Suomen erityissuhteesta Eurooppaa uhkaavaan valtioon

Muistatteko Jyri Häkämiehen kommentin (2007) nostaman kohun? Samaan aikaan suunniteltiin venäläisissä esikunnissa ja tiedusteluelimissä Georgian sotaa.

"Ottaen huomioon maantieteellisen sijaintimme Suomen kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä."

Referoin Ylen Jessica Aroa. Se oli hyvä puhe:

Häkämies analysoi seikkaperäisesti Suomen etuja, sotilaallisen liittoutumisen kysymyksiä, EU:n puolustusta ja kansainvälistä kriisinhallintaa monimutkaistuneessa maailmassa.

Venäjän merkityksen Suomen turvallisuudelle Häkämies nosti esiin puheensa lopussa. Hän visioi Venäjän muuttuvan tulevaisuudessa kasvavan sotilaallisen voimansa myötä entistä painavammaksi maailmanpoliittiseksi peluriksi ja totesi geopolitiikan palanneen voimalla Pohjois-Eurooppaan.

– Ne, jotka kylmän sodan päätyttyä julistivat geopolitiikan kauden loppuneen Pohjois-Euroopassa, olivat yksinkertaisesti väärässä. Meidän, jotka olemme vastuussa Suomen kansallisesta puolustuksesta, tulee vetää tästä tietyt johtopäätökset, Häkämies puhui.


Arkadianmäki sanoutui kieli ruskeana irti:


Sosiaalidemokraattien silloinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) sanoi puhetta onnettomaksi tekeleeksi ja syytti kokoomusta mörköleikin kehittelystä. Saman puolueen silloinen ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja kutsui puhetta harkitsemattomaksi ja katsoi puolustusministerin hämärtävän Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kehotti katsomaan Venäjää ennemminkin myönteisenä mahdollisuutena kuin haasteena. Jopa Häkämiehen puoluetoveri, silloinen ulkoministeri Ilkka Kanerva sanoi lausuntoa epäonnistuneeksi. Silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen kutsui Häkämiehen "painotuksia persoonallisiksi".

Silloinen ulkoministeri ja Häkämiehen puoluetoveri Ilkka Kanerva ilmoitti pitävänsä puheen Venäjä, Venäjä, Venäjä -kohtaa epäonnistuneena.





http://yle.fi/uutiset/nakokulma_ven...suushaaste_vai_morkoleikin_kehittelya/7460097
 
Viimeksi muokattu:
Heinäluoma pitää edelleen kiinni kritiikistään. Venäjä-puheenvuoroa hän pitää edelleen harkitsemattomana ja argumentoi puhetta vastaan "Suomen intresseihin" vedoten.

Perheyrittäjien liiton toimitusjohtajan työt jättävä ja eduskuntaan paluuta aikova Vanhanen paljastaa, että seitsemän vuotta sitten Venäjä oli "huomioitu" hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. (Lue: Tämähän oli vain hänen hallituksensa näyttö osaamisesta!!)

Tuomioja sanoo, ettei "vuoden 2007 asioihin kannata palata". Juuri tällä hetkellä, kasvavan keskinäisriippuvuuden maailmassa – turvallisuuspoliittisia haasteita ei ole nytkään vain yhtä, vaan kolme: Isis, Ebola ja Venäjä, (Oppivainen kaveri, selvästi)

Tarja Halonen? Hänen assistenttinsa vastasi Yle Uutisten haastattelupyyntöön ilmoittamalla, ettei "presidentti nykytilanteessa anna lainkaan Venäjää koskevia erillishaastatteluita".

Kanerva ei lukuisista yrityksistä huolimatta vastannut Yle Uutisten haastattelupyyntöihin.

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_ven...suushaaste_vai_morkoleikin_kehittelya/7460097
 
Haluamme vain, että vastapuolemme ymmärtää, että meillä on rajamme, joita ei voi ylittää. Ja me odotamme muiden ymmärtävän, missä meidän rajamme kulkevat, Peskov sanoo BBC:lle.

Haluaisimme kuulla sataprosenttisen takuun siitä, että kukaan ei ajattele Ukrainan liittymistä Natoon. Haluaisimme myös kuulla, että Nato lopettaa Venäjän rajojen lähestymisen ja yrityksensä rikkoa vallan tasapainon. Valitettavasti emme ole saaneet kuulla näitä sanoja. Ja se saa meidät pelkäämään, Peskov sanoo haastattelussa.

