Suomen vaiettu historia: pikkupoikia ja –tyttöjä vietiin ”luksusorjiksi”

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Tvälups

Ylipäällikkö
Suomen vaiettu historia: pikkupoikia ja –tyttöjä vietiin ”luksusorjiksi”
teemu.png

Teemu J. Kammonen
14.4.2014 19:59
Tiede ja ympäristö Historia

Historiantutkija Jukka Korpela tutki Suomeen kohdistunutta orjakauppaa. Kaukaisimmat Suomesta vangitut orjat kulkivat Keski-Aasiaan.

Keskiajalla ja vielä uuden ajan alussa useita tuhansia suomalaisia joutui orjuuteen. Erityisen haluttuja olivat vaaleahiuksiset, sinisilmäiset suomalaiset pikkutytöt- ja pojat. Heitä päätyi useita satoja ”luksusorjiksi” Välimerelle, Keski-Aasiaan tai Lähi-Idän alueiden suurvaltoihin.

Orjiksi kaapattujen kohtalo ei kuitenkaan ollut karmein mahdollinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela.

Korpela on tutkinut Suomea koskenutta orjakauppaa 1100-1500-luvuilla. Asiaa käsittelevä artikkeli ilmestyi tässä kuussa arvostetussa amerikkalaisessa Russian history –tiedejulkaisussa.

- Ensimmäiset merkinnät orjakaupasta olivat viikingeiltä 1100-luvulta, Korpela kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

- Uusimmat kaappaukset tapahtuivat 1560-luvulla, jolloin tataarit vangitsivat joitain satoja suomalaisia.

Aiemmin tiedot Suomeen kohdistuneesta orjakaupasta ovat olleet hataria. Korpela kuitenkin selvitti suomalaisten kohtaloita venäläisistä kronikoista, sotakirjoituksista ja orjakaupan keskusten kirjanpidoista.

Vaikka yksittäisten henkilöiden kohtaloista ei ole olemassa merkintöjä, orjanhakumatkojen tiedetään ulottuneen Suomessa Lappiin ja Pohjanmaalle asti. Yleisimmin orjat vangittiin eteläisestä Suomesta ja Venäjän Karjalasta.

Suomi-orjat kuljetettiin Korpelan tutkimuksen mukaan useimmiten Novrogodiin ja Volga-joen varrelle Kazaniin. Näiltä markkinoilta orjia myytiin eteenpäin. Venäjän ja Keski-Aasian orjakaupan verkosto ulottui jopa Goalle ja Malediiveille asti.

Kauas päätyneet suomalaiset olivat pääasiassa lapsia.

- Vaikkapa Kemistä maksaa tolkuttomasti rahaa raahata ihmistä toiselle puolelle Eurooppaa. Silloin ne olivat erikoisen värisiä ja päätyivät luksusorjiksi, Korpela kertoo.

- Orjakauppa oli taloudellisesti kannattavaa bisnestä. Jos Novrogodissa suomalainen orja maksoi muutaman kolikon, kauempana hänen hintansa oli useampituhatkertainen.

Korpela kertoo orjiksi joutuneiden sisäisestä kastijaosta. Pakkotyöhön joutuivat nuoret miehet, eksoottiset lapset puolestaan luokiteltiin ”luksustapauksiksi”.

Orjan kohtalo ei aina ollut kova

Keskiajalla orjien rooli Euroopassa ja Lähi-idässä sekä Keski-Aasiassa oli erilainen verrattuna yleisiin mielikuviin puuvillapeltojen pakkotyössä raataviin afrikkalaisiin.

Esimerkiksi Persiassa ja Keski-Aasiassa yhteiskunnat perustuivat klaaneihin. Hallitsijat halusivat välttää hallintonsa riippuvuutta paikallisista, joten he hankkivat orjamarkkinoilta orjia virkamiehiksi ja sotilasjohtoon.

- Persiassa sotilaseliitti oli keskiajalla orjia, Korpela kertoo.

Jos suomalainen pikkutyttö tai –poika olisi todella päätynyt Persiaan hallitsijan käsiin, hänen elämänsä olisi mullistunut – eikä välttämättä huonoon suuntaan.

- Se ei olisi ollut kovin huono kohtalo orjalle. Suomalainen orjapoika olisi ollut kallis, sai koulutuksen ja päätyi hyviin tehtäviin. Tytöt puolestaan olisivat päätyneet Persiassa haaremeihin sulttaanien vaimoiksi.

Valitettavasti historian lehdiltä ovat jo haalistuneet orjien elämäntarinat. Korpela ei kyennyt selvittämään lähteistään yksittäisten suomalaisten orjien määränpäätä, vaikka todennetut orjakaupan ketjut ulottuivat pisimmillään Suomesta Tsetseniaan.

