Suomen kasarmi myyntiin Hämeenlinnassa

Tvälups

Ylipäällikkö
Suomen kasarmi myyntiin Hämeenlinnassa
yle 15.2. klo 12:08


Suomen kasarmin punatiiliset rakennukset ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita.

Hämeenlinnassa Myllymäen kupeessa sijaitseva kasarmialue on monelle armeijan käyneelle miehelle tuttu paikka. Nyt näyttää siltä, että Puolustusvoimien säästöistä johtuen armeija luopuu historiallisesta alueesta. Suomen kasarmialueen omistava Senaatti-kiinteistöt laittaakin historiallisen kasarmialueen myyntiin heti, kun se saa varmistuksen siitä, että armeijalla ei ole enää käyttöä kasarmille. Hämeenlinnan kaupunki on kiinnostunut arvokkaasta alueesta.

Puolustusvoimien säästöjen yhteydessä sotilasläänit ollaan lakkauttamassa. Myös Länsi-Suomen huoltorykmentin esikunta ja Kanta-Hämeen aluetoimisto lakkautetaan. Tällöin Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva Suomen kasarmien laaja alue ja sen arvokkaat rakennukset jäävät tyhjilleen.

- Suomen Kasarmien myynti tuli Senaatille yllättäen ajankohtaiseksi, kun valtio esitteli puolutusuudistuksensa viime viikolla, kertoo Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Markku Heinonen. Myynti voisi Heinosen mukaan tulla kyseeseen sen jälkeen, kun puolustusvoimat luopuu kasarmista eli vuoden 2015 jälkeen.

- Senaatti-kiinteistöt ei ole vielä tehnyt lopullista myyntipäätöstä kiinteistöistä. Jollei sille alueelle tule muita valtion toimijoita, niin yhteistoiminnassa kaupungin kanssa alue kaavoitetaan ja sitten varmaankin ryhdytään myymään sitä pois.
Historiallinen alue lähellä ydinkeskustaa

Hämeenlinnan kaupungin kannalta Suomen kasarmi on keskeinen ja tärkeä alue. Kaupunginjohtaja Tapani Hellstén muistuttaa, että aluehan on mielettömän upea ja rakennukset ovat hienot.

- Suomen kasarmi on lähellä keskustaa ja se antaa paljon mahdollisuuksia miettiä alueen uusiokäyttöä. Meillähän on kokemusta isoista rakenteellisista muutoksista kuten Linnankasarmin alueesta, Hattelmalan sairaalan alueesta ja vähän aikaisemmin Verkatehtaan alueesta.

Aluetta seuraa hyvin tarkasti myös Museovirasto, koska lähes kaikki Suomen kasarmin rakennukset on suojeltu. Suomen kasarmi on mukana Museoviraston ylläpitämässä ja valtioneuvoston vahvistamassa Valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luettelossa.
 
Ei mikään ihme jos myyntihalukkuutta löytyy. On sen verran isot alueet lähellä keskustaa, että niistä irtoaa euro jos toinenkin. Tosin puolustusvoimiahan se ei lohduta.
 
Back
Top