Sama suomennettuna: haluamme, että muu maailma siunaa käyttämämme voimapolitiikan, koska meidän näkemyksemme mukaan meillä on oikeus niihin maa-alueisiin, mitkä haluamme. Samaan hengenvetoon toteamme, että me sanelemme naapurimaillemme mitä niiden tulisi omassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tehdä. Terveiset siis naapureille: laittakaa luonnokset tänne Moskovaan, niin muokkaamme niistä rauhan turvaavan version. Näin meillä kaikilla on mukavaa aina ja iankaikkisesti.
 
Sama suomennettuna: haluamme, että muu maailma siunaa käyttämämme voimapolitiikan, koska meidän näkemyksemme mukaan meillä on oikeus niihin maa-alueisiin, mitkä haluamme. Samaan hengenvetoon toteamme, että me sanelemme naapurimaillemme mitä niiden tulisi omassa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tehdä. Terveiset siis naapureille: laittakaa luonnokset tänne Moskovaan, niin muokkaamme niistä rauhan turvaavan version. Näin meillä kaikilla on mukavaa aina ja iankaikkisesti.

Hyvä suomennos! Asiaa ei helpota se, että Venäjän nykyjohto tarvitsee jatkuvan kansainvälisen uhan pysyäkseen itse vallassa. Maan talous olisi tomahduspisteessä ilman Ukrainaakin. Uhka pysyy yllä, ylläpitämällä sitä vaikka sitten antamalla naapurimaiden ymmärtää tai jopa suoralla toiminnalla. Saattaa olla Suomen onni, että on Naton edun mukaista jos pystymme pitämään Venäläiset loitolla ja uhkaamasta Baltiaa pohjoisesta. On siis Naton edun mukaista auttaa maatamme, vaikka emme olisi liittouman jäseniä.
 
Tuomioja:
"Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Venäjä pysyy vuosikaudet vaikeaa tapauksena. Tuomioja ei usko, että Venäjä ryhtyisi tosissaan haikailemaan Neuvostoliiton rajoja takaisin, koska voimapolitiikalla ei saavuteta Tuomiojan mukaan mitään pysyviä etuja.
- Venäjä tulee olemaan seuraavan 5-10 vuoden aikana varmasti vaarallinen ja vaikea tapaus, mutta ennen kaikkea Venäjälle itselleen. On erilaisia näkemyksiä siitä, onko Venäjällä suuri suunnitelma entisen Neuvostoliiton rajojen palauttamiseksi. Itse epäilen, että se on paremminkin suuri haave, johon pyritään, jos siihen mahdollisuuksia annetaan.
- Ottaen huomioon kaikki riskit ja kustannukset, mitä tästä seuraa ja on jo seurannut Ukrainan johdosta, niin meidän pitää jatkossakin pitää huolta siitä, että tällaista mahdollisuutta ei tule. Voimapolitiikka ei tuota Venäjälle mitään pysyviä etuja, Tuomioja sanoi.
Tuomioja myös kertasi, miksi hän ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.
- Nato-keskustelu on aina kovin epäsymmetristä. Sitä haluavat käydä ne, jotka haluavat muuttaa tätä nykyistä olotilaa. Ne, esimerkiksi minä, jotka ovat sitä mieltä, että tähän ei ole syytä, emme erityisesti halua pitää sitä (Nato-keskustelua) esillä.
- Sellainen keskustelu luo jonkinlaista epävarmuutta Suomen linjasta, josta meillä on vankka ja laaja kansalaismielipiteen tuki, Tuomioja totesi.
Tuomiojan mukaan Suomen pitää hoitaa oma puolustuksensa, hyödyntää EU:n jäsenyyttä, Nato-kumppanuutta ja Pohjoismaista yhteistyötä.
- Kenelläkään ei ole aihetta epäillä, että Suomen maaperää koskaan käytettäisiin kolmansille maille vihamielisiin sotiin tai sotilaallisiin tarkoituksiin. Meillä on 1 300 kilometrin raja Venäjän kanssa, joka on Venäjän rajoista ongelmattomin. Ongelmia on jo meidän eteläpuolella ja kaikilla muilla suunnilla.
- Suomen etu on pitää tilanne tällaisena, Tuomioja sanoi.
Mika Lehto"
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288778272367.html
 