Korpela valmistelee parhaillaan artikkelia ja kirjaa suomalaisen orjakaupan historiasta.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kommenttikentässä sama huomio kuin itsekin tein:

Onni Siemen 14.4.2014 20:56 uusi

Artikkelissa on hienosti positiivinen perusvire. Kun oudon värinen tyttö "luksusorjana" päätyi haaremiin, olivat asiat mallillaan.


Kun nykyisin oudon värinen tyttö Afrikasta tai Aasiasta ajautuu ihmiskauppiaiden toimesta haaremin tarkoitusta vastaaviin puuhiin Eurooppaan ei asiaa enää osata hehkuttaa, vaikka tytön edustaja markkinoisikin häntä luksush****na. Pitäisikö meidän ymmärtää, että "elämä mullistui - eikä välttämättä huonoon suuntaan"?
 
Vietiinhän suomalaisia orjiksi vielä Isovihankin aikaan ennenkaikkea vuosien 1713-1716 välillä, vaikka orjien satunnaisotannat jatkuvatkin vuoteen 1721 asti. Asialla oli silloinkin ryssät.
 
Jostain syystä tuossa jutussa ei puhuttu lainkaan Isonvihan ajasta,vaikka silloin orjiksi ryöstö oli aivan eri luokkaa kuin joidenkin tataarien tekoset.Venäjälle vietiin Isonvihan aikana 20000-30000 ihmistä,sen lisäksi suuri joukko naisia palveli kenttäorjina täällä olevissa venäläisjoukoissa.Hyvä kirja tuosta ajasta on Kustaa H.J.Vilkunan "Viha".
 
Vaikeneminen vaatisi joltain aktiivista tietämistä.

Ja Suomen yleishistoriaa lukeneena luin tästä nyt ensimmäistä kertaa. Ison Vihan orja jutut olivat toki tuttuja.

Liekkö 1100 -- 1500-luvulla sitten Suomen alueella miten orjia haettuna muualta
 
Olipa taas otsikko. Ekana tuli mieleen seksi-orjat ja että häpeän vuoksi olisi unohdettu koko juttu. Eipä voisi kauempana olla totuudesta. Mutta vaikea on vaieta asiasta jota ei edes tiedä. Alkaa jo perus sanomalehdet olla Ilta-paskan arvoisia raflaavine otsikkoineen. Ihan suolesta koko touhu.

Harmi ettei asiasta ole löytynyt enempää tietoa ja se vähäkin uhrataan paskajournalismin sensaatio hakuisille otsikoille. Olisihan se kiva löytää vaikka persialainen sotapäällikkö joka on Suomesta lähtösin.
 
Selittääkö tämä tietyt sinisilmäiset tummat ihmiset mm lähi-idässä ?
 
Mitä vaiettavaa tässäkin muka olisi?

Aikana jolloin orjakauppa oli yleistä ja nykyaikaisista ihmisoikeuksita ei ollut tietoakaan, toimittiin niin kuin tapana oli toimia, onpa yllätys. Historia on täynnä toinen toistaan julmempia kohtaloita, tämä tuskin eroaa neekereiden kohtalosta kun heidät vietiin viidakosta kasvattamaan sokeriruokoa Karibialle. Historiasta puhuttaessa tulisi muistaa ajan tavat.
Pitäisikö tässä nyt vaatia arabien osoittavan ns. "valkoisen miehen taakkaa"?

Silti tarina on mielenkiintoinen ja kutkuttava.
 
Pelkästään otsikko on aika älytön. 1500-luvulla ei ollut mitään "Suomea", eikä "Suomalaisia". Onkohan koko juttu toimittajan väärinkäsitys vai mistä on kyse koska kyllä tutkija on tiennyt että silloin ei ollut Suomea ja sen ajan maailma on ollut niin erilainen että käsite "Suomalainen orja" vaatisi laajan määrittelyn ennekuin tämän päivän Suomalainen lukija hahmottaa mistä on kyse.

"Suomeen kohdistunutta orjakauppaa... Kaukaisimmat Suomesta vangitut orjat kulkivat Keski-Aasiaan.. Useita tuhansia suomalaisia joutui orjiksi... Haluttuja olivat vaaleahiuksiset, sinisilmäiset suomalaiset pikkutytöt- ja pojat... Tutkinut Suomea koskenutta orjakauppaa 1100-1500-luvuilla... Vangitsivat joitain satoja suomalaisia... Suomeen kohdistuneesta orjakaupasta...Ulottuneen Suomessa Lappiin ja Pohjanmaalle asti... Orjat vangittiin eteläisestä Suomesta..Suomi-orjat kuljetettiin.. Kauas päätyneet suomalaiset olivat pääasiassa lapsia... Suomalainen orja maksoi muutaman kolikon... Suomalainen pikkutyttö tai –poika... Suomalainen orjapoika olisi ollut kallis.. Suomalaisten orjien määränpäätä.. Suomesta Tsetseniaan... Suomalaisen orjakaupan historia.."
 
