylläkin tehtiin mahdollisimman tunnistamattomiksi.
   
 7. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,105
  Pisteet:
  1,286
  Muisti palailee pätkittäin. Olin vuosia sitten eräässä symposiumissa, jossa avattiin parin sodanaikaisen inkerikon kertomuksia Ruotsinmaalta. Jos en aivan päin Karjalan mäntyä muista, niin näissä jutuissa toistui se, että venäjän kieltä hyvin osanneet inkerikot olivat usein letkan tai parven kärjessä ja varustus oli täyttää puna-armeijaa. Ymmärrän, että eihän tällainen muisto mikään lähde ole, mutta tulipahan lopulta mieleen. Inkerikkojen tarinat olivat muutoinkin mielenkiintoisia, kun parissakin kohtaa pohtivat jälkikäteen "asemaansa" suomi-isämmmaan palveluksessa. Ei oikein tunnista noista sotakirjoista samaksi, mutta se on semmosta.
   
 8. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Oma lukunsa on sitten välirauhan aikana lähetyt siviilipukuiset partiot. Näiden mukana oli jonkin verran syntyperäisiä venäläisiä ja virolaisia ja tarkoitus oli soluttautua sekaan mahdollisimman hyvin.
   

Jaa tämä sivu