Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Suomen ilmavoimat luopui ikiaikaisesta vaatimuksestaan

Viestiketju osiossa 'Varusmiespalvelus' , aloittaja Tvälups, 05.11.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Suomen ilmavoimat luopui ikiaikaisesta vaatimuksestaan - tässä syy
  is: 5.11.2012 13:19

  Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin hakuvaatimukset muuttuvat syksystä 2012 alkaen, kun silmälasien tai piilolasien käyttäminen ei enää estä kurssille hakeutumista.
  Lisäksi hakijoiden kuntotestaukseen tulee muutoksia. Muutosten myötä Ilmavoimien ohjaajakoulutuksen hakuvaatimukset seuraavat kansainvälistä sotilasilmailun kehitystä.

  Ilmasotakoulussa Tikkakoskella järjestettävä Ilmavoimien Lentoreserviupseerikurssi on ensimmäinen askel sotilaslentäjän ammattiin Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen palveluksessa.

  Lentoreserviupseerikurssin suorittaneista valtaosa hakeutuu varusmiespalveluksen jälkeen opiskelemaan Maanpuolustuskorkeakoulun kadettikurssin ohjaajaopintosuunnalle.

  Opintojen jälkeen sotilaslentäjän ura voi viedä vaikkapa Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjän, Maavoimien helikopterien tai Rajavartiolaitoksen ilma-alusten ohjaimiin.

  Lentoreserviupseerikurssille hakeville on asetettu yksityiskohtaiset soveltuvuusvaatimukset. Lisäksi vaatimukset täyttävien hakijoiden soveltuvuutta koulutukseen arvioidaan vielä monipuolisella psykofysiologisella testauksella.

  Eräs pitkään sotilaslentäjäkoulutuksessa voimassa ollut hakuvaatimus on ollut se, ettei Lentoreserviupseerikurssille hakeva saa käyttää silmälaseja, vaan hakijan näkökyvyn oli oltava erittäin hyvä ilman korjausta.

  Syksystä 2012 alkaen hakuvaatimukset kuitenkin muuttuvat niin, että silmälasien käyttäminen ei enää ole kurssille hakemista estävä tekijä, kertoo Ilmavoimien ylilääkäri, lääkintämajuri Tuomo Leino.

  – Tyypillisesti Lentoreserviupseerikurssille on hakenut vuosittain noin 500 vanhat vaatimukset täyttävää nuorta. Haluamme tällä vaatimusten muutoksella laajentaa joukkoa, josta tulevat sotilaslentäjät valitaan.

  Kansainvälinen suuntaus

  Perinteisesti sotilaslentäjien näkökriteerit ovat olleet erittäin tiukat, sillä etenkin takavuosien lyhyeltä etäisyydeltä käydyissä ilmataisteluissa moitteeton näkökyky ilman silmälaseja oli yksi ohjaajan tärkeimmistä ominaisuuksista.

  Viime vuosina monien maiden ilmavoimat ovat kuitenkin muuttaneet näkövaatimuksiaan muun muassa taittovirheiden hoidon kehittymisen myötä. Muutoksella halutaan varmistaa, ettei lievästi heikko näkö karsi turhaan muuten hyvin sotilaslentäjiksi soveltuvia hakijoita.

  Eturintamassa näkövaatimusten muutoksessa on ollut Yhdysvallat.

  – Olemme seuranneet tässä päätöksessä Hornetin suurimman käyttäjän, Yhdysvaltain merivoimien esimerkkiä, Tuomo Leino sanoo.

  – Merivoimat muutti jo viitisen vuotta sitten näköön liittyviä hakuvaatimuksiaan samansuuntaisesti, ja kokemukset ovat olleet hyviä.

  Koulutuksen saaneiden sotilaslentäjien näköä voidaan nykyään korjata yhä paremmin erilaisten lentotehtävien vaatimusten mukaisesti

  Joissakin tehtävissä, esimerkiksi nykyaikaisella kuljetus- ja yhteyslentokonekalustolla toimittaessa, ohjaajan näön haasteille optimoitujen silmälasien tai piilolinssien käyttämisestä ei yleensä ole estettä.

  Hornetin kahvoihin ei rillit päässä


  Toisissa tehtävissä, kuten Hornet-kalustolla lennettäessä, ei silmälasien käyttö kuitenkaan ole mahdollista.

  – Esimerkiksi Hornetissa käytettävän kypärätähtäimen kanssa eivät silmälasit tule kyseeseen. Sivunäkökenttien tulee olla optisesti korjatut ja lisäksi sankalasit huurustuvat helposti ilmataistelulennoilla, Tuomo Leino kertoo.

  Tällöin ohjaajan näön korjaaminen voi olla mahdollista laserleikkauksella. Silmien laserleikkaukset hyväksyttiin koulutetuille ohjaajille vuodesta 2010 alkaen.

  FS LASIK -silmäleikkauksella saavutetaan yhä parempia tuloksia. Myös leikkausten jälkeisten komplikaatioiden riski on nykyään hyvin pieni.

  Tuomo Leinon mukaan laserkorjausleikkauksia suositellaankin Ilmavoimissa silmälaseja käyttäville ohjaajille heidän tehtäviensä niin vaatiessa. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät Lentoreserviupseerikurssin hakuvaatimukset muutu silmäleikkausten osalta.

  – Ennen kurssille hakemista tehty silmien laserleikkaus on edelleen karsiva tekijä. Haluamme tällä varmistaa, että mahdollinen leikkaus voidaan ajoittaa niin, että siinä saavutetaan silmien taittovirhe huomioiden paras mahdollinen tulos.