Olisi parempi sitten puhua nykyisen Suomen alueella asuvista sinisilmäisistä suomalais-ugrilaista kieltä puhuvista lapsista? :D Tietysti termi suomalainen ja Suomi on vain viimeisen 200 vuoden aikana keksittyä propagandaa joka on uponnut hyvin ja yhtenäistänyt kirjakielen. Geneettisesti suomalaiset heimot eroavat toisistaan enemmän kuin naapurikansoistaan.
 
Voi puhua Savolaisista, Karjalaisista ja Hämäläisistä. Mä itse pidän käsitteestä "väestö".


On pakko tehdä kategorioita. Ennen vuotta 1000 puhuttiin Fennien maasta, jonka kielisukulaisten asuinsijat ulottuivat läpi nyky-Venäjän. Slaaveista venäläisinä pidetyt asuivat lähempänä Mustaamerta.

Heimot, kuten savolaiset tai hämäläiset ovat alueille eriytyneitä alakulttuureita, suomalaisuus on yläkäsite.

1500-luvulla ei ollut kunnon kansallisvaltioita oikein missään. Svealaiset olivat paavin hallintovallan ottaneet 500 vuotta aikaisemmin ja pikkukuninkaat asettuneet Upsalan ylikuninkaan alaisuuteen. Göötanmaalaiset tappelivat vastaan 150 vuotta!

Vasta 1100-luvulla hallintovaltaa työnnettiin lounaisrannikolle. Hajanaiset heimot, alakulttuurit saivat byrokraattisen johdon ja alkoi pikkuhiljaa verojen maksu. Kuninkaista oli kyse, raja-alueet olivat epämäräiset ja muuttuvat, kuninkaan ja naapurin keisarin sopimat. Mutta fenneistä tai finnjäveleistä on kyse ns. "Ruotsin", Kuninkuuskisan voittaneen Sveanmaan, hallintovallatusta itäpuolen väestöstä.

Propagandisteille olisi tietysti eduksi, ettei suomalaisia edes ole. Tai etnisen puhdistuksen suunnittelijoille. Yhtä lailla oli suomalaisia kuin 1500-luvulla oli "ruotsalaisia" tai "venäläisiä". Mutta Ruotsin arkistoissa on vain ruotsalaisia Kustaa Vaasasta lähtien, siis myös fennien puolella. Vasta 1800-luvulla syntyy Suomi valtiollisena yksikkönä, kiitos Venäjän.
 
Tokihan Suomi ja suomalaiset on käsitteinä tunnettu Ruotsin vallan aikanakin.On säilynyt suomalaisten valituksia tänne virkamiehiksi lähetetyistä "ruotsinmaalaisista herroista,jotka eivät osaa kieltä eivätkä tunne täkäläisiä tapoja".Tunnettu on myös Porvoon piispa Jusleniuksen 1600-1700-lukujen taitteessa kirjoittama "suomalaisten puolustus",jossa hän puolustaa suomen kielen asemaa aikansa "pakkoruotsittajia" vastaan ja myös ylistää suomalaisten ominaisuuksia muihin pohjoismaalaisiin verrattuna.
 
Tokihan Suomi ja suomalaiset on käsitteinä tunnettu Ruotsin vallan aikanakin.On säilynyt suomalaisten valituksia tänne virkamiehiksi lähetetyistä "ruotsinmaalaisista herroista,jotka eivät osaa kieltä eivätkä tunne täkäläisiä tapoja".Tunnettu on myös Porvoon piispa Jusleniuksen 1600-1700-lukujen taitteessa kirjoittama "suomalaisten puolustus",jossa hän puolustaa suomen kielen asemaa aikansa "pakkoruotsittajia" vastaan ja myös ylistää suomalaisten ominaisuuksia muihin pohjoismaalaisiin verrattuna.

On. Suomessa. Suomenruotsalaisetkin identifioituivat suomalaisiksi nopeasti ja olivat 1700-luvulla valmiit jättämään koko kuninkaan. Ruotsissa tuoreimmassakin 30-vuotisen sodan historiikissa on vain ruotsalaisia, koska heile kyse on vain valtakunnan itäisestä puoliskosta.

Taidankin avata sotahistoriaan 30-vuotisen sodan ketjun. Pääsevät sitten kaverit kuittailemaan, miten suomalaisia riistettiin Ruotsin suurvaltapolitiikassa. Niin kuin tehtiinkin.
 
Back
Top