Tätä mieltä on myös Ackermann:
"Deutsche Bankin entinen pääjohtaja Josef Ackermann nostaa Suomen talouden yhdeksi suureksi kysymykseksi Venäjän.
– Suomen viennistä 10 prosenttia menee edelleen Venäjälle. Suomen on jälleen kerran selätettävä tämä ongelma, niin kuin se joutui tekemään 1990-luvulla. Ruotsi tai mikään muu länsimaa ei ole yhtä riippuvainen Venäjästä, Ackermann sanoo.
"Junckerin paketti parempi kuin ei mitään"
Josef Ackermann suhtautuu varauksella Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kaavailemaan investointiohjelmaan. Jyrki Katainen esitteli keskiviikkona Junckerin noin 20 miljardin euron ohjelman, jonka on tarkoitus houkutella jopa 300 miljardin edestä investointeja Eurooppaan.
Ackermann pitää tärkeänä, että yksityinen sektorin toimijat valitsevat, mihin investoidaan.
Hän näkee tärkeänä myös sen, että investointeja saadaan houkuteltua ongelmamaihin eikä esimerkiksi Saksaan ja muihin suuriin maihin, jotka houkuttelevat muutenkin investointeja.
Viisi vuotta kurjuutta edessä
– Euroopasta on tulossa museo, Tukholman Kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka laukoo.
Olli Rehn, Jorma Ollila ja Josef Ackermann kaipaavat kaikki Rankan tavoin uudistuksia – taloudellista, poliittista ja sosiaalista remonttia. Keskustelussa mainitaan niin työmarkkinat, verotus kuin eläkejärjestelmäkin.
Kaikki neljä talousvaikuttajaa on yhtä mieltä siitä, ettei Euroopan talousahdinkoon ole näkyvissä nopeaa ratkaisua. Heidän mukaansa edessä on vähintään viisi vuotta kurjuutta."
http://yle.fi/uutiset/ackermann_suomi_on_liian_riippuvainen_venajasta/7656419
 
Kaikki neljä talousvaikuttajaa on yhtä mieltä siitä, ettei Euroopan talousahdinkoon ole näkyvissä nopeaa ratkaisua. Heidän mukaansa edessä on vähintään viisi vuotta kurjuutta."
http://yle.fi/uutiset/ackermann_suomi_on_liian_riippuvainen_venajasta/7656419

Neukuissa jaksoivat jahdata loistavaa tulevaisuutta karvan päälle 70 vuotta. Sitten loppui usko sitkeimmiltäkin. Saahan nähdä kauanko täällä yritetään. No, vastahan tässä on 20 vuotta mennyt, joten odotellaan nyt vielä tovi. Ehtii tosin tuo Afrikasta ja Lähi-idästä haalittu työvoimareservi kuolla vanhuuteen, ennen varsinaista tarvetta.
 
Ruotsalaisen kansanpuolueen entisen puheenjohtajan Pär Stenbäckin huomio Suomen erityissuhteesta Venäjään on karuudessaan oikeaan osuva.

http://hbl.fi/opinion/i-dag/2014-11-29/688241/redan-paasikivi-sade-det

"Just den falska myten omhuldas fortfarande i en del kretsar: Finland intar en privilegierad särställning i rysk utrikespolitik. Att odla den är ett farligt självbedrägeri. Visserligen har det funnits en folklig goodwill gentemot oss, men den raseras just nu effektivt, inte minst av renegaten Johan Bäckman."

Vapaa käännös:

Jotkut tahot vaalivat yhä tätä väärää myyttiä: Suomella on etuoikeutettu asema Venäjän ulkopolitiikassa. Tämän käsityksen ylläpitäminen on vaarallinen itsepetos. Tosin Venäjällä on ollut vallalla kansanomainen hyväntahto kohtaamme, mutta sitä tuhotaan juuri nyt tehokkaasti, eikä vähiten luopio Johan Bäckmanin toimesta.
 
Erikoista, että ainoastaan RKP kutsuu Venäjää ns. "sen oikealla nimellä"... Kaikki muut puolueet vain hyssyttelevät.
 
Back
Top