  Leuanveto ja selät poistuvat

  Ensimmäisen uudistuneilla vaatimuksilla valittavan lentoreserviupseerikurssin hakuaika on parhaillaan käynnissä, ja se päättyy 15.1.2013. Kurssi astuu palvelukseen Ilmasotakoulussa heinäkuussa 2013.

  Näköä koskevien vaatimusten lisäksi myös kurssin valintavaiheessa suoritettavien kuntotestien sisältö muuttuu hieman tästä syksystä alkaen.

  Aiemmin lihaskuntotesteihin kuuluneet käsinkohonta ja selkälihasliikkeet poistuvat ohjelmasta. Sen sijaan vauhditon pituushyppy, istumaannousutesti, etunojapunnerrukset ja polkupyöräergometrillä suoritettava rasitustesti säilyttävät paikkansa.

  – Muutokset yhdenmukaistavat lentoreserviupseerikurssin valintamenettelyä muun varusmiesten kuntotestauksen kanssa. Kuntotasovaatimukset eivät kuitenkaan laske, vaan hyvä fyysinen kunto on edelleen kurssille pääsemisen edellytys, Tuomo Leino muistuttaa.
   
 2. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Niin silmälasit ja selkäliike + leuanveto että enemmin naisia voi hakeutua......pilootiksi

  Mitä mieltä te olette siitä?

  Onko seuraava luopumus että ei tarte olla suomen kansalainen.....
   
 3. Mainos 4. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Voisikohan Hejsan mitenkään olla, että halutaan vain lisätä hakemusten määrää? Ei muuttaa sukupuolijakaumaa 49/51?


  Sinne jää kuitenkin edelleen lihaskuntotestejä, joilla katsotaan, ettei ihan plösöt nyt rupea ahtautumaan puikkoihin.

  Ja sitten, kyllähän teille puhdasoppisille kirkonmiehille tuo naispappeus on ehdoton perisynti, mutta en tiennyt, ettei nainen sovi edes "taivaalliseen kaartiin"?


  (Oletko muuten koskaan kuullut luvatusta maasta ja sen naispiloteista?)
   
 5. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  En, mutta kuulisin kernaasti lisää.
   
 6. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
 7. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,701
  Tykkäykset:
  2,088
  Pisteet:
  1,286
  Tarviikos UAV-pilotti lentorukin?
   
 8. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Toivottavasti maavoimat seuraa pian perässä erikoisjoukkovaatimusten, esim laskuvarjo- ja erikoisrajajääkäreiden kohdalla. Jos miehellä tai naisella on motivaatio ja fyysinen kunto muuten kohdallaan, nykyaikainen piilolinssitekniikka ns kuukausilinsseineen (linssejä voi pitää yötä päivää jopa kuukauden) mahdollistaa täysin rauhan ajan rankankin koulutuksen leireineen ja vuorokausien siirtymisineen. Ammattisotilaaksi hakeutuvalle valtio voisi sitten maksaa laserleikkauksen...
  Taittovikoja korjaavista leikkauksista tullee lähimmän kymmenen - viidentoista vuoden kuluessa muutenkin lähes rutiinia, mutta yleensä leikkaus on järkevää vasta muutaman vuoden yli 20-vuotiaana, kun näkö ei enää muutu. (ns ikänäkö on sitten eri juttu)

  Olen itse käyttänyt jatkuvakäyttöisä piilolinssejä mm viikon Lapinvaelluksella, tunturituulessa ja savuisissa kämpissä, ja vanhempaa sukupolvea olevia piilareita jiu-jitsutreeneissä jo -90-luvun alussa. Ei mitään ongelmia, aamulla vain pari kostutustippaa silmiin ja menoksi. Toimivat ja pysyvät päässä jopa uimahallissa ja vesipuiston kieputtimissa, kunhan ei ihan silmät auki sukeltele!
   
 9. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Ylläpito: Onko noissa sivupalstan mainosten sijoittelussa joku tekstintunnistusohjelma, kun piilolinssejä ja laserleikkausta käsittelevän kirjoituksen viereen ilmestyy laserleikkauksia ja linssejä koskevia mainoksia. Näin siis ainakin tätä kirjoitettaessa!
   
 10. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Eikös kaikissa mainosbanneripalveluissa ole sanojen tunnistus?
   
 11. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Sitäkö Hejsan odottaa että voi hakea?
  Ja pelkää että naiset vie paikat nenän edestä?
   
 12. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  TERVE Noska!!!!!!!!!...........:)

  No en odotta, mietiin vaan etää se on ilmavoimien alasajo

  esim jos lähivuosina voi sitten tulla että pitää olla 50/50 pilooteja...tasarvonimessä
   
 13. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,380
  Tykkäykset:
  8,456
  Pisteet:
  1,286
  Muistan lukeneeni jutun, jossa väitetään naisten kestävän paremmin G-voimia miehiä pienemmän kokonsa vuoksi.
   
 14. Mainos 15. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,118
  Tykkäykset:
  1,523
  Pisteet:
  636
  Lihaksistostahan se on kiinni,oli sitten mies tai nainen.
   
 16. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,366
  Tykkäykset:
  7,586
  Pisteet:
  1,286
  Lihasten tiheydestä,massasta,vai mistä??
   
 17. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,380
  Tykkäykset:
  8,456
  Pisteet:
  1,286
  Kevyempi lentäjä, pienempi rasitus.

  29.11.2012 klo 9:07
  Valtiokonttori: 68 hävittäjälentäjää hakenut ammattitautia

  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/valtiokonttori-68-havittajalentajaa-hakenut-ammattitautia

   

Jaa tämä sivu